perjantai 15. marraskuuta 2019

Koska mä oon vitun fiksu

Olen aina ollut älykäs, mutta minulla kesti kaksi kolmasosaa elämästäni ymmärtää se itse. Koulumenestykseni oli aina itsestäänselvyys ja oletusarvo. Tajusin kyllä, että minulla on luokan parhaat numerot (olin sen verran fiksu sentään), mutta ajattelin siinä aina olevan kyse tuurista, hyvästä muististani ja ties mistä. Keksin tekosyitä menestykselleni ja älyn merkeille. Kun lopulta parikymppisenä sainkin älykkyystestistä tuloksen, joka on parempi kuin yli 99 % ihmisistä, en voinut enää syyttää sattumaa (vaikka yritin kyllä!). Minun piti hyväksyä se, että olen älykäs.

Miten näin älykäs voi olla näin typerä? Sitä kyselen itseltäni joka päivä. Miten en tajunnut asiaa jo aiemmin? Miksi en hyötynyt asiasta enemmän? Miksi opettajani eivät vaatineet minulta lisää? Miksi minun seurakseni matikan ekstrakursseille pakotettiin poikia, jotka olivat minua paljon huonompia?

En saanut kannustusta kotoa, mutta en myöskään koulusta. Kaverini varmaan ajattelivat minun olevan vain ärsyttävä, kun olin aina kaikessa niin hyvä. Avukseni ei tullut myöskään mikään yhteiskunnallinen taho. Kukaan ei koskaan sanonut minulle, että olen älykäs. Kotona jos toin ysin kokeen allekirjoitettavaksi, äitini kirjoitti allekirjoituksensa niin pienellä, että siitä ei saanut selvää - koska se oli huono tulos. Ehkä paras kannustaja oli ysiluokan opo, joka kehotti minua menemään amiksen sijaan lukioon, ja tällöinkin valintaa perusteltiin numeroilla, ei älykkyydellä. Ainakaan sitä ei minulle suoraan sanottu, vaikka olisin tarvinnut sellaista kannustusta.


Älykäs. Se tuntuu melkein rumalta sanalta. Jos kuvailen itseäni sillä, jotkut suuttuvat. Saan sanoa olleeni hyvä koulussa. Ei ihme, että minulle kehittyi huijarisyndrooma. Olin luokkalaisiani poikia parempi kaikissa aineissa, mutta silti jostain syystä heitä nostettiin aina rinnalleni tai yli minun joka asiassa. En silloin osannut nähdä asiassa mitään pahaa, mutta nyt tajuan, että mieleeni iskostettiin ajatusta, että en voi olla parempi esimerkiksi matikassa, tietotekniikassa, fysiikassa tai kemiassa kuin he. Humanistisissa aineissa se sen sijaan oli sallittua. Minun oli pitkään vaikea ymmärtää, että olen ihan oikeasti hyvä ja älykäs, ja yhä edelleen joskus se vanha epäilys siitä, että huijaan kaikkia ja kohta paljastun, iskee hetkeksi tajuntaani.

Ehkä ongelma oli perheessäni ja koulussani. Tai siis niissä se ongelma varmasti olikin, mutta olen huolissani siitä, että satunnaista puolueetonta stipendia lukuunottamatta jäin ihan kokonaan tunnustuksetta ja yhteiskunnallisen tuen ulkopuolelle. En nähnyt mediassa esikuvia tai muutenkaan tiennyt ketään juuri älykkyydestään kuuluisaa naista, jota voisin ihailla.


Koululaitos ei tue älykkäitä lapsia ja nuoria, ja tähän yritinkin vaikuttaa opettajaksi opiskellessani. Opetuksen eriyttäminen alaspäin otettiin huomioon jokaisessa tuntisuunnitelmassa, mutta lahjakkaille lapsille annettiin vain lisätehtäviä. Voin sanoa laiskana entisenä lahjakkaana lapsena, että se ei todellakaan motivoi, päinvastoin. Koulussa menin aina sieltä, missä aita oli matalin. Tähän olisin kaivannut aikuisen tukea.


No, kun lopulta menin älykkyystestiin ja pääsin liittymään Mensaan, koin tietysti aluksi tuttua huijarisyndroomaa. Kuvittelin, että olin jotenkin vahingossa huijannut kokeessa tai että siinä oli käynyt jokin virhe. Pikkuhiljaa aloin hyväksyä sen, että olen tuloksen ja paikkani ansainnut. Silti, koska huijarisyndrooma välillä edelleen iskee, palautan aina mieleeni tämän puolueettoman ja arvioijasta riippumattoman tuloksen. Opettaja voi olla puolueellinen ja kokeessa voidaan kysyä vahingossa juuri sitä asiaa, josta olin lukenut kirjan, mutta tämä testi ei valehtele.

Toki siitä, mitä testi oikeasti mittaa ja miten yksiselitteinen se on, voidaan olla montaa mieltä. Mutta siitä en ala itselleni enää valehtelemaan - jos testi on niin monen älykkään ihmisen luoma ja parhaaksi vaihtoehdoksi todistama, olisi minun todella ylimielistä käydä sitä kritisoimaan.

Siispä jos joku setämies heijastaa omia epäonnistumisiaan minuun tai joku mies yrittää päteä minulle asioissa, joista tiedän paremmin, palautan mieleen, että olen varmasti älykkäämpi kuin hän ja mietin lompakossani olevaa Mensa-korttia. Sen mielikuvan voimin jaksan ehkä hymyillä, kun vastaan ilkeästi takaisin. Jos minusta tuntuu vaikean ongelman edessä, että en ymmärrä, muistutan itselleni, että jos minä en ymmärrä, miten kukaan muukaan voisi. Jos minua vähätellään, ajattelen, miten väärässä voi joku olla.

Ja jos joku yrittää uskotella minulle, että olen tyhmä, koska minulla on isot tissit, minun ei tarvitse edes miettiä mensalaisuuttani. Tuhahdus tulee jo selkärangasta.


Mensa-kortti voi olla turha ihmiselle, jolle on lapsesta asti kerrottu, miten älykäs ja taitava hän on kotona. Se voi olla naurettava ajatus ihmiselle, joka on varma omasta erinomaisuudestaan, koska hänelle on sitä koko hänen elämänsä ajan mediassa ja yhteiskunnassa toitotettu (=valkoiset hyväosaiset cis-heteromiehet). Minunlaisilleni se on kuitenkin se yksi varma todiste siitä, että en ole täysi huijari ja että minulla todella on tämä ominaisuus, jonka kuvittelen minulla olevan.Älykkyys ei todellakaan ole kaikki kaikessa tai edes tärkein ominaisuuteni, mutta se on yksi ominaisuus, jolle persoonani rakentuu ja joka selittää monia asioita elämässäni. Olen siitä kiitollinen, ja koska minulta on se riistetty niin pitkään, vaalin sitä rakkaudella. Ja koska se herättää niin paljon tunteita setämiehissä, tiedän kyseessä taas olevan tärkeän asian - onhan älykkyys varattu vain miehille tai ainakin korkeintaan tylsille naisille.


Aion tästä lähtienkin leveillä älykkyydelläni, Mensa-kortillani ja niistä täysin riippumattomalla kovalla kikatuksellani ja kannustaa kaikkia muitakin mahtavia naisia samaan.

44 kommenttia:

 1. Miten sä osaatkin kirjoittaa aina semmoisia juttuja jotka on just mitä itsekin on miettinyt! Älykkyyden huonoista puolista on tosi hankala valittaa ilman, että kuulostaa vähän kusipäältä. Mua esim. välillä harmittaa, kun en oo kenenkään äiti, mutta kun järki taistelee tosi vahvasti lisääntymistä vastaan ainakin tässä tilanteessa (komppaan muuten sitä sun postausta aiheesta ihan täysin). Eikä kenellekään voi sanoa että jos olisin vähemmän älykäs niin ehkä olisin jo lisääntynyt, se kuulostaa niin paljon pahemmalta kuin mitä tarkoittaa 😂 Toinen ongelma on parisuhteet - haluaisin sellaisen puolison jonka älykkyyttä voisin jumaloida, mutta kun sellaista on niin saatanan hankala löytää!

  On muuten aika hanurista, että huijarisyndrooma on huomattavasti yleisempää naisilla kuin miehillä.

  Lupaan omalta osaltani selättää huijarisyndrooma, esitellä tissejäni silloin kuin siltä tuntuu ja sivaltaa älylläni aina kun se on tarpeellista (tai vaikka tarpeetontakin) 😘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on todella ärsyttävää, kun haluaisi oikeasti tukea, ja keskustelukumppani vaan luulee, että keulit. Sama asia on vaikka isojen rintojen kanssa - vain toiset isorintaiset voi oikeasti ymmärtää.

   En yhtään ihmettele, että huijarisyndrooma on naisilla yleisempää. Miehet saavat sitä kannustusta ihan jo rakenteista ja mediasta, jokaiselle miehelle on olemassa joku samaistuttava esikuva.

   Ihanaa, hyvä sinä! Hyvä me! <3

   Poista
 2. Olen hirveän pahoillani tuen puutteesta sekä sun että omalla kohdallani. Ja Anonyymille tuolla terveisiä, että kyllä, kiva olisi sellainen mies jota voisi kunnioittaa ja katsoa ylöspäin, ja joka ei pelkäisi naista.

  Hirveän hyvä postaus. Meille tulee monastikin asioita mieleen turhan myöhään. Mutta sentään, että tulee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Mulla ei oo tarvetta sille, että mies olisi älykkäämpi ku mä. Tiedän, että se on äärimmäisen epätodennäköistä, etenkin, jos muidenkin kriteerien pitää täyttyä. Mutta se ois kyllä kiva, että miehelle mun älykkyys ei olisi uhka, vaan että hän voisi ihailla sitä ja katsoa minua ylöspäin. Ja jumaloida minua, sen ansaitsen.

   Poista
 3. Huippuälykkäänä naisena samaistun kyllä joihinkin kohtiin, mutta ihmettelen tuota kommenttiasi siitä että ei olisi ollut älykkäitä naisia joihin samaistua. Mitä väliä sillä sukupuolella on? Minä hain roolimallia älykkääksi kokemistani miehistä, vaikka minulla onkin erilainen genitaali mitä heillä. Toki uskon että aivoilla on jonkinlainen sukupuoli, ja minulla se on lähempänä stereotyyppisiä miesten aivoja.

  Ketä nämä setämiehet ovat? Ne varmaan ymmärtää pysyä kaukana minusta,olenhan kauniin lisäksi pelottava nainen. Mulla on nimenomaan hyviä kokemuksia siitä, miten vanhemmat miehet suhtautuvat älykkyyteeni.

  Lisäksi Mensan testi ei ole parhaaksi todettu - muuten lääketiede käyttäisi sitä. Mensa itsekin tietää, ettei heidän testillä parhaan prosentin jälkeen anneta tarkkaa älykkyysosamäärää.

  Mutta loppuun on kiva löytää jotain mistä ollaan täysin samaa mieltä - lahjakkaiden oppilaiden eriyttäminen. Olen kohdannut pari sellaista opettajaa peruskoulussa, ja ehkäpä tunnustuksen antaminen älykkyydestä lisäsi uskoa itseeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missähän lääketieteellisessä diagnoossissa kaivataan tarkkaa älykkyysosamäärää..? Ymmärrän toki esimerkiksi kehityshäiriöt ja vastaavat ongelmat, mutta mielestäni on aika itsestäänselvää, että niissä käytetään eri testiä kuin mitä Mensa käyttää. Ihan jo siksikin, että niiden on usein oltava sovellettavissa myös lapsiin.

   ÄO:ta älykkyyden mittarina on toki aiheellista kritisoidakin, koska systeemiä ei alun perin kehitetty tähän käyttöön, vaan seulomaan kouluista oppilaita, joilla on oppimisvaikeuksia. Lisäksi ÄO-kokeet eivät ota kovin hyvin huomioon eroja kulttuurisissa ja lingvistisissä ajatustavoissa, joita tasaamalla keskimääräiset tulokset usein hieman muuttuvatkin. Mutta se ei ole pelkästään Mensan ongelma.

   On myös vähän väsynyttä heittää tässä tilanteessa noin tarkoituksellisen sokeaa kommenttia sukupuolesta. Sukupuolella ei pitäisi olla ideaalitilanteessa mitään väliä. Mutta emme elä ideaalimaailmassa. Sukupuoli vaikuttaa siihen, miten ihminen arkielämässä kohdataan, usein ihan ilman, että sitä on edes tarkoitus tehdä. Jopa tässä blogitekstissä on käytännön esimerkkejä aiheesta. Tiedostamattomat viestit ja kulttuuriset oletukset ja käytännöt vaikuttavat persoonaan ja sen ilmaisemiseen, luulisi huippuälykkään nimenomaan ymmärtävän näinkin yksinkertaisen konseptin.

   Kaikki meistä eivät myöskään pidä imartelevana tai positiivisena sitä yllättyneisyyttä, mitä kyseisten vanhempien herrasmiesten suhtautumisessa älykkäisiin naisiin hyvin usein on mukana.

   Uusimpien tutkimusten mukaan muuten sukupuolten sisällä on suurempia eroja aivojen rakenteessa kuin sukupuolten välillä. Sinänsä tämä vanhentunut uskomus kyllä selittää kommenttisi alentuvaa "en ole kuin muut naiset" -sävyä.

   Poista
  2. Joissakin psykiatrisissa selvityksissä kuten kliinisessä työkyvyn arvioinnissa tehdään älykkyystestejä. Eräs tuttu kävi sellaisessa osallistuttuaan opiskelijoille järjestettyyn kokeeseen, ja sai tulokseksi 90 vaikka Mensan testistä sai 129. Noissa täydytään arvioida aivan eri attribuutteja.

   Poista
  3. En tosiaan osaa vastata, mihin lääketieteellieen diagnoosiin tarvitaan tarkkaa älykkyysosamäärää. Onneksi en toki väittänytkään, että tarvitsisi!
   Lääketieteen käyttämät testit ovat laajempia ja tarkempia. Lisäksi lapsille on eri testi kuin aikuisille.

   Toinen kappale ei taida olla tarkoitettu minulle, sillä ei ole tarkoitus kritisoida äo-testejä. Millä perusteella itse sitten kutsuisin itseäni huippuälykkääksi? En edes pidä Mensan testiä huonona, en vain pidä sitä kaikista parhaana kuten tekstissä annetaan ymmärtää. Vai kuka sen on todennut parhaaksi? Mensa itse, puolueettomasti?

   Ole sinä sitä mieltä että kommenttini on väsynyt, minä olen sitä mieltä että mielipiteesi on yksinkertaisesti pohjattoman huono. Asenteet ja rakenteet eivät mitenjkään estä sitä, että roolimalli olisi eri sukupuolta. Jos persoonaan vaikuttaa noin paljon jonkun muun oletukset, niin suosittelen vahvistamaan psyykettä jotenkin. Tämä maailma ei ole kilteille tytöille.

   En minäkään pidä yllättyneisyyttä imartelevana, ja varmasti käsität (jos et halua tahallasi ymmärtää väärin) että en puhunut sellaisesta viestissäni pätkääkään. Ja niputeta vanhempia herrasmiehiä iän ja sukupuolen mukaan samaan lokeroon! Vaikkei eletä ideaalimaialmassa niin omalla toiminnallaan voi silti näyttää esimerkkiä.

   Uusimpia tutkimuksia on monenlaisia ja niistä voi valita itselleen mieleiset. Suosittelen katsomaan Yleltä hiljattain tulleen dokumentin testosteronin vaikutuksesta mm. aivoihin, jos se enää on Areenasta saatavilla.

   Ja en olekaan kuin muut naiset keskimäärin. Mutta kerro minulle, mitä vikaa niissä muissa naisissa on? Ei mitään.

   Poista
  4. Toiselle anonyymille tiedoksi, että kyllä ne mittaa myös samoja asioita ja molemmissa on matriisipäättelyosio. Miten mensa voisi ottaa jäsenekseen ketään psykologin todistuksen perusteella, jos psykologin kyky määrittää tarkka äo on huono?

   Toki ainakin vanha testi sisältää osioita joissa on osoitinta joihin vaikuttaa motoriset taidot, mutta se on vain pieni osa testiä. En nyt lähde kiistämään väitettäsi mutta pitäisin ihmistä jolla on noin suuri ero kahden eri testin välillä poikkeustapauksena, tai sitten toinen on tehnty lottoamalla läpi.

   Ja sitten tällainen mahdollisuus, että työkyvyn arviointiin on vielä joku oma testi.

   Poista
 4. Tää on niin mahtava postaus! Ite oon 15v, mutta oon oikeestaan jo aika kauan törmännyt aina tähän samaan ilmiöön, että en "näytä fiksulta". Ainakin koko yläasteen ajan keskinkertaisia poikia on nostettu jonkinlaisiksi yleisneroiksi (näiltä pojilta esimerkiksi kysytään useammin jotakin tai pohditaan tämän mielipidettä asiaan) esimerkiksi vanhempien kuuluisuuden tai sen keskinkertaisuuden takia samalla, kun yli puolet luokan tytöistä suoriutuu tätä poikaa paremmin. Myös se, ettei tosiaan näytä älykkäältä, vaikuttaa paljon, koska siihen, että menettää uskottavuutensa, riittää esimerkiksi pukeutumistyyli tai rintojen koko. Rintojen kokoon ei itse voi vaikuttaa, ja olen itsekin kärsinyt siitä aika paljon, koska aina on pelkästään suuret rinnat eikä ihminen tai persoona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu juttu on itsellenikin tuo älykkyyden arviointi ulkonäön perusteella. Itse olen pienikokoinen ja tehtyäni sen virheen lukion jälkeen että menin muka viettämään välivuotta amikseen, niin siellä suhtauduttiin jo pelkästään
   lukiotaustan perusteella törkeällä tavalla aliarvostavasti ja vittuiltiin että eikö lukion jälkeen riittänyt pisteet yliopistoon ja että "etkö yltänyt älyyn kiinni kun jäit noin lyhyeksi". Tämä vielä naisvaltaisella alalla. No toisaalta, tarkoitus oli vain viettää välivuosi pohtiessa mitä tekisin. Päätinkin tehdä niin että menin vapaaehtoisena inttiin, ja siellä sai todellakin kokea arvostusta ja vaikka siellä nyt omat epämukavuusalueelle menevät kokemuksensa, koin oppivani sen aikana enemmän kuin mitä edellisenä vuonna amiksessa. Päätinkin sitten lähteä opiskelemaan insinööriksi ja olen ollut jo monta vuotta töissä valmistumisen jälkeen. Se että itsetuntoa kolhittiin yläasteella että lukion jälkeen oli ikävää mutta sen jälkeiset kokemukset auttoivat itsetunnon kehittymisessä.

   Poista
 5. Matkimalla oppii. Esikuvat on tärkeitä. Mä taidan käydä myös Mensan testissä. En kerro tän ihmeemmin kenellekään asiasta. Paitsi jos pääsen mukaan. :) Sain koulussa testistä tuloksen vähintään 126. Mutta se voi kertoa mistä vaan.
  Usein kyllä törmää tähän hölmöyteen, että suuret rinnat syö älykkyyttä. Ilmeisesti rintakudoksen rasvan vähyys on käänteisesti verrannollinen parempaan älyyn.
  Kyllä ihan minkä sukupuolinen vain saa olla älykäs ja sanoa sen ääneen.

  VastaaPoista
 6. Tähän väliin pitää ilmeisesti sanoa, että Hitlerikin oli älykäs...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän tämän kommentin pointti on? :----D Uskomatonta, pahoilla ihmisillä voi olla hyviä piirteitä!

   Poista
 7. Kyllähän isot tissit aiheuttavat vähempiälyisyyttä. Mutta eivät naisille vaan miehille (kts. isojen tissien aiheuttamat reaktiot).

  VastaaPoista
 8. miettinyt itsekin tota, et koulussa olisi voinut edetä eri tavalla sen sijaan, että jää jumittelemaan sinne hitaimmin etenevän kanssa. ehkä olisi voinut tehdä jopa jotain haastavampia tehtäviä tai soveltaa osaamistaan jo varhaisessa vaiheessa vaikkapa tieteellisesti tai ammatillisesti. koulu ei ole vielä valmis.
  toivottavasti tämä ymmärretään myös rahoittavalla puolella.

  mallit olisi kyllä tärkeitä kenelle tahansa skidille niin hyvässä kuin pahassa. pitäisi olla enemmän kontakteja erilaisiin ihmisiin ja ehkä sitten nähdä useammin niitä, joista skidit tuntuu tykkäävän. itsellä mallit ovat tulleet lähinnä opettajista, jotka on sellainen selkeä ensikontakti about täysipäiseen aikuiseen.

  malleissa on nykyään ehkä sellainenkin ongelma, että ihmiset käyttää älykkyyttään ihan päättömiin asioihin tai ihan vaan rahan hankintaan ilman sen kummempaa pään vaivaamista mitä siitä seuraa. telkkarissa voisi olla enemmän ihmiskuntaa mullistaneita ihmisiä, jotka tekee hyvää perusjuuston sijaan.

  VastaaPoista
 9. KUInka älykäs sinä sitten olet?

  *

  VastaaPoista
 10. Onko tälle MRV:n väitetylle mensalaisuudelle ja koulumenestykselle muita todisteita paitsi hänen omat sanansa? Ei olisi mikään ihme jos koko juttu olisi vain hänen omaa keksintöään ja syntynyt hänen pohjattomasta itsekorostuksen tarpeestaan.

  On sinänsä muuten ihan ymmärrettävää, että Ruki joutuu jatkuvasti kirjoittelemaan tällaisia turhia tekstejä joiden ainoa tarkoitus on muistuttaa muita kuolevaisia hänen yli-inhimillisestä älystään. Eihän kukaan muuten sitä mistään huomaisi.

  Luulisi, että tuossa iässä ihminen olisi ehtinyt jo käyttää sitä kuuluisaa älyään vaikkapa jonkin hyödyllisen taidon opetteluun ja yrittäisi saada arvostusta tämän taidon hyödyntämisen kautta sen sijaan että äärimmäisessä lapsellisuudessaan olettaisi, että kaikilla muilla olisi jokin pyhä velvollisuus palvoa sinua ja sinun älykkyyttäsi sen itsensä takia. Ei ihme, että sedät pitävät näitä "älykkäitä ja itsevarmoja nuoria naisia" rasittavina ulkonäkökeskeisinä huomiohuoraavina idiootteina, joiden ainoa valttikortti elämässä on tuottaa tällaisia pinnallisia selfpostaus-paskablogeja toisille samanlaisille pinnallisille ulkonäkökeskeisille bimboille.

  Jos taas haluatte saavuttaa arvostusta ulkonäkönne kautta, niin opetelkaa edes lakkaamaan kyntenne etteivät ne näytä pilalle pureskelluilta nysiltä joilla on kaiveltu paskasta persettä paljaaltaan viimeiset kolme viikkoa ja laihduttakaa/photoshopatkaa selluliittiläskireidet piiloon. Mitä shampoota ja hoitoainetta Ruki käyttää, kun sen hiukset on aina niin huonosti hoidetun ja harsuuntuneen näköiset? Lisäksi ambranväriseksi värjätyt kulmakarvat eivät yhtään sovi mustan tukan kanssa yhteen, vaan saavat sen näyttämään huonosti istuvalta peruukilta. Kireät makkarankuoritopit ei sovi noin isorintaiselle vartalotyypille. Meikin voisi levittää siistimmin, ettei esim. huulipuna näytä tuollaiselta valtavalta kiisselitahralta suun päällä. Kuvissa voisi rentoutua ja hymyillä vähän enemmän eikä näyttää samaa myrkkynniellyttä resting bitch -facea joka ikinen kerta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa tämä postaus kiusallista luettavaa. Mikä saa ihmisen katkeroitumaan näin pahasti?

   Poista
  2. Musta tässä oli oma viehätyksensä :D Aika tarkkaan on joutunut mua seuraamaan ja analysoimaan, jotta saa tällaisen kommentin kirjoitettua.

   Alkuperäiselle anonyymille: keskity omaan oloon ja hanki jotain kivaa tekemistä, niin ei vituta ihan niin paljon <3

   Poista
 11. I've known a few Instagram pin-up chicks who thought they were pretty smart
  But you've got being right down to an art
  You think you're a genius, you drive me up the wall
  You're a regular original, a know-it-all

  Oh-oo-oh, you think you're special
  Oh-oo-oh, you think you're something else

  OK, so you're a rocket scientist
  That don't impress me much

  I knew just a chick who carried a mirror in her purse
  And a comb up her sleeve just in case
  And all that extra-hold hairspray in your hair oughtta lock it
  'Cause Heaven forbid it should fall outta place

  Oh-oo-oh, you think you're special
  Oh-oo-oh, you think you're something else

  OK, so you're Bettie Page
  Yeah that don't impress me much

  VastaaPoista
 12. No Ruki, koska olet älykäs jne. menen, no johonkin, ja kirjoitan sinulle aika erikoisen lauseen, se on muinaisegyptiä, toista siis perässä, sinun kuuluu sanoa se itsellesi, sielu sanoo niin.

  Nuk i.........minä (olen)

  Sef...........eilinen (tähän on piirretty aurinko....jne.)

  dtj...........tämä päivä (tähän on piirretty aamutähti.....jne.)

  bukaja........huominen (tähän on piirretty raskaana oleva nainen jne.)

  her...........kaiken yläpuolella (tähän on piirretty kasvot)

  pet...........taivas (tähän on piiretty taivas)

  mest-f........synnyttänyt itsensä (tähän on piirretty synnyttävä nainen, ja maskuliininen suffiksi -f;"etana" sarvineen)

  Sano:

  Nuk i sef dtj bukaja her pet meset-f

  Sano:

  Minä eilinen tämä päivä huominen kaiken yläpuolella taivas synnyttänyt itseni

  Sano:

  Nuki sef dtj bukaja her pet meset-f

  Sinä olet, minusta.

  Ps. Itse olen ihan mahdottoman tyhmä, minun on pitänyt aina kerrata kaikki moneen kertaan, ja lisäksi laittaa kieli huvin vuoksi pakkasella metallitikapuihin,jne.

  Mutta, minusta sinä olet. Jos olet, jaoin sen sinun kanssasi.

  t*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäs jos joku kysyisi, mihin voit palata? Isoäitini käytti kyseistä jiddišinkielistä sanontaa päivitellessään sitä miksei kukaan välitä mistään.

   Poista
 13. Koulumenestys kertoo hyvästä muistista. Ei älystä. Harvoin koulussa, varsinkaan alemmalla asteella ja humanisti aloilla edes sovellataan opittua tietoa joka vaatii sitä älyä. Fiksuutta toki saat muistilla.

  VastaaPoista
 14. Kovasti nostatat omaa älykkyyttäsi esille, et kuitenkaan ole tarpeeksi älykäs huomaamaan että mensan testin tuloksella ei ole oikeastaan mitään väliä. Nuorempana turhamaisuuttani kävin kanssa mittauttamassa sieltä itselleni jäsenyyden ja koin hetken aikaa siitä iloa, kunnes tajusin että sillä ei ole mitään virkaa, ei se tehnyt minusta parempaa ihmistä, eikä valmiimpaa aikuista.
  Olin edelleenkin se epävarma nuori mies joka ei ymmärtänyt juuri mistään mitään.
  Nykyään ymmärrän asian niin että olen vain lahjakkaampi kuin suurin osa Suomalaisista matemaattisessa päättelyssä, monessa muussa asiassa olen aivan yhtä urpo, koita sinäkin päästä tuosta kuplastasi irti, tutustu niihin setämiehiinkin äläkä arvota ihmisiä sukupuolen perusteella. Olet varmasti onnellisempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietenkin nostatan sitä esille, sehän se olikin tekstin ydinajatus. Et tainnut ymmärtää lukemaasi.

   Poista
 15. Hyvä postaus. Jos toiveita bloggausaiheista voi esittää, niin haluaisitko tehdä postauksen jossa kerrot ajatuksiasi joulusta? ���� Kulutuskriittinen ja muutenkin ehkä vähemmän perinteinen näkemys voisi kiinnostaa monia. Itse ainakin nuorena aikuisena olen etsimässä joulun merkitystä uudelleen.

  Eihän sen kaikille tarvitsekaan tärkeää olla - joillekin juhlapyhät ovat valitettavasti jopa vaikeaa aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki saa esittää toiveita ja on kiva saada ideoitakin. Joulusta kirjoittaisin ihan mielelläni, katsotaan, saanko aikaiseksi tekstiä! :)

   Poista
 16. Osuin tälle blogille verrattain myöhään, mutta keskustelun kenttä: Uskoisimpa jos joku toteaisi että tämän kaltainen kenttä on olemassa. Tekee mieli kohdata itsensä nyrkki pystyssä sanoakseni itselleni hiljentymispyynnön. Loistavaa.

  VastaaPoista
 17. Kiinnostava ja tärkeä kirjoitus!

  Oman älykkyyden myöntäminen on ollut mullekin vaikeaa. Oon aina ollut hyvä koulussa ja menestynyt opinnoissa. Jonkin aikaa sitten tajusin, että oikeesti tosi moni asia, mitä oon tehnyt, on sujunut multa ihan hyvin. Oon harrastanut kuvataidetta, musiikkia ja urheilua hyvällä menestyksellä. Usein törmään ihmisiin, jotka sanovat, että ovat tasan yhdessä asiassa hyviä. Mun kokemus on, että oon aika hyvä melkein missä vaan, mitä ryhdyn tekemään. Suurin ongelmani on ollut mielenterveys, joka on vienyt energiaa, jonka olisin voinut käyttää asioihin panostamiseen.

  VastaaPoista
 18. Todella hyvä kirjoitus! Naisten älykkyyttä vähätellään aivan liikaa. Sanoisin että tunnen enemmän älykkäitä naisia kuin miehiä, jotenkin yhteiskunta ilmeisesti on kouluttanut kaikki olemaan hiljaa siitä. Itsekin olen mensan jäsen(mies), mutta minulla on naistyökaveri jonka sanoisin olevan älykkäämpi kuin minä. Olen yrittänyt kannustaa häntä tuomaan sitä esille enemmän, mutta hän aina vähättelee itseään, mitä en ihmettele yhtään kun työyhteisökin vähättelee hänen ongelmanratkaisukykyään. Olenkin nyt yrittänyt käyttää omaa miehistä äänioikeuttani(valitettavaa että tälläinen käsite on olemassa) kiinnittämään huomiota tämän loistavan ja älykkään persoonan ominaisuuksiin, ja välillä jopa onnistunutkin. Ja tämä ei ole mikään ”söpöä, tuo mies yrittää auttaa säälittävää naista” -kirjoitus, ei, ei ja vielä kerran ei, yritän omalla toiminnallani tuoda tätä blogikirjoituksen epäkohtaa esille omassa toimintaympäristössäni, ja suosittelen lämpimästi sitä myös muille.

  VastaaPoista
 19. Älykkäät käyttäkää niitä aivojanne ratkaistaksenne maailman ongelmat, että meidän normojen on hyvä elää ja olla.

  VastaaPoista
 20. Tätä blogia ylläpitää korkealla ÄO:lla varustettu lapsellinen typerys. Mielenkiintoista!

  VastaaPoista
 21. 1900-luvun nerokkaimpiin ja merkittävimpiin lukeutuva Nobel-palkittu fyysikko Richard Feynman sai älykkyystestistä vain 125 pistettä. Loistava matemaatikko Julia Robinson sai 98 pistettä. Marilyn vos Savantilla on korkein koskaan mitattu älykkyysosamäärä. Kaksi ensimmäistä muistetaan esimerkiksi kvanttimekaniikan polkuintegraalista (Feynman), QED-kvanttikenttäteoriasta (Feynman), MRDP-teoreemasta (Robinson). Jo näiden ymmärtäminen vaatii nyrjähtänyttä aivotoimintaa. Teoreettisen fysiikan ja matematiikan ongelmien ratkaisu ja uusien teorioiden kehittäminen sen sijaan vaatii täysin poikkeuksellista älykkyyttä. Feynmanin kaltaisia neroja syntyy ehkä muutama vuosisadassa. Marilyn vos Savant taas muistetaan yleisesti ainoastaan siitä, että hänellä on korkein mitattu älykkyysosamäärä. Ymmärrätkö pointtini?

  "...mutta olen huolissani siitä, että satunnaista puolueetonta stipendia lukuunottamatta jäin ihan kokonaan tunnustuksetta ja yhteiskunnallisen tuen ulkopuolelle."

  Miksi sellaisesta ominaisuudesta, jonka kehittymiseen sinulla ei ole ollut osaa eikä arpaa, pitäisi palkita? Meriittien tulee ratkaista, ei jonkun yksittäisen testin tuloksen. Feynman opiskeli lapsena vapaa-ajallaan esim. edistynyttä algebraa, analyyttistä geometriaa, differentiaalilaskentaa, ym. Lista on pitkä. Miten itse käytät vapaa-aikasi?

  "Jos minusta tuntuu vaikean ongelman edessä, että en ymmärrä, muistutan itselleni, että jos minä en ymmärrä, miten kukaan muukaan voisi."

  Harvemmin kuulee älykkäältä ihmiseltä näin itsekeskeistä ja ylimielistä lausahdusta. Ilmeisesti korkea älykkyys ei automaattisesti tarkoitakaan sydämen sivistystä, kypsyyttä tai edes immuniteettia kognitiivisille vinoumille, joita sinulta tekstin perusteella tuntuu löytyvän. Jos olet kerran todistetusti älykäs, niin suosittelen, että otat viestistäni kopin, ja laitat potentiaalisi hyötykäyttöön. Tosi asia on se, että ketään ei kiinnosta sinun älykkyytesi tai seinääsi komistava psykologin allekirjoittama paperi. Sen sijaan sinun taidoilla, tekemisillä ja sanomisilla on muille enemmän painoarvoa. Maailmassa on aika monta sinua älykkäämpää naista, jotka ovat todella ottaneet irti kaiken kyvyistään. Maailmassa on myös aika paljon vähän vähemmän älykkäitä naisia, jotka ovat tehneet samoin. Keksin helposti miljoona asiaa, jotka ovat ajankäytöllisesti hyödyllisempiä ja tehokkaampia kuin blogin pitäminen kainalokarvojen kasvattamisesta. Muistan tarha-ajoiltani erään pikkupojan, joka temppuillessani kiipeilytelineessä sanoi osaavansa myös, mutta kun pyysin todistamaan, niin poika vetosi siihen, ettei jaksa todistaa typeryksille yhtään mitään. Nähdäkseni älykkyydellä leveilyssä on loppujen lopuksi kyse ihan samasta asia. Älykkyys ei myöskään tarkoita sitä, että jotenkin automaattisesti muodostaisit parempia mielipiteitä, kuin Gaussin käyrällä vasemmalle puolellesi sijoittuvat kuolevaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko kompata tossa että synnynäisten ominaisuuksien perusteella ketään ei pitäisi nostaa esille tai laittaa erityisasemaan, ja korkea älykkyysosamäärä kuuluu näihin ominaisuuksiin.

   Poista
  2. Eihän tässä tekstissä niin väitetäkään, vaan kaivattiin tukea tämän synnynnäisen ominaisuuden hyödyntämiseen ja ymmärtämiseen. Sama kuin jollekin pitkälle ihmiselle aina vaan sanottaisiin, ettet sinä ole pitkä ja ohitettaisiin kaikki pituuden aiheuttamat ongelmat eikä autettaisi lasta ikinä ymmärtämään, mitä hyötyä pituudesta voisi olla.

   Poista
 22. Ja tällainen ihminen toimii opettajana?

  VastaaPoista
 23. Kiitos tosi paljon tästä kirjoituksesta. <3 Olet ihana nero, ja kunnioitan sua tosi paljon.

  VastaaPoista
 24. Uskomattoman itsekeskeinen ja typerä kirjoitus. Selvästikään Mensan jäsenyys ei tarkoita että olisi oikeasti älykäs. Itsekkin kuulun tuohon 1% mutta ei tulisi mieleenikään käyttää sitä lyömäaseena sillä Mensan kortilla ei ole sen muovipalan arvoa suurempaa merkitystä... Oikea älykkyys ei ole Mensan testeissä pärjäämistä (sen voi vaikka opetella) vaan muiden ihmisten kunnioitusta ja nöyryyttä. Yleensä vain täydet idiootit korostaa omaa erinomaisuutaan kun ei teoillaan siihen pysty...

  VastaaPoista
 25. Epäilemättä hän onkin älykäs. Eihän hän muutoin olisi keksinyt esimerkiksi tehdä Tinderissä sellaista koetta, josta hän kirjoitti tämän blogin suosituimmaksi tulleeksi kirjoituksessa.
  Toinen asia kuitenkin on, minkälaisen vaikutelman hän itsestään antaa - ja haluaa antaa. Tähänkin kirjoitukseen liittyvissä kuvissa hän sevästikin on tarkoituksella ja jopa melkoisesti vaivaa nähden laittautunut mahdollisimman stereotyyppisen ilotytön näköiseksi. Ja sellaiset tuskin yleensä herättävät vaikutelmaa erityisen älykkäästä ihmisestä, pikemminkin päin vastoin.

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!