sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Koon 44 farkut

Käyn usein uimassa. Viime viikolla istuskelin uimahallin saunassa ja kuuntelin mummojoukon juttelua. Naiset kehuskelivat uintimäärillään: joku oli uinut puolitoista kilometriä, toinen kaksi. Kaiken lisäksi salakuuntelun perusteella he kävivät uimassa monta kertaa viikossa! Katselin sivusilmällä keskustelijoita ja ihmettelin, miten niin vanhoilta näyttävät ihmiset jaksavat vielä uida niin pitkiä matkoja. Naiset eivät mitenkään erityisesti huokuneet fitnessiä, vaan he näyttivät ihan tavallisilta, hiukan pyöreiltä ja pehmeiltä mummoilta.

Menin itse uimaan vielä vähän lisää, koska olin uinut vain säälittävät puoli kilsaa enkä halunnut hävitä mummoille, vaikka he olisivatkin olleet teräsmummoja. Uidessani mietin, miten vähän ihmisistä kuitenkin näkee päältä päin ja miten paljon käsitykset muista ihmisistä ovat kuviteltuja.  

Tämän vuoden avantokausi on avattu!
Asia mietitytti minua, koska vähän aikaa sitten blogiin oli tultu jälleen jostain keskustelupalstalta ja menin avaamaan linkin, vaikka tiedän, ettei niitä kannattaisi aukoa. Tyhmä minä. Aukaisin sen kuitenkin, ja luin aikamme Einsteinien älykkäitä pohdintoja siitä, miten itseensä tyytyväiset naiset (huom. vain naiset) ovat yhteiskunnan vihollinen numero yksi. Kommenteissa mainittiin mm. allekirjoittanut esimerkkinä siitä, miten lihavat naiset yrittävät oikeuttaa lihavuuttaan olemalla tyytyväisiä itseensä. Minäkin tietenkin promoan sepelvaltimotautia ja kannustan ihmisiä ratkaisemaan ongelmansa ostamalla isompia vaatteita. Kyse oli ilmeisesti näistä blogin FB-sivulla jakamistani kuvista:


Ekan kuvan avulla ihmettelin sitä, miksi minulle, ihan normaalipainoiselle ihmiselle, eivät mahdu jalkaan H&M:n koon 42 (isoin koko) shortsit. Tokassa kuvassa minulla on jalassani koon 44 ("plus-koko") mom jeansit eli äitifarkut. Kertomalla koko-ongelmistani julkisesti yritin tehdä asiasta vähän vähemmän tabua. Suomeksi sanottuna ilmeisesti: hanki itsellesi sepelvaltimotauti!

Älkää ymmärtäkö väärin, en tarvitse kehuja tai vakuutteluja siitä, että en ole lihava - tiedän varsin hyvin olevani supermahtava ja hyvännäköinen, vain muutamia hyviä asioita mainitakseni. Tiedän senkin, että painoni on ihan sopiva ja että olen terve kuin hyvinhoidettu mäyräkoira. Olen myös aika varma, että puolet keskustelupalstan kommentoijista oli trolleja, mutta olen törmännyt tällaiseen argumentointiin myös ihan oikeassa elämässä. Ja syy vaikuttaa mukamas niin hyväntahtoiselta: olen vain huolissani terveydestäsi!

Ikävä kyllä joidenkin ihmisten mielestä heillä on oikeus kommentoida toisten ulkonäköä, jos sen tekee jonkin yleisesti hyväksytyn syyn kuten nyt vaikkapa terveyden nimissä. On todella ärsyttävää, kun omia kauneusihanteita puolustellaan jollain keksityillä syillä, ja verhotaan siten omat pinnalliset mielipiteet johonkin yleisesti hyväksyttyyn muotoon. Se ei ole mitään muuta kuin sitä samaa iänikuista kyykyttämistä ja alistamisen yrittämistä. Jos ihan pelkkä hyvinvointi olisi kauneuden mittari, lehdissä näkyisi aika lailla erilaisia naisia kuin mitä niissä nyt näkyy. Minulle on ihan ok, jos jonkun mielestä kaunista on vaikkapa äärimmäinen hoikkuus, mutta jos siitä on ihan pakko puhua ääneen, sanokaa se sitten edes rehellisesti, älkääkä kätkekö sitä mihinkään valheelliseen mukahuolehtimiseen. Älkää tekään, armolliset lukijat, uskoko, jos joku teille tällaista soopaa latelee, ja mikä vielä tärkeämpää, älkää itse ajatelko niin.

Todellisuudessa ainut asia, mikä tällaisia kommentoijia ahdistaa, on oma pieni ja surkea ajatusmaailma, jolla ei saa vakuutettua naisia vaikka miten tamppaisi jalkaa. Ja jos nyt kävi niin, että anonyymi78 tai mikälie oli tosissaan huolissaan veriarvoistani, voin helpottaa hänen tuskaansa: liikun, syön paljon hyviä rasvoja (siksi rotevat reidet) ja minulla poikkeuksellisen matala verenpaine, jonka takia olen pyörtyillyt randomisti 13-vuotiaasta asti. Se ennustaa kuulemma pitkää ikää. Älä siis huolehdi, olen täällä kiusananne vielä pitkään!

24 kommenttia:

 1. Kun ostan paitoja ne saisi vyötärön kohdalta olla koko 34 ja tissejen kohdalta 36 sitten kun siirrytään housu osastolle ba donka donkan takia koko hyppää 36-40, pitkään häpesin ostaa housuja ja nolotti jos kaverin kanssa shoppailemassa ja 36 koon housut eivät mahtuneet... Kuitenkin liikun säännöllisesti ja syön suht terveellisesti ja paino on normaalin rajoissa niin on vaan pitänyt oppia rakastamaan omaa pehvaa ja vaan ostettava isommat pöksyt. :D "my butt is big and thats just fine and those who might scorn it are invited to kiss it"

  VastaaPoista
 2. Kun ostan paitoja ne saisi vyötärön kohdalta olla koko 34 ja tissejen kohdalta 36 sitten kun siirrytään housu osastolle ba donka donkan takia koko hyppää 36-40, pitkään häpesin ostaa housuja ja nolotti jos kaverin kanssa shoppailemassa ja 36 koon housut eivät mahtuneet... Kuitenkin liikun säännöllisesti ja syön suht terveellisesti ja paino on normaalin rajoissa niin on vaan pitänyt oppia rakastamaan omaa pehvaa ja vaan ostettava isommat pöksyt. :D "my butt is big and thats just fine and those who might scorn it are invited to kiss it"

  VastaaPoista
 3. Itse ihmettelin henkkamaukalla sitä, että myymälän äitiysvaatevalikoimassa oli käytännössä kaikki farkut mallia super skinny. Flare ja bootcut malleja löytyi ehkä yhteensä kolmet.

  VastaaPoista
 4. Mun mielestä henkkamaukan koot nyt yleensäkin on outoja. Jopa vauvojen osastolla meidän 7kk täysin normaalin painoiselle ja pituutiselle vauvalle jäävät pieneksi jo koon 86 bodyt vaikka jätkällä on pituutta 72cm. Muissa merkeissä (esim. Tutta tai lidlin vauvanvaatteissa) menee 74-80cm vaatteet.. sama tyttären kohdalla. Kaverit valittaa samaa että kun kertoo kokoa uteleville sukulaisille,jotka tahtois ostaa lapsille vaatteita niin joutuu sanomaan eri neuvot h&m/lindexin vaatteille sekä tutan/marimekon/cirafin/lidlin vaatteille. Mikä järki? Luulis että edes lastenvaatteissa pitäs olla tietyt kokostandardit mutta niissä tuntuu heittävän välillä todella paljon koot h&m ja muiden merkkien välillä. Mitäköhän silläkin saavutetaan?

  VastaaPoista
 5. Mä latasin eilen instaan kuvan itsestäni bileiden jälkeen ja kirjoitin siihen: "Party is over but I'm still fabulous". Olen siis juuri sellainen yhteiskunnan vihollinen, koska olen tyytyväinen itseeni :). Minullahan on ylipainoa, on sairauden vuoksi kertyneitä kiloja ja raskauskilojakin ja kroppa pääsi lösähtämään raskauden aikana, minulla on ruusufinni ja selluliittia, mutta olen silti fabulous! Ja kun noin sanon, niin joku on kuitenkin sanomassa, että mitä jos muutaman kilon laihduttaisit ja että ootko aatellu hoitaa ihoa. Kyllä, syön terveellisesti ja liikun, mutta paino ei putoa siitä huolimatta ja mitä sitten jos ei putoa, koska olen nyt paljon paremmassa kunnossa ja veriarvot on paremmat kuin 15 kiloa sitten. On käsittämätöntä, että laihuus on hyvinvoinnin mittari. Nyt kun vauhtiin pääsin, niin ilmaisenpa myös sen, että mielestäni fitness-tyyppien elämäntapa ei ole kovin terve, vaikka heitä suuresti monet ihailevatkin.

  Mä en enää lue mitään kesksutelupalstoja, koska en jaksa sitä rakkikoirien haukkumista ja olen ajatellut, että en anna trolleille mitään arvoa edes ottamalla kantaa. No, nyt otin kantaa kuitenkin, koska tämä aihe on mielestäni muutekin tärkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. " On käsittämätöntä, että laihuus on hyvinvoinnin mittari. Nyt kun vauhtiin pääsin, niin ilmaisenpa myös sen, että mielestäni fitness-tyyppien elämäntapa ei ole kovin terve, vaikka heitä suuresti monet ihailevatkin."

   Voisitko ystävällisesti suvaita myös muita kehotyyppejä kuin sitä, johon itse kuulut? Vaikka niin _huolissasi_ meidän _terveydestämme_(bloggauksen aihe huom) oletkin?

   Poista
  2. Pahoittelen, että tulkitsit kommenttini niin, että en suvaitse muita kehotyyppejä. Niinhän en todellakaan kirjoittanut vaan vain sitä, että fitness-elämäntapa ei ole terveellistä. Toki se voi olla, jos kyseessä ei ole itsensä piippuun ajaminen dieeteillä ja liiallisella lihasrääkillä.

   Se, mistä minä olen huolissani, on ihan yleisesti ihmisten huonot elintavat, liikunnan puute ja huono ruokavalio sekä vääristyneet kauneuskäsitykset.

   Poista
  3. Ehkäpä he kaipaavat lihasrääkkikommentteja yhtä paljon kuin sinä dieettikommentteja? Mitäpä jos antaisit fitness-ihmisten olla, niin ehkä hekin antavat teidän "fabulousien immeisten" olla. Ja laiha ihminenkin on valintansa tehnyt, anna heidänkin olla. Älä puutu muiden elämiin. Edes sen terveyden kautta, vaikka se omaa itsetuntoasi niin ihanasti hivelisikin.

   En vieläkään tiedä, ymmärrätkä kommenttiesi ironisuutta suhteessa ylläolevaan blogipostaukseen.

   Poista
  4. Huoh. On aina mielenkiintoista huomata, miten joku vetää herneet nenään ja ottaa asiat noi tajuttoman henkilökohtaisesti ja tekee ihan omia päätelmiä... Jos mielestäsi kommentin kirjoittaminen on puuttumista muiden elämiin, niin sitten on eikä tässä ole kyse oman itsetunnon hivelystä, en ymmärrä tuollaista päätelmää. Sinunkaltaisesi ihmisen kanssa olisi kiinnostavaa päästä keskustelemaan asioista, niin väärinymmärryksen riski ei olisi niin suuri. Voimme jatkaa keskustelua minun blogissani, mistä löytyy joitain laihdutus- ja hyvinvointiaiheisia postauksia ja toivon, että ne luettuasi ymmärrät, mikä näkökulmani asiaan on. En halua kuormittaa tällä jankkaamisella tämän blogin kommenttiosiota :) Pyydän anteeksi, arvoisa Miss Ruki Ver :)

   Poista
  5. Joo tässä ei selkeästi ymmärretty sun pointtia Minttu-Maaria. Mä käsitin sen erittäin hyvin. Munkin mielestä on käsittämätöntä, että laihuus on hyvinvoinnin mittari. Että se että joku nyt painaa toista satakiloa enemmän tarkottas sitä, että se voi huonommin kuin tää toinen ois muka joku oikea peruste..? No way. Ja toi mitä tulee ano sinun kommenttiisi olet oikeassa, ei fitness ihmisillekkää tarvitse kenekää aukoa. Mutta tottakai siitä saa kekustella, että onko sekään oikeasti terveellistä jos miettii, että miten haluaisi esim terveellisemmän elämän. Ja eihän se ole kiva jos joku rääkkää itseään fitness jutuilla esim vain siksi, että häntä on haukuttu aiemmin. Ja hän on päättänyt aloittaa harrastuksen nimeltä Fitness, mutta se onkin saanut yliotteen, koska tää henkilö ei vaikka olekkaan tuntenut oloaan paremmaksi, mutta haluaa nyt todistaa muille itseään.

   Mutta joo Fitness ihmisiä aika harvoin kukaa tavis arvostelee paitsi tietenki lehti palstoilla etc. Mutta ei kadulla esim kukaan huuda timmi mimmille, että hyi oletpas sä lihaksikas ja laiha mene hoitoon! Mee mäkkii syömää! Mutta lihaville huudellaa joka paikassa. Ja jopa normikokoisille.

   Poista
  6. Kyse ei ole pointista vaan siitä, kuinka epäasiallisesti omaa näkemystään ilmaisi. Miksi sitten vedit keskusteluun vastakkainasettelun ylipainoinen vs. laiha vs. lihaksikas, etkä esimerkiksi tarkentanut sopivan liikuntamäärän, kolesterolin tai sisäelinten ympärille kertyvän rasvan merkitystä yleisterveydelle? Miksi keskustelu piti jättää kehotyyppien väliseksi, jos terveysongelmat kerran ovat aivan muualla?

   Ja tuo terveyden tuputtaminen on aivan samaa alentuvaa maammoamista kuin mistä ylipainoiset ovat kärsineet iät ajat. Ja hoikat ihmiset myös - ette vain ole itse koskaan kuulleet sitä "söisit jotain" -huutelua tai hienovaraista pianonsoittajasormi-vihjailua.

   Poista
  7. Jospa luet tämän ja jatketaan keskustelua mun blogissa :)
   http://nainentummissa.blogspot.fi/2014/09/olen-laihtunut-olen-nyt-siis-parempi.html

   Poista
  8. Voi huokaus. Puhu joko omista kokemuksistasi tai yleisellä tasolla, mutta älä sekoita niitä kahta ja ihmettele jälkikäteen, miksi joku veti herneen nenään. Omat voimautumishöpinäsi ovat jees, mutta se iänkaikkinen rasittava laiheliinihalveksunta ja tähtäimen siirtäminen anoreksiaan/ortoreksiaan/mihin tahansa muuhun ei ole millään tavalla tarpeellista. Niillä vain viet pohjan kaikista aiemmista suvaitsevista puheistasi.

   Blogipostauksesi olikin sitten jo järkevämmin rakennettu, kiitos siitä.

   Poista
  9. Ajattelin, että en todellakaan tule tänne enää jankkaamaan, mutta tämä on nyt ihan uskomatonta ja edelleen toivon, että keskustelu jatkuisi mun blogissa, koska tää menee vähän OT. Mistä ihmeestä revit sen ajatuksen, että halveksun laihoja ihmisiä? Onko sen sanominen, että lihavampikin voi tuntea olonsa hyväksi ja olla terve, laihojen halveksimista? Vai se, että totean sen faktan, että laihuuden ihannointi voi olla kohtalokasta ja media tyrkyttää meille vääristynyttä kuvaa naiskehosta? Mistähän tuo Miss Ruki Verinkin postausaihe on saanut alkunsa...?Omista kauneusihanteista en ole täällä maininnut mitään.

   Ravitsemusalan ammattilaisena mun lähtökohta on hyvinvointi ja syömishäiriöasiat ja terveysnäkökulma on mulle niin tärkeitä, että en voi olla nostamatta niitä esille.

   Poista
 6. Ja miten se on keneltäkään pois jos joku on tyytyväinen itseensä! Ei se ole minulta pois että sä tiedostat sun upean vartalon. Lisää vettä myllyyn ja provoa trolleille!

  VastaaPoista
 7. Tästä on ollut enemmänkin juttua täällä Ruotsissa. Lihava ihminen kun ilmeisesti "ihannoi ylipainoa" tai "kehottaa lihavuuteen" pelkällä olemassaolollaan, kuten sanoit. Jos ylipainoinen laittaa itsestään Instagrammiin mahamakkarat paljastavan kuvan anteeksi pyytelemättä ja ilman vakuutteluja siitä, että aikoo kyllä laihduttaa niin jo on lauma terveyspoliiseja paikalla.

  Pahinta on, jos läski tunnustaa syövänsä epäterveellisesti tai kertoo, ettei hän oikeastaan harrasta liikuntaa. Hirveää! Sitten taas nuudeleilla, irtokarkeilla ja laittikokiksella elävän laihan tyypin ravitsemus ja terveysriskit eivät hetkauta ketään pätkääkään.

  VastaaPoista
 8. Läski kelluu hyvin, siinä on syy miksi ne uimahalleja terrorisoivat läskimummot ui aina niin pitkiä matkoja.

  VastaaPoista
 9. Jos miehet kritisoivat maahanmuuttoa, julkisen sektorin menojen paisumista, feminismiä, naisten huonoja elämäntapoja, homoseksuaalisuuden levittämistä ympäriinsä, tai vaikkapa naisten vähemmän kauniita pukeutumis- ja ehostautumistyylejä, niin kaikki tämä asiallinen kritiikki teilataan naisten keskuudessa trollaukseksi.

  Miksi? Eikö naisilla ole kykyä vasta-argumentointiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Argumentoimme niiden kanssa, jotka ovat edes osanneet tsekata wikistä, mitä "kritiikki" tarkoittaa.

   Poista
 10. Lisään vielä tuohon uimahallijuttuun, että sinulla on ihan kaunis vartalo, ei valittamista. Mutta ne läskimummot, jotka ryysii joka paikassa uimahallissa, on todellakin ylilihavia, ja se on ihan fakta, että läski kelluttaa niitä niin paljon, että ne jaksavat uida pitkiä matkoja.

  VastaaPoista
 11. Mulla on ollut peruskoulussa ja lukiossa todella kehno itsetunto, sillä olen poikkeuksellisen kokoinen itsekin ja siitä olen saanut kuulla varmaan kaikki kiusaajien osaamat haukkumasanat. Yliopistossa lakkasin välittämästä kommenteista ja olen huomauttanut asiattomuuksista koska täysi-ikäisiltä saa jo odottaa muutakin kuin sammakoita suusta. Onneksi moni ymmärtää että tässä biodiversiteetissämme on useita tapoja esittää ihmiskehon muoto.

  Ja vaikka olen ollut koko ikäni kiinnostunut terveellisestä ruoasta ja teen ruokani itse, niin välillä - anteeksi nyt kun käytän itse hieman tuhmaa nimitystä - joku valopää kysyy miksi olen lihava sillä eikö kasvisruoalla pitäisi laihtua. Olen fyysisesti täysin terve, mutten silti odota pitkiä eläkepäiviä kun eräitä vakavia verisairauksia esiintyy lähisuvussa paljon. Toistaiseksi kuitenkin voin hyvin ja itsetuntokin on kohdallaan.

  Minulla on ikää jo sen verran että voin ihan hyvällä omallatunnolla näyttäytyä juuri sellaisena kuin haluan. Silti huomaan joidenkin kiinnostuneet katseet, mikä on kieltämättä aika hauskaa ja mieltä hivelevää.

  VastaaPoista
 12. Tuskinpa olet ainoa joka näitten vaatteitten ja ihannevartaloiden kanssa tuskastuu. Miesten vaatetus on keskimäärin tehty enemmänkin Keski- ja Etelä-Eurooppalaiselle malleille. Eli pitkä mutta suhteellisen sutjakka (ei erityisemmin harteikas), pitkät, mutta kapeat jalkaterät. Näillä eväillä ei minulle löydy vaatteita. Viimeinen niitti tapahtui jokunen vuosi sitten, kun ostin kaupasta neljät housut, joista sain tuhottua niistä jokaisen parin kuukauden sisällä (huono leikkaus housujen haaroissa aiheuttaa tämän).

  Onneksi sen jälkeen tajusin ruveta teettämään vaatteeni, ja elämä on ollut huomattavasti helpompaa sen jälkeen, sekä vaatteet kestävät nyt vuosia, eikä niiden olemassaoloon enää kiinnitä huomiota.

  Niin, ja tosiaan, jos kattelee mun BMI:tä (34.6), niin odottaa ihan erinäköistä ihmistä. Eron tekee se, että olen liikkunut 13-vuotiaasta asti suhteellisen paljon, ja nyt satakiloisena ja 170 senttisenä tulee aika usein kommentteja, että ei uskoisi, ennen kuin kokeilevat nostaa. Kestävyysurheilijaa minusta vaan ei tule millään, joten on tyydyttävä nopeuteen, venyvyyteen ja maksimivoimaan.

  VastaaPoista
 13. Miehillä on ihan samanlaisia ongelmia Henkalla(ja muissakin vaatekaupoissa). Housut läpi malliston on suunniteltu etumuksesta täysin väärin. Pullotustila on käytännössä vain kolmannes siitä, mitä normaali mies tarvitsee. Minulla on murrosiästä asti housujen napit ja vetoketjut revenneet täysin spontaanisti ja väkivaltaisella paineella rikki ihan normaalielämän tilanteissa.

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!