sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Megavaaralliset kurvit eli miten minulle tehtiin mittatilauskorsetti

Aloitin tuossa loppukeväästä mittatilauskorsettiprojektin. Olen haaveillut pitkään korsetista, joka olisi tehty juuri minulle, mutta jotenkin en ole saanut asiaa eteenpäin ikinä. Kai se on tuntunut mielessä jotenkin pelottavalta projektilta, ja ehkä sellaiselta, jonka eteen pitäisi nähdä erikseen jotain vaivaa - niinpä aloitus on jäänyt. Vähän niin kuin tatuoinnin hommaaminen. Jos ei tunne sopivaa tatskaajaa tai ei tiedä liikkeistä mitään, voi olla vaikea edetä tatuoinnin suunnittelusta sen hankkimiseen. Esimerkiksi minun ensimmäinen tatuointini oli aika inhottava kokemus, sillä sen teki tyyppi, joka selvästikin suhtautui minuun pissiksenä, joka haluaa ottaa vähän mustetta ihoon. Hän tuhahteli koko homman ajan ja oli tosi töykeä.

En tiedä miksi yhdistin mielessäni tatuoinnin ja mittatilauskorsetin hankkimisen, mutta mielikuva tulee jotenkin ehkä siitä, että ekalla kerralla ei kunnolla välttämättä tiedä korseteista ja tatuoinneista paljoa ja on sellainen noviisiolo. Onneksi projektiin lähtiessäni kuitenkin huomasin, että epävarma oloni oli aivan turha ja ateljeella käynnit olivat suorastaan rentouttavia.

Korsettisovite eli proto (lue lisää jostain tuolta alta)
Korsettiprojektin toteutimme blogiyhteistyönä Ilmatar Corsetry & Couturen kanssa, joka on tänä keväänä perustettu yhden naisen yritys. Tämä nainen, Katariina, on paitsi rohkea pienyrittäjä myös aivan ihana ihminen (tottakai, sillä hän on blogin lukija) ja tietenkin loistava asiakaspalvelija - hän vastaili kaikkiin kysymyksiini todella kärsivällisesti ja perusteellisesti. Kaiken lisäksi hän on todella taitava työssään. Voin suositella häntä sydämestäni ihan kaikille!

Kerron lisää Ilmattaresta ja sen tarjoamista palveluista vielä postauksen lopussa. Nyt ensin haluan kertoa hieman korsettiprojektista, sillä uskon, että moni teistä lukijoistakin on pohtinut mittatilauskorsetin tilaamista ja ehkä kärsitte samoista epävarmuuksista kuin minä.

Spoilaus lopputuloksesta heti alkuun!

Projekti mittatilauskorsetti

Aloitimme projektin huolellisella suunnittelulla ja mittojen ottamisella. Ensin Katariina laittoi minulle muutamia kuvia siitä, mihin suuntiin voisimme korsetin kanssa lähteä. Minä loistavana asiakkaana sitten tietysti menin ensimmäiseen tapaamiseemme liikkeeseen (Mannerheimintie 92) ihan tyhjällä päällä. En osannut päättää melkein mitään, koska kaikki oli niin ihania. Halusinko vöytärökorsetin vai yli rinnan tulevan mallin? Halusinko vaatteiden alle puettavan vai näyttävämmän korsetin? Lähdettäisiinkö korsetin kuosissa dramaattiseen mustaan ja pitsiin vai värikkääseen sarjakuvakuosiin?

Lopulta lähdimme dramaattisemmalle linjalle. Väriksi päätettiin tummanvihreä (kuvailin sävyä sporanvihreäksi mutta tummemmaksi - kyllä, olen unelma-asiakas) ja musta. Korsetin malliksi valitsin kokokorsetin, sillä vaikka vyötärökorsetti olisi ehkä monikäyttöisempi, jotenkin sellainen pukukorsetti houkutteli. Koristeiksi suunnittelimme pitsiä ja vähän blingiä, mutta ei liikaa. Muodoksi päätimme yhdessä sellaisen mallin, joka korostaa kaaria mutta ei kiristä liikaa. Katariina osasi lukea ajatuksiani ja tyyliäni tosi hyvin, joten vaikka kuvailin ajatuksiani liikennevälineillä ja hedelmillä, minulle tuli fiilis, että hän tajusi, mitä hain.

Ekalla kerralla otimme myös mitat, ja seuraavaksi sitten tulinkin jo sovittamaan protomallia korsetista. Ajattelin, että onpa siinä aivan hirveä vaiva tehdä erikseen korsetinnäköinen sovituskappale, mutta Katariina vakuutti, että mallia on helpompi muutella kuin sitten sitä lopullista korsettia. Jo proto istui mielestäni täydellisesti enkä meinannut pystyä lopettamaan hymyilyä. Taiteilija itse näki kuitenkin asioita, joita minä en, ja niinpä kangas nuppineulattiin ihan ihoon kiinni.

Protomalli korsetista
Kolmas sovituskerta oli ylimääräinen sinänsä, että halusin vain tulla hengailemaan liikkeelle ja Katariina varmisti, että korsetti sopi. Normaalisti kolme käyntiä liikkeellä riittää, ja niistä viimeisellä noudetaan valmis korsetti. Kolmannella kerralla Katariina mallaili ihania pitsejä melkein valmiiseen pohjaan ja minä en voinut lopettaa peiliin tuijottelemista ja itseni koskettelemista. Korsetti näytti nyt jo niin hyvältä, että meinasin lähteä se päälläni pois. Mitä muutamista sojottavista luista, katsokaa nyt tätä siluettia:

En voi hillitä poskiani!
Vikalla kerralla sitten sain viimein valmiin korsetin ylleni. En pystynyt lopettamaan hymyilyä. Husky oli tullut myös liikkeelle ja kohotimme lasit kuohuvaa kolmistaan. Muutama teistä ehkä näkikin IG-livelähetyksen, jonka ateljeelta lähetimme. Ah ihanaa, siellä sai nähdä, kuinka pohje vilahtaa!


Katariina näyttää, miten sukkanauhapidikkeet kiinnitetään
Husky puki ylleen Katariinan suunnitteleman ja tekemän hääpuvun ja hääkorsetin!
Korsetti takaa ja rikkinäiset sukkikset :D

Mitä pidän lopputuloksesta?


No kuten näette, lopputulos näyttää aika hiton hyvältä. Lyhyesti sanottuna: olen koukussa. En pysty lopettamaan itseni katselua, kun olen korsetissa. Nyt ymmärrän, miksi Narkissos kuoli. Suunnittelen jo, miten seuraavaksi tilaan vyötärökorsetin ja sellaisen ja sellaisen korsetin ja sitten vielä tällaisen ja tuollaisen. Tämähän on ihan kuin tatuoinnin ottaminen - varokaa vain, korsettiin todellakin hullaantuu.Korsetti on todella mukava päällä. Tämä on yksi isoimmista syistä tilata mittatilauskorsetti, sillä valmiit korsetit eivät vain istu kaikille kropille. Itselläni on muutama valmiskorsetti, joita en käytä, sillä ne ovat niin epämukavia. Ne ovat minulle melkein aina liian lyhyitä eivätkä anna lainkaan näin kaunista muotoa.

Lisäksi tietysti korsetin laadun tuntee heti, kun sen ottaa käteen. Se painaa melkein 1,5 kiloa ja tuntuu todella jämäkältä. Kun korsettia kiristää, ei edes huomaa, että olo olisi mitenkään tukala. Toista on, kun sen riisuu: lysähdin niin kasaan, että halusin pukea korsetin heti uudelleen päälle. Tajusin vasta korsetin ensimmäistä kertaa riisuessani, miten paljon esimerkiksi rintani oikeasti painavat ja miten paljon ne vetävät minua kasaan.

Korsettia voisi vielä kiristää (tuo solmu tuossa alempaa kuuluu alushousuihin, en ole solminut uutta korsettiani vielä umpisolmuun :D)

Korsetin plansetin malliksi Katariina suositteli hieman kaarevaa muotoa ja se on todella nappivalinta. Takaosaankin tehtiin hieman tuollaista kaarevaa muotoa (katso kuva yltä). Lisäksi korsettiin kiinnitettiin irroitettavat sukkanauhapidikkeet. Sain korsettiin myös irrotettavan varjolistan, joka piilottaa selän näkyvistä kokonaan.

Yleistä korsetin tilaamisesta ja hinnasta

Mittatilauskorsetin tekeminen tosiaan hieman kestää, sillä kaikki tehdään mittojen mukaan ja käsityönä. Meidän projektissa meni pari kuukautta, mutta nopeamminkin korsetin saa. Meillä meni niin pitkään, koska olimme sopineet projektin kiireettömäksi ja koska olin poissa Helsingistä muutamat viikot.

Korsetin voi tilata kuka tahansa. Katariina kertoi, että hän on tehnyt korsetteja kaikille ihan sukupuolesta ja iästä riippumatta. Uskokaa tai älkää, mutta hänen mummollaankin on korsetti! Ihana mummo! Tosin mummon korsetti on pääasiassa terveyssyistä tehty, mutta tämä ei silti tarkoita, että korsetti ei olisi todella upea.


Kaikki korsetista minulta tiedustelevat tahtovat tietää sen hinnan. Mittatilauskorsetti on käsityötä ja näin ollen se on tietenkin hintava, jos vertaa vaikkapa valmiskorsettiin. Sen tekemiseen kuluu monta kymmentä tuntia aikaa, minkä lisäksi tulevat tietenkin pienyrittäjän kustannukset. Korsetti kuitenkin maksaa itsensä takaisin sekä laadussa, käyttöiässä että eettisyydessä. Korsettien hinnat lähtevät 399 eurosta ylöspäin ja riippuvat mallista, materiaalista ja koristeista. Kaikki hinnat tietenkin sovitaan etukäteen eikä lopullinen hintalappu tule yllätyksenä. Tämä on minusta erittäin tärkeää, sillä korsetti on tietenkin pieni sijoitus. Itse en pidä esimerkiksi siitä, että kampaajalla käydessä hinta voi vaihdella villisti kolmestakympistä sataseen ja sitten pitää arvailla, mitä juuri omasta päästä veloitetaan. Ilmattaren hinnoista voitte lukea lisää täältä tai kysellä vaikkapa Facebookin kautta.

Katariina mainitsi myös, että korsetti on mahdollista tilata osamaksulla. Esimerkiksi niin, että koska korsettia kuitenkin täytyy käydä sovittamassa, voi aina maksaa osan sovituskerralla. Aikataulun voi sopia itselleen sopivaksi. Loppusumma maksetaan sitten, kun korsettia tullaan noutamaan.

Ilmatar Corsetry & Couture

Ilmatar on tosiaan yhden naisen yritys, joka koostuu ateljeesta, kivijalkamyymälästä ja verkkokaupasta. Korsettien lisäksi Katariina tekee juhlapukuja, morsiuspukuja ja esiintymisasuja. Lisäksi on tarjolla korjaus- ja muokkauspalveluja juhlapuvuille. Lisäksi verkkokaupasta ja kivijalkamyymälästä voi ostaa kestävämpiä sukkiksia ja sukkia (sain tällaiset sukkanauhasukat ja ne kesti mm. paljain varpain metsässä kävelyn! Älkää kysykö syytä kävelylle :D), juhla-asusteita sekä Ninka Designin suomalaisena käsityönä tekemiä koruja.


Taiteilija itse!
Me tykättiin Katariinan kanssa toisistamme sen verran, että meille on tulossa muitakin yhteistyöprojekteja tässä vuoden mittaan! Niihin saattavat liittyä laahus ja häämessut, mutta muuta en paljasta.

Lisäksi tästä minun korsetistani olen järjestämässä oikein kunnon ihanat kuvaukset. Olen yrittänyt jo kaksi kertaa, mutta ekalla kerralla paikalla oli liikaa ihmisiä ja tokalla kerralla liikaa hyttysiä. Voin kertoa, että aika paljon ärsyttää, kun on laittautunut upeaksi ja ajaa erikseen metsään kuvaajan kanssa, ja sitten on unohtanut sellaisen pienen asian kuin hyttysmyrkyn! Kekkalointi alusvaatteisillaan metsässä ilman hyttysmyrkkyä ei ole hyvä idea, en suosittele. En pystynyt pysymään hetkeäkään paikallani. Lisäksi siskoni heitti päälleni kilon jauhoa. Älkää kysykö tästäkään :D Mutta siis: kuvia tulossa. Pian.

Huh, miten paljon tekstiä! Jos nyt jotakin jäi sanomatta, niin voitte kysyä. Vastaan joko itse tai kysyn Katariinalta ja välitän hänen vastauksensa teille. Voitte myös suoraan kysyä Katariinalta Ilmattaren FB-sivuilla tai Instagramissa (@ilmatarcouture).

TL;DR

- Mittatilauskorsetti on hintansa väärti
- Ilmatar ja Katariina on ihania
- Tue pienyrittäjiä
- Ruki näyttää hyvältä korsetissa
- <3ps. Miksi kurvit ovat vaarallisia?

13 kommenttia:

 1. Olet niin upea! Kauniita kuvia ja korsetti on myös kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh kiitoksia! Odotapas, kun näet lisää kuvia kuvauksista! Tai eipä niitä vielä ole otettu, mutta olen luottavainen :D Sovin juuri yhden tosi mahtavan valokuvaajan kanssa kuvauksista.

   Poista
 2. Vau, nyt on hieno! <3 Harrastin vielä joitain vuosia sitten korsetteja (tein omani itse), mutta sittemmin into lopahti ja muutuin laiskaksi ja mukavuudenhaluiseksi, enkä nykyään vaivaudu laittamaan korsettia päälle edes hienoimpiinkaan juhliin. Silti kuitenkin yhä haaveilen, että joskus ompelisin tai teettäisin vielä niin täydellisen korsetin, että innostuisin uudestaan. :D Tällaiset jutut kyllä inspiroivat. ;)

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, olispa hienoa osata käsitöitä :O Siinä on varmasti ihan hirveesti hommaa ite alkaa ompelee. Tai on tietty ammattilaisellekin, mutta siinä on ehkä joku rutiini. Anyway, nostan hattua! Ja mäkään en oo aiemmin innostunut korseteista näin paljon kuin nyt tän myötä :P Harmi, että nyt kesällä on juhlien sijaan festareita, ja sinne vois olla aika vaikee lähteä korsetissa.

   Poista
 3. Kvasti kerrottu! Oon miettinyt ammattilaiskorsettia, koska pyörin burleskipiireissä. Kuten sanoit, vaikeinta on ehkä liikkeelle lähteminen. Nyt se on ainakin selvempää. Kiitos siis tuhannesti tästä! Upeaa jälkeä!

  VastaaPoista
 4. Onko mahdollista tehdä NS. Suoraa eli viktoriaanista mallia (puolirinta), vaikka oma kroppa ei sen muotoinen olisikaan? Ja PS, wow mikä beibe <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katariina sanoo, että kyllä on! Ja ilmeisesti hän myös tietää, mitä tarkoitat. Minäkin tiedän nyt, kun hän laittoi minulle linkin kuvaan :D Ja kiitoksia <3

   Poista
 5. Apua! Oot täydellinen!!

  VastaaPoista
 6. Sun blogi on niin kiinnostava ja hauska! Ja en oo kyllä ikinä miettinyt korsetin hankkimista tai sen haluamista, mutta nyt mietin :D Tosi kaunis <3

  x Charlotta | www.charlottaeve.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos ja tervetuloa tänne! Tosi kiva kuulla, yritän ainakin olla hauska ja joskus onnistun siinä muidenkin mielestä :) Omasta mielestä aina.

   Poista
 7. Järkyttävän hieno! Ymmärrän mikset saa silmiäsi irti peilistä! :-D

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!