tiistai 8. elokuuta 2017

Maailman parhaat ylioppilaskuvat

Tajusin, että olen unohtanut kokonaan jakaa täällä nämä kuvat! Pitihän asia korjata, sillä tietenkin haluan jakaa kanssanne parhaat ylioppilaskuvat, mitä on ikinä otettu. Tämä on tieteellinen fakta ja jumalan totuus, joten turha alkaa kiistelemään siitä.

Siskoni Sekopää kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin kuvataidelukiosta, ja näin ollen hän on suvun kuuluisin taiteilia. Siitä puuttuu j. Koska hän kaiken huipuksi asuu vielä Kalliossa, meidän oli pakko ottaa hieman erilaisia yo-kuvia. Sekopää itse ideoi kuvaukset. Hän halusi viralliseksi yo-kuvakseen kuvan, jossa hän istuu bussissa syömässä pitsaa.

Halusin tyylilajiksi sellaisen kovalla salamalla otetun ysärin kotialbumikuvan, ja se onnistui aika hyvin. Ainut harmittava asia oli Sekopään vegaanius, sillä pitsa olisi ollut vielä makeampi, jos siinä olisi ollut juustoa ja sitä olisi voinut venyttää. Muuten syön vegaaniruokaa paljon ja erittäin mielelläni, mutta vegejuusto on minusta ihan kamalaa (eikä se edes veny, on vaan limaisena paikallaan).

No, otettiin me sitten sellaisia perinteisiäkin kuvia. Minä halusin. En ole nähkääs itse käynyt Torkkelia, joten en ole sielultani ihan niin vapaa kuin Sekopää. Näistäkin tuli aika ihania ja itkin kyllä näitä muokatessani. Milloin minun pienestä kiukkuisesta siskostani on tullut aikuinen? Ja olenko itse jo tosiaan näin vanha? Nyyh! Näistä huomaa, että olen innostunut vähän noista filttereistä. Jooh.


Nämä otettiin Helsinginkadun varrelta olevasta puistosta. Tarkastimme puskan ensin, ettei siellä ole oksennuksia tai huumepiikkejä.

 Tässä Sekopää ilmaisee hämmennyksensä siitä, että ylipäätään sai lakin. Hän on hirveä stressipallo. Ja tässä hän taas esittelee lakin lisäksi ihania geelikynsiään, jotka äMMä teki <3 Käytiin Tenhossa skumpalla ja pitsalla. Kyllä, Sekopää söi kaksi pitsaa, tuossa puvussa.


Kaiken kaikkiaan olen todella ylpeä Sekopäästä ja tyytyväinen näihin kuviin. Ylioppilaaksi kirjoittaminen on muutenkin stressaavaa, mutta tiedän kokemuksesta, että kun itse joutuu huolehtimaan kaikesta eikä ole ketään, joka vaikka tekisi ruokaa kun itse lukee, se on vielä tosi paljon vaikeampaa. Saatika sitten kun joutuu maksamaan laskut ja huolehtimaan muutenkin kaikesta, niin kirjoitukset tuntuvat ihan turhilta. Niin ne olivat ainakin minulle. Tein töitä grillillä ja sain palkatonta lomaa viikon, jotta ehdin lukea ja osallistua tärkeimpiin kokeisiin. Luin jokaiseen 1,5 päivää ja ostin hyvät eväät. Kirjoitin keskinkertaisen tuloksen (EEEMM), mutta eipä niitä kukaan ole kysellyt myöhemmin - paitsi sitten yliopistossa muutamat hikariopiskelijatoverit, jotka arvioivat pahimpia kilpailijoitaan.

Siis tiivistykseksi: yo-kokeissa pärjäävät ne, joilla on resursseja pärjätä. Olen miettinyt, kannattaisiko niistä hankkiutua eroon, mutta en keksi muutakaan hyvää ja kustannustehokasta vaihtoehtoa. Se, että arvioitaisiin koko lukion arvosanoja, ei ole mielestäni hyvä vaihtoehto, koska siinä on sama resurssiongelma - hyväosaiset menestyvät, sillä heidän ei tarvitse murehtia koulukirjojen hinnoista, työnteosta tai vaikka ruoasta. He voivat keskittyä opiskeluun. Lisäksi se olisi epäreilua niille opiskelijoille, jotka kärsivät opiskelujensa alussa motivaatio-ongelmista mutta tsemppaavat loppua kohden kun keksivät, mitä haluavat elämässään tehdä. Teoriassa paras vaihtoehto olisi mielestäni keskieurooppalainen malli, jossa kaikki pääsevät yliopistoon, mutta opiskelijat karsitaan ekan vuoden menestyksen ja motivaation perusteella. Tämä taas ei ole mielestäni oikeastaan realistinen vaihtoehto.

Mutta pohdinta loppukoon tähän. Mitäs tykkäätte kuvista? Ai niin, julistin ne jo itse maailman parhaimmiksi. Oliko jotain muita superlatiiveja?

3 kommenttia:

 1. ������

  VastaaPoista
 2. Täytyy kehua ottamiasi kuvia! Muutenkin pidän blogissasi esiintyvistä kuvista kovin paljon ��

  VastaaPoista
 3. Paljon onnea näin jälkikäteen uudelle ylioppilaalle! Liekö syynä malli, hyvä kuvaaja, taidolla toteutetut kuvaukset tai näiden kaikkien yhteisvaikutus, Sekopää ei voisi ainakaan paremmilla kuvilla ja tunnelmalla juhlistaa lukion päättymistä. Onnea ja menestystä jatkoonkin!

  Kirjoituksestasi hypähti kuitenkin eräs kohta silmille: sanoit nimittäin kirjoittaneesi keskinkertaisen tuloksen (EEEMM). Siis wtf, tuohan on hyvä yo-tulos! Vaikka itse myös aikoinaan angstasin omaa "keskinkertaisen ja huonon välimaastossa haahuilevaa" kirjainrimpsuani (EMMMC) olen näin jälkikäteen joutunut toteamaan olleeni väärässä. Yo-kirjoituksista puhuttaessa huomio kiinnittyy liian usein kirjoituksissaan poikkeuksellisen hyvin menestyviin (usein näihin monen laudaturin ihmenuoriin), vaikka yo-todistuksen arvosanat ja jatko-opinnoissa menestyminen eivät korreloi keskenään ainakaan kovin voimakkaasti. Lisäksi ainakin minusta tuntuu, että se yksikin laudatur muiden suoritusten joukossa on Se Juttu ja automaattisesti jotain parempaa kuin sitä seuraavat eximiat ja magnat, joiden saavuttamiseksi saa kuitenkin tehdä melkoisesti töitä (ainakin me joille ei ole suotu MRV:n superälyä :D), ja joista kertyy myös mukavanlaisesti pisteitä korkeakoulupaikkaa hakiessa. Aikaa on tosin vierähtänyt vuodesta 2006 (kauhistuksen kanahäkki!) mutta tuolloin pääsin opiskelemaan säälittävällä laudaturittomalla hönöpaperillani, en toki unelmavaihtoehtoani, mutta muuten itseäni kiinnostavaa ainetta ilman pääsykoetta, koska eet ja ämmätkin olivat ihan varteenotettavia kirjaimia laskettaessa sisäänpääsyyn vaadittavia pistemääriä.

  Yli kymmenen vuotta kerroin aina kysyttäessä kirjoittaneeni keksinkertaiset paperit, kunnes tämän vuoden alussa eräs kyselijä tokaisi "Tuohan on hyvä yo-todistus!" Tämän jälkeen aloin miettiä miksi ylipäätään mollasin itseäni yo-todistukseni vuoksi: toihan se minulle kuitenkin jatko-opiskelupaikan. Ja aivan totta: koko paperin sisällöstä ei ole ollut kiinnostunut kukaan muu kuin se hieman nuhjuisen tiedekuntarakennuksen uumenissa luurannut mies, jonka tehtävänä oli tarkistaa pitivätkö heille ilmoittamani numerot ja kirjaimet paikkansa.

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!