lauantai 18. elokuuta 2018

Oodi PMS:lle

Minun piti tänään siivota, joten laitoin Chromecastin kautta telkkariin pyörimään siivousmusiikkilistan Youtubesta. Pysähdyin kuitenkin katsomaan Katy Perryn Roar-musiikkivideota (biisin ajatus on hyvä, mutta Katy on ihan mitäänsanomaton ja jättää minut ihan kylmäksi). Nyt kuitenkin katsoin kun Katy istui valtaistuimella ja manspreadasi oikein kunnolla. Aloin itkeä ja ajattelin että YOU GO GIRL, TAKE YOUR SPACE SIS!

Siitä tajusin, että nyt on taas se aika kuukaudesta. Täti Irma ei vielä tullut kylään, mutta hänen vähän pelottavampi siskonsa kyllä. Nyt mietitte, mikä maailmassa voisi olla pelottavampi kuin neljän päivän verenvuotofestit. Vastaus on Pirjo Marjatta-Sinikka eli PMS.


PMS ei ole pelottava minulle vaan muille, koska niiden aikana olen ihan hiton boss - kyllä, jopa normaalia enemmän. Sietääkin olla peloissaan. Saan asiat tehtyä. Kaikki ne vaikeat jutut, joita olen koko kuukauden lykännyt, saa Pirjo tehtyä. Joku on ollut minulle inhottava? Pirjo hoitaa. En ole saanut oikein rahaa takaisin jostain kaupasta? Pirjo järjestää. Se inhottava sähköposti, jonka minun piti kirjoittaa? Jätä se Pirjon huoleksi!


Kun tajusin, että niiden siunattujen päivien aikana kun Pirjo on kylässä, kukaan ei mahda minulle mitään, ryhdyin miettimään, miksi en olisi koko ajan hiukan Pirjo. Olen ottanut häneltä oppia jo muutaman vuoden ajan ja nyt olen aikalailla voittamaton suurimman osan ajasta. Jos kieltäydyn tai suutun jostakin asiasta, josta pitäisikin kieltäytyä tai suuttua, tunnen oloni tosi voimakkaaksi. Puolustan itseäni ja muita. Minua hiukan pelätään. Se ei aina ole huono asia.

On ihan käsittämätöntä, että PMS, hormonit ja menkat on nähty (ja jotkut näkevät yhä, miettikää!) syinä sille, miksi naiset eivät ole hyviä johtajia. Sitten taas hormonit miehillä - vau mikä juttu! Miesten hyvät johtajuustaidot ja menestyminen johtuvat tietenkin miesten testosteronin aiheuttamasta kilpailuvietistä, riskien ottamisesta ja aggressiivisuudetsa - samat ominaisuudet, jotka naisilla nähdään hysteriana ja ohimenevänä hormonimyrskynä.


Toki PMS:n aikana minua myös itkettää, kuten alun esimerkistä näkyy. Mutta miksi itkeminen olisi paha juttu? Minulla on vaikeuksia purkaa tunteitani kuukauden muina aikoina. PMS saa minut itkemään ehkä Taylor Swiftin Shake it off -videolle (tämä tapahtui) enkä osaa sanoa syytä tälle, mutta se puhdistaa. Itken varmasti myös asioita, jotka minun täytyy saada ulos. PMS saa minut antamaan koko muun kuukauden panttaamille tunteilleni tilaa. Olen varma, että se on terveellistä. Vai mitäs sanotte, onko parempi itkeä ja olla vihainen kerran kuussa vai ampua sata ihmistä ostoskeskuksessa tai koulussa? Niinpä.


Ehdotankin uudeksi maailmanlaajuiseksi käytännöksi, että kaikille maailman ihmisille määrätään PMS yleisen turvallisuuden vuoksi. Käytännössä siis miehille annetaan lääkkeitä, jotka matkivat naisten hormonitasoa PMS:n aikaan. Luulisi tämän olevan helppo keksintö, naisethan ovat vuosikymmeniä vetäneet jo hormoninappeja yhteisen edun vuoksi.


ps. Joku on väittänyt, että PMS on keksitty juttu. Mutta koska olen myös lukenut usean asiantuntijan sanomana, että e-pillereistä ei ole haittavaikutuksia, luotan mieluummin omiin kokemuksiini. Kaikilla ei ehkä ole PMS:ää, mutta minulla on. 

10 kommenttia:

 1. En tiedä mistä johtuu, mutta kun olen lukenut blogiasi vuosia niin minua järkyttänyt kertomuksesi siitä että jouduit festivaaleilla raiskatuksi sai mieleen ajatuksen siitä ettei vain ole tapahtunut pahin mahdollinen eli että entinen puolisosi olisi raiskannut sinut? Kun kuitenkin yleisin raiskaustilanne on sellainen, missä sekä uhri että tekijä ovat toisilleen läheisiä. Toivottavasti olen väärässä, mutta se selittäisi monta asiaa. Minut entinen miesystäväni raiskasi ja sen jälkeen on ollut oikeastaan mahdotonta rakentaa uutta seurustelusuhdetta ja myös moni niistä asioista joita arjessa esiintyy - kuten PMS - ovat saaneet aikaan silmittömiä pelkotiloja ja ahdistuneisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon tosi pahoillani sun kokemuksista, mutta tää kommentti on silti täysin asiaton ja mulle tuli tosi inhottava olo, kun luin tän. Mitä oikein ajattelit, että tulet tänne blogiini julkisesti kyselemään raiskauksestani ja esittelemään spekulaatioitasi? Ja täytyy sanoa, että vaikka olisit kysellyt yksityisestikin, niin tämä viestisi olisi ollut oksettava. Asia ei kuulu sinulle millään tavalla eivätkä arvailusi pidä ollenkaan paikkaansa. Entinen puolisoni on paras ystäväni.

   Seuraavaksi mieti hetken, mitä kirjoittelet.

   Poista
 2. En itsekään koe että alkuperäinen kommentoija olisi ollut mitenkään asiallinen, mutta toisaalta tulee mieleen miksi julkaiset asioita joihin et halua kommentteja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluan herättää keskustelua ja mielelläni juttujani saa kommentoida, kunhan kirjoittaa terveitä ja normaaleja kommentteja, joita voisit kommentoida jollekin ihmiselle päin naamaakin.

   Jos tarvii vetää kaikki noin mustavalkoiseksi, niin tässä sulle vastaavanlainen kysymys: miksi kävelet pihalla jos et halua tulla hakatuksi?

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus, kuvatkin on tyylikkäät :) (tykkään etenkin tuosta jalasta hehe)
  Itselläni PMS-oireet on olleet pitkälti fyysisiä kolotuksia, mutta sen sijaan itkuisuus liittyy meikällä selvästi väsymykseen. Siinä vaiheessa kun liikuttuu joka toisesta Metro-lehden uutisesta (oli se sitten iloinen tai surullinen), niin sitten tietää, ettei ole tainnut nukkua kunnolla :D
  Kämppikseeni taas iskee menkkojen aikana vimmattu siivousinto, mikä on meidän talouden kannalta ihan hyväkin juttu heh.

  VastaaPoista
 4. Pyydän anteeksi. En tarkoittanut olla ilkeä ja spekuloida vakavilla asioilla. Tiedän että asia tuntuu varmasti pahalta ilman ulkopuolisten kommenttejakin. :(

  VastaaPoista
 5. Mäkin oon itkenyt shake IT offille 💛

  VastaaPoista
 6. Mun PMS on ihan paska, silloin vain ottaa päähän. Meillä on sellainen työnjako, että puoliso hoitaa kotihommat ja minä käyn töissä. Hän itse tätä ehdotti, toim. huom! No, kun mulla on PMS, mulla ärsyttää ihan pikkuasiat. Minään muuna aikana kuusta ei ärsytä se, että ovissa on ehkä hiukan tahroja (koirat ja puolison lapset), kylppärin kaakelien saumoja ei ole ihan heti pesty (ei niitä kukaan pese viikoittain tai edes kuukausittain) tai vieläkään makuuhuoneen ikkunassa ei ole peitelistoja, mutta kun tulee PMS saapuu, alkaa hirveä ärsytys juuri tällaisista pikkuasioista. Puren hammasta ja olen hiljaa, koska tiedostan, että kyse on vain hormoneista eikä me hukuta paskaan tai kuolla nälkään (ja remontti on suurilta osin kesken minun takiani). Haluan myös olla enemmän itsekseni ja olen tavallista hiljaisempi.
  Mnä ehdotan uudeksi käytännöksi, että ei aseteta kaikille ihmisille PMS:ää! Voin ihan hyvin luopua omastani!

  VastaaPoista
 7. Onpa kiva, että oot alkanut taas kirjotella!

  En oo ikinä ajatellut PMSää näin mutta katotaan kun seuraavaksi tulee sen aika :D

  VastaaPoista
 8. Mun miehellä on kaksisuuntainen mielialahäiriö. Itselläni PMS on helpottanut ja kohta varmaan alkaa 'mummotauti' eli vaihdevuodet. Miehellä sen sijaan mieliala aaltoilee ja kun hän on maaniseen suuntaan menossa niin kaikki ärsyttää, ja mikään ei ole riittävän hyvin. Masennusta kohti mennessä mikään ei tyydytä eikä mikään ole silloinkaan hyvin ja kosketuskin kuulemma sattuu. Ennen hoito on ollut hänelle riittävää, ja luulen että miehillä on kanssa oma keski-iän kriisinsä. En muuten olisi iljennyt mainita tästä hänen mielialansa vaihtelee noin kuukauden sykleissä, mikä voi kuulostaa hupaisalta. Mutta tosiaan hänen kohdallaan on kyse vakavasta sairaudesta jollaista ei kaikilla ole, mutta toisaalta: PMS on hyvin lievä, vaikkakin suhteellisen voimakas mielialaan vaikuttava tila. Itse kokeilin joskus mielialalääkkeitä siihen, mutta lopetin koska pelkäsin lääkeriippuvuutta.

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!