torstai 25. elokuuta 2016

Paljuveneellä Aurajoessa!

Yritin keksiä tälle postaukselle parempaa otsikkoa, mutta en vain keksinyt mitään sen kuvaavampaa tai hauskempaa otsikkoa tälle kokemukselle. Siis kyllä, olimme paljuilemassa Aurajoessa. Tietämättömille: Aurajoki virtaa Turun keskustan halki. En menisi sinne uimaan, eikä se ole edes sallittua, sillä pohjassa on muutama metri metalliromua ja mutaa. Ehkä pari ruumistakin. Nyt pääsin kuitenkin toteuttamaan unelmani Aurajoessa uimisesta (ja todelliseksi turkulaiseksi tulemisesta!), paitsi että toteutin sen yo dawg -tyyliin: joku oli kuullut, että tykkään Aurajoesta, joten ne laittoi paljun mun Aurajokeen, jotta voin kellua kun kellun. 

Vuokraa paljuvene - saa kaikki naiset
No oikeasti Paljuvenettä ei tuotu Suomeen Rukin takia (en tajua, miksi!), vaan sen laittoi Aurajokeen (ja Helsinkiin toisen) Miika, joka on tosi symppis nuori yrittäjä. Laitoin Miikalle viestiä ja kysyin, pääsenkö testaamaan kokemuksen, koska olen fame bloggaaja ja muutenkin tosi kiva tyyppi. Olin siis nähnyt paljuja kellumassa Aurajoessa ja himoinnut niiden kyytiin jo kesän alusta. Kaikki onnistui ja pääsin kutsumaan kavereita paljuilemaan. 

Tässä tyhjä paljuvene...
Paljuun olisi mahtunut kahdeksan ihmistä, mutta kavereistani kolme perui osallistumisensa. Olisin tietenkin lopettanut ystävyyssuhteeni heihin välittömästi, mutta minusta tuntui, että paljuilukokemuksesta paitsi jääminen oli jo tarpeeksi paha rangaistus. Kokemus oli nimittäin vielä huikeampi kuin kuvittelin! Miika varoitteli etukäteen, että paljusta astuu ulos täydellisen rentoutuneita ihmisiä, mutta tuli se silti yllätyksenä. 

...ja tässä puolitäysi! Kyydissä Lady Laiskiainen eli Maaretko, Avainhenkilö, perus-Ruki sekä uusi tuttavuus, Maria (hän pitää Pinnan alla -blogia, mutta onneksi pysyimme pinnalla - eheheh).
Paljuvene on siis ihan oikea vene, jota saa ohjata itse, eikä aikaisempaa kokemusta tarvita. Se liikkuu viiden kilometrin tuntivauhtia, mikä saattaa kuulostaa hitaalta, mutta maksiminopeus oli meille jopa vähän liian nopeaa. Ohjaaminen oli suhteellisen helppoa, vaikka aluksi meinasinkin ohjata meidät päin paria laivaa. Kohta se kuitenkin sujui jo kuin vanhalta merikapteenilta. Olisin halunnut kapteenin hatun, mutta keksin sen idean vasta paljussa! Paljuvenettä mainostettiin uppoamattomaksi, mutta olen nähnyt Titanicin.

Paljun vesi on lämmintä (39-asteista). Onneksi veneen reuna on tarpeeksi leveä, että siihen voi istahtaa välillä vilvoittelemaan, sillä välillä tuli lämmin. Meille osui ihmeellinen sää: ensin oli aurinkoista ja täysin sininen taivas, sitten yhtäkkiä alkoi sataa kaatamalla. Uppouduimme vain hieman syvemmälle paljun lämpimään veteen ja nautimme sateesta. Kaikki säät siis testattu ja testit läpäisty. Kuulemma paljuilun kausi vasta nyt syksyllä kunnolla alkaakin, kun ilmat viilenevät. 

Paljuun sai ottaa omat juomat ja niitä varten täytettiin pieni allas jäillä. Tunsin olevani kuningatar - minua on helppo miellyttää. Toisessa altaassa säilytettiin puhelimia, joita varten sai vedenpitävät suojapussit. Myös musiikin kuuntelu paljussa oli mahdollista!


Kuvasimme paljuilua GoProlla, ja tässä video, joka ehkä havainnollistaa kokemusta paremmin kuin kuvat tai sanat. Laittakaa resoluutiot kakkoon! Volyymin voi laittaa hiljemmalle, sillä jostain syystä videossa on aika kovat äänet. 


Ihmiset heiluttelivat meille rannalta ja ottivat kuvia. Paljuvene sopiikin erityisen hyvin juhliville seurueille. Voisin kuvitella pitäväni synttärit tai polttarit paljuveneessä, mutta veneestä on paljoon muuhunkin. Se sopi myös hyvin tällaiseen arjesta poikkeavaan hemmotteluun ja hauskanpitoon. Voisin myös kuvitella vieväni pikkusiskoni paljuajelulle (ja oikeastaan mietinkin jo, pitäisikö varata Helsingin paljuvene siskosten iltaa varten) tai järjestäväni miehelleni romanttisen illan paljussa kahdestaan. Aurajoessa ainakin oli helppo liikkua ja rajat (Suomen joutsenelta kirjastosillan liepeille) olivat selvät. Lähempänä kirkkoa oli enemmän ihmisiä ja pääsi heiluttelemaan rannalle, sataman puolella sitten joki on vähän leveämpi ja saa olla enemmän rauhassa. 

Paljuvene maksaa 180 e ja sen saa kahdeksi tunniksi käyttöönsä (hinnastoa täällä). Mielestäni hinta on edullinen esimerkiksi kahdeksan hengen kesken jaettuna, eikä esimerkiksi juomista kiskota ylimääräistä, vaan ne saa tuoda itse. Idea on myös mahtava ja minusta on ihanaa, että Suomeen uskalletaan tuoda ja tuodaan kaikenlaista tällaista hauskaa ja vähän hullua.   


Tässä seuraavassa luulin, että minusta otetaan kuva, mutta se olikin sekunnin murto-osan mittainen video. Huomatkaa Åbo taustalla! Tietysti upeat uikkarini vievät huomion, mutta voin kertoa, että ne ovat ihan tavalliset lappubikinit yhdistettynä Ebaysta ostettuun (2 e) harness bra -kumilenksusysteemiin.Kaiken kaikkiaan: suosittelen ehdottomasti ja itsekin suunnittelen jo seuraavaa reissua. Tällaista yrittäjyyttä on ilo tukea - on jo aikakin, että Aurajokeen saadaan jotain värikästä.

ps. Jos menette kahdenkeskiselle paljureissulle, kertokaa minulle, miten palju toimi romanttisen illan puitteena!

17 kommenttia:

 1. Ei vitsi vähän siistiä :DDD Nytpä tiiän mitä voin tehdä kun tuun joskus Suomeen taas lomalle...

  VastaaPoista
 2. Pyrsk *Kahvit näytöllä*
  Mahtava kuva toi eka :DDD

  VastaaPoista
 3. Alkoholia veneessä eikä pelastusliivejä näy missään! Tämä on ehdottomasti kiellettävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veneessä on pelastusliivit ja kuski on selvä, hauskuuspoliisi B)

   Poista
 4. Vaikuttaa oikein hauskalta, näyttää vaan kuvista ja videosta uivan paatti aika matalalla, ettei käy niin, että kellahtaa :D No eiköhän tuo vesi pidä sen tasapainossa aika hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä ei kuulemma ollut vaaraa :D Pieni aallokkokaan ei paljoa meitä heilutellut.

   Poista
 5. Nyt kyllä iski pieni kateus, kun haluaisi itsekin päästä kokemaan tuo, ja kun en vielä ole päässyt kokemaan maalla olevaa paljuakaan. Eipä taida täällä Oulussa olla mahdollisuuttakaan tuollaiseen, eikä itsellä sellaisia kavereita jotka tuohon lähtisi. Toisaalta tuntuisi vähän älyttömältä maksaa melkein kaksisataa euroa tuollaisesta turhuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei saa porukkaa kasaan, normaaliin paljuun pääsee tuota halvemmalla kaikkialla Suomessa. Syksyn viileät illat ovat otollista aikaa paljuiluun maalla ja merellä.

   Poista
  2. Normaaliin paljuun pääsee ainakin Turun seudulla esimerkiksi eräässä avantouintipaikassa (Villa Järvelä), eikä maksa kuin 5 e (mihin sisältyy sauna, avanto ja palju ke ja su). Luulisi, että Oulustakin joku sellainen paikka löytyy! Turhat kateudet siis pois ja googlailemaan :)

   Mitä taas tulee "turhuuteen", olen sitä mieltä, että tuhlaan rahani mielelläni kokemuksiin ja ystävien kanssa ilonpitoon. Vaikka tämän sainkin blogiyhteistyönä, aion mennä uudelleen paljuveneilemään siskojeni kanssa ja silloin maksaa tuon summan. Mielestäni se on pieni hinta siitä, että muistan tämän varmasti koko elämäni ajan.

   Mutta jokainen toki päättää itse, mihin haluaa panostaa - joku käy ravintolassa, joku ulkomailla ja joku säästää pahan päivän varalle ja saa siten turvallisuuden tunnetta.

   Poista
  3. No joo, eipä täällä Oulussa ole kuin yksi ainut kaupungin ylläpitämä avantouintipaikka, jossa ei ole edes saunaa saati paljua. Saunalautta kylläkin löytyy, joka on tullut useampaan otteeseen testattua, mutta sekin on vain kesäisin. Toki paljun voi täälläkin vuokrata useammastakin paikasta, mutta minneppä sen kerrostaloasujana vie, eikä sitä itselleenkään viitsi pelkästään vuokrata.

   Siellä etelässä tunnutaan olevan jo paljon edistyneempiä näissä asioissa, kun sieltähän löytyy jos jonkinmoista saunaa ja paljua. Oulussa kun tunnetusti vähän kaikki junnaa paikoillaan, eikä mitään uutta erikoisempaa uskalleta kokeilla.

   Poista
  4. Eipä täällä Oulussa juuri kertomasi kaltaisia paikkoja ole, joihin voisi ihan noin vain pientä maksua vastaan mennä saunomaan, avantoon sekä paljuilemaan. Eipä täältä löydy kuin yksi ja ainut avantouintipaikka, jossa ei ole edes saunaa saati paljua. Lauttasauna Oulusta kylläkin löytyy, mutta sekin on vain kesäisin. Toki paljun voisi vuokratakin, mutta minneppä sen kerrostaloasujana vie, eikä sitä itselleenkään pelkästään viitsi vuokrata.

   Siellä etelän suurissa kaupungeissa on selvästi panostettu kaikkeen tällaiseen, kun taas sitten Oulussa meinaa vähän kaikki junnata paikoillaan jostain kumman syystä, eikä uskalleta toteuttaa mitään uutta ja erilaisempaa.

   Poista
 6. Aika kaupalliseksi mennyt tämäkin blogi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on lausahdus, jota en ikinä ymmärrä. Miksi en saisi vastaanottaa kokemuksia tai tavaroita, joita haluaisin muutenkin kokeilla ja joista kirjoittaisin blogiin siinäkin tapauksessa? Pitäisikö minun kieltäytyä ja sitten ostaa esimerkiksi tämä paljuveneily itse, jotta olisin - niin mitä, jalo ja kärsivä suomalainen?

   Olen pahoillani, mutta tällaiset kommentit eivät tuo mieleeni mitään muuta, kuin että niiden kirjoittaja on kateellinen. Olen itse pyytänyt Paljuvenettä yhteistyöhön, kuten postauksessa kerron, ja olen iloinen, että he suostuivat. Itse lähden mukaan alle puoliin niistä blogiyhteistöistä, joita minulle tarjotaan, sillä haluan vastaanottaa vain sellaisia palveluita tai tuotteita, joita haluaisin kokeilla muutenkin tai jotka kiinnostavat minua.

   Poista
  2. Veikkaisin että tällaisesta ilmaisesta kokeilusta ei kieltäytyisi kukaan. Veikkaisin myös että aika harva voisi keksiä tuollaisesta elämyksestä negatiivisia puolia. Tuo kommentti on sitä itseään.

   Poista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!