torstai 6. kesäkuuta 2019

"Höhöhö tissit" ja sata muuta syytä, miksi feminismiä tarvitaan

Saimme viime sunnuntaina Sandran (Pillubingon luoja!)kanssa aivan mahtavan idean. Tajusimme, että Suomi tarvitsee oman tissiflashmobin! Päätimme, että se tapahtukoon tällä viikolla, kun on hellettä ja ihmiset rannoilla. No, te tiedätte minut - koko homma karkasi vähän käsistä ja päädyimme perustamaan taidekollektiivin ja kultin Cult Cunthin. Muutaman ihmisen mielenilmaukseksi tarkoitettu Tissiflashmobkin paisui, ja nyt sinne on osallistumassa jopa useita kymmeniä, ellei jopa satoja tyyppejä!

Tällä viikolla olemme sitten antaneet kolme haastattelua, tietenkin iltapäivälehdille, joiden lukijoita tissit varmaankin provosoivat klikkailemaan otsikoita. Niistä ensimmäinen, Linda Rantasen juttu Iltalehdessä, oli kivasti kirjoitettu ja asiallinen. Äidinkielen opettajan arvio kokonaisuudesta menee kiitettävän tai jopa erinomaisen kohdille.
Kuvaava otsikko, jossa mainitaan tapahtuma, sen syy, ajankohta ja sijainti. Ingressissä kerrotaan vielä taustaa tapahtuman synnylle. Järjestäjiä ei turhaan nimetä, vaan heistä mainitaan tapahtuman kannalta oleellinen - he ovat "feministiaktivisteja". 5/5. Iltalehti 6.6.2019

Toimittaja tiesi nimemme, oli ottanut selvää tapahtumasta ja tiesi, mikä on flashmob. Samaa ei voi sanoa Iltasanomien toimittajasta Tuomas Mannisesta, joka sulostutti elämäämme tällaisella otsikolla:

Otsikossa asetetaan heti aluksi aivan turhaan vastakkain feministit ja miehet, joista jälkimmäisiä vielä moititaan ikään kuin feministien suulla. "Feministiaktivisti" on kuihtunut muotoon "feministi", jolla saattaa olla etenkin iltapäivälehtien lukijakunnan joukossa myös negatiivisia konnotaatioita. Etunimien käyttäminen on tytöttelyn muoto eikä anna minkäänlaista lisäarvoa otsikolle. Siskokatras on epätarkka ilmaisu. "Paljastavat rintansa" ei tavoita samaa merkitystä kuin Iltalehden käyttämä "nännien vapautus" ja on helposti ymmärrettävissä väärin. Ingressiä ei tässä näy, mutta se kuuluu: "”On siistiä tehdä se yhdessä. Kaunis mielenilmaus. Voimauttava.”", mikä ei anna yhtään mitään tietoa tapahtumasta. Sentään toimittaja on onnistunut luomaan jonkinlaisen mielikuvan siitä, mitä rannalla tapahtuu (vaikkakaan ei millä rannalla, milloin tai mistä syystä), joten siitä säälipiste. 1/5. Iltasanomat, 6.6.2019
Heti puhelun alusta asti oli selvää, millainen jutusta tulee. Tuomas yritti provosoida meitä milloin kutsumalla meitä nuoriksi, milloin manspleinaamalla ja milloin käyttämällä meistä se-pronominia. Hän kiroili ja oli töykeä. Hän ei tiennyt nimiämme, ei tiennyt, että tapahtumalla on oma Facebook-tapahtuma eikä häntä kiinnostanut varmistaa, kumpi meistä puhuu. Tämä näkyy myös jutussa, jota en suosittele lukemaan, ellei halua korkeaa verenpainetta.

Toki ihan hauskaa, että setämiehetkin alkavat vapista ja vaivautuvat kirjoittelemaan näin surullisia juttuja. Uskon, että ainut, mikä tästä jutusta kärsi, oli Tuomaksen ammatillinen maine. Kun vertaa juttua Linda Rantasen tekstiin, ero on kuin yöllä ja päivällä. Toinen on neutraalisti kirjoitettu ja toimittaja on selvästi ottanut asioista selvää. Toinen taas yrittää luoda meistä sekavaa kuvaa (katkonaiset lauserakenteet, interjektioiden käyttö, sekavat kappaleet ja asioista toisiin hyppiminen, täysin kokonaisuudesta irralliset asiat kuten sukunimeni), mutta valitettavasti pilka osuu taas omaan nilkaan. Lisäksi siinä on asiavirheitä (Pillubingo ei ole blogi) ja kirjoitusvirheitä. Ei näin Tuomas - äidinkielen opettaja pudistelee päätään.


Mielenkiintoista on se, että selitimme molemmille toimittajille aivan samat asiat: miten olemme aktivisteja monella eri alueella ja että tämä flashmob on vain yksi osa kokonaisuutta. Tuomas otti tässä kohdin esille Tinder-tutkimukseni, johon vastasin, että olen myös kertonut esimerkiksi kokemastani seksuaaliväkivallasta ja älykkyyden moninaisuudesta lehdissä ja näin pyrkinyt purkamaan tabuja ja yksipuolista naiskuvaa. Tuomas kyseenalaisti nämä jutut ja kysyi, ovatko ne "tosijuttuja". Tämä oli se asia, josta ehkä oikeasti eniten järkytyin - jos olisin yhtään herkempi seksuaalisen väkivallan uhri, tämä olisi ollut todella ahdistava kysymys. Nyt se oli pelkästään täysin asiaton.

Jälleen kerran joudun pettymään toimittajien ammattitaitoon, mutta se ei nyt ole mitään uutta. Nämä setämiesten kuolonkouristuksetkin on jo nähty - mutta tarvitseeko niitä tuoda työpaikalle ja kirjoitella tällaisia juttuja, joissa toimittajan oma agenda näkyy aivan selvästi läpi? Tosi noloa. Näitä kahta kirjoitusta voisi käyttää äikän tunnilla esimerkkinä siitä, miten eri tavoin kirjoittajan asenne näkyy tekstissä. 

Mutta iloisempiin asioihin: lauantaina nähdään, toivottavasti mahdollisimman moni! Tapahtumasta on tulossa kaunis, rauhallinen ja yhteisöllinen mielenilmaus. Tapaamme klo 12 Hietaniemenrannassa. Klo 12.15 riisumme paidat ja kävelemme käsi kädessä veteen <3

15 kommenttia:

 1. Olen pitänyt Tuomas Mannista virkistävän hauskana toimittajana, mutta tuo "artikkeli" on aivan järkyttävän huono. Tuo nimien kanssa sekoilu on aivan ala-arvoista ja tuntuu jopa siltä, että hän haluaisi vihjata, että nimenvaihdon myötä myös aiemmilta lehtijutuilta on pudonnut totuuspohja. Tuo nauruäänien kirjoittaminen on vain silkkaa kettuilua. Väenväkisin yrittänyt saada mukanokkelan jutun. Kyllä nyt Tuomaksen pisteet ropisivat!

  VastaaPoista
 2. Tuomas Mannisen artikkeli aiheutti minulle päänsäryn, sitä oli todella hankala lukea. Jo pelkkä otsikko huutaa "pahat feministit haluaa kieltää meitä miehiä!!" vaikka lähtökohtaisesti haluttaisiin naisille sama oikeus olla yläosattomissa eikä kieltää ketään... Niin kliseistä, ettei tiedä onko tuo vitsi vai surullista.

  VastaaPoista
 3. Vaikka olen nainen, vihaan feminismiä (ja feministejä). Tämä tissiflashmob on yksi syy siihen... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli vihaat tasa-arvoa? Googlaa sana feminismi ja mieti sitten, mitä vihaat.

   Poista
  2. No, eipä sekään kamalan fiksua kuvaa sinusta anna, naisena tai henkilönä, että "vihaat" kokonaista historiallista ja poliittista liikettä - jolla on muuten aika paljon tekemistä nykyisten oikeuksiesi kanssa - vain siksi, ettet tykkää tavasta, jolla _kaksi_ (miljoonista) liikkeen kannattajista tuo asiaansa esille.
   Varmasti tästä(kin), kuten kaikesta muustakin saisi ihan asiallista kritiikkiä ja vasta-argumentteja aikaiseksi. Mutta kommenttisi ei sitä ole.

   Poista
 4. Ei nykyfeminismillä ole tasa-arvon kanssa mitään tekemistä. Ensimmäisen aallon feminismi yli sata vuotta sitten olikin asia erikseen.

  Vähän kritiikkiä ja vasta-argumentteja tissiflashmobia kohtaan:

  Nykyään länsimaisissa yhteiskunnissa vallitsee kirjoittamaton sääntö, jonka mukaan on luvallista paljastaa julkisesti kaikki sellaiset ruumiinosat joihin koskemisesta kädellä ei voi saada syytettä seksuaalisesta häirinnästä. Esimerkiksi pää, kädet, jalat, selkä, hartiat, vatsa ja miesten rintakehä. Jos naiset kulkisivat koko ajan uimarantojen ulkopuolellakin rinnat paljaina, ei paljaisiin tisseihin koskemista ja niiden tuijottelua voitaisi enää laskea seksuaaliseksi häirinnäksi (näin minä siis sen ajattelen). Tissit ovat kuitenkin erogeeninen ruumiinosa siinä missä miesten paljas rintakehä ei sitä ole, ja uskoisin tähän olevan ihmisen biologiasta kumpuavat seksuaaliset syyt, joita ei voi muuttaa kulttuurisella asennemuokkauksella.

  Sitä paitsi julkisilla uimarannoilla (jossa tämäkin tissiflashmob on toteutettu) on saanut nainenkin kulkea ilman yläosia melko vapaasti jo ainakin 1970-luvulta asti. Yleisillä uimarannoilla pätevät muutenkin vähän eri säännöt kuin niiden ulkopuolella: niiden alueella saa kulkea pakarat paljaana pikku tangoissa, mutta niiden ulkopuolella kaduilla ja kaupoissa yleensä ei. Lisäksi esimerkiksi Arabiemiraateissa on yleisesti hyväksyttyä pukeutua bikineihin uimarannoilla ja uima-allasalueilla, mutta ei edes napapaitaan tai shortseihin niiden ulkopuolella, koska kyseessä on konservatiivinen muslimivaltio. Tämäkin kertoo siitä, että uimarannoilla noudatetaan jo valmiiksi yleensä vapaampaa pukeutumiskoodia kuin niiden ulkopuolella. Siksi on vähän vaikea nähdä, että mikä tämänpäiväisessä tissiflashmobissa mukamas oli niin rohkeaa ja vallankumouksellista. Enemmänkin tässä on sellaista itsensäpaljastelun makua mukana - miksi muuten kaikki vanhat ja kurtturintaiset naiset yleensä loistavat näistä tapahtumista poissaolollaan? Kun tähän kaikkeen lisätään vielä kaupan päälle feministien marssit jättivaginoiksi pukeutuneine naisineen, "antipatriarkaalisine pillubingoineen" ja vapaavuotoineen tasa-arvon nimissä, niin liekö mikään ihme että nykyfeminismi alkaa tuntua täydelliseltä vitsiltä.

  Terv. 7. kesäkuuta 2019 klo 18.41 kommentoinut anonyymi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kyllä Suomessa ei aina saa olla uimarannoilla rinnat paljaana, sen takia ilmeisesti tämä tapahtuma olikin järjestetty. Artikkelissa viitattiin tilanteeseen, missä nainen oli yläosattomissa rannalla, uimavalvoja tuli käskemään häntä pukemaan paidan, nainen laittoi kasvin lehtiä rintojensa suojaksi, mutta tämä ei uimavalvojalle riittänyt vaikka kuvassa kävi ilmi että lehdet peittivät koko rinnan alueen. Uimavalvoja soitti poliisit, sen jälkeen nainen joutui lähtemään pois rannalta.

   Poliisi kommentoi tätä flashmobia siten, että heillä on neutraali suhtautuminen siihen, jos nainen on yläosattomissa rannalla, mutta jos se häiritsee yhtäkään yksilöä, niin poliisi joutuu puuttumaan asiaan. Eli Suomessa ei saa nainen olla vapaasti yläosattomissa rannoilla, vaikka ennen se oli enemmän hyväksyttävää, ikävä kyllä.

   Poista
 5. Oli surullista vertailla sitä, miten eri tavalla ihmiset suhtautuivat foorumeilla ja kommenttiosiossa noihin kahteen artikkeliin. Asiallisella kirjoituksella on myös asiallisia ja ymmärtäviä kommentteja, sekä lukijat sisäistivät tempauksen tarkoituksen, kun taas toisessa artikkelissa kommentoijat lähtevät heti hyökkäämään tempausta vastaan sekä kommentoivat rumia ja asiattomia kommentteja tempauksen järjestäjistä. Ymmärrän kyllä että Tuomas on halunnut että artikkeli kerää klikkejä ja herättää tunteita, mutta todella surullista että hän tekee sen naisten oikeuksia polkemalla :/ Jakoja saavia artikkeleita voi kirjoittaa myös niin ettei ne aiheuta muille harmia, jo pelkkä sana "tissit" otsikossa olisi riittänyt. Tuomas, jos näet tämän kommentin, haluan sanoa sinulle muutaman sanasen naisena jolla on kaksi tytärtä: Olen hyvin surullinen ja pettynyt sinun toimintaasi. Vaikka kyseessä on vain artikkeli, kirjoittamalla tuolla sävyllä feminismistä ja tuosta tempauksesta poljet kaikkien tyttöjen ja naisten oikeuksia, myös mahdollisesti äitisi, siskosi ja tyttäresi jos sinulla niitä on. :( En ymmärrä sitä, että miksi sinun omatuntosi salli tuon artikkelin kirjoittamisen tuohon sävyyn, kun on täysin selvää että henkilöiden nostaminen esille itse tapahtuman sijasta sekä olemattoman vastakkainasettelun implikointi tulee aiheuttamaan järjestäjiin kohdistuvaa kiusaamista ja ahdistelua. Lisäksi hyväksikäyttökokemuksesta kysyminen oli todella loukkaavaa ja pahansuopaa. Olen todella surullinen toimintasi johdosta. Toivottavasti yrität korjata asiaa tai edes ottaa tulevaisuudessa muut ihmiset ja kirjoitusten mahdolliset seuraukset paremmin huomioon, me olemme kuitenkin kaikki ihmisiä eikä kenenkään kuuluisi joutua ottamaan vastaan kiusaamista taikka häiriköintiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni tämä on tosi asiallista ja hyvin kirjoitettua palautetta. Kannattaa lähettää myös suoraan toimittajalle itselleen, ei siinä ainakaan mitään menetä!

   Poista
 6. Kiitos tolle pari viestiä ylempää kommentoineelle naiselle, että ei kaikille ole tarttunut vielä massapsykoosia.

  Itse artikkelille nauroin ja pystyin maistamaan ilmassa tämän katkeruuden. Luin myös iltalehden artikkelin.

  Itseäni miehenä (enkä tiedä muutakaan miestä) ei häiritse lainkaan, jos naiset ovat tissit paljaana. Ei välttämättä nuo stereotypiset Feministi tissit kiinnosta, mutta kuitenkin..

  Piti oikein googlettaa pillubingo ja päädyin tänne, ja pääsin kommentoimaan tähän.

  Joten miksi naiset saavat halventaa ja yleistää miehiä termeillä kuten
  "mansplaining"? En ymmärrä lainkaan tätä kaksinaismoraalia. Ja luulen tämän toimittajan lähinnä huvittuneen asiasta, kuin vapisseen. Ja tämä Twitter feminismi on hyvin kaukana sukupuolitasa-arvosta. Tulen vielä huomenna nauramaan kommenteille joten voit vastata tähän womanspleimaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en usko että toimittaja oli huvittunut, kukaan ketä ei oikeasti kiinnosta tai joka on iloisin mielin liikenteessä ei kirjoita noin selkeän katkeraa tekstiä, tuollaista tekstiä syntyy vain jos tunteet ovat pelissä. Koko artikkelista paistaa ivallisuus ja toimittajan oma tunnelatautunut asennoituminen.

   Poista
 7. Jos joku valittaa alastomuudesta niin mitä todennäköisimmin valittaja on nainen, eli kenen naisen oikeutta sitten pitää ajatella. Onko valittajanaisella oikeuksia, jos vaikka tosissaan ajattelee alastomuuden olevan haitallista vaikkapa lapsille. Onko silloin vastaus että ei tarvitse lapsia sinne tuoda tai pitää vain pitää mölyt mahassaan koska on "ahdaasmielinen" ja on "väärässä".

  Ja varmasti mitä enemmän on nuoria pinkeitä tyttöjä yläosattomissa niin sitä enemmän niitä valituksia tulee, naisilta.

  VastaaPoista
 8. Kannattaa miettiä sitä missä yhteydessä alastomuus on sopivaa. Itse olen opiskellut maassa jossa vanhempien esii tymistä alastomana lasten seurassa pidettiin pedofiliana, mutta Suomessa lapset kylpevät vanhempien kanssa saunassa.

  Harva ihminen täällä kuitenkaan esiintyy pukeitta julkisesti.

  VastaaPoista
 9. Puuttumatta alkuperäiseen aiheeseen, mietin mitähän tyydytystä anonyymitrolli on saanut heittäessään lokaa kaikkien naamalle. Oli paljon antoisampaa keskustella avoimesti ilman ennakkomoderointia, mutta nyt on näin kiitos heidän :(

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!