keskiviikko 2. joulukuuta 2015

ENTP, melkein kuin TMNT

Huomasin, että FB:ssä pyöri tänään linkki Myers-Briggin tyyppi-indikaattoria eli persoonallisuustestiä mukailevaan kyselytestiin. Koska olen itse muutama vuosi sitten saanut testistä paljon apua itseni ymmärtämiseen, halusin vinkata asiasta teillekin. Tosin vinkkaus on aika lyhyt ja keskittyy testiin yleisesti ja omaan persoonallisuustyyppiini (ENTP:hen), koska olen nykyään kellokortillinen työhenkilö.

Testi on alunperin ihan oikeiden psykologian ammattilaisten tekemä (lukekaa Wikipedia-linkistä, jos kiinnostaa). Siitä on kuitenkin monta nettiversiota, joiden kaikkien tieteellisyyteen en menisi vannomaan. Testiä on tietenkin myös kritisoitu,  ja se on välillä vähän jenkkikeskeinen. Minäkään en usko, että testi kertoo kaikkea jokaisesta persoonallisuudesta, mutta ainakin minulle se on antanut mielenkiintoista näkökulmaa persoonallisuuteni piirteisiin ja siihen, miksi juttu ei luista kaikkien kanssa samalla tavalla kuin toisten. Minä esimerkiksi rakastan väittelyitä, mutta minulla kesti pitkään tajuta, että se, mikä minun mielestäni on hauskaa keskustelua, on joidenkin mielestä ärsyttävää ja ilkeää. Minä pidän siitä, kun minua kritisoidaan ja kun joku haastaa minut. Eräs tuttuni sen sijaan alkoi kerran itkeä, kun keskustelimme ihan jostain arkisesta asiasta, minä tosin aika intohimoisesti. Olin aivan ihmeissäni. Olen sillä lailla vähän hidas, että ymmärsin vasta löydettyäni persoonallisuustyyppini, miten paljon ihmisten persoonallisuuden piirteet voivat vaihdella.

You know your an ENTP when... 

somebody calls you a jerk and you think its a compliment.

you think that if everyone just thought like you do, the world would be such a better place.

you strongly believe you're the best and other people are trying to convince you how much you suck.

you know you've found true love when you've found someone with as sick of a sense of humor as you and is cerebrally quick enough to keep up with you insult for insult. 


Monen on vaikea uskoa sitä, että ihan oikeasti pidän kaikista eniten ärsyttävistä ihmisistä. Tykkään, kun saan itse ärsytettyä ihmisiä. Haluan, että minulle sanotaan vastaan. Olen valinnut mieheni tämän piirteen perusteella ja samaten myös ison osan ystävistäni. Väittelynhaluni ja haasteenkaipuuni ovatkin kuin suoraan ENTP:n persoonallisuuden kuvauksesta. ENTP on visionääri ja edelläkävijä, hiukan kärsimätön mutta fiksu, luova ja intuitiivinen.

Quick, ingenious, stimulating, alert, and outspoken. Resourceful in solving new and challenging problems. Adept at generating conceptual possibilities and then analyzing them strategically. Good at reading other people. Bored by routine, will seldom do the same thing the same way, apt to turn to one new interest after another.

Olen aina innoissani väittelemässä ja keskustelemassa vaikka mistä, vaikka en tietäisi asiasta yhtään mitään. Olen ollut samanlainen lapsesta asti. Olen myös aina menestynyt koulussa siitä huolimatta, että en ikinä tehnyt läksyjä tai lukenut kokeisiin ja oikeastaan olin aika harvoin paikalla. Luulen, että sujuvat päättelykykyni ja improvisoinnin jalo taito ovat korvanneet puutteeni ahkeruudessa. Kaikki ENTP:n ominaisuuksia. 

You know your an ENTP when... 

you can out debate someone who has the right answer, knowingly using the wrong answer, and win.  

you can come up with stuff on a topic you know nearly nothing about, and be RIGHT. 

you see successfully cheating on tests as a measure of your own cleverness, not as something morally wrong.


you're not afraid to walk in on any situation because you know you can bullshit your way out of anything.  


En usko, että koko persoonallisuuteni on suoraan kuin ENTP:n persoonallisuuden kuvauksesta, mutta pelottavan moni ominaisuuteni ei olekaan oma ominaisuuteni. Selvitettyäni persoonallisuustyyppini olin vähän aikaa aika pakkomielteinen asian suhteen ja luin paljon tietoa testistä ja omasta persoonallisusutyypistäni. Löysin mielenkiintoisen keskustelupalstan, Personality Cafen, jossa voi keskustella muiden tyyppien kanssa, joilla on sama persoonallisuustyyppi. Tämän postauksen ENTP-lainaukset ovat sieltä. 

You know your an ENTP when... 
 
you're so very obsessed with something where you don't sleep for hours or days and than poof its gone. 

only other ENTPs know what the hell you are talking about. 

you can find a joke in anything.

you can't see your own floor through the mess, but you know where everything is and after you clean up, you can't find shit.


Screw you I'm a dachshund
Oman persoonallisuustyypin selvittäminen voi olla mullistava löytö, kuten se oli minulle, tai sitten se ei oikeastaan hätkähdytä yhtään. Ehkä se riippuu siitä, miten moni persoonallisuustyypin ominaispiirteistä kolahtaa. Toinen tärkeä syy ainakin minulle oli se, että olen aina tuntenut oloni vähän ulkopuoliseksi. Minusta tuntui nuorena usein siltä, että minut ymmärretään väärin ja että kukaan ei ajattele asioita aivan samalla tavalla kuin minä. Ehkä kukaan ei ajattelekaan täysin samalla tavalla, mutta Personality Cafesta bongasin niin monta "omaa" juttuani, että harkitsin mahdollisuutta, että olisin ne itse käynyt sinne kännissä kirjoittelemassa, enkä vaan muistaisi mitään! Mutta ei, en olekaan niin uniikki lumihiutale kuin mitä kuvittelin. Onneksi!


Käykää ihmeessä tekemässä testi, jos asia yhtään kiinnostaa. Englanniksi se löytyy ainakin täältä, ja suomeksi täältä, mutta suomalaisen käännöksen laadusta en ole ihan varma. Jos innostutte, tulkaa kertomaan! Ja varsinkin, jos olette persoonallisuustyypeistä paras eli paholaisen asianajaja, visionääri ja maailmanvaltias, ENTP (joka on muuten persoonallisuustyypeistä hurmaavin ja yleisesti pidetyin, krhm krhm!)!


ps. EMP:n blogissa postaus pikkujouluista -->


http://www.emp.fi/blog/vaatteet_ja_tyyli/vaatteet_ja_muut_tuotteet/pikkujoulut-tulevat-oletko-valmis/


22 kommenttia:

 1. ENTP täälläkin! On vaan niin vaikeaa ymmärtää, miten mukavat keskustelutilanteet kiinnostavista (mutta toisinaan vähän kiistanalaisista) aiheista päätyvät kiusallisiin tilanteisiin, kun toinen pahoittaa mielensä! Miten voi olla?! Toinen huomaamani älytön asia on se, miten joutuu aina vääntämään rautalangasta (eikä toinen osapuoli siitäkään huolimatta tajua), miksi on hauskaa esittää väittelyssä argumentteja vastakkaisen näkemyksen puolesta vaikka olisikin periaatteessa samoilla linjoilla toisen osapuolen kanssa. Ihan vaan koska se on kivaa, eikä se riitä selitykseksi. Nimimerkillä ylpeästi besserwisser

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka suhtaudun näihin persoonallisuustesteihin melko varautuneesti, niin toisaalta tämä teksti ja esim. sinun (ja muiden samaa tyyppiä edustavien) kommentit auttoivat hahmottamaan, miksi esimerkiksi niin ex kuin nykyinenkin poikaystäväni tykkäävät provosoida minua keskusteluissa, asettuvat vastakkaisten mielipiteiden taakse ja eivät ymmärrä, miksi pahoitan mieleni. Sitä katsoo maailmaa niin helposti vain omasta vinkkelistään. Eli siinä mielessä ihan hyödyllinen juttu. :)

   Poista
 2. Itse oon hyötynyt tästä myös tosi paljon. On hurjan mielenkiintoista kuulla muiden tyyppejä. Kummasti sitä pitää muita ihmisiä samanlaisena kuin itseä ja vertaa samalla asteikolla muihin. Olen esimerkiksi kadehtinut suorasukaista ja rohkeaa ja anteeksipyytelemätöntä asennettasi. Itse rakastan keskuselua, mutta heti kun volyymi nousee tai aletaan jotenkin liian kiihkeästi puolustamaan omaa kantaa minua lakkaa kiinnostamasta ja vetäydyn koko tilanteesta. Ja olen taipuvainen ajattelemaan että itse on se, jonka toimintatapa on väärä :D. Välinpitämätön nynny! Hurjan avartavaa tajuta että ei se toinen tahallaan pilaa hyvin alkanutta keskustelua tai että se, etten ole yhtä sujuvasanainen vaan harkitseva ja hitaampi rytmiltäni on ihan yhtälailla ok.

  VastaaPoista
 3. Itse tein ekan MBTI-testini joskus reilu pari vuotta sitten ja hurahdin aivan täysin. Oli jotenkin hurjan vapauttavaa tajuta, ettei mulla ole päässä mitään vikaa vaan mä olen ihan vain INFJ :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös INFJ :0 16personalities- testissä kerrottiin meitä olevan alle 1% maailman väestöstä mikä alkaa vähän epäilyttämään kun minä, aika vähissä tekemisissä muiden kanssa oleva ihminen, tiedän jo kolme INFJ:tä lmao

   Poista
  2. Meitä on arviolta 1-3% väestöstä (keskimäärin miehiä 0,5% ja naisia 1,5%). Eli jos oot elämäs aikana tavannu vaikkapa 300 ihmistä niin niistä ~6 on todennäköisesti ollu kans INFJ.

   Poista
 4. Mä veikkaisin olevani kans toi sama, mut en tiiä meen kokeilee!

  VastaaPoista
 5. Haa, olenkin miettinyt itsekseni mikä persoonallisuustyyppi mahtaisit olla! Itse olen käytännössä vastakohtasi eli ISFJ eli huolehtija, puolustaja ja kynnysmatto krhm... Minäkin olen saanut tästä paljon apua ymmärtämään miksi olen tällainen kuin olen.

  VastaaPoista
 6. Oon itekki tehnyt aikaisemmin vastaavanlaisen testin, eikä tuloksissa sinänsä ollut mitään yllättävää. Ajattelin tehdä myös tuon Facebookissa pyörivän testin, mutta jossain kohtaa tuli kysymys, että oletko mies vai nainen. Lopetin testin tekemisen, koska en nyt ihan ymmärrä, että mitä tekemista sukupuolella on persoonallisuuden kanssa. Tietysti joillekin ihmisille sillä on paljonkin väliä, mutta äh. Mun mielestä siinä aikaisemmassa testissä (joka oli muistaakseni myös vähän laajempi) ei tosiaan kyselty mitään sukupuolta tai sitten siinä pystyi valitsemaan tyyliin kohdan "muu" tms.

  VastaaPoista
 7. Mä oon tehny Facebookissa leviävän testin ja 16personalities.comista löytyvän laajemman testin. Sain saman tuloksen kummastakin. Mielestäni 16personalities.comin testi on huomattavasti parempi kuin tuo Facebookissa leviävä, sillä kysymykset ovat väittämiä, joihin vastataan valitsemalla skaalasta väittämän paikkansapitävyys.

  Persoonallisuustyyppini ei ollut minulle yllätys, olen INTP. :)

  VastaaPoista
 8. Mulle ei ole oikein selvinnyt mitä tyyppiä olen vaikka testitkin olen tehnyt useampaan kertaan. Ensimmäisellä kerralla sain tyypikseni INTP:n ja toisella ISTJ:n. Kuitenkaan kumpikaan noista ei sovi kuin pieniltä osilta minuun. Jostain syyatä muutenkin epäilyttää testin paikkansapitävyys. Tietysti jollekkin voi toimia mutta toiselle sitten ei.

  VastaaPoista
 9. Korjaan sen verran, että vaikka Myers–Briggsin tyyppi-indikaattori perustuukin Jungin teorioihin, Myers ja Briggs, jotka testin kehittivät, eivät olleet psykologeja, eikä heillä ollut mitään tieteellistä koulutusta.

  Rohkenenkin väittää, että Myers–Briggsin tyyppi-indikaattori lähentelee enemmän horoskooppia kuin tieteellisesti validia testiä. Siinä jopa huomaa horoskoopeissakin ilmenevän Forer-efektin. https://fi.wikipedia.org/wiki/Forer-efekti

  Myers–Briggsin tyyppi-indikaattorilla ei syystä olekaan mitään painoarvoa missään oikeassa tieteellisessä yhteisössä, kuten psykologian parissa. Kannattaa lukea vaikkapa tää linkki:
  http://www.theguardian.com/science/brain-flapping/2013/mar/19/myers-briggs-test-unscientific

  En siis tuomitse testistä tykkääjiä, munkin mielestä se on hauska! Mutta mitään tieteellistä painoarvoa sille ei kannata antaa. Siihen kannattaa suhtautua vähän kuin horoskooppina. Ihmiset tykkää uskoa näihin, koska ne on loppujen lopuksi aika ympäripyöreitä, mutta ennen kaikkea positiivisia. Itse olen noiden molempien testien mukaan ENFP :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tekijät eivät ole psykologian ammattilaisia mutta testi perustuu Jungin persoonallisuusteoriaan. Myös toinen yleisesti käytetty persoonallisuusteoria big five perustuu samankaltaiseen käsitykseen persoonallisuudesta. Siksi en menisi sanomaan, että testi on yhtä tieteellinen kuin horoskooppi. Toki nettitestit ovat asia erikseen. Onhan testillä ja sen persoonallisuuskäsityksellä vastustajansa, mutta myös puolustajansa, ihan psykologian ammattilaistenkin piirissä. Missään nimessä testiä ei kuitenkaan pitäisi käyttää esimerkiksi työhönotossa, kuten Amerikassa nyt tehdään, sillä se ei anna yksiselitteisiä tuloksia ja siinä voi huijata.

   Poista
  2. Ei se tee siitä millään muotoa pitävempää. Voisinhan minäkin repäistä nyt jonkin Freudin teorian pohjalta uuden teorian, muttei se tekisi siitä pitävää. Myers–Briggsin tyyppi-indikaattori toki pohjautuu Jungin teorioihin, mutta ei ole Jungin tekemä. Se ei myöskään täytä tieteellisen tutkimuksen vaatimuksia.

   Mikäli Myers–Briggsin tyyppi-indikaattori on yhtä tieteellinen kuin uskot, miksi sitä ei käytetä psykologian piirissä? Psykologiassa persoonallisuutta selitetään useiden eri teorioiden avulla, kuten mainitsemasi big five, mutta Myers–Briggsin tyyppi-indikaattori ei kuulu näihin. Mikäli tosiaan tunnet psykologian ammattilaisia, jotka kuuluvat testin puolustajiin, nimeä vapaasti. Itse en ole kuullut kenestekään, koska testi ei tosiaan täytä psykologisen tutkimuksen kriteerejä. Se on hauska testi, mutta that's it.

   Poista
  3. Luin lisää testistä ja tosiaan, testi ei täytä tieteellisen tutkimuksen vaatimuksia. Kiitos vinkistä! Täytyy korjata se tekstiin, kun ehdin.

   Poista
 10. Olenkin ajatellut, että täällä blogissasi on vähän erilainen (=parempi) meno kuin useimmissa naisten blogeissa. Suurin osa naisten blogeista keskittyy pelkkään muotiin ja sisustukseen, ja nekin poikkeukselliset bloggaajat, jotka vähän jotain viitsivät pohdiskella, ovat yleensä enemmän jotain enfp tai infp tyyppistä, eli siis loukkaantuvat ja blokkaavat heti, jos joku ei pelkästään myötäile vaan yrittää oikeasti keskustella asiasta.

  Tämä että olet ENTP, selittääkin blogisi mielenkiintoisuutta. Samoin kuin varmaan se, että jostain luin että olet huippuälykäs.

  Asiasta kolmanteen, olen itsekin turkulainen, ja tiedän että Turussa on jotain näitä tällaisia burleski/ pin up -juttuja jne., siis jonkinlaisia bileitä joskus. Sain kerran sellaiseen kutsun facebookissa, mutta en uskaltanut lähteä paikanpäälle katsomaan. Ajattelin, että siellä on jotain yliseksuaalisia feministitaiteilijoita, jotka tuhahtelee nörttimiehelle ja katsoo pahasti. Onko näin, vai millaisia ne burleskibileet on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kuulit ihan oikein, olen huippuälykäs ja vielä tyylikäskin. Ja mukava. Kiitos kehuista ja kiva, että tykkäät PTFU:n meiningistä. Tosiaan, tykkään keskustella ja haastaa ihmisiä, mutta kaikista parasta on kun minut haastetaan. Välillä aika ei riitä kaikkiin kommentteihin vastata, mikä vähän harmittaa, mutta yritän vastailla ainakin joskus.

   Ja burleskibileistä: ehdottomasti kannattaa mennä! Jos et uskalla yksin, pyydä joku kaveri mukaan ja lupaa tissejä ja mahtavaa huumoria. Kunhan ette tule verkkareissa eturiviin ja hiero epäilyttävästi haarojanne, kukaan ei katso teitä pahasti, lupaan sen. Burleskibileissä on kaikenlaista väkeä, mutta suurin osa on ystävällisiä ja meininki on mahtavaa. Melkein yhtä mahtavaa kuin täällä blogissa.

   Poista
 11. Mä oon ite tuon testin perusteella INFP (idealisti/filosofi), ja kyllä tykkään keskusteluista, ja myös erilaisista mielipiteistä. Ehkä nuorempana ja epävarmempana olin loukkaantumisherkkä ja kritiikin ottaminen vastaan saattoi olla haastavaa. Mutta ei kyllä enää. Asiallinen ja rakentava keskustelu on aina siis erittäin jees, mutta voimakkaasti tuntevana keskustelua ei halua jatkaa jos asiallinen sävy häviää ja keskustelu muuttuu vain tyhjänpäiväiseksi näkemysten puolustamiseksi joka ei johda mihinkään (paitsi mielipahaan).

  Toi testi oli osuva ja oiva väline itsetutkiskeluun, mutta ei luonnollisesti kerro sitä koko totuutta.

  VastaaPoista
 12. Hei ihanat PTFU:n ylläpitäjät! Todella moni ihminen vertaa itseään muihin, mistä seurauksena huono itsetunto. Olisiko teillä asian tiimoilta vinkkejä, kuinka lopettaa itsensä vertailu muihin ja mahdollisesti kokemuksia tähän liittyen? Olisi ihanaa saada tällainen postaus, mutta en painosta! Nautin jokaisesta postauksestanne, oli se millainen hyvänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos postaustoiveesta! Meillä on aihetta liippaava postaus tulossa, kunhan vain pääsemme Huskyn kanssa kuvaamaan. En lupaa mitään aikatauluja, mutta jossain vaiheessa toiveeseesi vastataan :)

   Poista
 13. Vieläkö obsessio testiin jatkuu? Mun obsessio ei tunnu laantuvan koskaan. Toi testi tosiaan on tuonut mukavaa näkökulmia siihen miksi mua inhotaan. :D Kukaan ei ymmärrä luontaista trollia, joka ei oikeasti halua edes trollata, mutta tekee sen silti. Muistutat muuten paljon mun exää, ollaan molemmat ENTP.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat :D Siis että ihmiset eivät tunnu ymmärtävän, miksi musta on innostavaa väitellä asiasta, josta en oikeesti edes ole mitään mieltä. Monissa verkkokeskusteluissa olen huomannut, että tällaiset ihmiset kuvataan kusipäinä. Ja jotkut ovat kuvanneet minua kylmäksi ja analyyttiseksi ihmiseksi tämän ominaisuuden perusteella, vaikka oikeasti koen olevani usein aika herkkä - vain eri asioissa, kuin monet muut.

   Eli siis kyllä, vieläkin jatkuu :D En ymmärrä sitä, että monet väittävät testin olevan ihan huuhaata - voisiko joku kuvaus sopia näin hyvin, jos se olisi ihan horoskooppikamaa?

   ps. Ihan mielenkiinnosta: miten kaksi ENTP:tä tuli toimeen keskenään? :P En oo tavannut kovinkaan montaa samanlaista! Paitsi mun siskoni, mutta sitä ei lasketa.

   Poista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!