maanantai 9. maaliskuuta 2015

Aina mun pitää paasata

Kaikilla on joku mielipide Pertti Kurikan nimipäivistä ja siitä, että he pääsivät edustamaan Suomea Euroviisuihin. Ennen PKN:n voittoa eräs fb-kaverini päivitti tilansa, jossa pohti ketä äänestää. "Kurikkaa en edes harkitse", hän kirjoitti. Minä kysyin tietenkin PKN-fanina, että miksi. Kuulemma biisi on hirveää kuraa.

Muualtakin kuulee vinkumista siitä, että biisi on paska. Yleensä nämä ihmiset eivät muutenkaan tykkää punkista, joten ymmärrän kyllä, jos kappaletta ei tajua heti ekalla kuulemalla. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, miksi esimerkiksi tämä kaverini ei edes "harkinnut" äänestävänsä PKN:ää. Viime vuonna kaikki juhlivat yhdessä Wurstin voittoa, vähemmistöjen oikeuksia ja sitä, että päästiin näpäyttämään Venäjää ihmisoikeuksista. En tajua, miksei tätä samaa fiilistä koeta tänä vuonna. Miksi Pertti Kurikan nimipäiviä ei voisi äänestää ihan vaan solidaarisuudesta, vaikka ei pitäisi biisistä? Oliko se trans-ihmisten säälimistä, että Wurst voitti? Euroviisut ei missään nimessä ole mikään musiikkikilpailu, eikä Wurst todellakaan voittanut musiikillisilla ansioillaan. Nyt sitten jeesustellaan vammaisten säälimisestä ja heistä hyötymisestä.

Olenko ainoa, joka näkee tämän ihan naurettavana touhuna? Minusta tämä osoittaa selkeästi, että kaikki eivät pidä vammaisia samanarvoisina ihmisinä kuin vammattomia. Miksi muuten heitä pitäisi paapoa kuin lapsia? Pertti Kurikka ja kumppanit ovat ihan selkeästi kertoneet, että haluavat Euroviisuihin. Olen niin tyytyväinen niihin, jotka äänestivät yhtyeen jatkoon eivätkä lotkauttaneet korviaan näille hyväksikäyttöpuheille.

Olen ollut henkilökohtaisena avustajana eräälle ikäiselleni tytölle viettäessäni välivuotta lukion jälkeen. Olen todella tyytyväinen tuosta ajasta, sillä ensinnäkin itse opin paljon vammaisista, mutta toiseksi näin myös, miten ihmiset suhtautuvat heihin. Usein ihan hyvin, mutta todella paljon todistin myös alentuvaa käytöstä, tuijottamista ja suoranaista typeryyttä. Haluaisin jakaa tässä muutaman kokemuksen, mutta en ole ihan varma, mistä kaikesta minulla on vaitiolovelvollisuus. Siispä tyydyn toteamaan, että kaikista ärsyttävimpiä tilanteita olivat ne, kun avustettavani tahto ja persoona sivuutettiin kokonaan ja esimerkiksi asiakaspalvelija kohdisti puheensa minulle - vaikka avustettavani oli enemmän kuin kykenevä hoitamaan omat asiansa, minä autoin vain fyysisissä jutuissa. Tässä on kyseessä ihan sama juttu: puhutaan ihmisille, jotka äänestävät PKN:ää eikä PKN:lle itselleen, mikä on loukkaavaa ja todella törkeää käytöstä.

Ja sitä paitsi, minusta Aina mun pitää on ihan mahtava biisi, toki minä rakastankin punkkia. En silti ymmärrä, miksei se muka kosketa kaikkia, jopa näitä viisuvalinnasta valittajia: minä ainakin huomaan laulavani sitä soveltaen milloin missäkin, viimeksi kaupassa. "Aina mun pitää käydä kaupassa, aina mun pitää maksaa ostokset" ja "En saa syödä suklaata, en juoda limua". Sehän on oikea korvamato! Ja niin totta! Minut biisi ainakin laittaa kyseenalaistamaan asioita: miksen saa syödä suklaata? Tai juoda limua? Samaa en voi sanoa Wurstin kappaleesta, koska en edes muista, miten se meni - muistaako kukaan? Olisin silti voinut harkita äänestäväni häntä.

23 kommenttia:

 1. Mä olen sun kanssas samaa mieltä tuosta vammaisten syrjimisestä. No, mullahan on kolme kehitysvammaista isoveljeä, ja jotkut ihmiset on sanonu mulle suoraan päin naamaa, että ne säälii mua kun mun veljet on mitä on. Ne sanojat ei ymmärtäny, kun sanoin että oon ylpeä mun veljistä, mä olen ylpeä vaikka niillä on kehitysvamma ja ennen kaikkea: ne on mulle yhtä rakkaita kuin mun pikkuveli jolla ei ole sitä. Pikkuveljellä on "vain" ADD. :)
  Monet mun tapaamista ihmisistä säälii vammaisten lähipiiriä. Mä en tajua miksi. Mulla itselläni on ns. normaaleja (vaikka vihaan tota sanaa, en keksi tähän parempaa) ystäviä kaksi, ja kehitysvammaisia kavereita/ystäviä on neljä. Jos laskisin kaikki vammaiset, joita olen tavannut kasvotusten ja jutellut kauemmin kuin pienen hetken, niin valehtelematta niitä olis melkein parikymmentä. :) Nykyään yhteyksissä olen noihin neljään, enkä syrji kuitenkaan ketään vaikka kaikkien kanssa ei kemiat pelaisikaan.
  Olen myös kuullut juttuja ihmisten suista, kuinka vammaisten kanssa ei voi puhua fiksusti. Itse ainakin voin.
  En aio kehua itseäni maasta taivaisiin, mutta sanoisin olevani aika hyvä tunnistamaan vammaisista ihmisistä hetken aikaa juteltuani, miten voin hänelle puhua. Tarkoitan siis sitä, että joidenkin kanssa huumorintaju natsaa yks yhteen omani kanssa ja toisen kanssa pitää vähän siistiä suutaan, jotta hän ymmärtäisi mitä sanon. Enkä tällä tarkoita mitään pahaa, mutta onhan se totta, että ihan tavallistenkin ihmisten kanssa joutuu joskus suutaan siistimään :) En nyt oo varma, tajusitteko mun selostuksen pointin mutta joo.

  Miss Ruki Verin kanssa oon PKN:stä samaa mieltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ainakin itse muokkaan juttujani yleisön mukaan, sehän on ihan vaan fiksua :) En voisi esimerkiksi puhua samoja juttuja oppilailleni ja kavereilleni :D Ja kavereitanikin kiinnostaa eri asiat!

   Kiitos kommentista ja kokemuksistasi, oli kiva lukea niitä :)

   Poista
 2. Tätä mietin itsekin, kun joku on valittanut säälipisteistä. Kehitysvammaiset sysätään vieläkin varjoihin ja syrjitään jatkuvasti, joten en näe mitään väärää solidaarisuudessa. Jos Euroviisut keskittyisi pelkästään musiikkiin olisi se täysin erilainen kilpailu kuin nykyään. Nykyään se parhaimmillaan juhlii erilaisuutta ja tarinoita esiintyjien takana. Kuten monena vuonna on nähty niin hyvät piisit jäävät mieleenpainuvien hahmojen, niiden tarinoiden ja yhteisten päämäärien alle. Olin todella iloinen Wurstin voitosta ja aion liputtaa täysillä PKN:n puolesta kunhan toukokuu saapuu.

  VastaaPoista
 3. Varsin hyviä pointteja kaikki mutta ymmärrän myös päätöksen olla harkitsematta äänestämästä Kurikkaa. Ratkaiseva erohan tässä on se että mitä euroviisut ylipäätänsä ovat kellekin, musiikkikilpailu vai mahollinen paikka edistää ihmisoikeuksia, molemmat näkökulmat on ihan ok. Jos tosin itse äänestäisin tai olisin jollakin tapaa kärryillä kyseisessä kisassa niin äänestäisin todennäköisesti jotain muuta, koska edelleen haluun nähä ton musiikkikilpailuna jossa osa vaikkakin ehkä vähemmistö arvioidaan vielä musiikillisen sisällön eikä ulkoisten asioiden perusteella. Joka tapauksessa hieno juttu tässä tapauksessa että ehkä maailma menee taas askeleen suvaitsevampaan suuntaan ja saa ahdasmieliset kiristelemään hampaitaan mutta silti mielessä toisinaan käy ajatus että enhän äänestäisi uudelleen Haavistoa presidentiksi homouden vaan muiden ansioiden takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kyseessä olisi puhtaasti musiikillinen kilpailu niin mitään puhelinäänestystä ei olisi. Eri puolilla eurooppaa kuunnellaan niin erilaista musiikkia, että tuomariston sen lopputuloksen pitäis ratkaista. Niin isojen ihmismassojen on melkeimpä mahdotonta äänestää pelkästään musiikillisin perustein ja sen takia päätökseen vaikuttavat ne esiintyjät, heidän tarinansa ja show.

   Poista
  2. Tuo on totta, että Euroviisut merkkaavat mitä kellekin ja jollekin ei mitään. En puhuisi ehkä presidentinvaaleista samassa yhteydessä kuin Euroviisuista, mutta ymmärrän pointin. Sitä en tajua, että ihmiset, jolla kisalla ei ole mitään merkitystä, eivät kannustaisi PKN:ää pelkästään siksi, että vammaiset saisivat näkyvyyttä. Jos itseä ei kiinnosta, miksi ei antaisi ääntään jollekin, jolle sillä on merkitystä?

   Poista
 4. Mua hävettää ne ihmiset jotka kommentoi sosiaalisessa mediassa PKN:n voitosta että hävettää/maine meni/nyt me ei ainakaan voiteta. Valitettavasti nykyään kauhean moni (nuori ja kapinallinenkin!) on sitä mieltä että punk on paskaa. Silloin kun mää olin yläasteella niin punk oli coolia, mitä on tapahtunut?! D:

  Ja sitten jotkut on sitä mieltä että jos oltaisiin laitettu Satin Circus (en hauku, en tiedä ko. yhtyeestä mitään!) edustamaan Suomea niin voittomahdollisuudet olisivat olleet suuremmat. Niin varmaan. Euroviisut ei oo pitkään aikaan ollut mikään laulukilpailu. Mun mielestä on mahtavaa että Suomi voi vaan heittää Euroviisuihin kehitysvammaisten punkbändin ja katsoa mitä käy. Eikä PKN:n tarvitse edes keksiä mitään mediakikkoja erottuakseen joukosta tai ottaakseen kantaa (joskus se on niin läpinäkyvää - itse petyin kauheasti Krista Siegfridsin tyttöpusuun Euroviisuissa vaikka pidänkin ko. artistista).

  Mun mielestä PKN on kaikin puolin uskottava punkbändi. Mä ainakin olen kauhean kriittinen punkin suhteen vaikken haluaisikaan, monia punkkareita(/"punkkareita") on vähän vaikea ottaa tosissaan kun tietynlaista vakuuttavuutta puuttuu. Pertti Kurikan nimipäivällä on asennetta, ne tekee hommaa tosissaan, ne ei ole pilalle hemmoteltuja, niillä on tarpeeksi ikää ja muutenkin kaikki on kohdallaan. Ja ne uskoo omaan juttuunsa täysillä eikä häpeile mitään. Euroviisut ei sinänsä ole mikään kovin kapinallinen kilpailu, mutta on kauhean punkia lähteä punkbändinä sinne.

  PS. "Aina mun pitää" on loistava, sydämestä tuleva biisivalinta vaikka olisinkin hiukan salaa toivonut kappaletta "Jalkahoitaja" edustusviisuksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon niin samaa mieltä sun kanssa! Jalkahoitajasta sen verran, että oon ymmärtänyt, että viisubiisi pitää aina olla tehty nimen omaan viisuja varten :)

   Poista
 5. Mulla taas on sellanen päinvastainen ongelma, sillä vaikka koen olevani "punkkari" ja suomipunk on maailmankaikkeuden parasta musiikkia, en olisi halunnut PKN:ää Euroviisuihin, koska punk on parempaa kuin euroviisut :D Katson viisut joka vuosi ja muistan kaikki voittajat vuodesta -95 eteenpäin ja muutenkin viisut on mun vuoden kohokohta. Oon kuitenkin viisufriikkinä tajunnut jo aikoja sitten, miksi Suomi ei handlaa viisuhommia. Se johtuu siitä, että suomalaiset äänestävät aina hyvää/parasta biisiä. Hä! Eihän Euroviisuilla ja hyvällä musalla ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Viisuihin pitää äänestää joku älytön, niinkuin se oopperamuija tänä vuonna, tai joku vastaava.

  Olen suuren suuri PKN fani, oon nähnyt heidät livenä useempaan kertaan. Tyypit on hauskoja ja jalat maassa olevia. Ainiin, ja kehitysvammaisia. En tiiä miksi kaikkea Euroviisukeskustelua tällä hetkellä johtaa vammaisuus, samoin kuten viime keväänä parrakas nainen. MITÄ VÄLIÄ? Ihmisiähän täällä kaikki ollaan, kaikki yhtä arvokkaita, parralla tai ilman, ihonväristä, vammasta, tai kielestä, tai uskonnosta riippumatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä pointti tämäkin. Mutta tuosta keskustelusta: se se hienoa onkin, että ihmiset tajuavat jutun absurdiuden PKN:n herättämän keskustelun myötä. Ensin puhutaan, sitten mietitään, mikä tarve on puhua tästä, ja sitten ehkä valaistutaan :)

   Poista
 6. Tuolla anonyymi sanoikin että ratkaisevaa on mitä euroviisut edustaa kellekin. Mulle ne ei edusta mitään, joten jos mut olisi pakotettu äänestämään suomelle viisuedustajaa, olisin laittanut silmät kiinni ja summamutikassa valinnut jonkun. MUN mielestä, ja tästä kaikki muut saa olla mitä mieltä vaan, euroviisut ei oo ihmisoikeusfoorumi tai se missä riemukkaasti näpäytellään muita valtioita. Se on vaan mulle show, joka on paisunut liian isoksi ja epämääräiseksi, vaikka tosin yhdistääkin eurokansaa yhdeksi illaksi. Jos haluan edistää vammaisten oikeuksia menen huutamaan eduskuntatalon portaille että ratifioikaa se saatanan yk:n yleissopimus vammaisten oikeuksista ja sassiin.
  Ja punk on kyllä hyvää, ei siinä.

  VastaaPoista
 7. Edellä olikin tosi paljon hyviä mielipiteitä ja pointteja, joihin voin yhtyä. :) Minä haluaisin edelleen nähdä euroviisut musiikkitapahtumana.. Koska vuosiin viisut ei ole sellainen ollut, vaan voittaja valitaan ihan muilla perusteilla, niin eipä enää kiinnosta. Paitsi tietenkin sen verran, että piti tulla tänne kommentoimaan. ;) PKN en olis äänestäny, koska en tykkää punkista yhtään ja suomenkielisellä kappaleella ei pitkälle pötkitä, vaikka show olisi miten hyvä. :P

  VastaaPoista
 8. Musta sit taas Wurstin biisi oli viime vuoden parhaita ja niitä harvoja, jotka vielä muistan. Ja olihan sillä hyvät showelkeetkin. :D

  PKN ei välttistä ollut oma suosikki ja mietin, miten se genrensä puolesta tulee pärjäämään, mutta ei se nua yhtään haittaa, että pääsi edustamaan, pikemminkin päin vastoin, ainakin se tulee erottumaan joukosta. Ja en tajua niitä, jotka nyt valittaa nolostelustaan ja siitä, miten häpeää olla suomalainen muun Euroopan silmissä - viime viikolla PKN kuitenkin oli ennakkosuosikeissa kolmen kärjessä BBC:n mukaan. Ja ärsyttää ihmisten tekopyhyys. "Ei mulla mitään vammasia vastaan ole" - mutta kuitenkin samaan hengenvetoon ulistaan, miten koko kansan maine menee, kun vammasten bändi pääsee edustamaan. Niinpä niin. Pitävät itseään kuulemma suvaitsevina, no, ei se niistä suvaitsevia silti tee. :D

  Ja sit se miten itketään, että euroviisuista on tullut politiikkaa ja arvojen ajamista - millon viisut muka EI ole olleet osittain poliittinen kisa?

  VastaaPoista
 9. Word, Miss Ruki VEr, Word!!!

  VastaaPoista
 10. Muhun teki vaikutuksen PKN:n aitous ja rehellisyys. Ei se että soittajat nyt sattuvat olemaan kehitysvammaisia.

  VastaaPoista
 11. Moi MRV, et todellakaan ole ainoa. Mut ei hätää, keksin juuri loistosuunnitelman.
  Koko hulabaloo ratkeaa kahdella askeleella. Kohta yksi sisältää teoreettisen opetuksen ja kohta kaksi toteuttaa asian käytännössä.:

  1. Jokainen osallinen keskenään ymmärtäköön että liiallinen analyysi rikkoo, jakaminen yhdistää.

  2. Punk-asenne NYT! Tehdää sitte yhdes ja Ei selitellä. Siinä se.

  Tämän itsesuggeroinnin ei tarvitse tapahtua kronoloogisessa järjestyksessä. Voit ensin tehdä ja käytännön tasolla aivopestä itses harmonisemmaks tai toisinpäin. Tämän oppiminen on kuitenkin jatkuva prosessi johon limittyy sekaisin molemmat kohdat sekä muu elämän kokemuspiiri josta sitten väsäät omat tulkintas siitä kaikesta ja sitten on mielipiteitä jotka välillä pitää tunkea muiden kurkusta alas vaikka esim. vänkäämällä.

  Ikävä jos hajottaa, mut aika suurella todennäköisyydellä sä(yleisesti kaikki) teet näin välillä ainakin jollain tasolla ja niin tekee muutkin. Kaikilla on omat tulkinnat koska kaikilla on eri kokemus elämästä.

  Joten mitä sitte seuraavaks? Päästetää irti ja nautitaan omasta ja muitten erilaisuuden hetelmistä. Tässä tapauksessa aidosta punkista! Jätetään se keskustelu. Se meni jo! :)

  Mä fanitan näitä sällejä. PKN on just semmosen tunkkasenraikkaan aitouden ilmentymä, jolle on ollu jo pitkään huutava kysyntä kaiken tän keinotekoisen keskelle. Joten loppujen lopuksi sanon mieluummin että
  Rakas Pertti Kurikan Nimipäivät-yhtye, Suurkiitos, että jaatte meille jaettavanne ja siistiä että teette sitä vielä isommin. Se on arvostettavaa. Ja Aina mun pitää on ihan hiton hyvä biisi! Siihen on helppo samaistua. Hyvä PKN!

  VastaaPoista
 12. Alkaessani lukea tätä postausta, alkoi heti soida Wurstin biisi päässä :) Mun mielestä se oli biisinäkin hyvä, vaikkei sitä olisikaan laulanut parrakas nainen.

  Vähemmistöjen oikeuksia nyt aina pitää tuoda esille. Viisut on hyvä areena poliittiseen kannanottoon, vaikka se onkin virallisesti kielletty. Itse en lukeudu Punk tai PKN faniksi ja toivoinkin ennen UMK finaalia, että joku muu voittaisi. Nyt olen alkanut vähitellen suopumaan biisiin ja edustajaan. Joten mikä ettei.

  VastaaPoista
 13. Oot niin oikeessa! Tää PKN-hässäkkä on toisaalta tuonut hyvää mieltä kaikille vammaisille ja vammaisten asioita ajaville, mutta toisaalta aiheuttanut myös pahaa mieltä. Ja se paha mieli ei oo aiheutunut PKN:stä tai vammaisista vaan ihmisten vammaisista asenteista! Todella rumaa phetta on kuulunut. T. Vammainen itsekkn

  VastaaPoista
 14. Tämä ei varmaan liity asiaan, mutta Conchita Wurstin biisi oli itsestä ainakin sen verran hyvä, että luukutin sitä päiväkausia kotona :D Totta toki sekin, että en olisi koskaan edes kuunnellut sitä ensimmäistäkään kertaa jos ei olisi Iltalehti toitottanut, että parrakas nainen.
  Ja PKN:stä paha mennä sanomaan mitään, en ole kuunnellut. Ja väliäkö tuolla onko biisi hyvä, koska Euroviisuissa pitää joka tapauksessa erottua ja se on yhtä tyhjän kanssa vaikka biisi olisi hyvä jos esitys on huono. Euroviisuthan on nimenomaan Euro VISION.

  VastaaPoista
 15. Mä muistan miten Wurstin laulu meni! Se on ihana kappale. Mä tykkään punkista, ja mä tykkään PKN:stä. Mä tykkään myös Euroviisuista, ja mun mielestä karsinnoista löytyi euroviisumpia biisejä kuin Aina mun pitää. Tietysti yksi ongelmakohta viisujen kannalta on suomen kieli - mutta biisithän käännetään, joten toivottavasti sanoma menee perille. Toisaalta lähes kaikkialla muualla Euroopassa ajatellaan kypsemmin kuin Suomessa, ja kehitysvammaisuus ei ole PKN:n pointti. Viime vuonna kaikki kohkasivat parrakkaasta naisesta, mutta kukaan ei huomannut että sehän oli mies mekossa. Aina mun pitää lätistä tyhjiä lauseita, aina mun jutuissa ei ole pointtia.

  Yhteenveto: Suomi ei kangistu Euroviisujen kaavoihin vaan rikkoo rajoja. Koska tutulla ja turvallisella ei pärjää.

  VastaaPoista
 16. Nääh, eihän Wurstin ja PKN:n biiseistä voi edes puhua samana päivänä... Wurstin biisi kuitenkin oli oikeasti aika hyvä, vaikka ei ehkä oliskaan voittanut jos esittäjänä olisi ollut joku muu.

  Niin joo, eikä Wurst edes muuten kuulu transihmisiin, kyseessä on vain drag queen -hahmo, jolla on parta. :)

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!