torstai 30. huhtikuuta 2015

Kultsi seksuaalistin kakarat

Oletteko jo tutustuneet Vannetukku.fi-kohuun? Tässä tiivistys: yhtiö nimeltä Vannetukku.fi palkkasi automessuille 15-vuotiaita tyttöjä jostakin urheiluseurasta keikistelemään autojen kanssa. Yhtiö itse väittää tyttöjen vain "jakaneen flyereita ovensuussa", mutta kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa: tytöt oli Vannetukun toimesta puettu minihameisiin ja napapaitoihin. Kaikista kamalin floppi tapahtui kuitenkin vasta tilaisuuden jälkeen, kun yleisö kauhisteli alaikäisten seksualisointia ja syytti Vannetukkua. Vannetukku ei nimittäin myönnä virhettään vaan puolustelee sitä edelleen Facebookissa mm. näin:


Sen sijaan sosiaalisessa mediassa on valitettavasti paljon ihmisiä, jotka heittelevät perusteettomia ja ilkeitä kommentteja (jotka eivät perustu faktoihin) ja menevät henkilökohtaisuuksiin - ehkä ovat myös jollakin tapaa julkisuuden kipeitä.  

Suomeksi: Senkin huomiohuorat, meille tuli paha mieli.

Seisomme sataprosenttisesti messutyttöjemme takana, he eivät ansaitse sellaista kohtelua, jossa heitä kutsutaan ilkeämielisesti "keikisteleviksi pikkutytöiksi". 

Suomeksi: Yritämme vierittää seksuaalisen hyväksikäytön syyn tyttöjen niskoille muka puolustamalla heitä, vaikkei kukaan ollut tyttöjä edes syyttänyt - kaikki syytökset oli kohdistettu Vannetukkua kohtaan. Olenko väärässä, kun olen ymmärtänyt, että tätä tekevät usein muutkin hyväksikäyttäjät?

Tarkkaavainen lukija huomaa, että yhdellä kuvan tytöistä on pitkät legginssit hameen alla. He saivat itse päättää, käyttävätkö hameen alla legginssejä. 

Suomeksi: Me emme tehneet mitään väärää, tytöt itse halusivat paljastella. 

Chauvinist World Problems
 Olemme ylpeitä siitä, että saimme tehdä töitä hienojen ja reippaiden nuorten kanssa. Ikävää on se, että sosiaalisessa mediassa halutaan kyseenalaistaa tyttöjen messutyö tekemällä siitä ”likaista” ja epäsopivaa. 

Suomeksi: Hieno ja reipas nuori voi olla vain minihameessa. Verkkarit suodattavat reippauden, joten siksi emme käyttäneet niitä työasuina.

Tytöt tykkäsivät olla messuilla, heillä oli hauskaa ja kokemukset olivat positiiviset.  

Suomeksi: Jos alle 16-vuotias lapsi haluaa suhdetta aikuiseen, se on ihan okei. Yhteiskunta ja laithan ne vaan tekevät siitä likaista ja epäsopivaa. Lapsihan tietää mitä haluaa eikä aikuinen tai vaikkapa työnantaja ole missään valtasuhteessa lapseen. 

Kyseessä on lapsen asettaminen seksuaaliseksi objektiksi pukemalla hänet paljastaviin vaatteisiin, selitti Vannetukku sitä miten tahansa. Olen täysin sen puolella, että lapsi voi pukeutua itse ihan viattomasti tai seksuaalisuuttaan hakienkin minihameeseen, jos haluaa - mutta jos sen tekee työnantaja, ollaan menty jossain pieleen. Etenkin, kun autojen kanssa poseeraavia aikuisiakin "messutyttöjä" yleensä seksualisoidaan, joten katsojan ajatus on jo valmiiksi sellainen, että autot+naiset=kuumaa. Linkittämästäni keskustelusta näkyy samoissa vaatteissa kuin nämä alaikäiset tytöt poseeraavia (aikuisia) messutyttöjä, mm. istumassa renkaiden päällä haarat auki. 

Mutta en ihmettele, että tällaista on tapahtunut, sillä jostakin syystä vartaloltaan naisistunut tyttö nähdään liian usein jo naisena - juuri sen takia, että naisen mieli ja persoona jostakin syystä erotetaan ruumiista ja hänet nähdään vain objektina. Ja kuten olen jo aiemminkin sanonut, naisen vartaloa pidetään julkisena omaisuutena ja tilana, jossa voi tallailla miten tahtoo. 42 kommenttia:

 1. Vannetukulle voi laittaa palautetta myös täällä: http://www.vannetukku.fi/contact_us.php
  Itse nakutin sinne, koska tuntuu, ettei ainakaan Facen kautta mikään uppoa. Vannetukkuhan on jo tehnyt tukun rikosilmoituksia saamastaan palautteesta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö tuolla piireissä jokainen toimi AIVAN omasta tahdostaan??
   Tuskimpa kukaan ketään pakottaa mihinkään?
   Onko lyhyt hame rikos? jos on niin sillon kannattaa tehdä ilmotus myöskin Aira Samulista,onhan se siveetöntä kun 80v nainen käyttäytyy alentuvasti heh!
   Itse tapahtumissa käyneenä tytöt TODELLAKIN jakavat mainoksia EI mitään muuta,kukaan ei painosta heitä mihinkään kanssa käymiseen yhdenkään miehen kanssa.
   Voe yhden kerran eikö valittajilla ole mitään muuta ongelmaa? luulisi tässä maassa olevan joku pahempikin asia kuin hameiden lyhyys?
   -70 luvulla JOKAINEN nainen käveli kaduilla lyhyessä hameessa ja kukaan ei tullu yhtään sen enempää raistatuksi tms,eikö nailtä tytöiltä voisi kysyä ihan itseltään mitä he asiasta oikein ovat mieltä??
   Jäisi täysin tarpeeton asioiden huutaminen pois.

   Poista
 2. Itsekin olen kumppanini kautta tutustunut tähän automaailman naiskuvan vääristyneeseen esittelyyn. Nainen on vain objekti. Huomaan itsestäni miten automessut ja vastaavat kuvottavat itseäni joka vuosi enemmän tästä syystä. Perusteluina naisten vähäpukeisuudelle olen kuullut mm.: "Ne haluu käyttää niitä vaatteita" "Pitäähän sitä nyt katseltavaa olla" (toim. huom. No kato vi**u niitä autoja sitte!) "Ei ne naiset tajua mitään autoista mutta tuossahan ne on just hyviä" tms... Ei ehkä ihan tarkimmilla sanoilla, mutta pointti selvä. Onneksi ei tarvitse olla näiden mielipiteiden omistajien kanssa tekemisissä.

  Ja tässä muuten vastaus edelliseen postaukseen: Tarvitsen feminismiä koska en halua olla objekti, vaan ihminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Jos nainen haluaa itse pukeutua asuun ja tuntee olonsa siinä mukavaksi, sen kyllä huomaa.

   Poista
 3. En ole tutustunut tähän kohuun ollenkaan, mutta itsellä pisti viime (vai toissa?) vuonna Tampereen Hot rod & rock showssa silmään juuri nuo vannetukun työasut. Itsellä ei periaatteessa ole mitään paljasta pintaa vastaan ja tykkään naisista ja autoista ja sitä rataa, mutta onhan siinä vissi ero että paljasteleeko nainen oman maun mukaisesti vai "pakosta". Tai onko kyseessä edes nainen vai vielä tyttö. Monesta tytöstä huomasi, ettei olo ollut älyttömän mukava tai itsevarma (ja miten voisikaan olla sen pituisella hameella vatsa paljaana). Onhan tuo nyt ihan uskomatonta että 15-vuotiaalle annetaan tuollaiset vaatteet, sietävätkin saada vähän palautetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä. Itse saa itsensä pukea vaikka mihin, mutta kun joku muu pakottaa rahan, auktoriteetin tai muun avulla toisen pukeutumaan johonkin, ollaan hakoteillä. Ja vielä lapsen!

   Poista
 4. http://www.jimtv.fi/ohjelmat/poliisit/866-urheiluautomies-kiukuttelee-kuopion-partion-minnalle-mina-oon-paljon-huolellisempi-ku-naa-paskahattukuskit

  Jos yrityksen toimitusjohtaja käyttäytyy näin poliisin kanssa keskustellessa, niin ei ihme että otetaan lapsia aikuisten miesten kuolattavaksi.

  VastaaPoista
 5. Tuskin tytöt ovat vasten tahtoaan siellä olleet. Ja oliko kyse cheerlieder joukkueesta? Eikös heillä muutenkin ole vastaavanlaiset vaatteet esiintyessään? Kyllä nyt tehdään kova, todella kova haloa asiasta. Ja vanhemmilta kysytty lupa. Lieneekö jonkun jos toisenkin hiekka pi...un mies ollut katselemassa "vanteita" ja mammat seonneet? Kyseisessä linkissä en näe hirveästi miesten paheksuntaa asiaan... Ikös nykymaailma ole mennyt siihen että se GTI.lehden tyttö on kaunis ja kaikki laihat, anorektiset mallit ovat kauniita niin eiköhän tästä jo löydy syy miksi tytöt ovat sinne halunneet. Muttta joo, ehkä tyttöjenkin pitäisi lukea blogiasi niin ei tarvitsisi mennä tuonne keikistelemään, van olisivat itsevarmampia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siellä on ihan miehet ja naiset pöyristyneet. Ja vaikkei kommenttisi ollut mitenkään asiallinen, voin sanoa jos minun mieheni katselisi "vanteita" eli alaikäisiä tyttöjä, olisin todella järkyttynyt. Eikä kyse ole siitä, mitä tytöt halusivat tai eivät halunneet tehdä, vaan siitä, että heistä tehtiin aikuisten toimesta seksiobjekteja.

   Poista
 6. Vähän kaksipiippuinen juttu. :/ Ymmärrän kyllä pointtisi, mutta minusta koko tässä jupakassa nolointa on, miten naiset ovat tehneet näistä nuorista niin ison haloon. Tuskin nimittäin kukaan on heitä tuonne pakottanut. Minä näen joukon kauniita, nuoria naisia. :) Joo, ehkä asu on ehkä hiukan paljastava näidän talvikelien jälkeen! ;) Normaalisti ei tuo oo paha, paitsi toi napapaita, vaikka miten olis muodikasta... Jos olisin tuo 15-vuotias, niin enemmän ehkä tosiaan ihmettelisin sitä, miks aikuiset näkee jotain pahaa cheerlieder-asussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheerleading on urheilua. Seksiobjektius ei.

   Poista
  2. "Minä näen joukon kauniita, nuoria naisia. :)"

   Minä näen joukon nuoria tyttöjä, jotka auktoriteetit (aikuiset) ovat asettaneet kyseenalaiseen asemaan.

   Poista
  3. Tytöt eivät olleet cheerleader-asuissaan, vaan Vannetukun "univormuissa".

   "Minä näen joukon nuoria tyttöjä, jotka auktoriteetit (aikuiset) ovat asettaneet kyseenalaiseen asemaan." Amen!

   Poista
 7. Edelliselle anonyymille: tytöt oli kuitenkin ilmeisesti enemmän "koristeina" kuin esittämässä cheerleadingia, jossa kevyt, ihonmyötäinen asu on myös käytännön sanelema. Miksi ylipäätään palkata tuon ikäisiä tuohon hommaan...
  Mutta tämä ja edellinen kirjoitus herättivät ajatuksen, joka on pakko jakaa. Minulle syntyy pian poika (sukupuloi siis on melko varma) Huomasin näitä lukiessa ajattelevani, että pojan kanssa on ainakin vaateasiat helpompia. Mun puolesta poika saa pukeutua vaikka säkkiin tai minihameeseen. Ehkä vähän ottaisin asiaa esille, jos vaatteessa olisi selviä vihanilmauksia jotain ihmisryhmää kohtaan tms. mutta siinä nyt ei olisi kyse enää vain vaatteesta. Tytön kohdalla miettisin kauheasti oikeuttani puuttua asiaan, jos hän pukeutuisi seksuaalisen provosoivasti tai edes paljastavasti. Onko tyttö vain tyhmä ja viaton? Pitäisikö siis puuttua, vihjaista? Onko lapsella/ nuorella joku tarve korostaa seksuaalisuuttaan? Joku kompleksi? Pitäisikö puuttua,huolestua? Jännä, miten sitä onkin "ohjelmoitunut" suhtautumaan näin eri tavoin. Vaikka tietenkin tyttö voi olla rohkean itsevarma ja poika ulkonäköpaineiden riepoteltavissa. Tyttö voitaisiin raiskata joka tapauksessa ja poika voisi saada trurpiinsa vaatteiden takia. Mutta silti jokin ääni sanoo päässä, että kyseessä on eri asia tytön ja pojan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pohdintoja. En voi vastata kuin omasta puolestani: minun mielestäni nuoret kokeilevat rajojaan, tyylitaitojaan ja seksuaalisuuttaan mm. pukeutumisen kautta. Vanhemman on hyvä osoittaa, että välittää lapsesta, myös esimerkiksi liian kylmästä pukeutumisesta huomauttamalla. Mutta jos alkaa kommentoimaan liiaksi esimerkiksi hameen pituutta tai kaula-aukkoa, saattaa aiheuttaa nuoressa häpeää ja pahaa mieltä. Jotkut asiat nuorten täytyy itse kokea yritys ja erehdys -menetelmällä, ja vanhemman kommentti nuoren seksuaalisuudesta saattaa aiheuttaa pahaa vahinkoa nuoren itsetunnolle, identiteetille ja seksuaali-identiteetille.

   Itse pukeuduin aika lyhyisiin hameisiin teininä, ja tein muutenkin kaikenlaisia tyylikokeiluja. Äiti ei ikinä sanonut mitään, ja olin siitä kiitollinen. Opin kyllä itse, mihin minun kannattaa ja ei kannata pukeutua ja missä tilanteessa. Sen sijaan yksi (nais)opettaja sanoi kasiluokkalaiselle Huskylle, että hän pukeutuu "halvemman näköisesti kuin venäläiset huorat" ja lähetti tämän kotiin vaihtamaan vaatteita kesken päivän! Huskyllä oli lyhyt hame ja rikkinäiset sukkahousut, koska olimme innostuneet siinä vaiheessa punkista. Onneksi äitimme oli Huskyn puolella ja sanoi, ettei päästä Huskya takaisin kouluun ennen kuin opettaja on pyytänyt henkilökohtaisesti anteeksi. Olin silloin niin ylpeä äidistäni mutta vieläkin muistelen tuota kamalaa opettajaa inholla.

   Eli minun mielestäni: ihan kamalimpiin asioihin (esim. päällä minishortsit keskellä talvea) pukeutumisessa pitää puuttua, mutta kannattaa antaa nuoren huomata lievemmät tyylimokat itse. Monesti nuori ei edes itse tajua pukeutuvansa seksuaalisesti provosoivasti ja asian tökerö ilmaiseminen saattaa saada herkän nuoren vain häpeämään itseään. Joskus seksuaalisuus on vain aikuisen silmissä, esimerkiksi alakouluikäisten legginssit, jotka kiellettiin (!) eräässä koulussa.

   Poista
 8. Olet täysin oikeassa siinä, että hyväksikäyttäjät tuppaavat työntämään syyn hyväksikäytetylle, vieläpä siinä usein onnistuen. Tarkoitan siis sitä, että uhri todella tuntee olevansa syyllinen kaikkeen ja syyttää itseään. Olen itse tullut seksuaalisesti hyväksikäytetyksi tuossa iässä, kuin mitä nuo tytöt ovat, ja kyllä se vaikuttaa minuun erittäin vahvasti edelleen, melkein kymmenen vuoden jälkeenkin. Syytin itseäni asiasta hyvin pitkään ja häpesin sitä niin paljon, että pystyin puhumaan asiasta vasta vuosien jälkeen, juuri sen takia, koska olinhan itse sitä "halunnut". Tekijä oli harrastusvalmentajani, joka tunsi minut aivan pikkutytöstä saakka ja johon luotin, tämän luottamuksen vuoksi minua olikin helppo manipuloida.

  Minulla olisi ollut tähän asiaan vielä niiiiin paljon kaikkea sanottavaa, mutta en saa puettua asiaani järkevään muotoon. Kuitenkin minua lohduttaa paljon se, että ihmiset ovat kovaan ääneen näiden tyttöjen puolella, koska omassa tapauksessani näin ei ole. Nykyään en enää itse syytä itseäni tapahtuneesta, mutta asian julki tultua, ovat harrastuspiirini miespuoliset jäsenet alkaneet niin tekemään, koska ovat tunteneet hyväksikäyttäjän pitkään ja "se on niin hyvä tyyppi ja se on sanonu ettei se ole tehnyt mitään, sä yrität vaan pilata sen maineen"...
  Niin just.

  Kiitos tästä postauksesta ja blogistasi muutenkin, rakastan asennettasi! Olet ihana nainen!

  -Leinikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, olen todella pahoillani kokemuksistasi! Ja ihan hirveää on juuri tuo asenne, että "se on hyvä tyyppi" - miten voikaan aikuiset ihmiset sanoa jotain tuollaista? On tosi kiva kuulla, että saat jotain lohdutusta tästä asiasta, ja toivottavasti se vaikuttaa traumasi käsittelyyn terveesti: muista, että suurin osa ihmisistä on sinun puolellasi <3

   Kiitos sinulle kommentistasi ja kaikkea hyvää! Jee jee, että tykkäät blogista ja minustakin :)

   Poista
 9. Tirsk, nyt Vannetukku on sitten poistanut FB-sivunsa. Hih.

  VastaaPoista
 10. Olisko parempi paneutua hieman tärkeimpiinkin asioihin?
  On tässä maassa paljon suurempiakin vääryyksiä kuin joku hameen pituus ym empä noita tyttöjä ole vilkuillu yhtään sen enempää kuin muutenkaan nuoria missä sitten olevatkaan,kas kun sattuu olemaan se omakin emäntä minkä näkee ja kokee IHAN ilman vaatteitakin!

  VastaaPoista
 11. Ainakin meijän nuoruudessa oli ripillä käyny 15v tyttö valmis menee vaikka jo poikien kanssa,luuletteko että nykyajan tytöt on joitain pyhimyksiä?
  Ja eipä taida nuo esiintyvät tytöt olla edes enää 15-16v?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet idiootti ja pelle :)

   Poista
  2. Tosi asiallista käytöstä kutsua ihmisiä idiooteiksi ja pelleiksi jos mielipiteet ovat eriäviä. Tosin sitähän se feminismi nykypäivänä on.

   Poista
 12. Monen nuoruudessa myös esimerkiksi lapsen hakkaaminen ei ollut kriminalisoitu, raiskaus avioliitossa oli ok, eikä esimerkiksi koulunkäyntiavustajia ollut - kuten näkyy, maailma menee eteenpäin monissa asioissa, miksei sitten nuorten tyttöjen kohtelussakin? Ei siellä kivikaudella ole pakko pysyä, vaikka aika kuinka kultaisi muistot...
  Kummasti tuntuu ihmisiä harmittavan, että jotkut kehtaa ajaa IHMISOIKEUKSIA ja ihmisten asiallista kohtelua - selvästi paistaa monen kommentoijan (tunnette itsenne) riveistä se, että plääh, naiset, varsinkin nuoret sellaiset, on kommentoijan mielestä jotain C-luokan kansalaisia, joilla ei tule olla oikeuksia, vain velvollisuuksia miellyttää kirjoittajaa.

  VastaaPoista
 13. Saisko VBM:lle oman tägin?

  VastaaPoista
 14. Tämä on minusta moniulotteisempi juttu kuin nyt yksittäisen firman tökerö puolustelu. Jossain (..jujuu, lähdekritiikki yms) kerrottiin siitä että ks firma oli urheiluseuralta pyytänyt nuoria naisia tähän (kyseenlalaiseen) hommaan, ja urheiluseura itse oli valinnut nuoret naisensa - älyttömällä tavalla noista teinitytöistä. Minusta siis syyttävää sormea ei pidä osoittaa (ainoastaan) vannetukkuun vaan myös tuota urheiluseuraa kohden.

  Sinänäsä jos kyse oli tosiaan olis cheeleadereista, ei pukeutumiskulttuurista ole syytä syyttää vannetukkua, kun katsoo vaikkapa kisa-asua kahden vuoden takaa: http://static.iltalehti.fi/iltvurheilu/etu20130420023272939_820_v9.jpg . Samantapaisia ihmettelyjä voi nostaa niinkin kunniallisesta lajista kuin rytmisestä kilpavoimistelusta jossa jo 12-vuotiaiden kisa-asuja katsoessa kyllä minä puistelen päätäni - itse voimistelutaitoonhan ei ole sillä merkitystä vaikka puku olisi läpinäkymätöntä kangasta kokonaisuudessaan.

  Se miksi ollaan tässä tilanteessa että aikuiset pukevat lapset seksuaalisoiviin asuihin sitten toinen juttu. Se miksi nuoret itse taas pukeutuvat tyrkysti on ymmärrettävää - ja on ymmärrettävä myös se kenelle he pukeutuvat: he pukeutuvat oman iäluokkansa edustajille - eivät suinkaan 10 (tai 20 tai edes 5) vuotta vanhempien silmille.

  VastaaPoista
 15. Kovastippa on tääkin "missi" tietämätön ei ainakaan Lahdessa tytöt "keikistelly" missään autojen seassa vaan jakoivat ihmisille mainoskasseja!
  Yksikään tytöistä EI näyttäny 15v vaan ainakin 18v,eikä kukaan varmasti ole kirveellä pakottanu tyttöjä esiintymään??
  Yhtäkään miestä en ikinä ole nähny lääppimässä mitään esittelytyttöjä ja -70 luvulla JOKAINEN nainen pukeutui AIVAN omasta halustaan minihameisiin,kyllä se sexuaalisuus on ihmisessä ittessään jos asiat noin ajattelee,mulla on oma eukko jotenka ei tarvi nuorten naisten takia mennä minnekkään,kautta aikojen on nainen alunnut suosittu ja kaunis olla.
  Mutta onha nnäitä kireitä vanhojapiikoja joille ei mikään ole hyvä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä kommentista! Siinä on niin paljon kultaa. "70-luvulla" ja "sexuaalisuus" :'D

   Poista
 16. Tainnu jäädä tää mis runkkuveera ilman munaa kun tääl valittaa vali vali

  VastaaPoista
 17. Voi kiesus millasta porukkaa täällä huutelee, pistää pohtimaan mitä ihmeen reittiä ovat tänne eksyneet ja miksi!

  VastaaPoista
 18. Vedäppä se päähäs mitä tuossa oot piirrelly alkuun!
  Siinä sulle älysi vastaava homma

  VastaaPoista
 19. Mä en mee enää automessuille, mulle tulee siellä vaan kuvotus.

  VastaaPoista
 20. Tulehan Rukiveera Lahteen kattelee taas tyttöjä ja vääntää kättä,liekö onnistuis?
  Kovat on puheet ja viel kovennat kuvat muuta kovaa ei taida olla kuin otsa?

  VastaaPoista
 21. Missäs ruikkuveera luuraa vai menikö kurat uikkariin HEEH!

  VastaaPoista
 22. niin ruikkuveera ei tainnu olla nähny sitte GTI tyttöjä on vieläkin vähempi vaatteita ja mistä tiedät niiden vannetukkutyttöjen iät? ihanko olet itte käyny kysymässä?

  VastaaPoista
 23. Taitaa olla noillakin tytöillä jo jokaisella poikaystävätkin,tuskimpa mitään neitsyitä enää ovet,varmasti ovat kokeneet JO sen mitä naisen pitääkin...

  VastaaPoista
 24. https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/toimitusjohtaja-kiusasi-tyontekijaa-irtisanomiseen-asti-eristi-tyoyhteisosta-kielsi-yhteydenpidon-tyotovereihin-ja-kertoi-haluavansa-ampua-taman/7016546#gs.5SsACk4

  Taas päästiin uutisiim!

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!