maanantai 4. maaliskuuta 2019

Kapselivaatekaappi

Tässä jatkuu juttusarja helposta arkipäivän ekoilusta ja kulutuksen vähentämisestä! Nyt on vuorossa keksintö, joka

- tekee tilaa vaatekaappiisi
- auttaa pukeutumisessa
- vähentää vaatehävikkiä
- säästää rahaa
- säästää aikaa
- säästää hermojasi. 

Kuten nokkelimmat jo otsikosta päättelivät, tässä postauksessa kerron, miten tehdään kapselivaatekaappi.

Mikä kapselivaatekaappi on? 

 

Kapselivaatekaappi on periaatteessa ihan vanha keksintö. Siinä erotellaan vaatteet sen mukaan, minä vuodenaikana niitä käytetään - tämähän on ihan tuttua mm. talvi- ja kesävaatteiden, kuten toppahousujen tai shortsien, siirtämisessä ullakolle. Kapselivaatekaapissa kuitenkin laitetaan vaatteet neljään pinoon: talveen, kevääseen, kesään ja syksyyn. Käytössä on aina yksi kapseli, ja kolme muuta viedään varastoon.

Tässä näet neljä vuodenaikaa

Miksi tekisin itselleni kapselivaatekaapin?


Katsopa vaikka tätä mekkoa. Mieti, mihin vuodenaikaan se olisi sopivin. Käyttäisitkö sitä esimerkiksi talvella? Et niin! Tämä mekko kuuluu selvästi kesään.


Moni kuosi, väri, materiaali tai vaatemalli on sellainen, että se ei sovi ihan jokaiseen vuodenaikaan. Itse en voisi kuvitella käyttäväni esimerkiksi viininpunaista keväällä, kukkakuosia talvella, pastellivärejä syksyllä tai musta-kultaista mekkoani kesällä. Paksut neuleet kuuluvat syksyyn ja talveen - kesällä kylmän ilman sattuessa käytän mieluummin hupparia kuin neuletta. Voin hyvin käyttää shortseja ympäri vuoden, mutta vain tietynlaisia shortseja. Koko ajan minulla käytössä ovat esimerkiksi tummansiniset paperipussimalliset shortsit, kun taas nämä raidalliset sopivat vain kesään.


Usein vaatekaappia penkoessa tulee olo, että ei löydä mitään päällepantavaa. Tämän ovat monet minimalistit ratkaisseet niin, että karsivat vaatteita rajusti - kumma kyllä, tällöin puettavaa löytyy helpommin ja ne olemassaolevat vaatteet tuntuvat relevantimmilta. Jos ei tähän minimalismiin pysty, kuten itse en, kapselivaatekaappi tekee saman efektin, sillä karsit 3/4 vaatteistasi pois kaapista - mutta et luovu niistä!

Miten kapselointi vähentää vaatehävikkiä?


Suomen talvi on pitkä. Vaikkapa nuo raidalliset shortsit eivät tunnu tärkeältä vaatekappaleelta elokuusta toukokuuhun, vaikka kesällä olisikin elänyt pelkästään niissä. Mieti tilannetta, että etsiessäsi vaatteita lokakuussa löytäisitkin nuo shortsit - puhumattakaan siitä, että helmikuussa vaatekaappia siivotessasi tulee väkisinkin mieleen, että et ole käyttänyt shortseja ainakaan puoleen vuoteen kertaakaan! Ehkä tulee fiilis, että ne pitäisi antaa UFFille. Paitsi että kesällä tarvitset taas uudet luottoshortsit, joten käyt sellaiset ostamassa.

Tältä turhalta hankinnalta voisit säästyä, jos elokuussa pakkaisit haikein mielin shortsit kesäkapseliin. Toukokuussa vaihtaessasi kevätkapselia kesään löytäisitkin nuo viime kesän parhaat ystäväsi! Olet jo melkein ehtinyt unohtaa ne, mutta kapselia purkaessasi viime kesän hauskat muistot palaaavatkin jo mieleen. Shortsit ovat ajankohtaiset, joten ne pääsevät heti käyttöön, ja ympäristö ja rahasi säästyvät yhdeltä ylimääräiseltä shortsiparilta.

Jotkut vaatteet saattavat tuntua jopa aivan typeriltä vääränä vuodenaikana. Esimerkiksi poropaita kesällä, pastellimekko lokakuussa tai oranssi-musta asukokonaisuus toukokuussa. Luulisi, että tämä on ihan itsestäänselvää, mutta näin ei aina ole. Mieli on erilainen kesällä ja talvella. Säästyt monelta turhaan hukkaan heitetyltä vaatteelta, kun hieman varaudut ja kapseloit ne odottamaan taas oikeaa vuodenaikaa.

Kaiken huipuksi aina, kun avaan uuden kapselin, olen hieman yllättynyt - ai niin, tämäkin minulla oli! Tuntuu, kuin saisin laatikollisen uusia vaatteita. Se on vähän kuin shoppailua. Uusi kapseli myös aina hetkeksi aikaa inspiroi minua panostamaan enemmän pukeutumiseen. Muutkin huomaavat tällöin usein mekkoni tai paitani ja kehuvat asuani - aivan kuin se olisi uusi.

Miten kapselivaatekaappi helpottaa pukeutumista? 


Kun kaapissa on vähemmän vaatteita, löydät haluamasi helpommin ja nopeammin. Myös se auttaa asun suunnittelussa, että vaatteet ovat yhteensopivia - usein syyskapselissa on vaikkapa syysvärejä, talvella tummempaa ja kesällä värikkäämpää.

Musta-kultainen mekko ei käy kevääseen, mutta talvella se on ihana

Miten lajittelen vaatteet kapseleihin? 


Jotkut vaatteet voivat olla ympärivuotisessa käytössä. Esimerkiksi minulla tällaisia vaatekappaleita ovat farkut, musta kellohame ja jotkut t-paidat. Tämä on ihan okei!

Suurin osa vaatteista kuitenkin sopii parhaiten tiettyyn vuodenaikaan. Tietysti esim. syksy ja talvi voivat hieman sekoittua, mutta ainakin minulle on pääosin selvää, mitkä vaatteet ovat syksyvaatteita ja mitkä taas talveen sopivia. Fiilikseen vaikuttaa jo aiemmin mainitut materiaali, kuosi, väri ja malli.

Jos et heti saa fiilistä siitä, mihin kapseliin vaate sopisi, muistele tilanteita, joissa olet käyttänyt vaatetta. Voit myös kuvitella itsesi eri vuodenaikoina käyttämään sitä. Vertaile sitä muihin kapselin vaatteisiin ja miettiä, minkä kanssa se sopisi yhteen.

EI NÄIN!
Kapselivaatekaapin järjestäminen vaatii hieman vaivaa, mutta lopulta se säästää niiiin paljon, että se todellakin on sen arvoista.

2 kommenttia:

  1. Tosi käytännöllinen idea! Tällä hetkellä oma vähäinen vaatevarasto on jaettu lähinnä talvi-syksy- ja kevät-kesälinjalla. Voisin koittaa etsiä sieltä joka vuodenajan ja jakaa entisestään, kokeilla miten käy. Sun neljä vuodenaikaasi on tosi tyylikkäät!

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä! Minulla on ongelma vaatteiden kanssa, niitä tursuaa joka nurkasta ja kaikki tuntuvat ihan turhilta. Jospa tämä auttasii! Aion tänä vkl syventyä siis kapselivaatekaapin saloihin :)

    VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!