sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Muijii Wikipediaan!

Tiesittekö, että suomenkielisessä Wikipediassa vain noin 19 % henkilöartikkeleista kertoo naisista? Ja usein näiden laatu on huonompi kuin miehiä käsittelevien artikkelien. Koska muokkaajista myös 90 % on miehiä, Wikipedia ei olekaan ollenkaan puolueeton tietopankki, vaan miesten näkökulmasta maailmaa kuvaileva ja myös maailmaa ja ajatuksia muokkaava media. Tärkeää nimittäin ei ole vain se, mistä kerrotaan, vaan myös se, mistä jätetään kertomatta.

Onneksi Wikipediaa voivat muokata kaikki ja tämäkin ongelma on siis ratkaistavissa ihan vaan aktiivisuudella ja tsempillä! Osallistuin perjantaina Jenni Janakan Muijii Wikipediaan -tapahtumaan. Jälleen kerran sain muistutuksen siitä, että tasa-arvo ei todellakaan ole vielä valmis. Naisia on kolme vuosikymmenen ajan valmistunut yliopistosta enemmän kuin miehiä, mutta silti esimerkiksi lehtiin haastatelluista asiantuntijoista naisia on vain 28 %.

Kuvat ei liity aiheeseen, olen niissä vaan supersöpö
Vähemmistöille on yhteiskunnassamme tehty vaikeaksi se, että kokee itsensä ja sanomisensa tärkeäksi, mikä nostaa esimerkiksi Wikipedia-.artikkelin luomisen kynnystä. Siinä saattaa miettiä, onko tämä henkilö nyt tarpeeksi tärkeä Wikipediaan tai olenko minä tarpeeksi pätevä kirjoittamaan artikkelia. Wikipediasta puuttuukin kokonaan monta erittäin keskeistä naista.

Vaikka esimerkiksi itsekin olen näin äärimmäisen fiksu, sanavalmis ja aika monen alan asiantuntija, en mieluusti halua lähteä pätemään. (Kaverini olisivat tästä tosin ehkä eri mieltä... Krhm. No joo.) Koska olen älykäs, tiedän, etten tiedä loppujen lopuksi yhtään mitään. Tästä on hyvä esimerkki se, kun hetken aikaa mielessäni leikin ajatusleikkiä, että olisin lähtenyt ehdolle eduskuntaan. Sitten ajattelin, että nyt en ehdi paneutumaan asiaan niin paljon, että ottaisin kaikistä tärkeistä poliittisista kysymyksistä sen verran selvää, että kehtaisin lähteä niistä keskustelemaan julkisesti. Myöhemmin luin jonkun kansanedustajaksi haluavan huru-ukon mielipiteitä siitä, miten hiilidioksidi on oikeastaan hyväksi maailmalle, koska se suojelee meitä meteoreilta. Että silleen. Todellakaan mikään ei vedä vertoja valkoisen heteromiehen itsetunnolle, se on ihan uskomaton luonnonvoima.

Tämä kuva liittyy
Mutta nyt tässä tapahtumassa rohkaistuimme, ja lähdimme luomaan Wikipedia-artikkeleita. Siihen jää koukkuun! Rakastan tieteellistä kirjoittamista ja sen loogisuus käy hyvin yhteen analyyttisen mielenmaisemani kanssa, joten tällainen artikkelien kirjoittaminen on minusta tosi hauskaa. Koska aikaa ei nyt ihan hirveästi ollut, teimme kääntämällä sinne artikkelin lasikatosta. Miettikää, näin tärkeästä käsitteestä ei ollut Wikipedia-artikkelia! Mitä hittoa! Artikkeli jäi aika lyhyeksi, mutta sitä voi käydä muokkaamassa ja täydentämässä.

Ja taas söpö minä, back in business
Lisäksi rohkaistuimme ja päätimme kokea itsemme tärkeiksi. Teimme ystäväni Sandran kanssa toisistamme artikkelit Wikipediaan. Minä tein Pillubingosta ja hän teki ihan kuulkaa minun arkipersoonastani eli Sädestä. Olimme ehkä hiukan viineissä, kun teimme artikkelit, mutta niistä tuli aika hyvät silti! Minun artikkelini on siellä vielä, mutta valitettavasti Pillubingon artikkeli poistettiin, sillä lähteinä pitäisi olla esimerkiksi jokin julkaistu artikkeli (blogiteksti ei kelpaa!), joten yritämme nyt saada Pillubingosta juttua lehteen. Olisiko kiinnostuneita?


Huhtikuun ajan on käynnissä Punaisten linkkien naiset -kampanja, jossa Wikipediaan yritetään saada lisää naisedustusta. Haastankin teidät jokaisen osallistumaan! Miettikää, että viime vuonna artikkeleita aloitettiin hieman alle tuhat. Tätä blogia käy lukemassa kuukausittain yli 10 000 yksittäistä lukijaa (kyllä!), joten jos teistä nyt edes joka sadas kävisi tekemässä yhden artikkelin, saisimme pelkästään sillä 10 % tuosta määrästä suoritettua. Jes.


16 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Ach. Löysin. https://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4de_Kankare Hyvät lähteet! Mut voisiko tekstiä olla enemmän? Vai usuttaako se taas jotain stalkkereita tai muita kuspäitä tontille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sitä laittaa, jos tahtoo, mutta me ei ehditty vielä!

   Poista
 3. Oot ehkä ihanin! Ja tärkeä asia. Mut ihanin on tärkein asia.

  VastaaPoista
 4. Ai niin ja hyvä meemi

  VastaaPoista
 5. Sen verran haluaisin korjata ja korjaankin, että naiset eivät ole yhteiskunnassamme mikään "vähemmistö". Läntisissä teollisuusmaissa naisia on yleensä niukasti enemmän kuin miehiä, vähemmän kehittyneissä maissa ja maailmassa ero on toisinpäin (about 100/98), mutta se ei niin suuri, että kannattaisi vähemmistöstä puhua. Kolme vuotta sitten järjestettiin Sata naista Wikipediaan muokkaustapahtuma pyrkimyksenä saada Wikipediaan sata uutta naisartikkelia. Suomen väestössä sataa naista kohti on 97 miestä, joten emme ole mikään vähemmistö noin lukumääräisesti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse olla määrällisesti vähemmistöä, jotta lasketaan vähemmistöksi. naiset ovat vähemmistöä, sillä heillä ei ole samoja oikeuksia, etuuksia ja mahdollisuuksia kuin miehillä

   Poista
  2. Naiset eivät ole vähemmistöä. Ongelmana on se, että naiset eivät ole miehiä, jotka on perinteisesti mielletty ihmisen "perusmalliksi". Koska naiset ovat erilaisia kuin miehet, heillä ei uskota olevan niitä hyviä ominaisuuksia, joita miehillä on. Jumalakin loi ensin miehen ja sitten vasta naisen. On jotenkin Eevan vika, että Aatami haukkasi omppua, siksi naiset ovat huonompia kuin miehet (jotka ovat helposti johdateltavissa ja luonteeltaan heikkoja tuosta paratiisivälikohtauksesta päätellen).

   Poista
  3. Joo no jos nyt haluaa pilkkua viilata, niin naisia on enemmän, mutta ollaan tosiaan vähemmistöinä esimerkiksi siellä Wikipediassa, johtavissa asemissa, Hesarin asiantuntijahaastatteluissa... Tajuat varmaan pointin. Oliko sinun pointtisi korostaa tätä epäsuhtaa vai mikä, en oikein tajunnut?

   Poista
 6. Oot aika narsisti. Ei pahalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kantsii ottaa selvää termeistä, ennen ku käy diagnosoimassa tuntemattomia netissä :D

   Poista
 7. Mikä sitten on estänyt niitä koulutettujakin naisia kirjoittamasta artikkeleita wikipediaan, johon kuitenkin kirjoitetaan anonyymisti joten sukupuolella ei ole merkitystä. Varmastikin koulutettuina osaisivat sen sitten tehdä, joten onko kyse motivaation vai tarpeen puutteesta. Ja jollei sellaisille artikkeleille ole tarvetta niin miksi sitten niiden puute on ongelma.

  VastaaPoista
 8. Wikipediahan on siis vapaaehtoisvoimalla toteutettu projekti, joten ole hyvä ja lisää niitä artikkeleita tai korjaa niitä jossa on puutteita tai virheitä.

  Surullista ja varmasti raskas elämä jos kaikessa näkee ongelmia jotka ei liity niihin lainkaan, varsinkin kun itse voi vielä vaikuttaa asiaan. Mieluummin uhriutuu ja ujuttaa blogissa. Lmao niin stereotypinen Twitter feministi.

  VastaaPoista
 9. Olen nuori valkoinen heteromies. Mielestäni yhteiskunta jossa elämme ei ole niin epätasa-arvoinen kun joistain mainitsemattomista lähteistä voisi saada kuvan. Minulla ei ole mitään sitä vastaan että naiset saavat korkeita virkoja, palkkoja, wikipedia artikkeleita, julkisuutta tai mitään muutakaan. Mutta hieman kyllä ärsytti blogisi viittaus valkoisten miesten loppumattomasta itsetunnosta käyttämässäsi kontekstissa. Esimerkkisi tapaisia tyhmiä ihmisiä löytyy kyllä kaikista yhteiskunnan ryhmistä. MYÖS niistä jotka eivät ole valkoisia hetero-oletettuja mies-oletettuja. Perkele. En kiellä teitä harjoittamasta moista toimintaanne mutta voisi olla myös tämän niinsanotun tasa-arvon edistämisen kannalta oleellista että keskittyisitte muuhun kuin miesten mollaamiseen.

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!