keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Gaston, sinun on ryhdistäydyttävä

Tiedättekö sen perushahmon kirjoissa, elokuvissa ja sarjoissa, joka on todella suosittu, mutta josta kukaan ei oikein pidä? Se tyyppi, jota ihaillaan ja joka on usein huomion keskipisteenä. Usein kuvioon liittyy rikkaus, hyväosaisuus ja korkea asema.

Hän ei yleensä ole erityisen fiksu tai taitava, mutta silti hän menestyy. Ei hän huonokaan ole, välttämättä, mutta sillä ei ole mitään merkitystä, hän on silti suosittu ja tottunut siihen. Aika usein kyseessä on lapsi tai nuori, koska hahmo on aika yksiulotteinen ja lapsellinen, ja tapahtumapaikkana koulumaailma. Joskus hahmo voi olla vaikkapa kilpakosija tai pomo. Melkein koskaan hän ei ole päähenkilö, koska kukaan ei jaksaisi katsella tällaista sankaria kauaa - vaikka kirjan tai elokuvan maailmassa hahmo nauttiikin suosiota, katsojaa hän usein ärsyttää ja sellaiseksi hahmo on tehtykin. Hän saa kaiken ilman työtä, ja se nähdään epäreiluna.


Kun sitten yleensä käy niin, että yhtäkkiä joku toinen, vaikkapa tarinan sankari, menestyy tai saa huomiota, tämä hahmo ei kestä sitä. Tällöin hän paljastaa epäkypsyytensä lapsellisella ja kiusaannuttavalla tavalla, kun yrittää saada huomion takaisin itseensä. Hän voi avoimesti haukkua päähahmoa, punoa juonia tämän pään menoksi tai sitten alkaa vaan tehdä noloja temppuja. Tällöin muutkin hahmot usein heräävät tilanteeseen. Katsoja tuntee vahingoniloa tai ärsytystä.

Tämän hahmon itsetunto perustuu sille, että kaikki ovat häntä aina ihailleet ja hän on saanut tehdä mitä tahansa. Itsetunto on kuitenkin hauras, sillä heti, kun huomiota saakin joku toinen, tämä ei kestä sitä. Hahmon voisi nähdä narsistina, jonka ympärillä maailma pyörii - tai niin hän ainakin itse kuvittelee.


Kaikki tietävät tämän arkkityypin. Mutta tiedättekö, keistä oikean elämän tyypeistä se minua todella elävästi muistuttaa? Käykääpäs lukemassa Linda Liukkaan ihana kolumni Tulevaisuus on teinityttöjen. Siinä Linda kirjoittaa todella osuvasti siitä vähättelystä, mitä teinitytöt saavat kokea. Hän ylistää ja puolustaa tyttöjä niin hienosti, että minulle nousivat kyyneleet silmiin. Mahtavaa, että joku sanoo näin! Tässä maailmassa, jossa mikään ei ole nolompaa kuin teinitytöt ja se, mistä he pitävät, tarvitaan todellakin tätä sanomaa.

No mutta, kun nyt olette saaneet hyvän mielen kolumnista, katsokaa kommentteja (klikkaamalla suurenevat):


Sedät eivät ole koskaan kuulleetkaan teinityttöjen vähättelemisestä. Sitä ei ole olemassa (kuten ei seksuaalista ahdisteluakaan, paitsi hei maahanmuuttajien toimesta tietenkin). JA ENTÄS POJAT? ENTÄS MIEHET? Pääsisimmekö takaisin valokeilaan, ahdistaa, kun se otettiin meiltä pois! Tuntuu, kuin emme olisi lainkaan olemassa. 

Huomaatteko yhtäläisyyden?  Nämä miehet, jotka alkavat nolon temppuilunsa heti, kun naisista puhutaan, ovat ihan täsmälleen samanlaisia kuin tuo aiemmin kuvailemani arkkityyppi. Naurattaisi ellei itkettäisi. Kaikki katsojat näkevät, miten naurettavaa ja kiusaannuttavaa setien toiminta on, mutta eivät he itse. Heitä on loukattu, kun joku muu on hetkeksi nostettu esille.

Tiina-Rakel Liekki vastailee kärsivällisesti muutamalle itkupillille, että he ovat kyllä julkaisseet kolumneja miesten syrjäytymisestäkin ja että kokonaisuuteen mahtuu myös yksi artikkeli tytöistä. Käykääpä huviksenne katsomassa kommentit esimerkiksi Tommi Kinnusen isyydestä kertovasta kolumnista Isän syli. Siellä ei ole yhtäkään kommenttia siitä, miten äidit on nyt unohdettu ja että ilmeisesti nyt vain isillä on merkitystä.

Koska äidit ja muut naiset ovat tottuneet siihen, että valokeila ei aina ole heissä - se on tähän asti ollut aina miehissä. Miehet eivät sitä ole ansainneet olemalla erityisen hyviä missään, mutta he ovat etuoikeutettuja ja syntyneet kultalusikka suussa, joten estradi on heille luontaisesti auennut.

Nyt kuitenkin naiset ovat aiheesta alkaneet päästä lavalle, ja sekös setiä suututtaa. Onneksi toisinaan elokuvan lopussa tämä urpokin tekee jonkinlaisen parannuksen. Toisinaan ei, mutta yleensä silloin palkkana on iso häpeä - onko se kuolema, roska-astiaan putoaminen tai karkuun lähteminen, sillä ei ole väliä.


Näiden ulisijasetien kannattaisi katsoa vaikka parit piirretyt tai high school dramat, niin ehkä hekin osaisivat ajoissa suunnitella pakonsa. Nimittäin naiset ovat oikeasti nostaneet rimaa tosi korkealle sillä välin kun nämä sedät ovat keskittyneet nauttimaan saavutetuista eduista ja haukkumaan muita nimettömästi netissä. Neuvoisin olemaan huolissaan.

16 kommenttia:

 1. Nää kuvakaappausten kommentoijat vaikuttaa jotenkin epätodellisilta (näin mieskommentoijasta) siinä missä spammibotin lailla toimivat muutkin nettitrollit. He saattaisivat olla tietty osa laajasta joukosta Raakelin pornouran fanittajia, jotka nyt purkavat comebackia odotellessa turhautumistaan. Tai sitten kyseessä on nämä elämäntehtäväkseen feminismin aktiivisen vastustamisen ottaneet tapaukset, joita vaikuttaa ihan oikeasti olevan epäilyksistä huolimatta, kun tapauksia jostain pulpahtelee aina ilmoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tahtoisin kuvitella heidän olevan epätodellisia, mutta ei. Valitettavasti ihan joka päivä tuollaisia näkee oikeassakin elämässä.

   Poista
 2. U the best leave the rest

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä! Olen pohtinut itse samaa asiaa, mutta sait muotoiltua tämän ihan täydellisesti.

  VastaaPoista
 4. Miten miehet saataisiin näkemään, että tää on todellinen ongelma tää, että naista pidetään miestä vähempiarvoisina ja miesten alapuolella olevana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Valitettavasti en usko, että nykyistä sukupolvea koskaan saadaan. Onneksi suurimman osan. Lapsista kasvattavat naiset, ehkä sitä kautta maailma muuttuu.

   Poista
 5. Vaikka kuinka pilkkaat ja nimittelet näitä kommentoijia, ei se muuta heidän kommenttiensa arvoa. Miksi puhua vain naispuolisista, miksei nuorista? Miksi pitää korostaa sukupuolta lainkaan? Eikö feministien kannattaisi ottas omista opeistaan vaaria?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, luepas teksti uudelleen ja mieti sitten, mikä hahmo tässä tarinassa olet :D

   Poista
  2. Jos se sukupuoli on yksi iso tekijä siinä, miten henkilöön tai ryhmään x suhtaudutaan, olisi se pelkästään typerää jättää huomiotta vain jonkin näennäisen tasa-arvoisuuden vuoksi. Päätee btw niin teinityttöjen vähättelyy kuin teinipoikien syrjäytymiseenkin. Sitä sukupuolta lakataan ottamasta esille sitten, kun se tai siihen suhtautuminen ei ole olennaisena tekijänä koko ongelmassa.

   Poista
 6. Hahaha, luepas teksti uudelleen ja mieti sitten, mikä hahmo tässä tarinassa olet :D

  VastaaPoista
 7. Iltalehden juttujen kommenttiosiossa loistavat myös päivästä toiseen nämä sedät, jotka kiukuttelevat heti, kun huomio ei ole heissä tai esim. heidän elimissään. Jokaiseen naista koskevaan juttuun löytyy myös vähintään yksi "jos mies tekisi noin" - uhriutuja, joka ilmeisesti kokee joutuneensa suuren epäoikeudenmukaisuuden uhriksi vain, koska juttu ei koske miehiä.

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!