keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Inhoan Arttu Wiskaria!

Maailmassa ei ole montaa asiaa, joita inhoan, mutta yksi niistä on Arttu Wiskari. Pääsyy tähän ärsyyntymiseeni on suuri rakkauteni Gösta Sundqvistia ja Leevi and the Leavingsia kohtaan - Arttu, tai joku joka kirjoittaa Artun biisit, kopioi LATLia aivan törkeästi. Jos matkimisen tekisi edes taidolla, mutta ei. LATLin jutut on varastettu pintapuolisesti, yhtään miettimättä, mitä ne kaikki Göstan pienet hienoudet ovat alunperin tarkoittaneet.

Ensimmäiset Artun biisit olivat sitä samaa vanhaa toisesta-korvasta-sisään-toisesta-ulos-liibalaaba-anssikela-vinkunaa, jossa oli "traagisia" tarinoita. Okei, ei vielä tarpeeksi yksiselitteisesti Leeviä, vaikka LATLin biiseille olikin ominaista HYVIN KIRJOITETUT traagiset ihmiskohtalot. Kyllä niistä saa muutkin laulaa. Kuitenkaan mitkään mökkitiet tai muut eivät tietenkään yllä samalle tasolle Göstan kanssa: hänen biiseissään traagista hahmoa oikeasti ymmärretään, vaikka samalla tekoja ihmeteltäisiinkin. Gösta yhdistää sataprosenttisen nerokkaalla tavalla arjen näennäisen pinnallisuuden ja pienet huomiot perimmäisiin kysymyksiin ja syvän melankolian kevyeen huumoriin. Tässä taidonnäyte Matkalla Motowniin -biisistä (joka muuten kertoo ihan täysin meidän äidistä):

Ja pihvinuijaksi käy vellikauha
Spagetiksi pelkkä kanttinauha
Säilyy järkkymätön mielenrauha kun ei piittaa riskeistä

Voi kakun koristeeksi saippuaa vuolla
Ja ruokamyrkytykseen kaikki kuolla
Kun jälkiruoaksi saa lautaset nuolla, niin päästään tiskeistä

LATL - Matkalla Motowniin

Vaikka aluksi Arttu Wiskarin biisit saivat minut vain vaihtamaan radiokanavaa, vereni alkoi kiehua Sirpa-biisin myötä. Nyt Wiskari ei yrittänyt vain wannabe-traagisten tarinoiden kertomista, vaan varasti myös (huonosti) Leevin musiikkityylin. Puhumattakaan siitä, että koko biisi on ihan täysi kopio Koko talvi kesämökillä -biisistä. Eikä pelkästään tarina ole samanlainen, vaan ihan säveltä myöten on kaikki viety. Kuunnelkaapas biisit päällekkäin. Lisäksi Wiskarin biisissä käytetään tietyntyylistä naisen nimeä samalla tavalla kuin Leevien biiseissä (tässä biisissä Anja). ARGH! Tässä vaiheessa päätin, että Arttu pääsee inhoamieni ihmisten listalle.

Miten voimme yli talven kestää                                        Missä voisimme vielä säästää
ja missä hitossa me hiukset pestään?                               voiko mäyräkoiran luontoon päästää?  
Pyykit sentään huuhdella voi laiturilta                             Kun lokakuussa öisin pakastaa

Vai onko avanto ja järvi jäässä                                          Maan antimia täällä syödään   
ja mihin ripustamme pakkassäässä?                                  pullorahat pitkävetoon lyödään           
Lohduttoman pimeä on talvi-ilta                                       Kaikki meni, silti Sirpa vielä rakastaa      

LATL - Koko talvi kesämökillä                                        Arttu Wiskari - Sirpa

Mutta ei, Wiskari ei lopettanut tähän! Nyt häneltä on tullut uusi hirvityskopiolallatus! Harvoin hermostun mistään näin paljon, mutta en vaan ymmärrä, miten joku kehtaa matkia näin selkeästi! Huutomerkkejä!!! Kahvimaito-biisissä ei ole pelkästään varastettu juuri sitä näennäisen arkista, mutta syvällistä tapaa kertoa asioita - vaikka Wiskarilla tämä jää pelkästään matkimisen asteelle, mitään todellisen syvällistä ei biisissä ole - vaan myös Leevin tunnetuimpien biisien tuttu diskobiitti. Ymmärtääköhän Arttu/Artun taustatyypit, miksi Leevi and the Leavings on käyttänyt diskomusiikkia? Yhtye nimittäin leikitteli erilaisilla musiikkityyleillä, ja niillä oli ihan funktiokin, nimittäin heikomman puolelle asettuminen ja tämän oppositioaseman tukeminen. Levyille valittiin usein joku sellainen musiikkityyli, joka ei ollut suosiossa levyn julkaisuhetkellä, kuten iskelmä tai disko. Gösta oli myös musiikillinen nero, joka rakensi biisien taustat huolellisesti monikerroksisiksi.

Ja koska tämäkään ei ole vielä tarpeeksi, on mukaan otettu myös arjen keskellä yllättävät groteskit ja pikkutuhmat jutut, jotka olivat Göstalle tunnusomaisia. Tiedätte kai, pystyssä ja sykkivänä olevat toteemipaalut jne. Ja tietenkin kopiointityyli on jatkunut ihan pienimmissäkin Göstan ilmaisutavoissa, kuten asian tutuksi tai arkiseksi tekeminen puhekielisen se- ja ne-pronominien käytöllä määräisen artikkelin tyyliin.

Mietin miksi flaksi silloin käy
kun tiskivuoren alta ei näy
edes sitä tiskiharjaa

Arttu Wiskari - Kahvimaito


Ja taas sä määräilet
kun keittiössä hääräilet
ja touhuat kuin viimeistä päivää, kun hellalle kiehui taas se hernekeitto
- -Jos väität ettet koiraa saa
tai pientä kissanpoikasta
niin hommataan se vauva ja laitetaan sille sitten ikkunaan ne muumiverhot

LATL - Kyyhkynen ja kyykäärme

En ole raivoissani siksi, että olisi otettu vaikutteita LATLista. Sen voi tehdä nimittäin tyylillä. Esimerkiksi PMMP osoittaa kunniaa Leevi and the Leavingsille kappaleella Henkilökohtaista. Biisissä kuuleekin Göstan vaikutuksen, niin sanoissa kuin musiikissakin, mutta tämä kappale on oikeasti tehty taidolla ja Göstan inspiroimana, mutta kuitenkin PMMP:n tyyliin. Siinä ei ole törkeää matkimista tai kopiointia, mutta sen verran tarpeeksi tuttuja elementtejä, että biisin esikuva on selkeä. Kaiken lisäksi idoli on selvästi ilmoitettu levyn kansitekstissä, kun taas Wiskari kieltää Leevin kopioimisen. Argh.

Nyt sopisi jo soittaa;
riitely oli turhaa.
Heti haluaisit taas
ne lapset ja sen puutarhan


PMMP - Henkilökohtaisesti

Ja jos Arttu haluaisi ihan rehellisesti matkia, hän tekisi covereita Leevi and the Leavingsin biiseistä. Vaikka se varmaan olisikin aika paha raiskaus, olisi sekin parempi kuin nämä hirvittävät wannabe-Leevi-biisit, joita hän nyt tekee. 

Totuus on, että Gösta on vaikuttanut todella moneen bändiin. Esimerkiksi Apulannan Sipe Santapukki on nimennyt Gösta Sundqvistin suurimmaksi vaikuttajakseen ja sanonut, ettei löydä tarpeeksi hienoja sanoja kertoakseen yhtyeestä, joka muutti hänen elämänsä ja joka edustaa hänelle täydellisyyttä. Voisin sanoa aivan samalla tavalla, vaikka en musiikkia teekään. Ja voisin myös sanoa: fuck you, Arttu Wiskari. 

Kaiken tämän inhoni kruunaa tietenkin MÄYRÄKOIRAN PAKKASEEN JÄTTÄMINEN! Nyt oikeesti, Arttu! #neverforget

 ps. Huh, teki hyvää saada tämä pois rinnalta!

45 kommenttia:

 1. mä oon niin raivonnu miehelle ihan samasta asiasta, perkeleen arttu wiskari.

  VastaaPoista
 2. Mä oon jo hetken kiinnittänyt huomiota tähän samaan asiaan! En kestä! Argh!
  -Mör

  VastaaPoista
 3. Ulkomailla asuminen on suojellut minua Wiskarin Artulta (ja Arttua minulta) mutta voi herrajumala kun ensimmäistä kertaa kuulin Mökkitien. Luulin sitä vitsiksi, ja vähän hassuksi Anssi Kela -parodiaksi. No eipä ollut, ei.

  VastaaPoista
 4. Arttu Wiskari on niin täyttä kuraa että korvat valuu verta kun minkä tahansa sen biisin alkusoinnut kajahtaa radiosta. Ihanaa etten oo yksin!! En ymmärrä miten kukaan voi tosissaan sanoa tykkäävänsä tosta täysin laulutaidottomasta ääliöstä?!

  VastaaPoista
 5. Ei hitto tajusin nyt vasta että mistä tuo Sirpan melodia on niin tuttu! Ilmankos jo ekalla kuuntelukerralla siitä tuli niin vahvasti Leevi & the Leavings mieleen...

  Itsekään en kuulu oikein tämän tiskarin faneihin. En oikein ymmärrä sitä herkkyyttä ja koskettavuutta jonka jotkut kuulevat ko. herran biiseissä. Mua vaan ärsyttää. On olemassa semmoinen tietty (kyllästynyt, halveksiva, melkein huvittunut mutta enemmän kyrpiintynyt) ilme joka naamalle leviää jos yrittää kuunnella lyriikoita. Onneksi yleensä voi vaihtaa kanavaa.

  VastaaPoista
 6. Ei ole ensimmäinen tapaus laatuaan. Oletteko huomanneet, että Iron Maidenin Fear of the dark on kopio Mikko Alatalon Känkkäränkästä? Tässä todisteeksi pari lainausta Iron Maidenin biisistä:

  "I have constant fear that something's
  Always near"

  Selvästikin Iron Maiden laulaa siitä pelosta, mikä aiheutuu Känkkäränkän seuratessa kaikkia sinun liikkeitäsi.

  "Have you ever been alone at night
  Thought you heard footsteps behind
  And turned around and no one's there?"

  Känkkäränkkä se siellä naputtelee kepillään ja saa aikaan askelilta kuulostavaa kopinaa. Tämäkin siis suoraan varastettu Känkkäränkästä.

  "The unknown troubles on your mind
  Maybe your mind is playing tricks"

  Tässä Känkkäränkän perusidea varastettu ryöhkeästi. Känkkäränkkä aiheuttaa huolia ja murheita, jotka ovat niin kummallisia, että uhrit epäilevät järkeään.

  Fear of the Dark on siis liki suora kopio Mikko Alatalon Känkkäränkästä.

  -Osmoosi69-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt rupesin miettimään miltähän känkkäränkkä kuulostaisi koko stadionin laulamana, kun jo fear of the dark on ollut yksi vaikuttavimmista biiseistä mitä olen koskaan kuullut koko stadionin laulamana.

   Poista
 7. Olen aivan samasta asiasta paasannut ystävilleni ja perheelleni. Pirun Wiskari!

  VastaaPoista
 8. Nimenomaan! Ja siinä, missä Leevien biisien tarinat oli traagisia, on Wiskarin tarinat pikemminkin tragikoomisia (koska ne on aika huonoja).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leevien tarinat on musta tragikoomisia, mutta hyvällä tavalla - ne on tarkotettukin sellaisiksi, pienet koomiset piirteet on tarkkaan harkittuja ja tekee fiiliksen aidoksi eikä liian surulliseksi. Wiskarin biisit taas tragikoomisia just siinä mielessä, että ne on vahingossa mennyt koomisiksi ku on menty niin yli laidan.

   Poista
 9. huh luulin jo olevani vainoharhanen... kiitos että puit tämän sanoiksi!

  VastaaPoista
 10. Ihanaa, että joku muukin tuntee samaa raivoo Arttua kohtaan.

  VastaaPoista
 11. Minä en ajatellut tuota Sirpa-biisiä vihalla vaan lähinnä sillä, että hyvä että kuulostaa Leeviltä, kun itsekin tykkään tosi paljon Leevi and the Leavingsistä, mutta nyt selvisi sekin, että miksi kuulostaa LIIAN tutulta se kappale.
  Tykkään kyllä Sirpa-biisistä, mutta nyt kun tajuaa, että tykkäsikin vain Kokotalvi kesämökillä -kopiosta, niin jopas hämmentää.

  Siitä oon samaa mieltä, että kun on niin selkeästi otettu mallia Leeveistä, niin joutaisi edes saakeli myöntää sen.

  VastaaPoista
 12. Höh, minäpä tykkäsin Artusta, mutta nyt tuli paskanmakua koko äijään. En tiennyt. Ois edes jossain haastattelussa puhunut, että on pöllinyt noin paljon Göstalta, niin jotenkin voisin antaa anteeksi. Kiitos tästä postauksesta - avasi silmäni todellakin! Höh vielä kerran =/

  VastaaPoista
 13. Oot tyhmä kun et osaa käyttäytyä, Arttu on hieno ihminen, sä et... Argh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkö ees vastaa kommentteihin!?

   Poista
  2. Oon fiksu, hieno ihminen ja osaan käyttäytyä. Kommentteihin en aina ehdi vastaamaan :(

   Poista
  3. Ja ilmeisesti oot ihan tosi itserakas!? Argh!

   Poista
 14. Nyt tekisi mieli miltei etsiä youtubesta tämän tuntemattomuuden kappaleita kuunneltavaksi että voisi sanoa oman mielipiteensä plagioiko vai ei mutta kun kaikki suomalainen musiikki mistä oikeastaan pidän (PMMPtä lukuunottamatta) on jo jäänyt historiaan niin ehkä jätän tämän(kin) välistä.
  Olen oikein kunnon suomimusiikkirasisti :D

  VastaaPoista
 15. Arttuhan on ihan suoraan myöntänyt Sirpan kohalla innoittajan ja esikuvan olleen just LATL. Et ei se mitään salassa tai vahingossa oo tehny. Ja kovana LATL fanina voin sanoa et aivan sama jos joku Wiskari haluaa tehä samantyyppisiä rallatuksia. Kyllähän ihmiset pukeutuu samanlaisiin vaatteisiinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kuulin sellaisen haastattelun, jossa nimen omaan kielsi yhteydet LATLiin. Se mua ärsyttääkin!

   Poista
 16. Muuten toi vois olla ihan ok, jos tosta Wiskarin touhusta ei paistais läpi aika vahva laskelmallisuus: tehdään nyt vähän tällasta Leevi and the Leavings -tyylistä traagista ja melankolista suomalaista arkirealismia kuvaavaa kamaa ku on uponnut Suomikansaan Leevi and the Leavingsin todistamana, mutta....Wiskari tekee sen vain tuplaten huonommin... keksisi jonku oman juttunsa jota lähteä viemään eteenpäin!

  Arttu Wiskari ei voi ikinä yltää Göstan nerouden tasolle. Tosta Sirpasta tuli mieleen Koko talvi kesämökillä -biisin lisäksi Elina, mitä mä teen?.

  https://www.youtube.com/watch?v=GBt3YVSK32E tässä taas yksi Leevi and the Leavingsien surullisimmista ja synkimmistä biiseistä, ei Wiskari voisi laulaa näin vakavista aiheista uskottavasti.

  -Aili

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, laskelmallisuus muakin tässä ärsyttää. Koko Wiskari on tuote - en mä siitä ihmisestä tiedä. Ja Pimeä tie, mukavaa matkaa on yksi Leevien parhaimmistosta. Miten niin synkkään aiheeseen ja sanoitukseen on saatukin sellasta pientä itseironiaa ja jopa huumoria?

   Poista
 17. Huhhuh, itse kanssa ulkomailla asuneena ei oo tullut kyseistä Sirpa-biisiä tullut kuultua. Nyt oli pakko laittaa soimaan ja pari ekaa sekuntia kuuntelin ja äkkiä pois. Nyt menee vähän liian pitkälle, liian samanlainen, pelkkä kopio...

  VastaaPoista
 18. Mun seinän takana asuu keski-ikäinen nainen, jonka lempibiisi on Sirpa. Sitä se siellä laulaa öisin kännissä kavereiden kanssa, kun mä haluaisin nukkua. Not cool!

  VastaaPoista
 19. Taas kerran sä onnistuit pukemaan sanoiksi mun ja monen muun ajatukset! Kunpa Arttu Whiskars hoksaisi nyt jääneensä kiinni ja menis vaikka karaokea laulattamaan.

  VastaaPoista
 20. Moi! Mahtava kirjoitus ja kiitos muutenkin mahtavasta blogista!
  Tässä hyvä levyarvio Rumbasta 23.10. Wiskarin Sirpa -singlestä:
  http://www.rumba.fi/arviot/arviossa-arttu-wiskarin-sirpaleet-sirpa-single-pitaisi-valella-bensiinilla-ja-polttaa-julkisesti-senaatintorilla-varoitukseksi/

  "Se pitäisi valella bensiinillä ja polttaa julkisesti Senaatintorilla varoitukseksi ja opetukseksi."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiiii miten hyvä arvostelu! Kiitos paljon, en oo aikasemmin lukenut tota :D Miten voi ollakin näin samaa mieltä.

   "On yksi asia tehdä pieni kunnianosoitus Leevi and the Leavingsille – PMMP osasi sen – mutta Wiskari on nyt ylittänyt kaikki kohtuuden rajat. Eniten pyörimistä Gösta Sundqvistin haudassa aiheuttaa radiosoittoa kerännyt singlelohkaisu, Sirpa. Se ei ole tribuutti, se ei ole edes pastissi, vaan historian hävyttömin plagiaatti. Se pitäisi valella bensiinillä ja polttaa julkisesti Senaatintorilla varoitukseksi ja opetukseksi."

   Poista
 21. Nyt puhut ASIAA!! Itse koen tätä samaa vihaa juurikin samoista syistä. Siis WTF! Arttu voi mennä sinne itteensä ja lopettaa meidän rääkkäys! :D On vain yksi ja ainoa Gösta. UGH! Hän kiittää ja kuittaa.

  VastaaPoista
 22. Hyvä kirjotus! Ja täyttä faktaa. Arttu on niin turha jätkä!

  VastaaPoista
 23. Aina kun kuulen Elina mitä mä teen biisin niin alkaa itkettää. Bussissa en pahemmin sitä kuuntele...ainakaan ajatuksella. Gösta oli kyllä ihan paras.

  VastaaPoista
 24. Aina kun kuulen Elina mitä mä teen biisin niin alkaa itkettää. Bussissa en pahemmin sitä kuuntele...ainakaan ajatuksella. Gösta oli kyllä ihan paras.

  VastaaPoista
 25. Lohduttavaa tietää, etten ole ainoa, joka ei kertakaikkiaan voi sietää Arttu Wiskaria ja sen laskelmoivaa ruumiinraiskausta. Että kehtaa. Gösta tosiaan oli ihan paras.

  VastaaPoista
 26. Aah ihanaa joku muukin inhoaa wiskaria! (Okei en ihmisenä tunne mut laulajana/biisien tekijänä.. En pitänyt edes tuntemattomasta potilaasta vaikka sitä silloin kaikki hehkutti. Liian teennäistä mun makuun..kaikki sen biisit. Mutta arvaa ketä inhoan sitäkin enemmän..Anssi kelaa! My god..mikan faijan BMW ja sitä rataa..en voi sietää koko ukkoa, luulee olevansa joku suuri taiteilija. Ei ole.

  VastaaPoista
 27. Aah ihanaa joku muukin inhoaa wiskaria! (Okei en ihmisenä tunne mut laulajana/biisien tekijänä.. En pitänyt edes tuntemattomasta potilaasta vaikka sitä silloin kaikki hehkutti. Liian teennäistä mun makuun..kaikki sen biisit. Mutta arvaa ketä inhoan sitäkin enemmän..Anssi kelaa! My god..mikan faijan BMW ja sitä rataa..en voi sietää koko ukkoa, luulee olevansa joku suuri taiteilija. Ei ole.

  VastaaPoista
 28. Noilla kriteereillä esim. kaikki heavymetal-bändit olisi kopioita toisistaan. Huomasitteko muuten että kaikki kommenteissa Arttua vihaavat on jotain teinipissaliisoja. Tekin toivottavasti ehkä ymmärrätte vuosien päästä mistä oikein oli kyse.

  VastaaPoista
 29. Ja noi tekstivertaukset "koko talvi kesämökillä" -biisiin oli uskomattoman naurettavia! Vieläkin naurattaa kuinka suppea ihminen voi olla!

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!