maanantai 13. heinäkuuta 2015

Voi nakkipylly

Olen kärsinyt inspiraation puutteesta. Minulla on miljoona aloitettua postausta, mutta ei kiinnostusta kirjoittaa niitä loppuun. Tuntuu, että jos nyt kirjoitan ne, niistä ei tule lainkaan niin mahtavia, kuin mitä niistä voisi tulla. Eilen kuitenkin sain pitkästä aikaa inspiraation lähteä valokuvaamaan. Nappasin mukaan parit EMP:n uikkarit ja lähdin Naantaliin. Vietin koko päivän sateisella ja kylmällä rannalla, enkä edes huomannut ajan kulua - lopulta sekä kamerasta että kännykästä loppui akku, ja tajusin, että kello oli jo melkein kahdeksan. Ah! En ole pitkään aikaan päässyt sellaiseen flow-tilaan ja unohtanut ajan kulua, ehkä siksi, että minulla on viime aikoina ollut kaikenlaista huolta yksityiselämässä. Kerron siitä täällä blogissa ehkä myöhemmin.

Tämän postauksen kuvat eivät liity aiheeseen, ne vain piristävät tekstiä. Kuvat ovat pikkusiskoni Herneenverson, 14-v., kännykkäkameralla ottamia - hän on todella taitava ja hänellä on todella vahva visuaalinen silmä. Kannattaa seurata häntä Instagramissa, nick on @selajosefina.
Nyt minun piti tulla kirjoittamaan ihan jotakin muuta, mutta sainkin inspiraation kirjoittaa tyhmistä tavoista kiroilla. Kiitos tästä kuuluu Siperianhuskylle, ällöttävien kielikuvien ja kirosanojen kuningattarelle! Hän nimittäin kirjoitti WA-keskusteluun "nyt ei hyvä kakka haise", mikä on ilmeisesti muokattu ilmaisu sanonnasta "nyt ei hyvä heilu". Minun mielikuvitukseni ei riitä keksimään lähellekään yhtä omituisia sanoja vuodattamaan ärtymystäni kuin Husky. Koska Huskylla on kaksi pientä ja hyvin vaikutusaltista (katsottuamme Wayne's Worldin, saimme kuulla kyllästymiseen asti PARTY TIME, EXCELLENT DIUDIUDIUDIUDIII -rallatusta) lasta, hänen pitää keksiä ei-niin-rumia kirosanoja, jotka kyllä omalla tavallaan ovat paljon rumempia ja ällöttävämpiä kuin alkuperäiset. Tosin ei kaikki, esimerkiksi blogin nimi on hänen kielessään Pin the Fudge Up tai Pin the Boobies (boobies-juttuun palaamme myöhemmin).


Jostakin syystä Huskya kiinnostaa kielellisesti lähinnä anatomia ja ulosteet. Aina kun näemme, hänellä on jokin uusi tapa kiroilla. Se on oikeastaan aika kiehtovaa. Aloimme jo pieninä käyttää mummojen lausahduksia kirosanoina. Ensin ne olivat vitsejä, mutta lopulta niistä tuli automaattisia. Esimerkiksi:

Voi hyvänen aika!
Taivas varjele!
Voi veljet!
Voi juku!


Sitten niistä tuli kiltimpiä versioita yleisesti käytetyistä kirosanoista:

Voi pylly!
Voi pyllyreikä!
Voi kakka!


Itse en joudu varomaan kieltäni, mutta tottumuksesta en kauheasti kiroile. Kirosanat eivät kuulosta korvaani hyviltä, paitsi jos niitä käytetään koomisessa mielessä - joskus yksi kirosana riittää tekemään tilanteen tosi hauskaksi. Sana vituttaa saa myös siunaukseni, sillä se on äänestetty (muistaakseni) jossain Ylen kyselyssä parhaaksi sanaksi kuvaamaan sitä ärsytyksen tunnetta - en tosiaan keksi mitään vastaavaa sanaa, jossa olisi täsmälleen sama merkitys ja ilmaisuvoima. Lapsina emme saaneet kiroilla, ja kun saimme Huskyn kanssa pikkusiskoja, äitimme kielsi meiltä jopa sanat hullu ja tyhmä - koska kutsuimme toisiamme niin jatkuvasti ja lapset oppivat käyttämään niitä. Kirosanojen kiertäminen tulee siis jo lapsuudesta: keksimme, että mölli tarkoittaa tyhmää ja huima hullua. Sanat olivat aika produktiivisia, sillä niistä muodostimme niin verbejä (möllätä tarkoittaa joko tyhmästi käyttäytymistä tai surullisena nurkassa istumista=partypoopingia), substantiiveja (esim. Husky on mölli) ja interjektioita (jos joku oli mölli, sille huudettiin möö möö). Ja niin edespäin, tajuatte varmasti idean.

Husky on sittemmin tosiaan kehittänyt kiroilusta oikein taiteenlajin. Tähän kohtaan voisin lisätä ÄLLÖTTÄVYYSVAROITUKSEN! Hän käyttää mm. seuraavia ilmauksia:

JOS ET HALUA JÄRKYTTYÄ, RULLAA SUORAAN BOOB-LISTAAN!
Nakkipylly/Voi nakkipylly!
Kurkkupylly!
Kurkku pyllyssä poikittain
Kakkaa suihkuaa pyllystä
Pyllynakki kurkistaa
Pooping around
Poopy head!
Pooping in your toilet / Poo in your toilet
Pooping in all the toilets!

Husky on pyllyjen lisäksi mieltynyt myös tisseihin. Hän muokkaa kaikkeen sanan boob ja sitten käyttää keksimiään nimiä ihan arkisesti ja olettaa, että kaikki ymmärtävät häntä. Arvatkaa, mitä seuraavat jutut ovat:

Walking Boobs
The game of Boobs
My little Boobies
Boobie in the middle
Superboobs
Doctor Boobs
Breaking Boobies/Boobing Bad
Join the Boob side!
Teen Boobs
Better call Boobies
Tru Boobs / Boob Blood
Boob the Vampire Slayer / Buffy the Boob Slayer / Buffy the Vampire Boob
New Boob / Boob Girl
The Big Bang Boobs 
How I met Your Boobs
So you think you can Boob 
Boob Factor
Boob Men
Two and a half Boobs
The Lord of the Boobs
Everybody loves Boobs
30 Boobs
Boob Wars
Teenage Mutant Ninja Boobies
Twin Boobs / Boob Peaks
Boob Detective
Boob is the new black
:D


Fuck-sana ei iske niin syvälle siveelliseen mieleeni kuin suomalaiset kirosanat, joten sitä käytän, mutta en oikeastaan tosissani. Olen oppinut uusia luovia tapoja käyttää sitä pikkusiskoiltani. Lähinnä sanon fuck you and fuck your family, fuck you three times tai fuck to you too, sillee niinku kiltisti ja rakkaudella.

Joten fuck you three times, rakkaat lukijat, minä menen katsomaan 30 Boobsia! ja inspiraation lähteenä:
ja tässä vielä taiteilija kuvien takaa, Herneenverso:

<3

19 kommenttia:

 1. Well fuck me twice on Sunday. Sen verran hienoja kuvia Herneenversolta.

  Minä rakastan suomalaisia kirosanoja. Mikään muu kieli ei sovellus kiroiluun niin loisteliaasti. Eräälläkin vanhalla rouvalla oli tapana sanoa: "Voi pirskatin pakanan perseensuti". Itse suosin ilmaisua "voi kilin sekä isäkissan vittu", mutta joskus tulee tietysti spontaanisti tavanomaisia vittusaatananperkelejumalautoja, jotka nekin on tuhat kertaa hienompia kuin ulkomaankieliset manaukset.

  Kiroilu on hieno asia ja minusta on kauheaa että jotkut ajattelemattomat ihmiset haluavat köyhdyttää kieltä rajoittamalla kanssahenkilöidensä kiroilua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee laitan kehut eteenpäin. Ja perseensuti on kyllä hyvä klassikko, meidän äiti käyttää sitä. Kiroilun rajoittamista en minäkään tajua, paitsi lasten kiroilua. Minun korvaani kirosanojen runsas käyttö luo kuitenkin ihmisestä tietynlaisen kuvan, ja siksi tykkään siitä, että kirosanat säästetään oikeaan paikkaan ja aikaan. Tosin sitä oikeaa käyttöä ei voi kukaan muu määritellä kuin itse.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höhöö :D Joskus myös Tiina-kirjoissa oli kissa nimeltä Mölli.

   Poista
 3. Onko jossain saatavilla luetteloa suomessa nykyään käytettävistä produktiivisista johtimista? Tahtoisin väsätä mahdollisimman kattavan kiroamuston.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytin tähän aikaa ainakin 15 minuuttia, joten toivottavasti tulet takaisin lukemaan vastauksen!

   Iso suomen kielioppi (ISK) on saatavilla netissä. Sieltä ei kuitenkaan löytynyt selkeää listaa johtimista. Voit itse vielä etsiä: http://scripta.kotus.fi/visk/sisallys.php?p=306

   Löysin kuitenkin kaksi kirjaa, jossa olisi lista produktiivisista johtimista. Tässä niiden tiedot:

   Vesikansa, J. 1977. Johdokset. (Nykysuomen oppaita 2). Porvoo: WSOY.

   Lepäsmaa, A-L., Lieko, A. & Silfverberg, L. 1996. Miten sanoja johdetaan: suomen kielen johto-oppia. Helsinki: Finn Lectura.

   Olepa hyvä! :)

   Poista
  2. Kiitos, tieto tulee käyttöön! Juuri tuollainen kattava listaus olikin haussa.

   Poista
 4. Oivaltavaa kielenkäyttöä! Itselläni on käytössä vain tylsät perkeleet, joskus saatan hullutella ja sanoa kakkapylly.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perkele on oikein oiva sana, ja varsinkin kakkapylly :D

   Poista
 5. Join the Boob side! Ihan paras! XD
  Meillä on 9-vuotiaan pojan kanssa ongelmana kirosanojen osalta se, että tämä järkeilee asioita liikaa, enkä ole osannut antaa hänelle tyhjentävää selitystä siihen, miksi kirosanat ovat erilaisia kuin muut sanat ja miksi niitä ei saa käyttää. "nehän on vaan sanoja! Mikä niistä tekee pahemman kuin muista sanoista?" Selitykseksi ei riitä, että ovat hyvien tapojen vastaisia tai "rumia". Vinkkejä otetaan vastaan, sillä ko. sanojen käyttö on lisääntynyt viimeaikoina huomattavasti. (V-alkuinen sana saatiin karsittua sanavarastosta, kun kerroin, mitä se tarkoittaa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja paras on, että noita keksii ihan loputtomasti! Ja siihen jää koukkuun: aina kun kuulee uuden leffan nimen, kokeilee mielessään, mihin sana boob sopisi :D

   En osaa oikein sanoa mitään tuohon kasvatusasiaan, koska minulla ei ole lapsia. Mutta poikasi vaikuttaa oikein fiksulta, joten ehkä yrittäisin selittää hänelle asiaa samalla tavalla kuin oppilailleni: kiroilla saa sopivassa tilanteessa, muta jatkuva kirosanojen käyttäminen antaa ihmisille huonon kuvan sinusta. Sama kuin kulkisi vaikkapa reikäisissä vaatteissa. Kiroilu on valinta, vähän sama juttu kuin minun tatuointini :) Ennakkoluulo ei aina ole reilu, mutta muiden ajatuksille ei oikein voi mitään.

   Poista
 6. Rakastan luovia kirosanoja ja epätavallista kielenkäyttöä! Voihan mursunperse on yksi suosikeistani! Ja perseensuti. Perse on hieno sana.
  Lisäksi yritän viljellä puheessani sanoja kuten jumpe sekä herranjestas tai härreguud.

  Tykkään myös sanonnasta Kauhistuksen kanahäkki, mutta sitä tulee harvoin käytettyä arkikielessä. Pitäis vähän tsempata.

  Olemme myös joskus kaveriporukassa keksineet noita boob-vääntelyitä pekonista. Näistä mieleen on ikuisesti syöpynyt Unelmien sielunpekoni ja Pekonin sietämätön keveys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahaa pekonijutut! Ja ooh mursunperse! Otan sen käyttöön! Herranjestas on myös hyvä, ja taivahan vallat. Englanniksi myös Heaven forbid! Härreguudia voisi myös alkaa sanoa :D Kauhistuksen kanahäkistä tulee mieleen se suomimeemi, missä suomen kielen sanontoja on käännetty suoraan englanniksi, tyyliin chicken cage of terror.

   Poista
 7. Mummolla on tapana sanoa eräänlaisena hellittelyjuttuna meille lapsenlapsille et "kaikenlaisia paskahousuja sitä onkaan mummon kirjoissa" :D Ei välttämättä toimisi ellei tilanne olisi oivallinen tuollaiselle heitolle.

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!