maanantai 3. lokakuuta 2016

Töitä työttömille

Torstaina Ylen A-talkissa puhuttiin nuorisotyöttömyydestä. Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski kehotti työttömiä "katsomaan metsään" ja menemään sinne tekemään tekemättömiä töitä (IL:n juttu asiasta). En tajua, miksi tästä on noussut niin kamala haloo ja päivittely, ideahan on hyvä. Ihan turhaan ne työttömät istuu kotona turhan panttina, kun voisivat olla hyödyksi.

Työssäkäyvät joutuvat metsässä kävellessään väistelemään polulle kaatuneita puita, koska työttömät ovat liian laiskoja.
Toki "metsään katsominen" oli vain yksi idea. Kaupungissakin on Kosken mukaan tekemätöntä työtä, ja olen samaa mieltä. Ei tarvinnut kuin hetken miettiä, ja keksin aika monta juttua, joissa työttömistä voisi olla hyötyä - jos koottaisiin jokin innovaatiokomitea, näitä tulisi varmaan vielä paljon lisää.

1. Katujen siivoaminen

Työttömät voisi laittaa siivoamaan katuja ja keskustaa. On ällöttävää, miten porttikongeissa haisee kusi ja koiranpaskaa on ympäriinsä - jos työttömät valjastettaisiin hyötykäyttöön, olisi meillä työtätekevillä paljon mukavampaa töihin kulkiessa, kun ei tarvitsisi pohtia, mihin astuu.

2. Vanhustenhoito

Tämä oli oikeastaan Kosken idea, mutta otin sen tähän listalle kuitenkin, niin hyvä ajatus oli. Vanhukset istuvat tylsistyneinä ja työttömät istuvat tylsistyneinä - yhdistetään ne ja ongelma on ratkaistu! Työttömät voisivat pitää vanhuksille seuraa, antaa lääkkeitä ja vaihtaa vaippoja, niin hoitajienkin kiire lakkaisi. Mikä vielä parempaa, ehkä työttömien apu tekisi muutamasta hoitajasta tarpeettomia ja hekin voisivat siirtyä työttömiksi vanhustenhoitajiksi. Näin yhteiskunta säästäisi taas hiukan rahaa, mutta työt tulisivat kuitenkin tehdyiksi.

Miksi tätäkään pystyyn kuollutta puuta ei ole saatu kaadettua? Kysynpähän vaan, työttömät.

3. Lastenhoito

Työttömät voisivat auttaa myös lastenhoidossa, niin ei tulisi uutisiin jatkuvasti tällaisia pakkosyöttöongelmia tai päiväkodin pihalta karkaavia lapsia. Oma-aloitteinen työtön voisi järjestää lapsille retkiä ja ehkä jopa helpottaa oikeiden kansalaisten työtaakkaa hakemalla pihalla palelevia lapsia hoitoon luokseen.

4. Omien kiinnostuksenkohteiden mukaiset työt

Stereotypioista huolimatta monilla työttömillä on muitakin kiinnostuksenkohteita ja osaamisalueita kuin sohvalla makoilu ja laiskottelu. Tämä erityisosaaminen tulisi hyödyntää mahdollisimman hyvin. Kasvatuksesta kiinnostuneet tai siinä koulutetut työttömät voisivat esimerkiksi mennä oma-aloitteisesti kouluihin ja vähän kasvattaa lapsia pihalla tai luokkahuoneissa, lääketieteestä kiinnostuneet voisivat mennä terveyskeskuksiin lyhentämään jonoja ja antamaan diagnooseja ja ne, joilla on luontaisesti auktoriteettia, voisivat mennä kaduille ylläpitämään järjestystä. Taiteellisesti lahjakkaat voisivat mennä maalailemaan naapuruston taloja, kun työssäkäyvät ovat kiireisiä töissään, hyvät kuskit voisivat heittää työssäkäyviä töihin ja hakea heitä sieltä ja muotitietoiset voisivat mennä neuvomaan shoppailijoita vaatekauppoihin.

Itse ainakin olen niin avarakatseinen, että sallisin mielelläni parin työttömän auttavan minua kotitöissä, käynhän itse oikeissa töissä, joten minulla ei oikein ole aikaa eikä voimia enää työpäivän jälkeen. Voisin ottaa yhden työttömän kokiksi, yhden siivoamaan ja yhden pieniin kodin ylläpitotöihin. Lisäksi naapurin työtön voisi viedä koirani aamuin ja illoin ulos.

Tässäkin olisi vaikka miten monta neulasta ja käpyä työttömille siivottaviksi!
5. Muut yleishyödylliset tehtävät

Työttömiä voisi käyttää hyödyksi myös erilaisissa kriisitilanteissa. Poliisit voisivat käyttää poliisikoirien sijaan työttömiä, jotka säästäisivät arvokkaita poliisihenkiä esimerkiksi rynnäkössä. Porissa on joskus keväisin pahoja tulvia, joiden aiheuttamat vahingot voitaisiin estää esimerkiksi käyttämällä työttömiä tulvaesteinä. Niitä voitaisiin kerätä kellarien ulkoseinien syrjille. Työttömistä voitaisiin myös saada hyvä ratkaisu nousseeseen ruoan hintaan: lihavimmat voitaisiin laittaa jauhelihaksi ja huonokuntoisempia voitaisiin käyttää kasvualustana esimerkiksi yrteille.

Näillä ideoilla Suomi nousuun! Keksittekö vielä lisää?

17 kommenttia:

 1. Siis vau, ihan mielettömiä ideoita! 8D Taidankin heti tästä juosta naapurin mummon luokse siivoamaan ja laittamaan ruokaa ja sen jälkeen lähimpään metsään vähän siivoamaan lisää, ettei kukaan kunnollinen työssäkäyvä joudu kompastumaan mihinkään irtaimeen roinaan. Suomi nousuun! :''D

  VastaaPoista
 2. PS. "Metsää on hoidettavana vaikka millä mitalla!" Koska metsäthän kuolevat välittömästi pystyyn tai vähintäänkin sanovat sopimuksensa irti ja lähtevät lätkimään rajan taakse, jos niitä ei jatkuvasti hoida! ;)

  (Ikään kuin Suomen metsiä ei jo muutenkin "hoidettaisi" tarpeeksi.)

  Vai johtuukohan se mestäluonnon monimuotoisuuden rankka alamäki ja lajien uhanalaistuminen siitä, että laiskat työttömät eivät ole jaksaneet hoitaa metsiä tarpeeksi? Jospa rientäisimme kaikki päiviemme ratoksi hoitamaan metsiä, eiköhän tilanne kohenisi.

  VastaaPoista
 3. Miten olisi kaupan kassan päätyyn pakkaamaan ostoksesi ja kantamaan ne kotiin? Liukuhihnan taakse laittamaan se saamarillinen ostostenerottelija hihnalle niin ei tarvitsisi tapella enää netissä, kenen se kuuluu laittaa?
  Ehkä menen vaan ovimatoksi eduskuntatalon ovien eteen.

  VastaaPoista
 4. Loistavia ideoita! Kyllähän käpyjä keräämällä elää! Vuokran voi maksaa neulasilla ja muumeilta opittiin, että niitä voi myös syödä. Ja hei, parkkihalleihin tarvittaisiin liikenteenohjaajia, ettei kenenkään työpäivän jälkeen tarvitse polttaa päreitään tyhjää ruutua etsiessä.

  VastaaPoista
 5. Tiedän kyllä tämän läpäksi, mutta ite ajattelin yksi kerta ihan vakavasti, että kun kerran olen niin perhanan yksinäinen työtön niin voisin hyvin mennä pitämään vanhuksille seuraa. Siinä olisi vaan win-win, kumpikaan ei olisi yksin :D Ja vanhuksilla on oikeesti hyvää juttua.

  Mutta joo, totta puhuen noita kaikkia hommia vois tehdä numero viitosta lukuun ottamatta, jos joku vaan maksaisi palkkaa. Halukkaita varmasti olisi, mutta mistä rahat. Pointti on just siinä, että siks ei ketään palkata, kun ilmaseksi saa niitä ilmasiks töihin pakotettavia työttömiä. Työttömyys ei lähde mihinkään ilmasilla töillä, päinvastoin tulee lisää kun ei ole tarvetta palkata ketään, kun myö työttömät hoidetaan hommat ilmatteeks.

  VastaaPoista
 6. Tulevaisuudessa Jauhelihaksi!3. lokakuuta 2016 klo 18.12

  Työttömänä pakko sanoa, että ilmaiseksi en kyllä tekisi mitään. :D Onhan se nyt helvetin tyhmää. Enemmin sitten palkataan ihan oikeaan hommaan, joka on varma paikka ja jatkuva. Itse vaikka olen sosiaalinen, en koe lapsia tai vanhuksien kanssa työskentelyn olevan itselleni hyväksi.

  Suomessa ei ole sisäistetty sitä, että miten paljon ammatteja muualla maailmassa onkaan olemassa.

  Mulle siis on jankatttu, että ei voi tehdä sitä mistä pitää. Väärin! Mielestäni vain kutsumusammatti kannattaa. Vuosia lastenkodissa asuneena kyllä huomasi, millon siellä joku oli vain siksi, että olisi työ. Sama pätee opettajiin koulussa ja myyjissä kaupan kassoilla.

  Ja jos ja kun kerrot mitä haluat tehdä, sinulle nauretaan paskasesti ja sanotaan, että "eihän tuollaisesta kukaan maksa"

  Totta on, että nuoret haluaa kevyille aloille. Kuten Kampaaja, Kosmetologi, taitelija jne. Mutta ne koulut on täynnä ja sinne ei huonoilla tai keskivertohyvillä keskiarvoilla pääse. Eräässä koulussa joka on valokuvaukseen ja mediaan liittyvä, sinulla tulee olla alan työkokemusta, jotta voit kouluttautua. Eli pitäisi ammatitta saada työ edes hetkeksi, jotta pääsisi ks kouluun opiskelemaan ammatin. Hemmetti mikä noidankehä.

  Itsellä on todella huonokeskiarvo, vaikka olenkin keskivertoa fiksumpi. Koulu ei vaan koskaan ollut se oma juttu ja siellä kokeisiin painottaminen painotti tietenkin koko opitun aineen arvosanaa.

  Tuli vaan tässä mieleen. Ja ymmärrän toki, että tätä nyt ei niin tosissaan ole ehkä blogattu, mutta kunhan kerroin vain mitä mieleen tuli :D

  VastaaPoista
 7. Tässä loistoajatus joka ratkaisee sekä työttömyys- että väestön ikääntymisongelman: pakotetaan kaikki työttömät naiset tehtailemaan lapsia yhteiskunnan mahtimiehille. Kato kun eihän ne äidit muutenkaan tee muuta kuin juo lattea kahvilassa samaan aikaan kun vauva huutaa vaunuissa. Työttömät kun makaa vaan sohvalla muutenkin niin samahan se on maata sen yhdeksän kuukautta kasvattamalla tulevaisuuden vanhusten hoitajaa mahassaan. Kaikki voittavat: Suomi saa lisää veronmaksajia, työttömät naiset tekemistä ja yhteiskunnan mahtimiehet saa jälkeläisiä ja seksiä kjeh kjeh.

  VastaaPoista
 8. Oi kun se olisikin yhtä helposti tehty, kuin sanottu!

  Itse olen työttömänä, menisin tällä hetkellä duuniin, jos vain pääsisin.
  Mutta, kun en puuttuvien tietotaitojen takia pääse alalle, joka kiinnostaa, tai edes johonkin työhön, oikeastaan mihin vain - vaikka sitten siivoojaksi, yritetty on! Tuloksetta. Niin kyllähän se lannistaa.

  Sitten on tietty nämä "Kuntouttavat työkokeilut" yms. Eli palkatta menet ja teet, mitä käsketään. Ja voi, kun pääsisin sellaiseen edes, mutta kun sitä sossun luukulta koitin kysellä, sekä työkkärin, niin eihän minulle ole paikkaa edes kuntouttavassa työtoiminnassa.

  Osasyy saattaa olla puuttuvissa mielenterveydellisissä diagnooseissa, joiden perusteella minut luultavasti julistettaisiin työkyvyttömäksi ja lykättäisiin eläkkeelle.
  Turhauttaa, masistaa.

  Ja jos minulta kysyttäisiin, niin en kyllä itsekään ottaisi itseäni töihin.
  Se voisi olla vaarallista. Olen erittäin epätasapainoinen henkilö joka ei aina osaa ennustaa omia syy-seuraus-suhteitaan. Ja yleensä lopputulos on jotain ikävää, huonoa. Katastrofaalista jopa.

  Kuitenkin, tässä eräs päivä käydessäni kauppareissulla, huomasin, miten täällä lähiössä vanhat mummut koittavat väkisin raahautua kauppakasseineen koteihinsa asti... Ja aloin miettimään vanhuksia.
  Vanhuksia sorretaan! Lykätään "kotihoitopalvelulla" varustettuihin luukkuihin asumaan, ja aina välillä saa lukea niitä uutisia sitten, kun mummu sieltä ja toinen täältä on löytynyt muumioituneena kotiinsa, kun on hoitaja unohtanut käydä katsomassa.
  Ja näin siinä käy, ellet ole rikas mummu, tai rikkaat omaiset, jolloin sinut voidaan lykätä palvelutaloon, edellyttäen, että sinulla on n.1500-2000e kuukaudessa varaa maksaa ylläpidostasi.
  Masistavaa x2.

  Siispä päätin kunnostautua.
  Kyhäsin ihan omin käsin lappusen kaupan ilmoitustaululle, jossa tarjotaan vanhuksille apua esimerkiksi kauppareissuille, kotitöihin ja yleiseen asioiden hoitamiseen. Pientä palkkiota vastaan. (Olenko kauhea kiskuri? :0)
  Joten tässä sitten perse homeessa, sohvalla istuksien ja katsellen kahvikupponen kädessä tuosta olkkarin ikkunasta avautuvaa metsämaisemaa, (joka ei tunnu siivoamista vaativan, mutta sienestämään ajattelin kyllä mennä) odottelen yksinäisiltä vanhuksilta puheluita. Toivottavasti näkevät lukea mun käsialan!
  Vitsi että on sankarillinen olo kyllä.

  Tulee heti positiivisia viboja elämään ja ajatteluun, kun tietää, että voi auttaa muita ja saada aikaan hyvän mielen. Siinä samalla saa autettua itseään, ja paljon. Niin ja oikeasti toteuttaa sen.

  Olen viimeaikoina koittanut alkaa oikein hamstraamaan positiivisia asioita elämääni. Ihan kaikennäköisiä kokemuksia ja ideoita. Erittäin alussa olen vielä tässä projektissa, mutta kyllä vain sekin tuntuu hyvältä!
  Täyttää vuosien negatiivisten ajatusten ja kokemusten kaivertamaa inhoittavaa koloa sielun ja alitajunnan syövereissä ihan pelkällä positiivisuudella! Jeah (y)

  Jos olisin esim. työkkärin tai sossun kautta koittanut päästä auttamaan mummuja, ei olisi ollut toivoakaan!
  Siispä olen nyt oma-aloitteinen työtön läjä. Ja ihan tyytyväinen sellainen. Mitä nyt välillä saankin masis angstailu puuskia sohvalla istuskellessa, perse homeessa.
  Sentään yritän!!

  Ideasi olivat kyllä hyviä, vähän realiteettia mukaan niin ne voisi jopa oikeasti toimia! :)

  Terv. Oma-aloitteinen työtön

  VastaaPoista
 9. Kommentoin lyhyesti, mutta olihan tämä postaus sarkasmia? Olihan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sinun tarvitsee kysyä, haluanko laittaa ihmisiä lihoiksi, niin toivo on kohdallasi aika lailla heitetty.

   Poista
 10. En ole nyt sama nyymi, kuin yllä oleva, mutta kommentoin kuitenkin asiaan liittyen. Eihän tässä varmastikaan kyse ollut siitä, että haluatko pistää työttömiä lihoiksi vai et, vaan ihan yleisesti siitä, mihin sävyyn tässä postauksessasi puhut työttömistä. Sen takia myös toivon, että tää oli sarkasmin täyteinen postaus :D !?

  Kaikki eivät vain pysty eivätkä kykene, tai saa, vaikka kuinka tahtoisivatkin. (TÖITÄ) Mutta ym^^ nyymillä on siis toivo heitetty jo? Auts!

  Haluaisinkin kysyä, että oletko itse koskaan ollut työttömänä tai joutunut vasten tahtoasi työttömäksi?
  Jos, niin kerro ihmeessä meille työttömille realistisia vinkkejä vaikka, että miten itse olet sieltä ojista ja allikoista noussut ja ilmeisesti työllistynyt?
  Vai oletko yksi niistä, jotka ovat lapsesta saakka saaneet (tai tienneet), lähestulkoon mitä haluaa, joilla on ollut turvattu tulevaisuus ja selkeä, mieltä rikastuttava kasvuympäristö?
  Ja jonka pohjalta olet nyt bloggari jne?

  Siis mitä.. Alan olla nyt itsekin jo sekaisin näissä mun turhanpäiväisissä kyselyissäni. Mutta vastaathan, jos kerkeät ja saat selvää teksistäni :D

  Sulla on tosi inspiroivia juttuja täällä kyllä, ja melkein olen jo jäänyt koukkuun tähän sun blogiin ;0 Eikä siis ole tarkoitus olla tyly ämmä sua kohtaan! (tai äijä, hmm) ;)

  Mutta kysynpähän vain! Voihan olla, että sulta saisi hyviäkin vinkkejä tai inspiraatiota työttömien auttamiseksi/toimeennuttamiseksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en osaa sanoa, oletko tosissasi tai trollaatko. En halua pilata omaa ironiaani liiallisella selittämisellä. Vastaan nyt kuitenkin sulle siitä näkökulmasta, että oot tosissasi.

   Jos koko postauksessa käyttämäni liioittelu ei muuten ollut tarpeeksi selkeä viesti ironiasta, ainakin lopusta (lihoiksi panemisesta) se pitäisi huomata.

   Toivon, että tämän postauksen totena ottaneet eivät lukeneet sitä kokonaan - koska jos lukivat ja ottivat silti totena, olen pettynyt ihmisiin. Tähän viittasin myös toivon heittämisellä, siis ekan anonyymin lukutaitoon ja ymmärrykseen, en hänen työllistymiseensä tai muuhun sellaiseen.

   Mun kasvuympäristöni on ollut äärimmäisen köyhdyttävä ja köyhä, joten en siis todellakaan ole syntynyt kultalusikka suussa ja vielä vähemmän bloggaamiseni kumpuaa siitä. Vanhempani eivät olleet kouluttautuneita ollessani lapsi, ja he ovat olleet usein työttöminä. Tämä on tosin toiminut kohdallani toisin kuin monella muulla, ja olen tehnyt ihan kaikkia töitä mitä vaan olen pystynyt jo nuoresta asti. Jos ei lasketa työharjoitteluani kouluavustajana (jonka sain järjestettyä työkkärin kautta), en ole ollut koskaan työttömänä.

   Oma työllisyyteni ei silti tarkoita sitä, että suhtautuisin työttömiin postauksessa mainitulla tavalla. Päinvastoin, ironisoin kansanedustaja Kosken ylimielisiä ja todellisuudesta vieraantuneita ideoita. Se, että joku ottaa postaukseni kirjaimellisesti, on surullista siksi, että ihmisten lihoiksi paneminen ei herätä tässä jossain kokemusta, että tämä kirjoittaja ei voi olla tosissaan.

   Kappas, selitin ironiani auki kuitenkin :D

   Poista
 11. No mutta siis...about kaikkea tuota meikä on työttömänä teheny ja voin kertoa että on hommaa ollu enemmän ku työ- tai kouluelämässä yhteensä! Valtio avokätisesti mulle joutenolopalakkaa maksaa, niin miksei sitte kiitoksena siitä auttelis siellä sun täällä. Ja välillä sitte pittää muistaa toimia lannotteena sohovan nurkassa ettei liikaa uuvu. Työttömyys on ollu elämäni parasta ja aktiivisinta aikaa! Eihän täsä joua töitä hakemaan ku mummoja jonoksi asti ulukoilutettavana, lapsia likattavana, marjoja poimittavana, askarteluja askarreltavana, sukulaisten ikkunoita pestävänä ja pottuja nostettavana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta toi on ehdottomasti oman hyvinvoinnin kannalta paras asenne. Mä olin kotona, en työttömänä mutta "tekemässä gradua" puolisen vuotta, ja mulla meinas pää hajota. Koska en lähtenyt ulos tekemään mitään, mun ei tehnyt enää mieli lähteä ulos tekemään mitään ja noidankehä oli valmis. Mutta mun mielestä kaiken tekemisen ja muun pitää lähteä omasta halusta. Valtio voi tarjota mahdollisuuksia töihin ja työkokeiluihin ja ehkä patistaakin ottamaan niitä, mutta pakottaminen yleensä kostautuu ja voi muuttua hyväksikäytöksi.

   Poista
  2. Voin kyllä rinta röyhiänä todeta, että oon henkisesti ja fyysisesti nyt terveempi ku koskaan! Autuaan parin vuojen työttömyyen jälkeen. Vai onko niitä nyt kolme? Ei voi tietää ku liikaa kivvaa. Tosi monilla tuntuu käyvän niin, että se työ on niin mittava osa koko identiteettiä, että ilman sitä on vähän turha olo. Ja se on niin väärin! Loikkikaa pois semmosista hommista kohti viheriöiviä niittyjä, jokka on ripotelty täyteen apuatarvivia mummoja ja sukulaisia ja ennen kaikkea seikkailuja joihin aikasemmin ei ole ollu aikaa.

   Poista
 12. Näitä kommentteja lukiessa meinasi tulla jo mieleen että eikai Ruki ole muuttunut kukkahattutädiksi. Huh kun säikähdin! :)

  VastaaPoista
 13. Only in vain they are unemployed, sitting at home is also pledged, when it can be useful.

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!