sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Face against the machine

Hei taas, lukijat! Ihan ensimmäiseksi: en ole kuollut. Olen vain tehnyt töitä niin paljon, että ei ole ollut oikein inspistä kirjoittaa tänne mitään. Eilen työni kuitenkin loppuivat, joten olen taas käytettävissänne. Ja myös yliopiston, sillä aloitin graduseminaarin. Aiheena edelleen se ironia Gösta Sundqvistin sanoituksissa.

Viikolla luin Sanna Ukkolan blogipostauksen siitä, miten l'Oréal (myöhemmin vain Loreal, koska en jaksa hienostella kaikkien heittomerkkien kanssa) omistaa ison osan kosmetiikkabrändeistä ja tätä kautta määrää kaikkia Suomen naistenlehtiä kiristyksen, uhkailun ja lahjonnan (kielikuva, ettehän Lorealin tyypit haasta minua oikeuteen) keinoin. Sain tietää asiasta jo aiemmin jostakin ajankohtaisohjelmasta ja tietenkin netin ihmeellisestä maailmasta - olen paasannut asiasta ennenkin blogikommenteissa. Ukkolan kirjoitus kuitenkin herätti minussa inspiraation paasata lisää ja haastaa teidätkin mukaan vastarintaan.

Olen puolittain boikotoinut Lorealia jo jonkin aikaa. Boikottini on kuitenkin ollut aika noloa: olen ostanut alennuksesta kivoja huulipunia katsomatta merkkiä enkä aina jaksa selvittää brändien monimutkaisia omistussuhteita. Nyt olen päättänyt haastaa itseni, ja mikäs sen parempi keino kuin julistaa jotakin asiaa julkisesti? Sitten en kehtaa näyttäytyä Sokkarilla ostamassa Ultimate Magic Extra Unreal Tournament -ripsaria. Koska daa, minuthan tunnistetaan täällä Turussa minne menenkin.

On tämä bloggaajan elämä niin raskasta!
 Ryhdyn siis Loreal-boikottiin. Ryhtykää tekin. Olen etsinyt tässä teille vähän helpostipureksittavaa tietoa siitä, miksi boikottiin pitäisi ryhtyä. Tässä pääsyyt:

a) Nestle omistaa Lorealin. Tai oikeastaan sehän on kai ihan vaan toinen pääomistajista. Ja kaikkihan tietävät, miksi Nestleä pitää boikotoida? Näin lyhyesti: Nestle markkinoi äidinmaitokorvikettaan kehitysmaissa valheellisilla väittämillä, jotka johtavat n. 1,5 miljoonan vauvan kuolemaan joka vuosi (kyllä, vieläkin, vaikka asiasta on valitettu jo parisenkymmentä vuotta!). Täällä lisätietoa asiasta. Mikäs siinä, jos vauvoja kuolee, varsinkin hei jossain neverhöörd-kehitysmaissa, kunhan rahaa tulee.

b) Naistenlehtien kanssa yhteistyössä tapahtuva kuluttajien huijaaminen. Mainoksiksi tunnistettavien mainosten lisäksi lehdissä on "toimituksellisia juttuja", joiden mainoksellisuus häivytetään. Loreal tarjoaa Ukkolan mukaan toimittajille tuotteiden lisäksi muita etuja ja mm. matkoja. Jos tämä on totta, kyseessähän on törkeä korruptio. Loreal myös kiristää lehtiä mainostuloilla: jos ette kirjoita tuotteistamme, otamme pois mainokset lehdestänne. Onneksi on olemassa Yle, joka sentään vielä kirjoittaa asiasta:
- Jos esimerkiksi tuomme uuden tuoksun Suomeen ja maailmanluokan tähden sitä esittelemään, mutta se ei kiinnosta jotain lehteä, se on aika selkeä viesti. Lehden linja ei toisin sanoen ole sellainen, että se tukee kosmetiikkamarkkinointia, Johan Berg (Loreal Suomen toimitusjohtaja) sanoo.
Okei, ymmärrän, että on aika ironista, että bloggaaja kirjoittaa tästä, mutta kuten olen aiemminkin sanonut, en tee yhteistyötä (= saa ilmaisia tuotteita) minkään sellaisen yhtiön/tuotteen kanssa, jota en käyttäisi ilmankin blogia. Esimerkiksi Biozellin tuotteita minulla oli kaapissa jo ennen yhteistyötä. Enkä missään nimessä myisi itseäni jostakin viiden euron putelista. Tietenkin jos vaikkapa Porsche haluaisi yhtäkkiä yhteistyöhön, voisin harkita asiaa ;) En kiellä sitä, etteikö olisi mukava saada tuotenäytteitä blogin nimissä ja säästää esimerkiksi kosmetiikkatuotteissa sitä kautta. Onhan se. Mutta ei niin kiva, että lähtisin suosittelemaan tuotetta, josta en itse pidä tai jota en käyttäisi. Lisäksi tietysti ilmoitan aina selkeästi erikseen, olenko saanut tuotteen vai ostanut sen itse. Tämän lupaan: ikinä, en ikinä, tule ottamaan Lorealilta vastaan yhtään mitään. 
Tämä huulipunahullu joutuu tulevaisuudessa keskittymään ostoksiinsa!
c) Loreal käyttää eläinkokeita. En ole mitenkään valveutunut asiassa, mutta yritän suosia sellaisia merkkejä, jotka eivät eläinkokeita käytä. Olen ostanut eläinystävällisiä luomumeikkejä esimerkiksi Ruohonjuuresta ja Lushilta. Olenkin nyt päässyt Lushin bloggaajalistalle, joten blogiin on tulossa yhteistyöpostauksia merkin kanssa. Tämä on minulle suuri kunnia, sillä Lush tekee hyvää monella rintamalla (nytkin heillä on meneillään kampanja syvänmeren pohjatroolausta vastaan!).

Kuten sanottu, Loreal omistaa ihan hirveästi kosmetiikkabrändejä. Löysin Wikipediasta seuraavan listan:
 • L’Oréal Paris
 • Garnier
 • Maybelline New York
 • SoftSheen-Carson
 • Kérastase
 • L’Oréal Professionnel
 • L’Oréal Technique
 • Matrix
 • Mizani
 • Redken
 • Pureology
 • Lancôme
 • Biotherm
 • Helena Rubinstein
 • Giorgio Armani
 • Ralph Lauren
 • Cacharel
 • Kiehl’s
 • Shu Uemura
 • The Body Shop
 • Vichy
 • La Roche-Posay
 • Innéov
 • Skin Ceuticals
 • Sanoflore
Siinä on sitten iso lista vältettäviä brändejä! En oikeasti tiedä, mitä hyötyä tästä boikotista sitten loppujen lopuksi on, mutta kyllähän ihmisellä pitää aina harrastuksia olla. Minun uusi syysharrastukseni nyt vaan on tuotemerkkien tihrustaminen kaupassa ja hiljainen vastarinta. Voihan tämä olla tekopyhää siinä mielessä, että saatan polkea tietämättömyyttäni ja välinpitämättömyyttäni ihmisten ja eläinten oikeuksia joidenkin muiden kulutustottumuksieni kautta. Askel se on kuitenkin tämäkin. Ja jos jossain vaiheessa boikottini automatisoituu niin, ettei minun tarvitse tarkistaa jokaista kosmetiikkaostostani, voin keskittyä johonkin uuteen maailmaa korjaavaan yksityiskohtaan.

ps. Eikö olekin hyvä nimi tällä postauksella? :D

38 kommenttia:

 1. Hyvä postaus, kiitos! Taidanpa itsekin aloittaa vastaavanlaisen boikotin.

  VastaaPoista
 2. Eikääääää-äää-ää, Body Shoppikin. :( Miksen tiennyt tätä? Tulee olemaan noista ainoo vaikee, mutta onkin tosi vaikee. Isoja kyyneleitä.

  Mutta mukana ollaan!

  (Ja toinen kieli-ihminen arvostaa postauksen nimeä, heti oli pakko lukea, että mistäs tässä on oikein kyse.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se harmitti myös :/ Body shop myytiin Lorealille, hiukan ärsytti sillon. Mutta oon tehnyt nyt yhteistyötä Lushin kanssa, ja se on musta ihan loistava vaihtoehto Body shopille :)

   Poista
 3. Olen sattumalta (ehkä alitajuisesti?!? :) ) vältellytkin Lorkun brändejä, en tiennyt että Nestle omistaa koko roskan. Siinäpä hyvä syy vältellä jatkossa ihan tietoisestikin. Toinen mitä välttelen on Coca-Colan ja Pepsin ostaminen, juurikin noiden kehitysmaajuttujen vuoksi. Esimerkiksi Etelä-Amerikan ghetoissa kasvaa pari sukupolvea ihmisiä jotka ovat liikalihavia ja hampaattomia kyseisten juomien aggressiivisen markkinoinnin ja oikean terveysvalistuksen puutteessa.

  Tuohon aiempaan Siperianhuskyn juttuun on vaikea edes kommentoida mitään, niin älytön se on! Jollakin on nyt iso ruuvi päässyt pahemman kerran löystymään, huhhuijaa... Toivottavasti asia selviää pian ja tekijä joutuu vastuuseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuesta Huskyn tapauksessa! Tekijä pääsi kuin koira veräjästä, mikä tietysti harmittaa vähän :/ Mutta poisti kuitenkin tilinsä. Kolajuomien boikotille iso peukku, minä en ole koskaan juonut hiilihappojuomia niin siihen boikottiin minunkin on helppo liittyä :D

   Poista
 4. Kiitos valistuksesta, salaliitot kiehtoo aina. Onneksi tällä hetkellä omistan vain yhden lorealin tuotteen, nimittäin ripsivärin. Ja sekin kaverilta saatu, eikä mikään kummonen. Ei siis pitäs tän boikotin tuottaa vaikeuksia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä :D Itse huomasin, että olen haalinut meikkejä vähän joka merkiltä, myös Lorealilta ikävä kyllä. Mutta nyt se loppui!

   Poista
 5. Itsehän välttelen Lorealia nimenomaan erittäin innokkaan eläinkokeiden käytön takia, mutta tässäpä tuli taas vähän lisää syitä.. Hieman ärsyttää kun osa "eläinystävällisistä" ihmisistä ostaa innoissaan kaikkea Body Shopista tajuamatta kuitenkaan rahojen menevän sieltä Lorealille. :I

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Kaupasta oli kyllä puhetta, kun se tapahtui, mutta se puhe unohtui nopeasti ja Body shopilla on asiakkaita ihan samalla tavalla kuin ennenkin.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Ää tässä menee taas usko ihmisiin :( Älytöntä toimintaa. Ja sitten kun ei kuluttajalle tule ensimmäisenä mieleen et The Body Shopista ostettu vartalovoi onkin kuin onkin osallisena tuollaiseen toimintaan.

  Ja surullisinta ettei tää mussa herättäny sellaista "taistelijaboikotoija" luonnetta, vaan enemmänkin sellaisen "tässäkin on varmaan joku salaliittoteoria takana" -fiiliksen kaikkia tuotteita kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on hirveen vaikeeta vältellä kaikki tuotteita mitä pitäis vältellä :/ Siksi yritänkin löytää jonkun sopivan merkin, seurata sen omistussuhteita ja toimintatapoja ja olla sitten sille uskollinen.

   Poista
 8. Hyvä kirjoitus! Nestleä pitää boikotoida myös sen takia, että lafkan pääjehu haluaa siirtää kaikki maailman vesivarat yksityisomistukseen. Herra on sanonut, ettei veden saanti ole ihmisen perusoikeus. Mut onneksi mun ei tarttekaan kauheasti miettiä näitä, kun en kuitenkaan käytä oikeastaan mitään noista merkeistä muutenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh huh! Nestlehän omistaa Evianin, sen tiesin kyllä. Yritän vältellä pullovesiä parhaani mukaan, mutta aika vaikeeta se on, kun esimerkiksi Subissa ei saa enää ostettua hanavettä vaan aina pitää ostaa pullovettä. En periaatteesta osta, vaan yleensä tilaan kahvin ja sen juotuani käyn hakemassa vessasta vettä :D

   Poista
 9. http://4.bp.blogspot.com/-npr9Bn3C6_w/UHWEzcEXuuI/AAAAAAAABMI/o-gCc4pgMXg/s1600/Food.jpg

  Tuo linkin taulukko on kanssa aika silmiä avaava, siinä on siis kuvattuna Nestlen lisäksi myös muita megayrityksiä, joiden sisään lukeutuu aika monia muita tuttuja brändejä... Tuo on niin älytöntä tuo meno, että vaikea sitä on yhden yksittäisen kuluttajan tajuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon joskus nähnyt ton taulukon, mutta siitä pitäis tehdä vaikka tietokoneen taustakuva! Ihan hullua. Ja esimerkiksi Valiojäätelökin on Nestleen omistuksessa, vaikka yrittää mainostaa esimerkiksi Aino-jäätelöä jollain wannabe-kalevalaisilla loruilla.

   Poista
 10. http://www.animalia.fi/kosmetiikkalista

  Tuo lista voi auttaa tekemään ostopäätöksiä : )

  VastaaPoista
 11. Huhhuh, aika paksua! Täytyy ruveta jatkossa myös boikotomaan (aiempaakin ahkerammin!) Lorealin ja Nestlen omistamia yhtiöitä ja brändejä. Petyin kyllä tuohon Body shop-juttuun nyt ihan sikana. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! :/ Ärsyttää, kun raha puhuu, kuten tuossa Body shopinkin tapauksessa :(

   Poista
 12. Minä kun luulin, ettei kosmetiikkaa enää saa testata eläinkokeilla. Saatan toki olla väärässäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun käsittääkseni kielto koskee EU:ta, mutta esimerkiksi Kiinassa ei saa edes myydä kosmetiikkaa, jota ei eläimillä ole testattu. Lisäksi käytännössä eläinkokeettomuutta ei valvota lainkaan.

   Poista
 13. NIINPÄ!! Body shop!!!??? EIKÄ! Täytyy kans sanoa, että petyin pahemman kerran. Kun muuten oon tykännyt sen tuotteista, kun ei käytetä (kai, mukamas) mitään ylimääräsiä niissä... huoh. Noh, toivottavasti vielä voin luottaa Yves Rocheriin :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yves Rocher myy Kiinaan ja näin rahanahneuksissaan tukee eläintestausta.

   Poista
 14. Nuo kaikki!?? Voi v. Tiesin että Body Shop on, mutta että myös Kiehls.... Ja nuo kaikki. Oon nyt kyllä aika järkyttynyt. Puuh.

  VastaaPoista
 15. Boikotista voi olla hyötyä! Esimerkiksi H & M:iin kohdistunut boikotti männävuosina sai aikaan sen, että firma alkoi edes vähän panostaa työntekijöiden ihmisoikeuksiin. Minä boikotoin H & M: ia pitkään ja kun luin uutisen siitä, että boikotista on ollut hyötyä, niin tuli voittajafiilis. Minä, juuri minä sain omalla panostuksellani jotain aikaan :D

  Vaikak Loreel omistaa monia yllättäviäkin tuotemerkkejä, niin aivan hyvin pärjää ilman moisen ylikansallisen yhtiön tuotteita :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa! :) Ehkäpä tästäkin on jotain hyötyä, vaikka esim. Nestleähän on boikotoitu kasarilta asti, eikä ne oo muuttanut toimintatapojaan vieläkään :/

   Poista
 16. En valitettavasti voi ryhtyä boikottiin, koska Bodyshopilla on maailman paras naaman/meikinpuhdistusaine, jota en pois vaihda :) mutta yllätyin kyllä minkä verran noilla on noita brändejä, että oikein Biotherm ja Lancomekin? :O mitäs vaihtoehtoja tässä jäisi tavan kuluttajalle, joku höpö Lumeneko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan niitä vaihtoehtoja, täytyy vain etsiä. Mutta jos löytää jonkun luottotuotteen tai -brändin, siinä on helppo pysyä :)

   Poista
 17. "Voihan tämä olla tekopyhää siinä mielessä, että saatan polkea tietämättömyyttäni ja välinpitämättömyyttäni ihmisten ja eläinten oikeuksia joidenkin muiden kulutustottumuksieni kautta. "

  Tätä samaa mietin itsekin, kun pyrin tietyillä osa-alueilla olemaan ekologinen ja valveutunut kuluttaja. Mutta mun mies sanoi yksi päivä asiasta keskustellessamme ihan lohduttavasti, että tärkeintä on että ajattelee asioita pidemmälle kuin siihen "ripsari, ostan, laitan naamaan". Ja kukaan ei voi olla täysjeesus näissä kulutusasioissa, mutta edes jostain kohtaa voi petrata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun mies on oikeessa. Oon ite ajatellut niin, että parannan itseäni osa kerrallaan :D Ja jokainen pienikin teko on parannus entiseen. Vielä parempi on, jos niistä tulee pysyviä rutiineja - sitten voi aina siirtyä seuraavaan asiaan.

   Poista
 18. Pitäisiköhän sit itsekin vaihtaa meikkivoide, joka tällä hetkellä on ainoa Lorealin tuote, jota käytän... Pitänee harkita, sitten kun tuo loppuu.
  Mitä huulipuniin tulee, niin onneksi omat lempparini puuttuvat tuolta listalta. Ostan lähinnä markettikosmetiikkaa, joten omaa valintaani ei tuosta kovin moni vaikuta. Lorealin ja Maybellinen huulipunat tuoksuvat etovilta, ja muutkin tuotteet ovat jääneet vähemmälle käytölle.
  Loistavia huulipunia löytyy Lumenelta ja Viva La Divalta (Kicksistä saa). Lisäksi tilailen jonkun verran netistä, ja ehdoton lemppari koostumuksen ja tuoksun puolesta on Milanin punat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Pitääkin mennä testaamaan, en oo uskaltautunut Kicksiin vielä sisälle. Löysin Lushilta myös ihan loistavan huulituotteen, kerron siitä myöhemmin lisää :)

   Poista
 19. Tohon listaan kuuluu muuten nykyään lisäksi NYX, joka mainosti itseään kovasti cruelty-freenä... :/ Menipä sekin brändi vaihtoon samantien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi perseestä, että näitä salamyhkäsiä kauppoja tulee aina vaan. Just ku on löytänyt jonkun hyvän tuotteen!

   Poista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!