tiistai 26. syyskuuta 2017

Toimittajatko ammattitaitoisia? Bloggaaja todistaa toisin: "Olen tajunnut, miten tulevaisuudessa opetankaan opiskelijoilleni tekijänoikeuksia"

Viime viikolla kaverini lähetti linkin MeNaisten juttuun, jossa käsiteltiin demiseksuaalisuutta. Ei vaan hetkinen, siinä käsiteltiinkin minun seksuaalisuuttani! Juttu oli kopioitu blogista. Lähde kyllä mainittiin, tietenkin väärin kirjoitettuna (Fuck the pin ups, klassikko). Sitaattioikeus oli vedetty ihan överiksi. Jutussa ei enää lainattu minua, vaan minun kirjoitukseni oli varastettu. Lisäksi nimen väärin kirjoittaminen yhdistettynä jutun aiheeseen loi blogista aika erikoisen kuvan.

Laitoin tietenkin palautetta asiasta ja myös te, ihanat lukijat, kävitte kirjoittamassa kommentteja tekstiin. Kiitos siitä! Lehden päätoimittaja laittoikin lopulta minulle anteeksipyynnön Facebookissa yksityisviestillä ja myönsi jutussa olleen liikaa sitaatteja. Juttua on sittemmin "muokattu kauttaaltaan" eli osa lainauksista on poistettu ja tekstiin on liimattu päälle jotakin yleistä demiseksuaalisuudesta kertovaa osuutta, jotta plagiointia olisi saatu häivytettyä. Siinä ei tosin onnistuttu t. äikän ope.

Kuvakaappaus jutun nerokkaasta otsikosta

Kävin puhelinkeskustelua päätoimittajan kanssa. Halusin keskustella aiheesta tarkemmin, sillä minun oli vaikea käsittää, että toimittajat oikeasti toimivat näin. Päätoimittaja myönsi, että lainauksen laajuudessa oli tapahtunut virhe, mutta sanoi, että käytäntö on muuten ihan yleinen. He aikovat siis jatkossakin tehdä tällaisia juttuja, mutta eivät ilmeisesti yhtä laajasti varastettuja.

Sitäkään käytäntöä ei aiota muuttaa, että tekstin alkuperäiselle kirjoittajalle ei ilmoiteta mitään tekstin uudelleenjulkaisusta. Etenkin tämän tekstin julkaisu toisella alustalla oli minulle aika inhottava juttu, sillä kuten alkuperäisessä tekstissä mainitsin, postaus oli varmaan henkilökohtaisin tähän mennessä julkaisemistani teksteistä. Kun ottaa huomioon, että olen kertonut blogissa mm. seksuaalisesta väkivallasta, on se aika painavasti sanottu. Tämä taisi kuitenkin mennä toimittajalta ohitse. 

Asia oli mielestäni kokonaisuudessaan todella omituinen. Sattumalta olin juuri käynyt uusien opiskelijoideni kanssa läpi tekijänoikeuksia, joita tämä MeNaisten toimittaja törkeästi polki. Jäin todella pohtimaan, että jos toimittajat toimivat näin, miten voin odottaa, että ihan toisen alan opiskelijat (alaikäiset!) oppivat asian? Tajusin asiaa miettiessäni, että toisen tekstin varastaminen ja oman nimensä päälle lätkäiseminenhän on tosi tuttua minulle. Oppilaani ja opiskelijani tekevät sitä koko ajan. Myös tapa, jolla toimittaja asian "korjasi", on niiiin open duunissa nähty juttu. Yleensä palautan Wikipediasta kopioidun tekstin opiskelijalle ja hän kirjoittaa siihen pari virkettä lisää ja palauttaa sen sitten toiveikkaana uudelleen. Se ei yleensä kelpaa minulle vieläkään, vaan alleviivaan kaikki kopioidut kohdat ja käsken poistamaan ne. Ilmeisesti MeNaisten päätoimittaja ei jaksa paneutua ihan näin paljoa. Ei se mitään, ymmärrän. Aika rankkaahan se on.

Kuva ei liity asiaan, sopii vaan fiiliksiin. Tsekatkaa silti übercool Buffy-takki!
Kaikista omituisinta on, että näen itseni toimivan työssäni muun muassa toimittajien puolella. Tietysti Wikipedia on varmasti lainatuin lähde, mutta toisena tulevat kaikenlaiset sekalaiset netistä löydetyt artikkelit. Juuri toimittajien tekstejä varastetaan jatkuvasti. Luulisi, että heillä olisi aika korkea kynnys lähteä tekemään samaa toisille. 

Olen lukenut, että blogien suosion nouseminen on aiheuttanut naistenlehdille ongelmia. Ei ihme. Miksi ostaa mainostajien tuputtamaa naiskuvaa rahalla, kun netissä voi seurata ilmaiseksi aitojen ja itse valitsemiensa ihmisten sensuroimattomia ajatuksia? Ilmeisesti lehdissä on huomattu tämä. Vaikka jossain palaverissa olisikin ekana parannusehdotuksena tullut esille bloggaajien juttujen kopioiminen, se ei ehkä ole se kaikista paras idea.

Jatkakaa stormaamista, kyllä sieltä vielä jotain käyttistä tulee! Jos ei muuta, niin voin tulla lehteenne kirjoittamaan. Seuraavaksi haluaisin kyllä sitten palkkaa :)

ps. Jos tämä on toimittajien mielestä nykyään ihan ok tapa toimia, voinko alkaa opettaa sitä myös opiskelijoilleni? Säästyisin niin paljolta työltä, kun voisin ottaa ne kopsatut tekstit sellaisinaan vastaan!

pps. Nyt kun tsekkasin jutun linkit, huomasin, että jutussa ei edes linkata blogiin vaan johonkin Bloglovinista löytyvään näköisjuttuun! Ihan mahtavaa työtä nyt oikeesti :D

13 kommenttia:

 1. Pöljälehdet kyllä tekevät juttuja aika usein ikään kuin olisivat haastatelleet bloggaajia, vaikka oikeasti kyse onkin vain blogipostausten suorasta siteeraamisesta ilman, että bloggaajalta itseltään on kysytty mitään. On kuitenkin kokonaan toinen juttu plagioida koko postauksen sisältö lehteen artikkeliksi ja vielä esittää asia niin, että vain ne suorat lainaukset ovat bloggaajan sanomia, loput on toimittajan itse kirjoittamaa. Paskan marjat! Onneksi "artikkelin" kommenttikentässä onkin jo mehevä paskamyrsky käynnissä. :D

  Erikoisen törkeää tämä on juuri siksi, että sanoit jo itse postauksessa, miten henkilökohtaisesta jutusta oli kyse. Miten jonkun mielestä voi olla hyvä ajatus nyysiä toisen blogin henkilökohtaisin ja herkin avautuminen ilman, että edes mainitsee itse bloggajalle? Luultiinko siellä, ettet saa tietää tästä? Laitettiinko plagiaattiin Bloglovin-linkkejä suorien linkkien sijaan, ettet näkisi blogisi kävijätilastoissa liikennettä Me naisten sivuilta? Miten ovelaa. :D

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Ei vmp! Kyllä ottaa kirjoittajan aivoon tälläinen. Harmittaa jos tosiaan vielä tolleen on sanottu, että asiaa ei aiota korjata ja aiotaan jatkossakin toimia siis samalla tavalla.

  VastaaPoista
 3. ''Luultiinko siellä, ettet saa tietää tästä?'' Varpuslinnun kanssa sama juttu jäi ihmetyttämään, pokkaa niil on ainakin. Kaikki sua vähänkin seuranneet toki osaavat arvata että nostaisit tälläisen kohtelun esille - olikohan kyseessä heikko mainoskikka, ihan-sama-mitä-puhuvat-kunhan-puhuvat -mentaaliteetillä?

  Naistenlehtiä en ole pahemmin lukenut kuin aivot off-moodilla jossain odotushuoneessa, ja tällänen törppöily sai sen verran pahan maun suuhun ettei jatkossa kiinnosta varmaan sitäkään vähää selailla. Jää miettimään onko mikään aihe enää DIY vai kenenköhän omakohtaiset pohdinnat copypastettu. Ärh.

  VastaaPoista
 4. Nyt oli kyllä täysin ala-arvoinen teko MeNaisilta! Törkeää riistoa ja hyväksikäyttöä, joka on jo aivan liian tuttua isossa maailmassa, mutta jota ei sentään ensimmäisenä odottaisi pienen maan aikakauslehdeltä.

  VastaaPoista
 5. Tuo välinpitämättömyys on ihan absurdia. Eivät edes vaivaudu korjaamaan blogin nimeä...

  Kuinka vähän toimittajille maksetaan ja kuinka vähän työtä arvostetaan toimituksessa, jos ammattiylpeys antaa myöten paskan julkaisemiselle? Jos taso on tätä, alas koko pulju. Työttömänä voi sitten arvottaa asioita uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, latasinkin jutun välimuistista, onhan tuo korjattu. :D -- Silti!

   Pyytäisivät edes anteeksi ja pyrkisivät parempaan, vaan ei! Se, että tämmönen on yleistä, ei tarkoita että niin saa silti tehdä. Siis jumalauta. Jotain rotia.

   Poista
 6. No mitä tähän voisi sanoa? Jos jokin on julkaistu, niin tekstiin saa viitata ja sitä saa lainata ilman erityistä lupaa. Viittausten lähdehän tulee toki myös mainita, kuten on yleinen käytäntö hömppäblogeista akateemisiin vertaisarvioituihin teksteihin.

  Eli: Kikkelis kokkelis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen kun kommentoi, kannattaisi tarkastaa tietonsa eli check urself before u wreck urself. Teksteihin saa viitata sitaattioikeudella, mutta vain, jos oma teksti toimii itsenäisenä kokonaisuutena ja toisen tekstin osa toimii omassa tekstissä vaikkapa esimerkkinä tai tutkimuksen kohteena. Toisen tekstiä ei saa varastaa eikä omaa tekstiä saa kirjoittaa pelkästään toisen tekstin varaan. Muistaakseni jossain on mainittu joskus ohjenuorana max 10 % lainattua tekstiä suhteessa omaan tekstiin. Tässä tapauksessa suhdeluku oli pikemminkin. 20-80, siis 20 viitaten omaan tekstiin.

   Poista
  2. Akateemisissa teksteissä ja hömppäblogeissa sama juttu, eli omaa tekstiä tai tutkimusta ei voi perustaa täysin jonkun toisen tekstille tai tutkimukselle. Se on paitsi tökeröä myös tekijänoikeuksia rikkovaa.

   Poista
  3. Mä jotenkin kuittasin ton kikkeliskokkeliksen trolliksi, koska se oli niin pihalla, ettei kukaan voi oikeasti olla. : D

   Poista
  4. Olette oikeassa.

   Poista
 7. Luin molemmat tekstit enkä voi sanoa muuta kuin että huh huh. Jos miettii sitä miten tässä aiemmin uutisoitiin, ettei lapset osaa enää lukea, niin hyvin menee jos toimittajat ei myöskään osaa kirjoittaa kopioimatta valmista tekstiä muista lähteistä... Loistava tulevaisuus Suomella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis luin molemmat sinun kirjoittamasi tekstit, en sitä kopioitua. En edes viitsi, riittää tämä tieto :)

   Poista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!