perjantai 13. syyskuuta 2019

#panokesä2019

Huh, aion ekaa kertaa täällä puhua seksistä! Aloitetaan hurjalla paljastuksella: kun täytin 30, minulla oli ollut 1,5 seksikumppania. Joo, lasken ekan puolikkaaksi - siihen on syyt! Eikä liity peniksen kokoon, miesasiamiehet voivat rauhoittua siellä takana.

No, synttäreilläni ystäväni päättivät, että asia saa muuttua. Olin ollut pari vuotta ihan yksin ja se oli minulle ollut ihan fine. Ystäväni kuitenkin asensivat minulle Tinderin (ja sopivat heti parit deitit Looseen, salaa minulta!). Olin itse hieman epäileväinen, sillä olen demiseksuaali ja -romantikko. Olen tästä ennenkin kertonut blogissa, mutta nyt halusin kirjoittaa asiasta ihan perusteellisen postauksen tämän vuoden kokemusteni valossa.

Tämän vuoden tavoitteena nimittäin oli a) suudella jotakuta ja b) harrastaa seksiä. Ystävieni kanssa keksimmekin ironisesti termin #panokesä2019! Käytännössä olin melkein neitsyt Maria, joten termi oli sopivan ällöttävä ja hauska. Postauksen lopussa kerron hieman lisää, miten tämä sujui, mutta ensin vastaan muutamaan kysymykseen, joita minulta usein kysytään.


Mitä demiseksuaalisuus on? 

Lainaan tässä aiemmin kirjoittamaani tekstiä: "Olen jo hetken aikaa tiennyt olevani demiseksuaali. Aikaisemmin luulin olevani vain outo, mutta onneksi minunlaiselleni friikkiydellekin on nykyään oma sanansa. Se helpottaa paljon itsetutkiskelua. Silloin kun olin nuori, oli vain heteroja ja homoja ja ehkä biseksuaaleja, joku oli ehkä kuullut joskus aseksuaaleista. Olen kuullut termin demiseksuaalisuus vasta muutama vuosi sitten pikkusiskoiltani, jotka ovat näissä asioissa huomattavasti valveutuneempia kuin minä. Hiukan asiaa hiukan tutkittuani lamppu syttyi päässäni: tämähän minua on aina vaivannut, kun olen keskustellut seksistä tai romantiikasta ystävieni kanssa.

Demiseksuaalisuus tarkoittaa siis lyhyesti sanottuna sitä, että minua ei seksuaalisesti tai romanttisesti kiinnosta ihmiset, joita en tunne. Tämän määritelmän kuultuaan kaikki sanovat, että toihan koskee kaikkia ihmisiä (tai pahempaa, naisia). Silti he voivat nähdä ihmiset viehättävänä ja päättää esimerkiksi, ketä ihmistä jossakin seurassa lähestyvät siinä mielessä, että tunnustelisivat, olisiko tästä tyypistä seurusteluun tai seksiin. Minua ei kiinnosta. Olen täysin välinpitämätön seksiä tai romantiikkaa ajatellen enkä aktiivisesti etsi ihmisiä, joiden kanssa näitä voisin harjoittaa. Ne kiinnostavat minua ainoastaan siinä tapauksessa, jos joku, jonka tunnen, herättää kiinnostukseni. Sitten olen kyllä hirveän romanttinen ja seksuaalinen."

Tämä kokemus on hieman muuttunut, mutta kerron siitä vielä tuolla alempana lisää. 

Harrastanko koskaan seksiä? 

Demiseksuaalisuus kuuluu grey-aseksuaalisuuteen ja on yksi sen muodoista. Silti se ei ole sama asia kuin aseksuaalisuus. Tunnen kyllä seksuaalista halua ja vetovoimaa, mutta elämäni aikana kohteita näille tunteille on ollut vain muutama. Minulla kyllä on seksuaaliset tarpeet ja todellakin masturboin! Itseäni kohtaan minulla on valtavia tunteita <3 En osaa sanoa, koskeeko tämä kaikkia, mutta minulla ainakin on näin.

Pystyn myös harrastamaan seksiä, vaikka en kokisikaan seksuaalista halua. Vertaan tätä mielessäni siihen, että halutessaan esimerkiksi lesbo varmasti voisi panna miestä, ja saattaa se tuntua hyvältäkin.

Aseksuaalisuus.fi-sivustolla sanotaan seuraavaa:  

"Vaikka aseksuaalit eivät tunne seksuaalista vetoa muihin ihmisiin, saattavat he harrastaa seksiä toisen henkilön kanssa erilaisista syistä kuten ottaakseen huomioon puolisonsa/kumppaninsa seksuaaliset tarpeet, halutessaan perustaa perheen ja saada omia lapsia, sekä tyydyttääkseen omia seksuaalisia tarpeitaan. Osa aseksuaaleista on harrastanut seksiä muiden kanssa uteliaisuudesta, kokeilunhalusta tai tutkiessaan omaa seksuaalisuuttaan ja seksuaalista suuntautumistaan."


Kuinka kauan kestää, että tunnen seksuaalista vetovoimaa?

Yleensä demiseksuaalisuuden määritelmään kuuluu, että seksuaalista vetovoimaa voi kokea, kun on vahva tunneside. Tunnesiteen muodostuminen kuitenkin riippuu todella paljon ihmisestä. Itse olen intensiivinen ja pyrin olemaan mahdollisimman aito, ja pidän myös intiimeistä keskusteluista. Siksi minun on helpompi muodostaa tunneside ihmiseen kuin jonkun varovaisemman. Tämä vaatii toisaalta sopivan vastapuolen. Joihinkin ihmisiin saan yhteyden vaikka yhden perusteellisen illanvieton aikana, toisista en saa selvää tai en halua saada selvää vuodenkaan kuluttua.

Olenko kokenut poikkeustapauksia?

En yleensä jaksa puhua demiseksuaalisuudestani, koska ihmisille tulee ihmeellisiä mielikuvia. Totuus on, että ainakin oma seksuaalisuuteni on liikkeessä ja toimii odottamattomilla tavoilla. En halua kuulla ihmettelyjä siitä, että toimin jotenkin väärällä tavalla jonkun odotuksiin nähden. En suostu siihen, että joku ulkopuolinen määrittelee minua.

Yhden miehen tunsin ensin sosiaalisessa mediassa, ja häneen tunsin voimakasta seksuaalista vetovoimaa sen perusteella, että minulle oli muodostunut vahva mielikuva hänestä.

Minulle on myös käynyt niin, että kerran yksi ihminen muistutti todella paljon hahmoa eräästä sarjasta. Tällöin kyllä koin seksuaalista vetovoimaa, mutta se ei oikeastaan ollut tätä ihmistä kohtaan  vaan tunneside oli tuohon hahmoon. Hahah, tämä tapaus ei päättynyt hyvin! Joskus siis seksuaalisuutta voi ilmeisesti myös vähän huijata, mikä on ihan hyvä, sillä en itse ole tätä suuntautuneisuuttani valinnut ja joskus se tuntuu vaikealta.

Enkö välitä seksistä? 

Parisuhteessa pidän kyllä seksistä ja minulla on "normaalit" seksihalut. Poikkeavuuteni on sen himon herääminen uusiin ihmisiin.

Uskon toisaalta, että en kuolisi ilman seksiä, mutta kyllä nyt ajattelen sen olevan tärkeää, toisin kuin aiemmassa aihetta käsittelevässä postauksessani pohdin. Mutta tästä pääsemmekin aiheeseen:

#panokesä2019 

Syntymäpäiväni on joulukuun lopussa, joten pääsin aloittamaan uuden vuoden tämän projektin parissa. Itse epäilin, että edes päädyn suutelemaan ketään, mutta ystäväni kannustivat minua. Aloitin myös terapian tammikuussa, ja terapeuttinikin oli sitä mieltä, että minun on ihan hyvä kokeilla nyt uusia juttuja, kun voin niitä siellä terapiassa käsitellä.

No, rohkeasti lähdin Tinder-deiteille! Ihan ekasta (jos ei lasketa niitä ystävieni järjestämiä Loose-deittejä) tyypistä sainkin muuten lopulta ihanan ystävän. Parien deittien jälkeen löysinkin sitten tyypin (mutta en Tinderistä, vaan Ilmastomarssilta), jonka kanssa sain yhdellä kertaa hoidettua vuoden molemmat tavoitteet. Hyvä minä! Muutuin tietenkin heti hirveäksi pelimuijaksi ja laitoin kavereille viestin, että panokesä korkattu. Tiedän, kuulostaa ihan todella urpolta!

Tää oli mun Tinder-profiilikuva! Karsii hyvin pois huumorintajuttomat tyypit. 
Täytyy sanoa, että omalta osaltani kyse ei niinkään ollut seksuaalisesta vetovoimasta vaan siitä, että olin päättänyt hoitaa asian pois alta ja sitten katsella, millaiset omat fiilikseni ovat. No, yllätyinkin todella. Pystyin nauttimaan seksistä, mutta erityisesti minut löivät ällikällä ne kaikki hormonit sen jälkeen! Ja se emotionaalinen puoli. Siihen en ollut varautunut. Muutaman vuoden selibaatin jälkeen kaikki tuntuikin todella suurelta.

Huomasin, että demiseksuaalisuudestani huolimatta pidän kyllä seksistä. Ongelmaksi muodostui sitten se, että ei ollut oikein ketään ihmistä, jonka kanssa sitä erityisesti olisin halunnut harrastaa. Kuten olen täälläkin kertonut, minun on hyvin vaikea kiinnostua kenestäkään - olen ollut deiteillä tyhmän mutta söpön, toisen tyhmän, yhden vaikean, yhden ihan kivan, yhden vaarallisen, yhden ylisiirappisen, yhden sugar daddy wannaben ja TOSI MONEN TYLSÄN kanssa. On ollut myös ihania tyyppejä, jotka eivät vaan sitten kiinnostakaan kuin kavereina.

Uskon, että yksi syy, miksi olen edennyt terapiassa todella paljon, on tämä panokesä ja sen herättämät tunteet. Terapeuttinikin toivotti minulle loman alkaessa hyvää panokesää :) Tästä radikaalilta kuulostavasta nimityksestä huolimatta en rehellisesti sanottuna ole edes kovin montaa seksikumppania kerryttänyt, mutta kyllä niitä nyt on enemmän kuin 1,5, jolla vuosi aloitettiin. Jes!

Kuten Ariana Grande, olen oppinut jokaisesta jotakin. Ihan ekasta olin tyytyväinen ihan vaan siksi, että hän teki aloitteen ja oli todella herkkä muutenkin. Kokemus oli hyvä, vaikka tyyppi osoittautuikin sitten aika ärsyttäväksi. Seuraavalta opin seksuaalisuudestani uusia asioita ja sitten hellyydestä. Olen oppinut, mistä pidän ja mistä en, ja olen oppinut itsestäni sen, että en ehkä haluakaan elää ilman seksiä ja romantiikkaa loppuelämääni. Olen huomannut, että vaikka olenkin demiseksuaali edelleen, voin kiertää sitä muutamalla keinolla.

Parasta ehkä on, että viime vuonna kokemani täysi tunteettomuus on väistynyt ja olen saanut kokea tunteita pienistä ihastumisen fiiliksistä raivoon ja järkyttyneeseen nauruun saakka. Olen oppinut olemaan avoimempi ja pehmeämpi ja ehkä hieman laskemaan suojamuuriani, joka on legendaarisen ylittämätön. Rakastan seikkailuja, ja tämä on ollut yksi iso sellainen. Olen harjoitellut asioita, joita normaalit ihmiset harjoittelevat nuorena ja se on ollut todella hauskaa.

Nyt kun kesä on ohi, tiedän ehkä hieman taas enemmän, mitä haluan. Tämä vuosi on ollut toistaiseksi elämäni paras, mutta ei miesten takia, vaan sen vuoksi, että huomasin jälleen kerran pystyväni mihin tahansa.

ps. Hauska juttu vielä tähän loppuun: mulla on ollut kaikille näille miehille joku koodinimi.

pps. Koodinimellä Ilmastoäijä kulkeva mies ei uskonut, kun kerroin, että mulla on ollut noin vähän seksikumppaneita. Syy: "kun oot noin muodokas" :D

20 kommenttia:

 1. Tosi rohkea ja hieno kirjoitus! Oon itse päättäny pitkän parisuhteen 10v viime syksynä ja sun matkan seuraaminen on antanu tosi paljon tukea siihen millasta sinkkuelämä voi olla. Ite en oo päässy vielä ihan tohon kuitenkaan ja oiskin tosi ihana kuulla et miltä seksi tuntui uuden kumppanin kanssa kun aina kokemus oli oma puoliso? Pitikö toinen jotenkin kokemattomana tms? Hyvä sinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Voimia sulle, kyllähän mullakin tähän pisteeseen pääsemiseen on pari vuotta mennyt.

   En nyt yksityiskohtia tässä rupea avaamaan, mutta hyvin sujui! Ja ei siinä vaikeaa ollut kuin aloittaminen sitten loppujen lopuksi. En usko, että se toinen olisi erityisesti mitään huomannut, ellen olisi itse sitä sitten kertonut jälkikäteen :D Kun on ollut pitkässä parisuhteessa, niin kyllä kai sitä seksiä on oikeastaan harrastanut jopa enemmän kuin sinkkuna saman ajan viihtyneet, joten en usko, että kokemattomuudesta ainakaan voi syyttää. Tietysti tilanne on uusi, mutta aika nopeasti kaikki palautuu mieleen!

   Tsemppiä <3

   Poista
 2. Tosi rohkea ja hieno kirjoitus! Oon itse päättäny pitkän parisuhteen 10v viime syksynä ja sun matkan seuraaminen on antanu tosi paljon tukea siihen millasta sinkkuelämä voi olla. Ite en oo päässy vielä ihan tohon kuitenkaan ja oiskin tosi ihana kuulla et miltä seksi tuntui uuden kumppanin kanssa kun aina kokemus oli oma puoliso? Pitikö toinen jotenkin kokemattomana tms? Hyvä sinä!

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, mä en olekaan ainoa, jolla ei ole ollut kovinkaan montaa kumppania petihommissa! Nykyaika on niin jotenkin yliseksualisoitunut, että kaikkien oletetaan olevan seksuaalisesti aktiivisia määrällisestikin. Demiseksuaalin määritelmä on lähellä omaa olemusta seksuaalisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ärsyttää toi sama. Seksi ja romanttinen rakkaus, mitä muuta elämässä on? No aika paljon muuta, ainakin mulla. Noi ei mahdu varmaan edes top vitoseen.

   Poista
 4. Eikö susta tunnu, että oot käyttänyt niitä miehiä hyväksi joita oot pannut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, olen pannut vain aikuisia miehiä, joilla on toivon mukaan kyky päättää omista asioistaan. En ole kenellekään valehdellut.

   Poista
 5. En voi muuta kun ihailla sun avoimuutta ja ilmaisuvoimaa. Tartut kaikkeen kiinni pehmeällä mutta lujalla otteella. Kiitos tästä!

  VastaaPoista
 6. Awesome kirjoitus, nostan virtuaalihattua että kerroit tästäkin projektista julkisesti ♥ xo

  VastaaPoista
 7. Nyt on pakko kysyä kun pidän sua voimahahmona ♥️ei suoranaisesti liity tähän mutta mikä susta on paras ja toimivin ehkäisy pitkälle ajalle. E pillereitä kun kuulemma ei sais käyttää kauheen pitkään. Ois kiinnostava kuulla mikä sulla on toiminu parhaiten kun kuitenkin pitkä suhde sulla takana. Kiitos niin vastauksesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäys tähän vielä et muistun kun puhuitkin siitä et lopetit epillerit kun hiukset lähtee ja toi on yks miks mä en oikeen niitä uskalla alottaa ni mitä muita keinoja oot testannu ja miten susta toiminu?

   Poista
  2. Ihanasti sanottu! Yritän parhaani mukaan vastata, vaikka mun ehkäisyhistoria onkin aika rajallista - lähinnä olen testannut kondomeja ja e.pillereitä. Läheiset ovat testanneet myös hormonikierukkaa, kuparikierukkaa, minipillereitä, "varmoja päiviä" ja ehkäisykapselia.

   E-pillerit tosiaan lopetin jo vuosia sitten ja sen jälkeen olen käyttänyt ehkäisynä ihan vaan kondomia. Se sopii mun tunnolliselle luonteelle. Musta se ei ole erityisen hankala, vaikka suurinpiirtein kaikki mun ystävät tuntuu vihaavan sitä :D Vakkarisuhteessa tietty vähän rasittava, mutta nyt eronneena käyttäisin joka tapauksessa kondomia. Tuplaehkäisy tietysti olisi paras, mutta luotan kondomiin ja jos jotain sattuu, se on sitten sen ajan murhe.

   Itse en enää ottaisi e-pillereitä enkä muunkaanlaista hormonaalista ehkäisyä, mutta se on oma kokemukseni ja suosittelen menemään oman fiiliksen mukaan. Kuparikierukkakaan ei minulle sovi runsaiden menkkojen ja kipujen vuoksi, joten vaihtoehdot ovat vähäiset. Kuvittelen meneväni kondomeilla tästä eteenpäinkin. JOS joskus päädyn parisuhteeseen, miehen vasektomia olisi varmaankin paras ehkäisykeino.

   Yhdelle tutulleni kuparikierukka sopi, toiselle ei. Yhdelle hormonikierukka aiheutti masennusta, toiselle se sopi. Yhdellä minipillerit toimivat, yhdelle ne aiheuttivat aknen. Suosittelen siksi pohtimaan omia riskejä ja sitten menemään niiden perusteella - esimerkiksi jos on runsaat menkkakivut ja menkat, kuparikierukan voi rajata pois. Jos ei kestä hormoneja, hormonaaliset ehkäisykeinot voi rajata pois. Itse olen toiminut tämän perusteella ja päätynyt tosiaan ihan siihen kondomiin.

   Poista
  3. Ai niin, ja ainakin kolme läheistäni on tullut raskaaksi, kun he ovat käyttäneet "varmoja päiviä" ehkäisynä :D En suosittele siis. Tosin yhdellä tämä on toiminut jo viitisen vuotta. En silti suosittele! :D

   Poista
 8. Huikee kirjoitus! Mä erosin 28-vuotiaana ja mulla oli ollut siinä vaiheessa kaksi seksikumppania, ex-puoliso edelliset yksitoista vuotta. Olen sen jälkeisenä kahtena vuonna tapaillut ja pannut viittä miestä ja onhan niistä jokainen opettanut jotakin. Ainakin sen, että seksi voi olla tosi erilaista kuin mihin on tottunut, sillä eksäni oli aika estoinen (siis me ei puhuttu käytännössä ikinä seksistä ja mieltymyksistä). Enkä oo edes mielestäni mikään demiseksuaali, mutta kyllä vaan sitä kaikenlaista toopea tulee deiteillä vastaan ja joitain toopeja on kateltu hermoromahdukseen asti (vaikka ne pidempään kattellut on jollain tavalla olleet myös ihan hyviä tyyppejä, vähän vaan vaikeuksissa itsensän kanssa). Yhden pelimiehen kanssa päädyin metsään pettämään tyypin avovaimoa, sen ois voinut kyllä jättää välistä. Kiinnostava huomio on ollut, että jokaisella viidellä tyypillä on ollut useita kertoja erektio-ongelmia, siihen en ollut yhtään varautunut. Toisaalta se ei ole mikään ihme, kyllähän seksi ja etenkin yhdyntä voi olla tosi hermostuttavaakin. Hämmentävää vaan on ollut, että sit kinutaan seksiä ilman kortsua ja suuseksisuojista ilmeisesti kukaan ei ole edes kuullut. Tässä oon huomannut, että oman rajan pitäminen on vaikeaa, koska mulla on käytössä muista syistä hyvin varma hormooniehkäisy. Useamman kerran on sit tullut tehtyä sukupuolitautitestejä ja todettua et omasta turvallisuudestaan on pakko huolehtia paremmin.

  Nyt oon ollut puoli vuotta ilman ketään. Sekin on tehnyt ihan hyvää, koska vaikka seksi ja läheisyys on kivaa, vedän puoleeni terapeuttini sanoin "perässä raahattavia miehiä". On muuten elämä paljon kevyempää ilman huolehdittavia tai vain omia tarpeitaan tuijottavia ihmisiä. Silti en kadu tuota puolentoista vuoden deittailupätkääkään, se oli opettavainen!

  Tsemppiä sulle uusien asioiden löytämiseen ja tutkimuseen ja siihen, että teet niin kuin hyvältä tuntuu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vertaistuesta <3 Multa ei kukaan ole vielä uskaltanut kinuta seksiä ilman kondomia, en tiedä vaikutanko sitten liian pelottavalta (peruisin varmasti seksin, jos joku alkaisi vinkumaan tällaista) vai liian lortolta, jolta saa tauteja :D Oli syy mikä tahansa, olen ihan tyytyväinen.

   Mulla on sama juttu, houkutan jotenkin ja itse myös kiinnostun sellaisista, jotka jotenkin tarvitsevat hoivaa tai äitihahmoa. Mikä on ärsyttävää, koska en oikeasti jaksa nyt hoivata ketään! Olenkin opetellut ottamaan asioita vastaan myös, se on ollut yllättävän vaikeaa mutta myös palkitsevaa. Olen myös harjoitellut sitä, että en tarjoudu auttamaan tai huolehtimaan kenestäkään. Sekin on vaikeaa :D

   Poista
 9. Ihan totta kyllä toi, mitä kirjoitit hormooneista ja emotionaalisesta puolesta. Olin itse reilut 3 vuotta selibaatissa ja voin sanoa, että kun se lopulta päättyi, niin oksat pois!
  Se oli mahtavaa ja kuumottavaa.
  Hienointa oli silti huomata se, miten paljon omat näkemykset ja suhtautumiset seksiin, yleiseen-ja itsensä seksualisointiin, minäkuvaan, tunteisiin ja niin moneen muuhun liittyvään asiaan, muuttui sen kolmen vuoden aikana.
  Olo on kuin uudestisyntyneellä. :D
  Suosittelen vahvasti kokeilemaan selibaattia, vaikka edes ihan läpällä! 😁

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!