lauantai 1. helmikuuta 2014

Makrokuvaus objektiivia kääntämällä (sekä tietysti valokuvaushaaste, päivä 4)

Taas olen ahkerana täällä, jo kello kuudelta! Kyllä nyt tarvitsisin jotakuta taputtelemaan selkääni. Mainitsinkin teille eilen makrokuvauskokeiluistani, ja ajattelin kertoa siitä vähän lisää. Kuulin tästä tekniikasta jostain päin internetin ihmeellistä maailmaa, ja halusin kokeilla itsekin. Tämä onnistuu siis järkkärillä, eikä tähän tarvita mitään lisäosia - muita kuin tietysti objektiivi (ihan perussellainen, kittiobjektiivi käy hyvin).

Ensin napsauta objektiivistasi manuaalitarkennus päälle (AF (autofocus) --> MF (manual focus)). Valaise kohteesi ja säädä ISO sopivaksi.

1. Irrota objektiivi kameran rungosta                                          2. Käännä objektiivi väärinpäin 


3. Pitele objektiivia kameran                            4. Liikuttele kameraa edestakaisin,
edessä (ihan käsivaralla onnistuu                       kunnes näet kohteesi terävänä
tarpeeksi hyvin)

Etsin netistä ohjeet tähän englanninkielisinä, enkä tuntenut ihan kaikkia termejä vaikka hyvä englannissa olenkin. Olin jo luovuttaa, kun kuvasta ei meinannut tulla yhtään mitään: siinä näkyi vain mustaa ja suttua. Mutta sitten keksin, että linssi pitää laittaa todella lähelle kohdetta, ja sitten liikutella sitä siinä edestakaisin, kunnes löytää sopivan kohdan eli näkee kohteen terävänä etsimen läpi. Aukko menee automaattisesti ihan nollille kun objektiivin irrottaa (sitä saa ilmeisesti jotenkin säädettyäkin, mutta hankalasti), joten terävyysalue on todella kapea. Tässä esimerkki silmästäni:

Höhöö, silmäluomessakin on pikkuisia karvoja!
Minusta silmäni ovat vihreänharmaat, mutta kaikki aina väittävät niitä sinisiksi :O
Kuvista huomaatte, että jos on tarkennettu ripsiin, iiris ei ole terävä, jos taas iirikseen, ripset näyttävät sumuisilta (ja olemattomilta!). Suunnittele siis kuvasi tämä mielessä.

Nämä kuvat eivät oikeastaan ole tärähtäneet ollenkaan, vaikka ne on kuvattu ihan käsivaralta. Tässä villasukkani läheltä:


Tästä päästäänkin sitten valokuvaushaasteen päivän kuvaan. Aiheena oli siis pilvet. Koska taivas edelleen on tasaisen harmaa, kuvasin teille omatekoisen pilven :) Arvaatteko, mitä tässä on?Makrokuvailu on yllättävän hauskaa! En ole ennen innostunut siitä, koska olisi pitänyt erikseen hankkia objektiivi, jolla makrokuvailu onnistuu, enkä halunnut pistää rahaa sellaiseen putkeen, jolla voi tehdä vain yhtä asiaa. Makroilu ei kiinnostanut niin paljoa. Mutta nyt minun tekee mieleni kuvailla tällä tekniikalla kaikenlaisia ällöttäviä ötököitä ja kukkasia. Katsotaan, mitä saan aikaiseksi! Tätähän voi kokeilla erilaisilla linsseillä.

Mitäs piditte ohjeistani amatöörikuvaajalta amatöörikuvaajille? Oletteko kokeilleet tätä tekniikkaa ennen? Jos kokeilette nyt tämän vaatimattoman tutoriaalin innoittamana, tulkaa raportoimaan tuloksista! :)


17 kommenttia:

 1. En oo koskaan itse tällaisesta kuullukkaan, mutta pakkohan tota on kokeilla!!

  VastaaPoista
 2. Vautsi! Aika mahtava noin :D pitääpä kokeilla itsekin miten homma toimii

  VastaaPoista
 3. Hienoja kuvii mut nyt täytyy sanoo tällee media alan opiskeliana että toi kuvaustekniikka ei varmaa tee hyvää sun objektiiville:s tai siis kun siihen ei sais päästää valoo tai mitää roskaa ja jos sulla ei oo mitää suojaa siinä:o ? vai ymmärsinkö väärin, selitä kiinnostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Ei oo suojaa, mut en usko, että sinne mitään roskaa menee, kun laitan heti suojan kuvauksen jälkeen kiinni. Mut mitä meinasit tolla valolla? :O

   Poista
  2. Höpöhöpö. Mitään vahingoita! Toki roskia tai pölyähän sinne saattaa herkästi mennä. Mitä valolla tarkoitit? Pimeässäkö itse vaihdat objektiivit kameraasi? *naurua* :D

   Poista
  3. Joo no voin olla väärässä valonsuhteen. Näin muistelen ainakin että valovoi vahingoittaa objektiiviä mutta taidan selkeesti olla väärässä mutta roskaahan sinne voi mennä ainakin :D haha *nolo*

   Poista
  4. Minä en ole mikään ammattilainen, mutta vaihdetaanhan objektiiveja koko ajan kameraan, eikä siinä valo todellakaan aiheuta mitään vaurioita. Roskat/muut jäljet taas voi linssistä pyyhkiä hellävaraisesti esim. silmälasiliinalla. :)

   Poista
  5. No minäkin vähän ihmettelin tuota valohommaa. Hyvä, kun se selvitettiin! Roskaa tosiaan voi mennä, mutta jos varovasti kuvailee ja laittaa suojan heti kuvauksen jälkeen, eiköhän sekin riskiole minimoitu :)

   Poista
 4. Eikä, täytyy kanssa itse kokeilla, vaikka makro-objektiivi laatikosta löytyykin. :)

  VastaaPoista
 5. Kuvassa on sitä sun napanöyhtää :)

  VastaaPoista
 6. TERVE, olen upouusi faninne! kuvassa tietenkin vanupallo. tahtoisin tiedustella, oletteko siskonne SH:n kanssa tietoisia hänen ja Jennifer Conellyn yhdennäköisyydestä? huh, sainpa sen pois elimistöstäni. nyt voin taas levätä rauhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan oikein, töttöröö! Ja kyllä, olemme kuulleet tästä :D Ilmoitin joskus hänet Iltalehden kaksoisolentokisaankin. Hauskaa, että muutkin huomaavat sen :D

   Poista
  2. Niin ja tervetuloa joukkoon iloiseen! :)

   Poista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!