maanantai 1. syyskuuta 2014

#kutsumua

Olette kai kaikki jo kuulleetkiusaamista vastustavasta #kutsumua-kampanjasta? Lukiolaisten liiton aloittamassa haasteessa otetaan kuva itsestä ja sanasta, jolla joku on joskus haukkunut. Se ruksitaan yli ja kirjoitetaan toinen sana, jolla haluaa mieluummin itseään kuvailla. Minua on myös kiusattu ja olen ehdottomasti sitä vastaan (kuten jokainen tervejärkinen ihminen). Osallistuin siis kampanjaan ja haastan myös kaikki PTFU:n lukijat osallistumaan!

Mietin sanaa, jonka kirjoittaisin paperille, ja olin kuin se kissa siinä ärsyttävässä kissanruokamainoksessa: valintoja, valintoja. Minua on haukuttu mitä naurettavimmilla sanoilla. Olen ollut köyhä, koska pukeuduin veljeni vanhaan Kapteeni Koukku -paitaan kolmannella luokalla, lestadiolainen, koska minulla oli iso perhe (silloin vasta neljä lasta, olisivatpa kiusaajani nähneet tulevaisuuteen, jolloin lapsia olikin seitsemän!), lesbo ja huora (omaperäistä!), lauta (tietysti sitten, kun rintani kasvoivat, olinkin tunkenut niihin mm. sukkia, vessapaperia ja sipulia) ja hikke/tyhmä (vähän ristiriitaista). Minulla oli hammasraudat 10 vuotta, niistähän keksittiin tietenkin kaikenlaista, hammasrautalehmä taisi olla yleisin. Minulla on syntymämerkkinä takaraivossani pieni hiukseton kohta, joten olin tietysti myös kalju. Tämä oli ehkä isoin häpeän aihe pienenä. Jotenkin hassua ajatella sitä nyt, sillä nyt en ole kymmeneen vuoteen uhrannut kaljulleni ajatustakaan :D Paitsi että otin siihen tatuoinnin muutama vuosi sitten. 

Valitsin kuitenkin tämän sanan:


Otin hullun ehkä siksi, koska itse koen "hulluuteni" (joku voisi käyttää sanaa persoonallinen tai omalaatuinen, mutta itse tykkään käyttää tätä sanaa voimauttavasti) olevan ehkä paras ominaisuuteni ja suurin voimavarani. Se värittää kaikkia persoonani osa-alueita: luovuuttani ja ideoimiskykyäni, innokkuuttani kokeilla uusia asioita, älykkyyttäni, rakkailleni omistautumista ja yleistä positiivista asennetta. En suostu siihen, että joku määrittelee sen viaksi. Määrittelen itse itseni, kiitos vain. Hassua, että muutenkaan kukaan ei ole koskaan haukkunut minua sellaisista asioista, jotka kokisin itse heikkouksiksini. Ehkä siksi sanat eivät olekaan loukanneet minua erityisesti. Se loukkasi, että sanat huudettiin kovaan ääneen ja naurettiin päälle, ja että minut jätettiin yksin ja suljettiin porukasta. 

Koska en koe hulluuttani yksipuolisesti viaksi, olen sitä mieltä, että hulluksi minua ovat haukkuneet ihmiset, jotka eivät itse hyväksy itsessään olevaa villiä puolta tai joiden vanhemmat eivät ole sitä lapsissaan hyväksyneet. En osannut lapsena puolustaa itseäni, mutta ehkä yläasteella sen opin pikkuhiljaa. En ole kuitenkaan kovin ylpeä siitä, että annoin kiusaajilleni samalla mitalla (ja enemmänkin) silloin takaisin. Tai no, ehkä olen ihan tyytyväinen esimerkiksi siihen, kun samalla luokalla ollut poika haukkui minua ja ystävääni huoriksi kotitaloustunnilla, ja kaadoin hänen päähänsä sämpylätaikinan. 

Älkää kiusatko! Ja jos jotakuta kiusataan, menkää väliin. Muuten olette täysiä surkimuksia ja raukkoja.15 kommenttia:

 1. Lapsellani on muuten samanmoinen pieni kalju läikkä takaraivossa :) Kuulemma koulussa uteliaana tiedustellaan, että mikä se tukaton kohta siellä takaraivolla on ja miksi - johon lapseni tuuma vastanneensa, että se on sellanen mun juttu vaan ja se mulla on ollut ihan syntymästä asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, en ole törmännyt vielä muihin samanlaisiin! Se on ihan hyvä jos ollaan uteliaita eikä ilkeitä, ja vielä hienompaa, jos lapsesi osaa vastata noin topakasti :D

   Poista
 2. Järkiintyneen, entisen koulukiusaajan sydäntä vääntää syyllisyys. Olisinpa vaan aikanani pitänyt mölyt mahassa, enkä hakenut hyväksyntää ja huvittunutta yleisöä toisten kustannuksella. Raukka minä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, lapsena ei osaa aina ajatella. Tärkeintä musta oliskin, että aikuiset puuttuisi asiaan ja näyttäisi, että ei tosiaankaan oo okei kiusata. Mutta hyvä jos nyt kaduttaa ja ehkäpä syyllisyys auttaa sinua puuttumaan, jos näet kiusaamistapauksia myöhemmällä iällä. Ja musta on hyvä merkki, että myönnät asian :)

   Poista
 3. Mua ja mun kavereita kutsuttiin nörttiejngiksi. Eihän siinä sinänsä vikaa, koska pidämme kaikki edelleenkin Fantasiasta, scifistä ym. mutta se sävy, jolla se nörtti-sana sanottiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, sepä se :/ Kamalaa on just se asenne siellä sanojen takana. Meitä sanottiin satan claniks, en tiedä oikein miksi. Ehkä koska oli musta tukka :D

   Poista
 4. Mä oon suhtautunu tähän kampanjaan vähän varauksella. Jotenkin on alkanut tuntumaan, että on jotenkin hienoo jos on joskus ollut kiusattu. Oon varma et lähes jokaista on joskus haukuttu rumilla sanoilla, tietenkin toisia enemmän ja toisia vähemmän. Tässä kampanjassa eniten inhottaa se, miten otetaan kantaa kiusaamiseen ja etenkin siihen puuttumiseen, mut silti nää samat tyypit valittaa siitä luokan "oudosta ällötyksestä" ja kuinka sen kanssa joutu taas tekee ryhmätyötä...

  Mun mielestä kiusaaminen on todella tyhmää, mutta toisaalta on ihan luonnollista et löytyy ihmisiä keiden kanssa suurin osa ei oo samalla aaltopituudella. Enkä nyt missään nimessä tarkoita, että nää olis jollain tasolla alempiarvoisia, mut näitä löytyy ja saa löytyäkin. Mut tän kampanjan myötä on hirveesti alettu nostaa sitä omaa paremmuutta esille (mikä ei tietenkään ole huono asia) mut ei se paskanjauhanta siitä luokan outolinnusta katoa mihinkään.

  Ja siis kuulosti tosi skeptiselle, mut pikkuhiljaa tuntuu et tää "ei saa kiusata" jauhanta menettää sitä enemmän merkitystään, mitä enemmän siitä jauhetaan - mikä on tietenkin surullista.

  Ja toivottavasti en saanu kuulostaa itteeni ihan koulukiusaajalle, koska se ei todellakaan ollut mun tarkoitus :D Kunhan vaan kerroin asioita mitä on tätä ilmiötä seuratessa tullu mieleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on hyvä ilmasta mielipiteensä, ja etenkin tykkään siitä, jos jotakin ilmiötä kohtaan ollaan kriittisiä - tällastakin periaatteessa hyvää tarkottavaa. Oot oikeessa siinä, että asian jauhaminen voi vähentää sen arvoa.

   En tiedä, onko sua koskaan kiusattu, koska sulla näyttää tän viestin perusteella olevan vähän laimea kuva kiusaamisesta. Siinä ei oo kyse jostakin nimittelystä tai siitä, ettei pitäisi toisesta. Kiusaaminen voi täyttää jopa pahoinpitelyn tunnusmerkit - mulle on esimerkiksi tullut pienenä kaksi aivotärähdystä fyysisen kiusaamisen takia. Luonnollista on joo, että kaikkien kanssa ei oo samalla aaltopituudella, en mäkään kaikista pidä. Oikeastaan aika harvasta oikeesti pidän. Mutta tuun kaikkien kanssa toimeen, jos on pakko, kuten vaikkapa työpaikalla on pakko tulla. Kiusaaminen menee sen yli, ettei vaan tulla toimeen jonkun kanssa. Kiusaamisessa on kyse vallasta ja sen käytöstä - toisen persoonalla ei välttämättä oo mitään tekemistä asian kanssa. Kiusaajalla itellään on usein se ongelma, ei kiusatulla.

   Siinä mielessä mä ajattelen, että se on hienoa, koska siitä on selvinnyt ja se on muokannu mun persoonan just tällaseksi. Lisäksi haluan kertoa siitä, että mua on kiusattu, koska joku kiusattu voi saada siitä toivoa ja tajuta, että siitä voi päästä yli. En tiedä, mitä kampanjaan osallistuvat oikeasti kiusaamistapauksissa tekevät, mutta toivottavasti he ajattelevat kampanjan olevan edes jonkinlainen julkinen "lupaus".

   Poista
 5. mun mielestä 'hullu' ei ole millään tavalla negatiivinen sana..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, mustaki se on ihan hyvä sana :) Aika moni kokee sen kuitenkin negatiiviseksi ja leimaavaksi.

   Poista
  2. Minäkin koen sen positiiviseksi sanaksi, vaikka tarkoittaisivat negatiiviseksi minua kuvaillessa :D
   Itse olin onneksi suht onnellisessa asemassa, että äiti opetti jo varhain, että jos joku jotain marisee, ovat vain kateellisia. Kun minua haukuttiin niin laihaksi, etteivät kuukautisetkaan varmaan koskaan ala, ajattelin vain että enpähän ole lihava. Vaikka kyllä se silti sattui. Apinaksi kuin haukkuivat toisen erilaisen korvani takia, haukuin takaisin, vaikka olin ujo pieni tyttö.

   Kaikilla tulee tätä mollaamista eteen, mutta kaikki ei näe sitä kiusaamisena (itse en ajattele että minua kiusattiin, koska ei ollut jatkuvaa ja oli hyvä luokkahenki), eikä välttämättä kiusaajatkaan sitä tajua.
   Minusta tämä kampanja on ihan hyvä, koska kaikki ei ole niin onnellisessa asemassa, että vanhemmat opettaisi pitämään puoliaan tai että kiusaajien vanhemmat kurittaisi penskojaan tai että kiusatun "statuksesta" huolimatta olisi myös kavereita. Monilla kun tuntuu olevan se "ei meidän Milja-Petteri..."-suhtautuminen oli se sitten kiusaaja tai kiusattu.
   90-luvulla oli helpompaa, kun ei pitänyt olla se kaikista uusin älypuhelin hienoine sovelluksineen. Riitti että oli vaatteet päällä, vaikka ei niissä käytetyissä kasarikukkatrikoissa koulun käytävillä kulkeminen nyt kauheen mukavaa ollutkaan
   t. kasarikukkatrikoissa koulun käytävillä kulkenut laiha ruipelo hörökorva

   Poista
 6. Määkin oon jostain syystä suhtautunut tähän kampanjaan vähän varauksella, mut toisaalta jos miettii niin se on aika typerää. Siis suhtautua varauksella. Näiden kutsumua-kuvien yleistyessä on ainakin huomannut, kuinka yleistä kiusaaminen ja nimittely on ja että kuinka naurettavaa, sattumanvaraista ja perusteetonta se on. Nättejä pitää haukkua rumiksi, ettei niillä nouse pissa päähän (tai sitten huoriksi) ja viisaat ja kiltitkin ihmiset pitää tiputtaa maan päälle ettei nekään ala tuntea mitään ylemmyydentuntoa. Tai sitten haukutaan muuten vaan.

  Itse olen aikuisiällä huomannut sen, että monesti ne kiusaajat kiusaa vähän kaikkia. Jotkut ihmiset ei ota sitä henkilökohtaisesti koska ne tajuaa oman arvonsa, mutta sitten taas heikkoitsetuntoisen kiusatun kohdalla se epähenkilökohtainenkin naljailu voi kolahtaa tosi pahasti.

  Jos ei muuta, niin ainakin tää kampanja varmaan avaa silmiä just sille, että se ongelma on ihan oikeasti kiusaajissa eikä kiusaamisen kohteissa ja sitä kautta ihmiset uskaltaa ehkä helpommin puuttua kiusaamiseen. Ainakin toivottavasti.

  VastaaPoista
 7. Mun mielestä tää kampanja on loistava. Tuodaan kiusaaminen esille. Toivon, että edes joku saa tästä rohkeutta puuttua kiusaamisen estoon. Toivon myös, että kiusaamisen tyhmyys ja vakavuus huomattaisiin.

  Itsekin kiusattuna huomaan edelleen kantavani katkeruutta ja vihaa. Hyvin elän ja voin, mutta kyllä kiusaaminen jälkensä aina jättää.

  VastaaPoista
 8. Ajatuksena kampanja on mielestäni hyvä, mutta koen samaistuvani Iidan ajatuksiin. Minusta parempi kampanja olisi sellainen missä ihmiset kertovat missä tilanteissa itse ovat nimitelleet ja puhuneet pahaa muista. Uhriksi on niin helppo asettua ja helposti unohdetaan mitä itse on tullut joskus sanottua. Tällainen tempaus ei varmaan keräisi yhtä suurta kannatusta, koska ei kehdata myöntää mitä itse on sanottu.

  VastaaPoista
 9. Tämä nyt ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta olisi mielenkiintoista kuulla kantasi päihdepolitiikkaan liittyen. Tosin moni tahtoisi varmaankin tämän asian yhteydessä viivata yli "narkkarin" ja preferoida "viihdekäyttäjää" tai "lääkekäyttäjää". Ymmärrän, jos et halua asiaan kommentoida ja se on aivan ok.

  Jos se on ok, niin mainostaisin tällaista kansalaisaloitetta, joka tähtää kannabiksen laillistamiseen EU:ssa:

  Tilastoja: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/REQ-ECI-2013-000023/public/map.do

  Täällä voi allekirjoittaa: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/REQ-ECI-2013-000023/public/?lang=fi

  Tahdon heti silti sanoa, ettei minusta kannabiksen voi väittää olevan täysin harmiton päihde, kuten ei minkään muukaan päihteen. Kieltolaki ei kuitenkaan auta mitään, eikä poista ongelmaa. Mielestäni käyttjien rankaisemisen sijaan tulisi keskittyä valistamiseen, ennaltaehkäisyyn ja päihteiden ongelmakäyttäjien auttamiseen. Nykyinen päihdelaki syrjäyttää etenkin nuorisoa, moni menettää koulu- ja työpaikan pelkästään käyttörikoksen takia, mikä on aivan järjetöntä mielestäni. Minusta on myös kyse yksilönvapaudesta, mutta ymmärrän monen huolen siitä, että "mitähän sitten tapahtuu, jos se laillistetaan", antaako se esim. "väärän signaalin". Minusta ei, päinvastoin nykyisellä tavalla moni aivan normaali ihminen lakaistaan ikään kuin maton alle ja leimataan narkkariksi. Se, jos jokin on väärä signaali. Nuoriso ei kuuntele "päihdevalistajia" silloinkaan, kun se olisi tarpeen, jos heille valehdellaan päin naamaa ja liioitellaan eri päihteiden vaikutuksia. Rehellisyydellä todella ratkaistaisiin monia ongelmia.

  Laillistamalla kannabis saataisiin valtion valvontaan ja verotukseen, sekä pois rikollisten käsistä. Toki moni kasvattaakin kannabiksensa jo itse, jolloin ei tarvitse pelätä, onko se puhdasta vai ei. Mielestäni itsensä "vahingoittamisesta" kannabiksella on kohtuutonta rankaista syrjäyttämällä yksilö periaatteessa yhteiskunnan ulkopuolelle, eväten tältä kouluttautumis- ja työllistmismahdollisuudet (tai no oikeastaan tässä ajetaan käyttäjiä sosiaalitoimiston asiakkaiksi, siinä mielessä ei ajeta yhteiskunnan ulkopuolelle vaan sen eläteiksi).

  Pahoittelen ainakin jonkin verran sivuraiteille ajautumista, mielestäni tästä vain pitäisi keskustella avoimemmin ja järkevämmin ilman kiihkoa kummaltakaan puolelta ja jotenkin uskoisin, että juuri sinä olisit hyvä puhumaan näistäkin asioista! Niin monesta asiasta olen samaa mieltä kanssasi ja arvostan elämänasennettasi ja vaikka olisitkin tästä asiasta eri mieltä, se ei haittaa. Osaat kuitenkin perustella kantasi mielestäni varsin vakuuttavasti, mitä olen tekstejäsi lukenut.

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!