torstai 8. joulukuuta 2016

Miksi meidän kaikkien pitäisi todellakin olla feministejä

Luin tässä vähän aikaa sitten yhteiskuntaopin opettajan mielipidekirjoituksen, jossa hän on mielensä niin pahoittanut siitä, miten verorahoilla levitetään kauhistuttavaa tasa-arvon aatetta eli feminismiä. Kommenttiosiossa valitetaan tietysti siitä, miten feministit itkevät turhista asioista ja esimerkiksi poikien huononevat arvosanat eivät kiinnosta ketään, koska tissiviikko vie liikaa tilaa parfyyminhuuruisista aivoistamme. Jos joku tulkitsee feminismin väärin, ei se ole feminismin vika.

Tyttöjen pärjääminen koulussa on monen feminismin vihaajan lempiaihe. Kysellään, mikseivät feministit tee mitään poikien koulumenestyksen parantamiseksi. Kysymykset ovatkin hieno näyte kysyjien ajattelukyvyistä, sillä juuri tällaisia asioita feminismi pyrkii parantamaan. Miten, kysyvät urpot ja ilmeisesti ainakin yksi yhteiskuntaopin opettaja. Ruki selittää.

Otetaan esimerkiksi oma aineeni, äidinkieli. Tiesittekö, että mitä paremmin kirjoittaa äikän, sitä paremmin menestyy myös muissa aineissa? Lukiolaisten äidinkieli -kokoelmateoksessa (2011) on mielenkiintoisia pohdintoja ja tutkimustietoa. Yhdessä osiossa pohditaan sitä, miksi tytöt tosiaan pärjäävät poikia paremmin äidinkielessä - sekä ylioppilaskokeiden että Pisa-tutkimuksen perusteella. Yo-kirjoituksissa tyttöjen arvosanat ovat keskimäärin jopa puoli arvosanaa parempia kuin poikien.

Vaikka äidinkielen taidot ovat paljon muutakin kuin kirjoitukset, katsotaan nyt esimerkkinä yo-kokeessa pärjäämistä. En väitä, että tässä olisi koko totuus, mutta ainakin tämä selittää paljon. Lukiolaisen äidinkieli -kirjassa esitellyn Kielitaidon kirjo -tutkimuksen mukaan kolme seikkaa olivat yhteydessä hyvään äidinkielen arvosanaan:

1. Kaunokirjallisuuden lukeminen
2. Tietotekstien lukemisesta keskusteleminen
3. Laajojen tekstien kirjoittaminen ja positiivinen asenne

Tyttöjen paremmat arvosanat selittyvät mm. sillä, että he lukevat enemmän kaunokirjallisuutta, kirjoittavat enemmän laajoja tekstekä ja heillä on opiskeluun positiivisempi asenne. Nämä seikat johtuvat puolestaan yhteiskunnallisista asenteista ja odotuksista sekä sukupuolirooleista. Tietyt toiminnot on määritelty kuuluvaksi joko miehille tai naisille, ja tätä jakoa odotetaan kaikkien noudattavan. Turmio sille, joka määrätyt rajat ylittää
Perinteisesti tyttöjen kiinnostus koulunkäyntiin, lukemiseen ja kirjoittamiseen nähdään positiivisempana kuin poikien. Vai mitä sanoo perinteisiä arvoja kannattava henkilö esimerkiksi pojasta, joka kirjoittaa runoja, päiväkirjaa tai blogia? Tai millainen on poika, joka lukee paljon vapaa-aikanaan? Positiivinen asenne opiskeluun näkyy esimerkiksi siinä, että tyttöjen suorastaan oletetaan olevan kiinnostuneita opiskelusta ja esimerkiksi kokeisiin lukemisesta, kun taas pojille sallitaan löyhempi kiinnostus kouluun ja heitä kannustetaan muihin harrastuksiin.

Lukiolaisten äidinkieli esittelee myös melko mielenkiintoisen toteamuksen sukupuolittuneista eroista koulumenestyksen tutkimisessa ja selittämisessä. 1970-luvulta lähtien tyttöjen poikia huonompaa menestystä matematiikassa ja fysiikassa on käsitelty ongelmana, joka aiheutuu sukupuolesta ja tyttöjen heikommista ominaisuuksista. Vaginalla on aika vaikea laskea, se pitää kyllä myöntää. Poikien heikompaa koulumenestystä selostetaan puolestaan heistä riippumattomilla seikoilla, kuten pedagogiikalla, metodeilla, teksteillä tai opettajilla. Vastaavasti poikien menestys johtuu heidän älykkyydestään, kun taas tyttöjen menestys selitetään samoilla ulkoisilla seikoilla kuin poikien epäonnistumista. Siis aina, kun tyttö menestyy, syy on tyttöä suosivien olosuhteiden, ja kun poika menestyy, syy on pojan älykkyyden. Normaalitila on sellainen, että poika menestyy ja tyttö ei. Tällainen oletus ja vastuun väistely ei ainakaan auta oppimista. Epäonnistuessa olisi hyvä ohjata oppilasta miettimään, mitä hän olisi voinut tehdä paremmin. Jos asenne on sellainen, että epäonnistuminen johtuu opettajista ja tyttöjen suosimisesta, ei virheitään voi ikinä korjata.


Feminismi pyrkii aktiivisesti purkamaan tällaisia oletuksia ja rooleja, joiden vangiksi jäävät niin tytöt kuin pojatkin. Tasa-arvon toteuttaminen ja asenteiden muutos vievät kuitenkin aikaa, sillä asenne, jonka mukaan lukemisesta ja kirjoittamisesta nauttiva poika olisi jotenkin vähemmän mies, istuu melko tiukassa. Asenneilmapiiriä muuttamaan ovat tervetulleita ihan kaikki.

Sanon siis teille, meninistit ja muut feminismin vihaajat: Yhdistäkää joukkonne! Koko kansa poikien koulumenestyksen puolesta! Kannustakaa poikia lukemaan. Ostakaa läheiselle pojalle päiväkirja. Perustakaa yhteinen blogi, jossa esittelette päivän asuja. Kehottakaa poikianne pysymään perjantai-iltana sisällä ja lukemaan Kaari Utriota. Nyt isät ja pojat yhdessä kynät käteen ja kielikuvia luomaan - ei se runo itsestään synny. Vaatikaa ja odottakaa pojilta panostusta opintoihin ja menestystä koulussa. Suomi nousuun!

Tai voitte toki jatkaa kitisemistä Hesarin kommenttiosiossa ja lassukkapiireissänne.

13 kommenttia:

 1. Erinomainen teksti! Meitsillä alkaa vanne kiristää päätä kun näen kitinää siitä että feministit ei auta poikia ja miehiä, vaikka vapaammat sukupuoliroolit ovat kaikkien etu.

  VastaaPoista
 2. Paitsi että nykyisin feminismin nimen alla touhutaan ihan muuta kuin tasa-arvon ajamista. Ja niistä touhuista johtuu "feminismiviha".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä jos tuut Tero pois sieltä Tumblrista, esim. katsomaan suomalaista politiikkaa ja järjestöjä, ei oo niin paha mieli.

   Poista
  2. Joo, Tumblr-feminismin kanssa ei kannata olla missään tekemisissä.

   Poista
 3. Todella hyvä teksti! Esimerkiksi se että tunteellisuus on perinteisesti mielletty vain naisten jutuksi, aiheuttaa epätasa-arvoisuutta psykiatrisessa terveydessä nimenomaan miesten tilannetta heikentävästi. Masennuksesta kärsivä naishenkilö hakee vastaavassa tilassa olevaa mieshenkilöä todennäköisemmin itselleen apua, koska perinteisesti omien tunnetilojen tutkiskelu ja niistä puhuminen ei ole "miesten juttu".

  VastaaPoista
 4. Mainio teksti feminismin poikia/miehiäkin tukevasta puolesta! Itse luen itseni myös melko feministisesti ajattelijaksi, silti tavallaan kyllä ymmärrän kyseistä opettajaa. Pikaisella katsomisella en huomannut, että hän itse olisi kommenttiosioon edes osallistunut, eli en pitäisi idioottien näkökantoja hänen syynään/vastuullaan.

  Mielestäni hän ei varsinaisesti edes keskustellut feminismin hyvistä, tai huonoista puolista, oli vain sitämieltä että aatesuuntaa propagoivaa tekstiä ei sellaisenaan ja noin provosoivassa muodossa tulisi yleisenä totuutena valtion instituutiossa jakaa, mistä kyllä olen samaa mieltä.

  Ehdottomasti feminismistä olisi hyvä puhua myös opetuksessa enemmän, mutta kirja joka esittää väitteen, että kaikkien täytyisi olla jotain on mielestäni hieman ongelmallinen. Mielestäni aatteet, olivat ne sitten hyviä tai huonoja ovat jokaisen itse päätettävissä, eikä virallisen valtiontahon tulisi kehitysvaiheessa oleville nuorille tuputtaa yhtään mitään. Ja kyllä, tiedostan että esimerkiksi uskonnontunnit eivät tätä ideologiaa toteuta, siksi nekin olisi mielestäni muokattava paremmin yleisesti uskonnoista kertoviksi, ilman ilmassa olevaa sivuviitettä että kaikkien pitäisi olla kristittyjä :)

  Iloista päivää terveisin nimimerkki: Tietoa, ei mielipiteitä

  VastaaPoista
 5. Muuten hyvä juttu, mutta genitaalit eivät ole yhtä kuin sukupuoli.

  VastaaPoista
 6. Henkilökohtaisesti voisin hyväksyä tälläisen kirjan jakelun koulussa jos feminismi olisi vain ja ainoastaan tavoite ilman muuta sisältöä. Näin ei kuitenkaan ole, feminismi sisältää paljon muutakin kuin vain tavoitteen tasa-arvosta. Voin jakaa tavoitteen jakamatta keinoja, feminististä teoriaa tai muuta vastaavaa sisältöä.

  Tämän takia näen ongelmallisena että virallinen julkinen taho jakaa lapsille kirjaa jossa ajetaan selkeää tavoitetta siihen että kaikkien tulisi olla feministejä. Uskon että tässä on taustalla hyvä tarkoitus, mutta hyvä tarkoitus ei oikeuta periaatteen murtamista. Olen varma että esimerkiksi Neuvostoliitossa jaettiin valtion toimesta "Miksi meidän kaikkien tulisi olla kommunisteja" ja varmasti sielläkin hyvillä tarkoitusperillä.

  Minusta yhteiskunnan yhteisiin arvoihin perustuvista periaatteista, kuten tasa-arvosta tulee ja pitää käydä keskustelua, niitä tulee tuoda esiin, mutta niihin ei voida sitoa mitään aatteita. Feminismiki on aate, jolla on paljon muuta sisältöä kuin sen tavoite, tämän takia tälläistä toimintaa ei pidä julkisen tahon, kuten koululaitoksen toimesta, edistää.

  VastaaPoista
 7. Ylläolevan kommentin kaltainen ajattelu hämmentää minua, sillä koko koulun opetussuunnitelmassa on aika vahvasti läsnä monet aatteet ja oletukset siitä, millainen tämä meidän maailma ja yhteiskunta on. Ja eiköhän tämän kirjan jakamisen ajatus ole juuri herättää keskustelua ja ajatuksia? En ota kantaa, kun en ole sitä nähnyt tai keskustelua seurannut enempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kim,

   Ajattele asiaa näin, meidän arvomme on että edustuksellinen demokratia on hieno juttu. Jos mietitään Suomea niin varmasti koko yhteiskunnan paras on kaikilla puolueilla tavoitteena.

   En kuitenkaan näe mitään järkeä että koulussa esitettäisiin että "meidän kaikkien tulisi olla sosiaalidemokraatteja".

   Tavoite on eri asia kuin liike joka sitä ajaa. Kuten sanoin aiemmin, kannatan itse feminismin tavoitteita, jos se määritetään tasa-arvoksi. En kuitenkaan kannata kaikkia niitä asioita jotka feminismiin yhdistyvät aate-tasolla, liikkeenä. En ole samaa mieltä feministisestä teoriasta, en ole samaa mieltä monista toimintatavoista jne.

   En hyväksy niitä perusteluja jotka kirjasessa esitetään feminismi-termin käyttöä varten.

   Minusta kouluun sopiva lause olisi "Miksi meidän kaikkien tulisi kannattaa/edistää tasa-arvoa".

   Poista
  2. "kouluun sopiva lause" tuohon voisi laittaa "lause / ajatuspolku"

   Poista
 8. Nykyinen feminismi ei aja enää tasa-arvoa. Olen itsekin ex feministi, kunnes näin kyseisissä piireissä vakavia seksistisiä piirteitä miehiä vastaan mm. Vanhemmuusasiossa, väärät raiskaussyytteet etc Vanhan kansan feministit kääntyisivät haudassaan nykyfeministien ideologiasta. Itse en pysty käyttämään omaa nimeäni, koska puolustaessani myös miesten etua vaikeissa asioissa, sain niskaani paljon ahdisteluita ja uhkauksia feministeiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väärät raiskaussyytteet? Puhutko nyt raiskaussyytteistä, joissa ei ole jaettu tuomiota mm. näytön puutteen vuoksi, vai niistä, joissa "uhri" on kertonut suoraa valehdelleensa?

   Poista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!