torstai 9. maaliskuuta 2017

Käykää katsomassa Hidden Figures

Koetin keksiä jotain runollisempaa otsikkoa, mutta mikään muu ei tiivistänyt asiaani yhtä hyvin. Siis käykää katsomassa eilen ensi-iltaan tullut Hidden Figures. Tulin juuri kotiin elokuvista pikkusiskoni kanssa, ja pyyhin silmiäni vielä kotimatkalla - olin itkenyt melkein koko leffan ajan heti alusta asti. Kyseessä ei sinänsä ole mikään surullinen elokuva, mutta se käsittelee tärkeitä aiheita ja oli todella koskettava. Loppukin on oikein toiveikas ja rohkaiseva. Elokuvasta tuli todella hyvä mieli (itkemisestä huolimatta!), ja se ehdottomasti pelasti muuten aika raskaan päivän.

Kuva täältä (käyttövapaa)
Leffa perustuu tositapahtumiin. Se kertoo kolmesta tummaihoisesta matemaatikkonaisesta 60-luvun Jenkeissä. Naiset työskentelevät Nasalle, joka kisaa Neuvostoliiton kanssa avaruuden herruudesta. Yksi naisista laskee matematiikkaa, yksi insinööröi (:D) ja yksi opiskelee itsekseen ohjelmointikieltä, jolla alkaa käyttelemään uutta IBM:n konetta. Ei uskoisi, että elokuva, jonka aihe on matikan laskeminen, on niin tunteita herättävä! Mutta tietysti matikka ei ole se olennainen asia, vaan oikeus sen laskemiseen ja kykyjen valjastaminen. Elokuvassa minut sai kyyneliin kaikenlainen epäreiluus, rotuerottelun kamaluus ja rohkeat naiset, jotka vastustivat vallitsevia totuuksia ja kaksin- tai kolminkertaisiakin muureja.


 Lopuksi vielä kerrottiin, miten naiset jatkoivat uraansa ja missä he ovat nyt. Tietysti tarina oli siloteltu jenkkityyliin, mutta viihdyttävään sellaiseen. Tykkään siitä, että vaikeita asioita käsitellään (suhteellisen) kepeästi ja optimistisesti. En olisi välttämättä jaksanut istua kaksituntisen draamafestin läpi.

Elokuva oli sekoitus Imitation Gamea ja Piikoja, ja etenkin visuaalisesti lähellä jälkimmäistä. Tykkäsin molemmista ihan hirveästi ja itkin myös niitä katsoessani. En yleensä ole hirveä itkupilli, mutta näissä on kaikissa tosi koskettavat aiheet. On ihan mahtavaa, että nyt historiaa kerrotaan vähemmistöjen näkökulmasta ja nostetaan esiin piiloon jätettyjä henkilöitä. Kunpa vielä samaa tehtäisiin esimerkiksi Suomessa - kaipaisin elokuvaa vaikkapa saamelaisten suomalaistamisesta.

No, etten mene nyt liian vakavaksi, lopetan tähän. Tulin koneelle oikeastaan vain kirjoittamaan lyhyen kehotuksen. Voitte sitten tulla kertomaan, oliko suositukseni hyvä vai oliko se erittäin hyvä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!