lauantai 8. marraskuuta 2014

Photoshoppaamisesta

Tuon täydellisyyspostauksen jälkeen minulle tuli yhden tuttuni kanssa puhetta kuvien photoshoppauksesta/muokkaamisesta. Postauksessa kerroin, että kyllä minä photoshoppaan kuvista pienet virheet (näppylät jne.) pois. Niin omasta naamastani kuin muidenkin. En tee kuitenkaan näihin perusblogikuviin mitään radikaaleja muokkauksia - joskus jos järjestämme oikein kuvaukset, muokkaan kyllä kuvia raaemmalla kädellä. Miksi nähdä mielettömästi vaivaa, jos kuvan sitten pilaa jokin pieni yksityiskohta jota ei vaan periaatteesta voi muuttaa?

Mielestäni tämä voisi olla pikemminkin taideteos kuin valokuva - miksi sen pitäisi toistaa todellisuutta?
Tuttuni oli sitä mieltä, että tällainenkin kuvien muokkailu vääristää ihmisten käsityksiä normaalista ulkonäöstä. Ymmärrän kyllä hänen pointtinsa ja olen samaa mieltä siitä, että täydellisiksi muokatut kuvat lehdissä (ja blogeissa!) aiheuttavat paineita. Toisaalta taas olen esteetikko ja nautin kauniista kuvista, jotka voi pieni väärin mennyt yksityiskohta pilata. Kai blogin pitäisi toimia jonkinlaisena inspiraationa lukijoille - eikö pieni kaunistelu silloin ole jotakin, mitä lukijat haluaisivat?

Alkuperäinen kuva - ihan tylsä!
Ajattelin, että auttaako se yhtään, jos laitan kuvien yhteyteen vaikkapa merkinnän PS, jos olen muokannut kuvasta muuta kuin kontrasteja ja väriä? Tai jos laitan alkuperäisen kuvan postauksen yhteyteen? Minua ei hävetä näyttää esimerkiksi muokkaamatonta naamaani, siitä ei ole kyse. En myöskään halua huijata ketään luulemaan minua paremman näköiseksi kuin olen. Tämä on puhtaasti valokuvaajan mielipide, ei mallin (vaikka olisin molemmat). Enkä toisaalta tykkää ihan elottomiksikaan muokatuista kuvista/naamoista, joten en kai ole ihan pahimmasta päästä muokkaajia (en edes osaa sitä hirveän hyvin).

Mitä mieltä olette? En osaa oikein päättää kantaani asiaan ja kaipaisin hyviä argumentteja.

ps. Flamingot lähti, tuleeko ikävä?

23 kommenttia:

 1. Omasta mielestäni esimerkiksi kuvan muokkaaminen mustavalkoiseksi, kontrastien muuntaminen ym. valomuokkaus on ihan ok. Tässä myös käsitän taiteellisen aspektin. Mutta nyt kun kuulin poistavasi kuvista jotain, tuli hieman petetty olo. Niinpä vastaavan photarikäsittelyn ilmoittaminen ei ole paskempi idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, en nyt sentään ajatellut ketään pettäväni. Ajattelen, että sellaiset muokkaukset, jotka voi tehdä esim. Picasalla, eivät ole vielä kovinkaan radikaaleja (vaikka puhun photoshoppaamisesta, en yleensä käytä kyseistä ohjelmaa vaan tosiaan ilmaista Picasaa). Mielestäni ne ovat jotenkin rinnastettavissa meikkiin - ei kai kukaan syyttäisi minua petolliseksi siksikään, jos käyttäisin meikkiä. Ymmärrän silti pointtisi. Onhan se vähän tekopyhää minulta suomia lehtikuvia, jos itsekin muokkaan kuviani. Toisaalta tässäkin on minusta aste-eroja, kuten allaolevissa kommenteissa sanotaan, mutta silti.

   Eräs ystäväni sanoi minulle, että nyt kun blogista on tullut jonkin verran suosittu, minun hartioilleni on langennut vastuu esimerkin näyttämisestä. Se on ahdistava ajatus, vaikka samalla tietysti jonkinlainen kunnia. Argh.

   Poista
  2. Ei se ole petosta, jos healing toolilla lähtee vaikka joku pieni väriläiskä iholta, joka ei käytännössä muuta mitään muuta kuin sen yhden vahingossa kuvaan tallentuneen "ihovirheen". Onhan se kaunistelua, mutta jos kuvat ovat muutenkin taiteellisia, ei se haittaa. Esim. itse tykkään laittaa omiin kuviin reippaasti kontrastia ja väriä, koska pidän niistä pirteämpinä ja "taiteellisempina" kuin harmaassa talvisessa luonnon valossa.
   Ja alempaa anoa lainaten, voisi itsekin opetella muokkaamaan juurikasvun pois :D Sehän olisi varsin kätevää, mutta voisi mennä jo aika pitkälle. Joten sanottakoon, että jos sieltä naamalta joku finni kätevästi lähtee, ei se muuta yleistä ulkonäköä niin paljon, että sitä voisi sanoa huijaukseksi. Sitten jos alkaa silmät mysteerisesti suurentua, leukarasvat kadota, nenä pienentyä jne, sitten voi alkaa valittaa photarin käytöstä. Liian pitkälle mennään, kun ei kuvasta enää tunnista.

   Poista
 2. Musta on ihan luonnollista että muokkaa vaikka juuri finnit pois. Ite muokkaan vaikka juurikasvun pois jos en oo värjännyt päätä. En näe siinä edellisen vastaajan tavoin mitään petosta, saa olla aika ahdistunut jos näkee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta se on ihan ok varsinkin noissa kuvauskuvissa ja ihan kiva että oot rehellinen siitä. Kunhan et rupee blurraa ihoas sellaseks mössöks tai pidentää sääriäs kökösti kuin hooetäm ikään x)

   Poista
  2. Mua alko nyt ahdistaa koko asia, kun en tiedä, pitäiskö tehdä niinku ite haluaa vai kuunnella muita. Äh, pitää varmaan miettiä asiaa :/ En oo koskaan edes ajatellut, että se olis mitään sen kummempaa kuin peruskuvankäsittelyä (kuten alhaalla sanottiin), mutta nyt mietin uudelleen.

   Poista
 3. Musta noi pienten ihovirheiden korjaukset ja sävyjen säädöt kuuluu ihan peruskuvankäsittelyyn. En todellakaan näe siinä mitään petosta, ehkä sitten tosiaan jos muokkaisit itseäs laihemmaks tai suurentaisit huulias tai muuta sellaista, mutta noi on musta ihan normi settiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin mäkin oon aina ajatellut, mutta odottelen lisää kommentteja.

   Poista
 4. Komppaan useampia edel.kommenteista, mielestäni pienien ihovirheiden tms. korjailu ei ole mikään iso juttu. Postaat kuitenkin kuvia laidasta laitaan, Instagram-räpsyistä photoshoot-otoksiin ja ymmärrän, että ns. hienommissa otoksissa (IG-kuviasi mitenkään väheksymättä tietenkin! :D) tavoittelet pienillä muokkauksilla esteettisyyttä ja taiteellisuutta, eikä kyse ole mistään valheellisen kuvan luomisesta. PTFU:n hartaat lukijat kyllä tietävät, kuinka suhtaudut itseesi ja minäkuvaasi ja ettei sinulla ole tarvetta luoda itsestäsi minkäänlaista muuta kuvaa.

  VastaaPoista
 5. Mun mielestä sun kuvien muokkaus on ok, et kuitenkaan yritä vääristellä itseäsi. Mielummin itse blogin lukijana katselen sellaisia kuvia joiden eteen on selkeästi nähty vaivaa, eikä vain räpsitty ja lätkäisty blogiin jotta saa jotain sisältöä. Ja tämä vaivannäkö tietysti kohtuuden nimissä, niinkuin olet tehnytkin.
  Ja tästä taustasta; tykkään enemmän kuin flamingoista, mutta mun alko tehdä aivan käsittämättömän paljon mieli minttusuklaajäätelöä! Tästä taustasta tulee mieleen ihan joku jätskibaari!

  VastaaPoista
 6. Pikku näppyjen poistelu tai kuvan valoisuuden, kontrastien, terävyyden tms. muokkailu on ihan ok. Se on sellaista pientä viimeistelyä ja hiontaa huoliteltua blogikirjoitusta varten, ja kohtuullinen käsittely sopii tyyliinkin hyvin. Anna palaa vaan. :)

  VastaaPoista
 7. Kääk, kyllähän yksityishenkilö nyt saa minusta halutessaan muokata kuvistaan vaikka kuinka epärealistisia jos siltä tuntuu! Tietysti sitten pitää jaksaa sitä lukijoiden vatulointia aiheesta, mutta joka tapauksessa.

  Itseäni ainakin inhottavat eniten ne mediassa näkyvät mainoskuvat, joissa säännönmukaisesti muokataan (hyvin radikaalisti) mallit näyttämään samalta. Jollain tapaa olen taipuvainen ajattelemaan, että yrityksillä ja muilla suuremmilla yhteisöillä on suurempi vastuu ihmisten mielikuvien muokkaajana, kuin yksittäisellä bloggaajalla. Varsinki kun blogeja on monenlaisia ja eri blogeissa (ainakin toistaiseksi) on hyvin eritasoisia kuvia. Hieno juttuhan se tietysti on jos bloggaaja haluaa näihinkin asioihin kiinnittää huomiota.

  Tästä samasta asiastahan on muuten ollut puhetta sisustusblogeissakin, että on ihmisten harhaanjohtamista kuvata siistiä ja puhdasta kotia aamuauringossa. Samoin joitain bloggaajia kritisoitu siitä, että kirjoittavat liian positiivisista asioista ja näkevät kauheutta kaikkialla, koska eihän sellainen nyt vaan voi olla totta. Että en nyt sitten tiedä, kaikkien pitäisi vissiin kuvata blogeihin karmeimmat finninaama-aamunsa ja pyykkivuorensa, ja kirjoittaa siitä miten perseestä on elämä?

  VastaaPoista
 8. Oon jostain kuullut osuvan sanonnan että "fiksun" pohtoshoppauksen kultainen sääntö on seuraava : jos ongelma on tilapäinen (näppy, mustat silmänaluset, huonosti mennyt meikki tms) se on ihan ok poistaa, mutta esim. kasvojen ja vartalon mittasuhteiden muokkaaminen on arveluttavaa (joskin toki yksityishenkilö saa omille kuvilleen tehdä mitä haluaa, kuten yllä mainittiin). Onhan noita nettijulkkiksia joiden koko nettijulkkisura perustuu fotariin, esim. se Ukrainalainen ihmisbarbie :). Itse muokkailen värejä ja valoa PicMonkeylla ja näppylän olen poistanut muistaakseni kerran :D .

  VastaaPoista
 9. Mä en luota että yksikään kuva esittäisi todellisuutta! Mutta se ei estä mua ihailemasta niitä kauniina teoksina, ja siksi mä kuvia yleensä katselenkin. Mua ei haittaa yhtään jos joku on muokannut vyötäröä pienemmäksi tai silmiä suuremmiksi tai näppyjä pois, katon lopputulosta teoksena ja omakuvissa myös sen kautta että se on tapa jolla ihminen haluaa näyttää itsensä muille. Sitten erikseen on tietysti vaikka meikki-swatchit, joissa tahdon nähdä mahdollisimman oikeat värit, mutta pyrin katsomaan niitä sillä silmällä että huomaisin onko ne otettu luonnonvalossa tai onko kontrastia säädetty, jotta voi sitten parhaani mukaan kuvitella miltä esitelty meikki oikeasti näyttää.

  Mä olen koulutettu graafikko ja osaan tehdä vaikka mitä kuville, mutta yleensä hikiseen vaivaudun Picasalla säätämään kontrastin ja poistamaan jos on joku ihan törkeä näppylä keskellä kuvaa. Viime viikolla kyllä muokkasin vyötärölinjaa tukka-arvostelukuvissa, koska setissä oli niin vähän hyviä, ja yhdessä ainoista onnistuneista onnistuin pousaamaan niin että lantio työntyy eteen, mikä näytti leveähelmaisen mekon kanssa siltä että oon raskaana. Parin pikselin siirto ja näin on vältetty turhat kyselyt iloisista perhetapahtumista ;D Ja kuvissa esittelen tukkalisäkkeitä, en mekkoa tai vartaloani, joten mun mielestä on ihan okei editoida häiriöitä pois. Jos muokkaisin tukkaa muhkummaksi, se olisi epäeettistä, koska mä kirjoitan arvostelua tuotteesta ja koitan näyttää millainen se oikeasti on.

  Mun nähdäkseni nyt eletään vähän murroskautta. Valokuvat on perinteisesti koettu dokumenteiksi todellisuudesta, mutta ne eivät enää ole sitä, ja kulttuuri koittaa vähitellen tajuta tämän muutoksen.

  VastaaPoista
 10. Kuvia muokatessa on mielestäni hyvä muistaa, mikä on kuvan perimmäinen tarkoitus.
  Henkilökohtaisesti: Jos minusta otetaan kuvia, joiden tarkoitus on esittää hienoja kuvia minusta, minuna itsenäni, en pidä siitä että minua muokataan näyttämään joltain muulta kuin itseltäni. Haluan kyllä että selluni blurrataan, ja että minusta valitaan vain ne imartelevat kuvat, mutta en halua että esim reisiäni kavennetaan. Se tuntuu jopa vähän pahalta.

  Jos sen sijaan poseeraan taideteoksessa, olen taiteilijan työväline kuvassa jossa esitän jotain roolia, voi mielestäni taiteilija itse muokata kuvia näkemällään tavalla.

  Mitä blogikuviin tulee, täytyy sanoa, että esimerkiksi tuossa käsittelemättömässä kasvokuvassa huomioni kiinnittyi hetken kuluttua otsasi kiiltoon. Ymmärrän siis hyvin, että käsittelet kuvia HIEMAN, ja minusta se on täysin ok. Kyllähän me naiset meikkaammekin, käytämme siis "real-life photoshoppia" päivittäin. Lisäksi hyvälaatuiset kuvat nostavat blogin tasoa.

  Kyllä muokkaamattomillakin kuvilla voi luoda tietynlaista väärää illuusiota käyttämällä kuvakulmia ja valaistusta. Joten en usko että kevyt kuvien muokkaaminen on mainitsemisen arvoinen rikos.

  VastaaPoista
 11. Mun mielestä naininta siitä että kuvia on muokattu, vaikka vain yhden näpyn verran, on hyvä idea. En näe muokkaamisessa mitään pahaa, kunhan se on kerrottu myös hyväuskoisimmille katselijoille.

  VastaaPoista
 12. Minä peukutan sumeilematta kuvanmuokkauksen puolesta! Kuvanmuokkaus on taito siinä missä meikkaaminen tai piirtäminen, ei se kuva itsellään muutu raakakuvasta lopulliseksi vedokseksi vaan vaati tekijältä aikaa ja vaivannäköä. Yksi rehkii salilla, toinen muokkanohjelman kanssa koneen äärellä - lopputulos kuvan suhteen on sama, kuvassa olevaa on kiva katsella. Eikä kumpikaan saa mitään ilmaiseksi tai ihan-vaan-sohvalla-istuen, tehtävä on töitä kummakin hyvän kuvan eteen.

  Rohkeasti taidot esille vaan ja mielenkiintoa herättäviä kuvia kehiin <3

  VastaaPoista
 13. Minulle henkilökohtaisesti on ihan sama laitatko muokattuja vai muokkaamattomia. Luen blogiasi sen takia, koska sullla on ihan parhaat jutut. Älä nyt liikaa ressaa mistään fotosoppaamisesta.

  Olisihan se ihan hyvä idea laittaa joku pieni puumerkki johonkin, että oot muokannu kuvaa, mutta onko se sitten taas vähän turhaa ja yrittää olla mieliksi kaikille? Kun sitä ei kumminkaan voi kaikkia miellyttää.

  Pus!

  VastaaPoista
 14. Muokkaus on tietenkin ok, kuvat eivät ole koskaan viattomia todellisuuskopiointeja. Ei edes aamulla sängystä noustessa ilman meikkiä ihminen ole yhtään sen aidompi kuin meikattuja ja ..jos kuva korjailuja kaipaa, niin shopattuna. Valokuvallahan ei todellakaan ole mitään sellaista tehtävää kuin "olla samanlainen, mitä minun kaihinen silmäni näkee huonossa valaistuksessa."

  Ja noista kahdesta värikuva peittoaa valjun mustavalkoisen mennen tullen.

  VastaaPoista
 15. Kannattaa tehdä JUST niin kuin itsestä hyvältä tuntuu!! 😎

  VastaaPoista
 16. Kuvan käyttötarkoitus sanelee myös editointia. Kaikki(?) ymmärtävät että mainoskuvat ovat voimakkaasti editoituja ja taitavasti valaistuja, mutta esimerkiksi asiakkaalle otettua potrettia en hirveästi lähtisi muokkaamaan. Taiteen nimissä vapaus on jo eri luokkaa, kuvanhan tulee esittää käsitystä millainen sinulla on mielessäsi, todellisuus on vain lähtökohta.

  Itse kerron aina malleille, jos aion editoida heidän kuviaan ja painotan että se ei ole kritiikkiä heitä kohtaan, vaan ennemminkin minun näkemykseksi miten heidät näen.

  VastaaPoista
 17. Valokuva sinänsä ei formaattina mielestäni kuvaa todellisuutta kovin realistisesti, kyse on kuitenkin vain siitä yhdestä hetkestä, mikroilmeestä ja kulmasta, joka valokuvaan tallentuu. Muillakin asioilla voidaan hyvin manipuloida todellisuutta ilman kuvankäsittelyä, kuten käyttämällä erilaista objektia, valaistusta, kuvakulmaa, rajausta jne. Edellämainituin keinoin kohde voidaan kuvata (epä)imartelevammin kuin mitä todellisuus on ja ihminen voikin näyttää aivan erilaiselta kahdessa eri valokuvassa.


  Sinänsähän se on harmi, että ihmiset tuntevat olevansa huonoja ja rumia siksi, että näkevät ympärillään paljon valokuvia ihmisistä, joita eivät sitten näe oikeassa elämässä ja eivät välttämättä huomaa, kuinka paljon kuvat voivat muuttaa ihmistä. Toisaalta mielestäni esimerkiksi valokuvaustekniikkaa pitää ja tuleekin hioa: valokuvaa kannattaisi ajatella enemmän kerronnan välineenä kuin nimenomaan totuuden kertojana.

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!