maanantai 27. maaliskuuta 2017

Käytän sun isoisän vaatteita ja näytän uskomattomalta

Olen pitkästä aikaa aktivoitunut kiertämään kirppareita. Jossain vaiheessa kävin jollakin kirpparilla vähintään joka viikko, mutta talvella havahduin yhtäkkiä huomioon, että olin käynyt kirpputorilla viimeksi kesällä. Minulle kirpputoreilla kiertely on rauhoittavaa ja mukavaa puuhaa, eräänlaista itseni hemmottelua mutta samalla pohdin kaikenlaisia asioita ja rauhoitun. Shoppailu sinänsä toimii samalla tavalla, mutta siinä huono omatunto rahanmenosta ja kuluttamisesta vievät suurimman osan ilosta eikä se ole oikeastaan vaivan arvoista. Ei oikein voi rentoutua, kun tavaramäärä saa väkisinkin pohtimaan maailman vääjäämätöntä kulkua kohti tuhoaan.

Kirpparishoppailussa kuluu murto-osa rahasta eikä huonoa omaatuntoakaan koe kauheasti! Lisäksi kirppareilta voi ostaa oikeasti yksilöllisiä tavaroita. Hieman sivuhuomautuksena: bongasin Cubukselta paidan, jossa lukee ART ja H&M:ltä paitoja, joissa lukee "Be Different" ja "Don't go with the flow". Krhm.

Kokeilin tällaista sellaista IG:ssä näkemääni meikkihommaa, että huulikiilto levitetään rennosti ja yli huulten rajojen. Laitoin punaista myös nenääni (ihan kuin se ei jo olisi tarpeeksi punainen). Ihan hauskan näköistä kuvissa, mutta livenä näytin vähän kipeältä. Ei huonoin, mutta ehkä en ota tätä arkikäyttöön.  
Kirppareilla kiertely yhdistyy mielessäni siis omaan aikaan, ja on aika kuvaavaa, että se on jäänyt kiireen vuoksi hetkeksi kokonaan pois. Nyt kuitenkin olen käynyt muutaman kerran katsastamassa Helsingin tarjontaa. Ja sitähän on! Kalliossa kirppareita ja second hand shoppeja on vieri vieressä. Osa on halvempia ja osa kalliimpia, mutta niistäkin tekee ihan hyviä löytöjä. Sekopää ja Herneenverso löysivät esimerkiksi molemmat tosi tyylikkäät ja laadukkaat talvitakit, jotka ovat villan ja mohairin sekoitusta. Parasta on, kun löytää juuri jotain tuollaista, jonka oikeasti voi odottaa kestävän ainakin kymmenen vuotta.

Herneenverso eli HV kuvasi viime kirppariraidauksestamme videon. Kävimme Maunulan Fidassa. HV on aloittanut tubettamisen eli videoiden kuvaamisen Youtubeen, joten videolla kerrotaan muustakin kuin kirpparireissustamme, lähinnä siis HV:n päivästä. Tsekatkaa video, jos haluatte oppia, miten shopataan kuin ammattilainen, tai jos olette stalkkereita ja haluatte tirkistellä ja nähdä arkisen Rukin legginseissä ja talvitakissa. Jos haluatte tietää, mitä 15-vuotiaat nykyään ajattelevat ja puuhaavat tai jos haluatte saada vaikutteita erittäin coolilta ja ihanalta tyypiltä, käykää tilaamassa HV:n kanava Youtubessa. Hän on tehnyt toistaiseksi vasta kaksi videota, mutta lupaili ainakin minulle, että niitä on tulossa uusi joka viikko. HV on siis Youtubessa nimimerkillä Pestilence.


Huom! Jos luette tätä puhelimella, video ei toimi, sillä Youtube rajoitti sen käyttöä mobiililaitteilla siinä käytettyjen biisien takia. Tiesittekö, että Youtube-videoilla saa nykyään käyttää tekijänoikeussuojattuja biisejä? Se, millä ehdoilla, riippuu oikeuksien omistajasta. Yleensä kappaleita saa käyttää, jos antaa Youtubelle luvan mainostaa videon alussa ja luovuttaa mainostulot tekijänoikeuksien omistajalle. Joitakin biisejä tosin ei saa käyttää ollenkaan, ja jotkut eivät toimi tosiaan mobiililaitteilla.

Joskus kirpparilta tekee ihan mahdottomasti kivoja löytöjä, joskus taas mukaan ei tartu mitään. Itse tykkään nykyään vaatteista, joissa on käytetty laadukkaita materiaaleja ja jotka siis ovat kestäneet kulutusta ja kestävät vieläkin. Melkein jokaiselta kirpparilta löytää tällaisia skottiruutuisia villahameita - en tiedä nimitetäänkö näitä kilteiksi vai ovatko nämä vain jotain kopioita. Kuitenkin. Nuorempana en pitänyt näistä, vaikka aina olen tätä kuviota rakastanutkin, sillä ne olivat liian pitkiä. Nyt vanhempana ja huomattavasti tyylikkäämpänä tykkään näistä pitemmistä versioista. Tässä siis kaksi samanmallista mutta eriväristä hametta, jotka löysin eräällä kirppisreissulla Sörnäisten Fidasta.

Tsekatkaa mun uus tatska B) Tässä kuvassa suttuinen huulimeikki näyttää jo vähän liian suttuiselta (jos siihen kiinnittää huomiota). 

Tykkään skottiruudusta, sillä siitä minulle tulee samaan aikaan mieleen sekä punkkarit että joku fancy brittirouva. Käytän itse näitä hameita töissä arkihameina, mutta voisin käyttää kumpaa tahansa myös vaikka jollakin keikalla. Kaikki riippuu asustuksesta!
Lisäksi olen ostellut kirppareilta kaikenlaisia ihmeellisiä ristipistotöitä ja hihamerkkejä (kuten kirppisvideolta näkyykin). Suunnitelmissani on löytää täydellinen farkkutakki kesäksi ja tuunata se merkeillä vielä täydellisemmäksi. Ikävä kyllä farkkutakkeja ei ole oikein tullut vastaan - ehkä kaikilla muillakin on sama idea?

Kivaa kevättä kaikille ja muistakaa, että vaikka kirppareilla käynti sinänsä ei pelasta maailmaa vaan saattaa jopa rohkaista kuluttamaan lisää (koska huonon omantunnon voi lykätä UFFin keräysastiasta sisään ja kuvitella olevansa vihreä kierrättäjä), niin on se kuitenkin parempi vaihtoehto kuin esim. H&M:ltä viikonlopputoppien loputon ostelu. Pienet askeleet ja niin edespäin!

2 kommenttia:

  1. Video näkyy ainakin mun puhelimella linkistä

    VastaaPoista
  2. En tiedä mennäänkö jo asiattomuuksien kentälle, mutta hameet - etenkin nuo tartaanikuvioidut, paksuhkosta kankaasta valmistetut - ovat uskomattoman hyvän näköisiä etenkin lantion kohdalta. Tämä siis näin yleistävänä havaintona. En tiedä minkä ikäinen olet, mutta oletan ettet muista vallinnutta ilmiötä. Kuvaan siis, että kun olin ala-asteella 80-luvulla niin yläasteikäisten tyttöjen suosiossa olivat juuri tuon malliset hameet. Suosio hiipui jo ennen 90-luvun alkua jolloin itse menin yläasteelle, mikä harmitti silloin. Edes vaateharrastajat eivät kauheammin olleet niistä kiinnostuneita. On positiivista että näitä huomioidaan nykyisin.

    VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!