perjantai 8. maaliskuuta 2019

Kunnolliset alusvaatteet ovat ekoteko

Ihanaa naistenpäivää! Ekoilusarja jatkuu tällaisella hyvin naistenpäivään sopivalla postauksella eli bodypositive-teemaisilla alusvaatekuvilla. Bodypositive siksi, että kyllä, minäkin saan ylipainoisena esiintyä juuri niin kuin haluan eli vaikka alusvaatteissa. Postauksen informatiivisessa osiossa kerron jälleen yhdestä arkisesta ympäristöteosta eli laadukkaista alusvaatteista. Tein postauksen jo siitä, miten välttelen ketjuliikkeitä, ja sen vastapainoksi kerron niistä asioista, joihin kannattaa panostaa. Yksi näistä on laadukkaat alusvaatteet.

Kun järjestin vaatteitani edellisessä postauksessa kuvailemaani kapselivaatekaappiin, huomasin, että tällä hetkellä ainoat laadukkaat arkirintsikkani eli Lumingerielta saamani Elomi Bijout olleet melkeinpä jatkuvassa käytössä. Tajusinkin, että käytän pääosin ihan muutamia rintsikoita - niitä, joiden hankkimista olen harkinnut huolella ja jotka oikeasti sopivat. Sitten on niitä epäistuvia ja halpoja alelöytöjä, joita en käytä, koska ne eivät tunnu mukavilta päällä ja koska osasta töröttää luita ja ties mitä ulkona. Kaiken huipuksi niitä ei viitsi heittää pois, sillä pahimmassa tapauksessa en ole koskaan edes käyttänyt niitä.

Minä joka perjantai
Millainenkohan ekologinen jalanjälki syntyy, kun ostaa kymmenet huonot rintsikat, jotka eivät päädy käyttöön ja joita ei oikeastaan kehtaa edes kirpparille lahjoittaa, vs. kunnon istuvat rintsikat, joita käyttää usein ja jotka kestävät parhaimmillaan vuosia hyvinä?

Oikein hävetti katsoa läpi rintsikkalaatikkoani. Siellä oli 15 kappaletta surkeita rintsikoita, jotka ovat maksaneet 15-30 euroa ja jotka eivät ole niitä ostaessanikaan oikeasti istuneet. Laskeskelin, että ne ovat kukkaroani keventäneet noin 330 eurolla ja varmasti lisänneet ekologista jalanjälkeäni aika reippaasti. Puhumattakaan siitä, että ne vievät tilaa kaapistani enkä edes kehtaa heittää niitä pois.

Päätin, että tästä lähtien ostan vain mukavia ja toimivia alusvaatteita, jotka sopivat täydellisesti. Ei enää kompromisseja. 


Tajusin myös, että alusvaatelaatikkoni tarvitsee kipeästi täydennystä. Laitoin viestiä Lumingerielle (kurvikkaiden ihan oma alusvaateliike verkossa ja nykyään ihan minun luottoliikkeeni) ja sainkin sieltä sovitukseen neljä ihanaa alusvaatesettiä. Valinnanvaikeus oli ihan todellinen, etenkin, kun Lumingerien ihanat tyypit olivat osanneet valita JUURI minun makuuni ja tietysti täydellisesti istuvia settejä. Ihan oikeasti, ainoat toiveeni olivat, että setit ovat mukavia, sopivat arkikäyttöön mutta ovat kuitenkin ihanan näköisiä.

Lopulta valitsin kaksi settiä sillä perusteella, että mitä oikeasti arjessa käyttäisin. Näistä yhden setin sain esitelläkseni sen blogissa ja toisen ostin ihan itse. Tämä ensimmäinen valkkaamistani seteistä on Sculptresse by Panachen Carmel (rintsikat täällä ja alushousut täällä). Se on ultramukava päällä, mutta kuitenkin tukeva ja tyylikäs.

Hyvät rintsikat ovat tarpeeksi tiukat ja tukevat, mutta eivät ahdista
Väri on hiukan hankala noista vastavalokuvista nähdä, mutta tässä näkyy setin ihana violetti sävy. Kangas on pehmeää, mutta leikkaus tukeva ja tissit pysyvät hyvin kupissa. Olkaimet ovat leveät, takana kolme hakasta ja kaarituki mukava. Alushousujen pitsi ei ole kutittavaa (inhoan sellaista!) ja nekin ovat oikein mukavat.


Toinen setti ihastutti minut pienellä kasarifiiliksellä! En tiedä, mistä fiilis tuli, ehkä mustasta kiiltävästä materiaalista. Siinä on matta- ja kiiltäväpintaista kukkaiskuviota, joka aluksi näytti minusta aivan pantterikuosilta. Päätin siis, että nämä ovat rintsikat sellaisiin hetkiin, kun haluan muistaa sisäisen kissapetoni. Kyseessä on Gorsenian Black Orchid -rintaliivit ja alushousut.


Nämä ovat hiukan Panachen settiä jämäkämmät ja eikä kangas ole yhtä pehmeää ja joustavaa. Silti ne ovat todellakin yhtä mukavat ja olenkin ottanut ne ihan arkikäyttöön. Rintsikat on testattu myös keikkakäytössä, ja ne a) pitivät tissit aloillaan jopa pomppiessa ja b) eivät hiertäneet pitkänkään illan aikana. Alushousut tulevat mukavan korkealle ja ovat tukevat, mutta eivät hiosta. Jatkoon siis.


Nyt minulla on kolme täydellistä settiä enkä oikein muuta tarvitse - tosiaan ne aiemmin saamani Elomi Bijout ovat edelleen ihan loistavassa kunnossa, vaikka olen niitä jo puolitoista vuotta käyttänyt varmasti yli puolet ajasta. Nyt käyttötaakkaa jakavat nämä kaksi muuta settiä ja näillä pärjään erittäin hyvin arjessa. Ainoastaan isojen kaula-aukkojen kanssa joutuu kaivelemaan muita malleja.

Isot rinnat vaativat rintsikoilta enemmän ja niinpä niistä nyt vaan joutuu maksamaan enemmän kuin peruskokojen rintsikoista. Jos kuitenkin laskee hinnan per päivä, niin aika halvalla pääsee, kun vertaa noihin tusinarintsikoihin. Ja kun miettii ympäristöä, niin säästö on vielä isompi. Kun sanotaan, että kannattaa panostaa laatuun, se todella pitää paikkansa sekä ympäristön että ihan oman talouden kannalta.


Olen joskus aikamoinen pihistelijä, mutta pyrin siihen, että kengät ja alusvaatteet ovat minulla aina hyviä. Laatuun panostaminen liittyy myös muihin kuin alusvaatteisiin toki, mutta alusvaatteet ovat päällä ihan jokainen päivä, joten niistä on hyvä aloittaa.

6 kommenttia:

 1. Tuttuja fiiliksiä. Olen tullut siihen tulokseen, että hyvät rintsikat 50-60 eurolla (koska siinä hintahaarukassa ovat ne, joita itse tykkään käyttää) silloin tällöin tulevat paljon halvemmiksi niin maailmalle kuin minullekin, kuin kymmenet lörtsöt ja huonot kympillä-parilla usein. Pitääkin tsekata, onko Lumingeriella kaarituettomia urheiluliivejä. Inhoan kaaritukia! Minusta tuntuu, että ne ovat (korkokenkien ohella) nykyajan vastine ennenvanhojen korsettimuodille - tukalat ja vaivalloiset mutta jostain syystä välttämättömät. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, samaa mieltä! Lumingeriella oli kaarituettomia ja juuri mietinkin, että seuraavaksi kokeilen niitä. En ole koskaan kokeillut muita kaarituettomia kuin urheilurintsikoita, mielenkiintoinen konsepti - ehkä kun on niin tottunut tukiin, ei osaa edes suhtautua!

   Poista
 2. Puhut aivan tosijuttuja. Pari vuotta sitten heitin kaikki turhat alusvaatteet pois ja panostin kunnolla uusiin. Ostin muutamat setit ja puuvillaisia alushousuja, ja käytän samoja yhä edelleen. Hinta oli korkea, mutta hyvällä huoltamisella tämä tulee paljon halvemmaksi ja MUKAVAMMAKSI.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavuus on tärkeintä! Minunkin pitäisi ostaa oikein kunnolla jotain puuvillaisia alushousuja, ne ovat parhaita.

   Poista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!