maanantai 23. maaliskuuta 2015

Läähätysviestejä

Minua on ahdisteltu blogin kautta aika vähän. Epäilen, että se johtuu väkevästä persoonallisuudestani ja siitä, että uskallan sanoa aika pahasti takaisin. Aina välillä kuitenkin tulee viestejä, joihin en oikein osaa suhtautua - onko kyseessä ahdistelu vai kehu?

Minusta on kivaa kehua muita: heidän persoonaansa, tekemisiänsä tai ulkonäköänsä. En näe mitään pahaa siinä, että tykkään jonkun hiuksista tai että ihastelen jonkun sääriä. En silti näe näitä ihmisiä pelkkinä hiuksina tai säärinä - en siis esineellistä heitä. Siksi oletan, että myös minun ulkonäköäni kehuvat ihmiset eivät ajattele minun edustavan pelkästään vaikkapa perseelläni. Kuitenkin minusta tuntuu erilaiselta, kun kuulen kehun kehostani naisen suusta kuin jos kuulisin sen miehen suusta. Miksi? Miehestä tulee helpommin ajateltua, että kyseessä on ahdistelu ja että kehulla on taka-ajatuksia. Olen yrittänyt kouluttaa itseäni pois tästä ajattelumallista. En tietenkään halua, että tuntemattomat ihmiset tulevat huutelemaan "hyvä perse", mutta jos olen tehnyt vaikkapa kuukauden kyykkyjä putkeen ja käytän farkkuja, joissa työni tulos erottuu, voi ystäväni hyvin kehua takapuoltani. Tai esimerkiksi kun olin tyytyväinen sali-Lindan belfiessä esiintyvään pyllyyni, ajattelin tietysti, että kyllä sitä saakin kommentoida. Tietenkin toivon, että persoonani valloittaisi persettä enemmän, mutta kyllä pieni vilpitön kaunis sana ulkonäöstäkin voi pelastaa inhottavan päivän.

Tässä mekossa tunnen oloni kauniiksi ja sen saavat muutkin oikein mielellään sanoa!
Joskus kuitenkin vilpittömän kehun ja ahdistelun raja on hienoinen. Suhtaudun jyrkästi ahdisteluun, mutta toisaalta taas huumorintajuni on outo ja rakastan ironiaa. Esimerkiksi Maailmankuulut Tissini tai mensalaisuus ovat usein vitsailuni aiheena. Myös ystäväni saavat käyttää niitä piikittelyn ja tyhmän huumorin lähteinä. Mikäs sen parempi keino tehdä asiasta arkipäiväistä kuin puhua siitä ronskisti ja usein! Käytän itseäni usein myös esimerkkinä naisten kokemasta ahdistelusta ja silloin voi ironia mennä jollakin yli. Ymmärrän huumorin myös tuntemattomilta ihmisiltä tiettyyn rajaan asti. Itseni kohdalla se raja on aika pitkällä, mutta hermostun, jos puhutaan naisista yleensä tai jostakin ujommasta ystävästäni. Siksi en siedä ihan mitä tahansa puhetta, vaikka se ei minua henkilökohtaisesti loukkaisikaan.

OMG TISSIT OMG OMG OMG
Pidätän myös oikeuden siihen, että saan pukeutua miten tykkään ilman ahdistelua. Jos haluan kuvata EMP:n blogiin bikineitä, kuvaan. Jos haluan laittaa kuvan rantalomalta, laitan. Jos minusta minulle sopii ihonmyötäiset vaatteet, puen sellaiset. Toisaalta jos haluan viettää viikon pieruverkkareissa, vietän. On ärsyttävää, että en saisi elää normaalia elämää, jos haluan elää ilman ahdistelua. Siksi olenkin päättänyt olla välittämättä siitä, että naisia joko kehotetaan pukeutumaan seksikkäämmin tai sitten olemaan pukeutumatta niin seksikkäästi. Jos minua pyydetään lähettämään sukkahousukuvia, en lähetä. Tai jos saan viestin "Miltä sun pylly näyttää tossa Ralph Laurenin mekossa?" kun laitan allaolevan kuvan Facebookkiin, en vastaa, sillä tuollaisiin viesteihin en aio kuluttaa aikaani ollenkaan. Ne eivät saa minua pukeutumaan peittävämmin ahdistelun pelossa tai herran tähden lähettelemään persekuvia ympäri nettiä. En jaksa enää edes paasata viestittelijälle.

Pidän siis oikeutenani tuntea oloni kauniiksi ja seksikkääksi silloin, kun itse niin valitsen, ja huolettomaksi onesie-tyypiksi silloin, kun siltä tuntuu. Joskus nämä tietysti sekoittuvat ja onesie päällä olen kuuminta hottia.

Huomasin, että nämä lasit eivät yhtään sovi minulle! Haluaisiko joku lukija ne?
Olen nyt ottanut sellaisen kannan, että jos kommentti saa minut hyvälle tuulelle, otan sen kehuna ja jatkan päivääni. Jos taas se ahdistaa, mietin ensin, mikä siinä ahdistaa. Onko se esimerkiksi minun ennakkoluuloni siitä, että kommentoija on mies? Enkö ole samaa mieltä kommentoijan kanssa? Vai johtuuko ahdistus vaan siitä, että kommentti oli ääliömäinen?

Jos legginsien läpinäkymättömyys vaatii kuvan takaapäin, se vaatii sen. (Kuva EMP:n blogin postauksesta, klikkaa tästä sinne päästäksesi!
En ole ihan varma vielä siitä, pitäisikö minun alkaa paasaamaan kommentoijalle vai vain jättää huomiotta. Nyt suhtautumiseni on vaihdellut. Jos mieleen tulee joku naseva heitto, sanon sen. Jos taas ei, en jaksa kommentoida mitään.

Miten te suhtaudutte kehuihin tai ahdisteluun, missä menee raja? 

11 kommenttia:

 1. Mä en osaa suhtautua kehuihin muutakuin vaivautuneesti. Olen yrittänyt opetella sanomaan kiitos, jos koen kehun aiheelliseksi. Sitäpaitsi mun mielestä noi lasit sopii sulle tosi hyvin! Mut sä voit kyllä postittaa ne vaikka mulle!

  VastaaPoista
 2. Mä en osaa suhtautua kehuihin muutakuin vaivautuneesti. Olen yrittänyt opetella sanomaan kiitos, jos koen kehun aiheelliseksi. Sitäpaitsi mun mielestä noi lasit sopii sulle tosi hyvin! Mut sä voit kyllä postittaa ne vaikka mulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekin tulee välillä vaivautunut olo, jos en koe kehua aiheelliseksi. Vaikka jos olen tosi karmeana liikenteessä ja mieheni sanoo minua kivan näköiseksi. Ratkaisuna tähän olen yrittänyt laajentaa omaa kauneuskäsitystäni koskemaan myös räkä poskella -kauneuden :D

   Laitan ne tulemaan sulle! Pistä viestinä sun osotetiedot tänne: pinthefup@gmail.com :) Ei ne oo mitkään maailman laadukkaimmat mutta kiva laittaa eteenpäin, jos kelpaa!

   Poista
 3. Karsi pois nimetön kommentointi ja luultavasti pahin ahdistelu loppuu. Jos taas et sellaista ole mielestäsi häiritsevissä määrin kokenut, niin en näe syytä muuttaa käytäntöä. Jos taas haluat ahdistelua(?), niin laitat vain lisää herutuskuvia ja olen melko varma, että fappaajat ja trollit ryömivät luolistaan. Onko se oikein? Ei tietenkään. Tapahtuuko silti niin? Luultavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimetön kommentointi on minusta internetin suola :D Joten en aio sitä rajoittaa. En ole ahdistelua hirveästi kokenut, ainakaan kommenteissa - nuo mainitsemani viestit tulevat yleensä yksityisenä sähköpostiin tai facebookiin (nimellä!).

   Lisää herutuskuvia? Anteeksi mitä? Etkö lukenut postausta? Jos laitan vaikka tuollaisen sukelluskuvan, pitäisikö minulla olla siinä burkha päällä? Ja joku voi laskea "herutuskuvaksi" sellaisenkin kuvan, jossa hymyilen ja siinä näkyy tasan mun naama. En voi sille mitään, jos joku kokee sen "herutuksena", enkä aio rajoittaa elämääni toisten ongelmien takia.

   Poista
  2. Pahoittelen väärää sanavalintaani. Ymmärsin sen vasta kirjoitettuani ja postattuani. Nämä kuvasi eivät olleet herutuskuvia. Tietänet sen sanan ja motiivit sen takana. Sinulla en usko olevan tarvetta moiseen koska a) parisuhteessa ja b) ilmeisesti itsetunto kohdallaan. Ja vaikka olisikin, ei se minua haittaa, koska en ole täällä muotojesi takia (valetta), vaan terävän kynäsi (totta).

   Summa summarum: sinulla on hieno blogi. Kiitos ja anteeksi.

   Poista
 4. Taas kerran luin juttua kuin olisin sen itse kirjoittanut.. Tietysti mun versiossa olisi vaan ollut kirjoitusvirheitä. :D Itse olen välillä joutunut oikeen rajoittamaan kehujani kun huomaan, että se ei oikein istu Suomalaisiin. He häkeltyvät tai pitävät mua täysin omituisena. Siis naiset varsinkin. Mutta koska annoit luvan (ehkä) kehuihin ni KYLLÄ sinä olet Huikea paketti! Tarkoitan tällä, että ei pelkästään se miltä näytät vaan se, että vaikutat niin aidolta ja fiksulta mukavalla twistillä!! Niin ja no ne TISSIT ja PYLLY! :D Nimimerkillä Ahdistelija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, nyt on jo niin vuolas kehujen virta että alkaa muakin nolottaa! :D Kiitos ihana Babs! <3 tarkoitan siis ahdistelija. Mulla on samanlaisia kokemuksia toisten kehumisesta, kaikki ei tajua! Olen tottunut siskolauman ja boheemin äidin kanssa kasvaessa aina kehumaan muita ja saamaan myös kritiikkiä, joten mulle se on luontaista. Ihmettelen myös joskus loukkaantuneena, jos kukaan ei kommentoi vaikkapa uusia hiuksiani. Sitten rupean kalastelemaan kehuja tyyliin "katsokaa mun hiuksia, eikö ookin upeat!" :D Sekään ei sovi perisuomalaiseen kulttuuriin! Onneksi asia on muuttumassa, ainakin mun mielestäni.

   Poista
 5. Noin miehenä tämän postauksen kuvien perusteella sanoisin täällä internetissä nimettömänä teitä kauniiksi ja seksikkääksi joka osa-alueella. Kokisin myös nämä sanomiseni odotettaviksi, jos itsestään haluaa nettiin selviä poseerauskuvia laittaa, joissa korostuu kauneus tai seksikkyys kuvan sisältönä. Sotii jotenkin omaa ajatusmaailmaa vastaan, että itsestään esittelisi em. kuvia haluamatta niistä kohteliaita kommentteja. En myöskään nää, miten tälläistä voisi ahdisteluksi kokea, toivottavasti moni ei koekaan. Eri asia, jos laittaa harmittoman tilannekuvan (esim. tuo sukelluskuva) FB:hen ja joku puolituntematon kaverinkaveri tulee sivusta kehumaan tissejä. Kyllä siinä suurin osa miehistäkin ajattelee kommentoijasta, että "vittu, mikä idiootti".

  Sanoisinko näin tuolla oikeassa maailmassa? En, ainakaan tuntemattomalle. Saattaisin korkeintaan vähän tuijottaa tai tarjota hymyn. Oikeassa elämässä pörhältäessä kun tarkoituksenmukainen esittely ei ole oletettavaa. Ihmiset haluavat varmaan vaan suoritua päivittäisistä rutiineistaan ja ehkä näyttää siinä samalla mielestään seksikkäältä. Väki voi sitten tuijottaa tai ottaa toisia katseita (eikö se ole myös yksi seksikkääksi tuntemisen osa-alue?), mutta kommentit ovat oletuksena epähaluttuja/toivottavia. Tältä pohjalta tuntemattoman miehen kommenttiin (minun mielestä) voi suhtautua ahdisteluna. Uskoakseni suurin osa miehistä kyllä ainakin Suomessa tämän ymmärtää.

  Mutta vastaavasti, osaavat ne naisetkin. Olen itse saanut todella usein (etekin ns. viihteellä) kommentteja komeasta ulkonäöstäni. OK, miehenä ei ole mitään tissejä mihin ihmiset kohdistaisivat kommenttinsa, mutta samanlailla se tuntuu hivenen ahdistavalta saada tuntemattomalta kommentti komeudesta. Lisäksi myös naiset ovat varsin hanakoita tulemaan ns. iholle baareissa. Jotenkin tuntuu, että myös tähän suhtaudutaan paljon lempeämmin kuin miesten vasataavaan lähestymiseen. Perseenpuristukset, random-halaukset, hiuksiin, nenään, huuliin tai käsiin varsin ahdistelevasti koskettelu tuntuu olevan hyväksyttävä normi naiselta. Samoin "väkisin" kaappaaminen tanssilattialle. Myös näistä palautteen antaminen yleensä otetaan suurempana loukkauksena, kuin esim. mies ottaa naiselta saamansa "saatanan sika" kommentin perskannikan puristuksen jälkeen.

  VastaaPoista
 6. Minä haluaisin kovasti välillä kehua tuntemattomiakin ihmisiä. Minusta tuntuu kuitenkin, että suomalaiseen perusluonteeseen kuuluu jonkinlainen erakkous, eli tuntemattomiin ei oikein haluta tai uskalleta ottaa kontaktia ja ihmiset eivät oikein toivo, että heihin tuntemattomat ottavat kontaktia. Tämä sitten johtaa siihen, että tuntemattomilta saadut satunnaiset kehut tuntuvat jotenkin vääriltä tai ahdistavilta. Tähän pitäisi nyt linkata se kuva, jossa ihmiset odottavat bussipysäkillä kyytiä erittäin järjestelmällisesti viiden metrin etäisyydellä seuraavasta henkilöstä. Haluan nyt tehdä alkuunsa selväksi sen, että en nyt puhu tässä noista tuntemattomien "hyvä perse"- ja "tissit!"-huudahduksista, ne ovat seksuaalista ahdistelua ja vain väärin. Nämä kommentoijat ja huutelijat ovat minusta ihan käsittämätöntä ja kusipäistä porukkaa.

  Voi olla, että olen tuon erakkouden kanssa ihan hakoteillä, mutta jokin nyt kuitenkin saa sen mahdollisen kehun tuntemattomalta henkilöltä tuntumaan useasta ahdistavalta. En tämän vuoksi oikein uskalla tai kehtaa kehua muita, varsinkaan naisia, vaikka näin tekisin ihan vilpittömästi ja ilman mitään taka-ajatuksia. Kehuminen tuntuisi jopa vähän ahdistavalta välillä. Täällä töissä kävi juuri tyttö, jolla oli kivat pisamat ja tukka laitettu kivasti. Olisin halunnut näistä hänelle sanoa, mutten uskaltanut. Kiipeilypaikassa, jossa käyn useasti, käy vakituisesti myös eräs tyttö poikaystävänsä kanssa ja tällä tytöllä on aivan valloittavat suuret ja hymyilevät silmät. Mitäköhän hän ja hänen poikaystävänsä asiasta ajattelisivat, jos kehuisin tälle tytölle hänen silmiään? Onko se perusolettamus, että se kehu on jokin iskuyritys, kun kyseessä on vastakkaisen sukupuolen edustaja? Entä jos kehuisinkin hänen paitaansa? Tuntuisiko se niin pahalta, kun kyseessä ei olekaan jokin fyysinen ominaisuus? Miltä sinusta, MRV, tuntuu, jos sanon tuon Ralph Laurenin mekon olevan upea ja näyttävän hienolta päälläsi? Muuttuisiko reaktio, jos kehuisin pelkästään mekkoa ja en sanoisi sen näyttävän hyvältä kantajansa päällä?

  Miehille on minusta helpompi osoittaa kehuja, vaikka ne kohdistuisivatkin niihin fyysisiin ominaisuuksin. Voin sanoa, että "siisti parta" tai jotain ihan tuntemattomallekin, ilman että se tuntuu minusta ahdistavalta. Ehkä siinä painaa se, että mies tuskin olettaa minun yrittävän iskeä häntä. Myönnän kuitenkin sen, että miesten ulkonäköä tulee harvemmin kiinnitetyä huomiota samalla tapaa kuin naisten, koska naiset ovat mielestäni kauniimpia. :D

  Ymmärrän kyllä, että naisia ei varmaan kiinnosta tulla isketyksi kiipeilypaikassa tai täällä töissäni tai kadulla tai missä ikinä heihin törmääkään satunnaisesti arjessa, mutta se iskeminen ei olisi minun tarkoituksenikaan. Haluaisin vain ihan vilpittömästi kehua ihmisiä, jos koen siihen olevan aihetta. Haluaisin tuoda iloa ihmisten elämään näillä kehuilla. Piristää heidän arkeaan ja samalla omaanikin. Voinko tehdä näin? Miksen voi? Missä tosiaan menee se raja?! Auttakaa minua! :D

  PS. En kestä sitä miten veikeä ja söpö Vili on. Muista antaa paljon halauksia sille!

  VastaaPoista
 7. Aivan ihania kommentteja! Kyllä minusta miehen ja naisen pitäis saaha ihan yhtä lujasti toista kehua, ilman että joutuu pelkäämään ahdistelijan mainetta. Varmasti monen naisen ensireaktio on epäilys iskemisestä, mutta nyt miehet tekemään muutos ja karaisemaan naisia. Sillon tällön tuntematon mies on jotaki kaunista mullekki sanonu ja kivalta se tuntuu riippumatta motiiveista. Ei siinä tarvi ruveta arvaileen oliko tämä nyt yritys iskiä vai vaan taka-ajatukseton kehu, ku mitä väliä sillä on? Kiittää ja hymmyilee vaan. Eppäilen, että jos tyttöä kehuu sen poikaystävän läsnäollessa, hyvä mieli ja ilo vaan moninkertaistuu. Siinähän saa kumppaniki rivien välistä kuulla, että "nii-i, katoppa nyt miten upia likka sulla on". Sinne vaan rohkeasti hämmentämään maailman erakoiden elämää. Meijän on kaikkien aika oppia hyväksymään se, että ollaan aika ihania.

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!