keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Sananvapaus, veljeys ja tasa-arvo

Olen Facebookissa sellaisessa bloggaajaryhmässä kuin Alternative Blogs Finland. Siellä oli taannoin keskustelua kommenttien ennakkotarkastuksesta eli moderoinnista. Suurin osa keskustelijoista oli sitä mieltä, että moderointi on bloggaajan oikeus. Minun mielestäni se on törkeää sananvapauden rajoittamista.

Turpa kii
Jos huomaan, että jonkun blogissa kommenttini moderoidaan, lopetan kommentoinnin. Jollei kyseessä ole nyt ihan lempiblogini, lopetan myös sen lukemisen. Mielenkiintoni lopahtaa heti. Kyse ei tietenkään ole pelkästään kommenttini (Ihana laukku iiik iiiiih!!<3) tarkastuksesta, vaan paljon isommasta asiasta, sananvapaudesta. Mielestäni ihmisillä pitäisi olla oikeus kertoa mielipiteensä, oli se sitten mieltäylentävä tai kriittinen.

Ymmärrän toki, että maailmassa on mielisairaita ihmisiä, jotka häiriköivät bloggaajia ja koko internettiä. ABF-ryhmässä joku kertoi, että eräs kommentoija oli tullut levittämään arkaluonteista ja valheellista tietoa blogin kommentteihin. Ymmärrän, että tällaisissa tapauksissa haluaa moderoida sellaiset kommentit pois. Ymmärrän myös, että montaa ihmistä on koulukiusattu ja ilkeät kommentit tuovat huonoja muistoja mieleen. Mutta mielestäni tällaisissa tilanteissa ei auta pistää päätä piiloon: poissa silmistä, poissa mielestä ei päde tässä. Jos joku häiriköi, sitä ei pidä sallia vaan kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin. Tietenkin jokainen bloggaaja päättää itse, miten asiat blogissa hoidetaan, mutta sitten pitää ottaa huomioon myös se, että esim. minunkaltaiseni lukijat eivät halua olla osa sensuurikulttuuria. Joku bloggaaja sanoi, että ei halua negatiivista ilmapiiriä blogiinsa, joten poistaa ikävät kommentit. Tosiasia kuitenkin on, että jos kaikki negatiivinen tai bloggaajaa miellyttämätön aines lakaistaan kommenttiroskakoriin, ilmapiiri on valheellinen.

Minulle kyse on periaatteesta. Kun olin pieni, sananvapauttani yritettiin rajoittaa ja rajoitettiinkin. En ikinä alistunut siihen. Taistelin sensuuria vastaan niin kotona kuin koulussakin. Ehkä taustastani johtuen olenkin vähän herkkä tällaisille asioille, mutta mielestäni se on vaan hyvä. En aio haukkua ketään ja olen oikein kohtelias, joten minua ärsyttää, että joudun kärsimään muiden ihmisten hölmöilyistä. Joskus mielipiteeni ovat tietysti kärkkäitäkin, mutta ne tähtäävät aina johonkin hyvään, eivät ikinä kenenkään haukkumiseen. Kommentointi on kommentoijan vastuulla: ei kukaan ajattele pahaa bloggaajasta, jota haukutaan, vaan siitä haukkujasta.

Sensuuri iskee PTFU:hun!
Olen ottanut linjan, että en moderoi kommentteja, eikä niskaan ole tullut yllätys yllätys oikeastaan minkäänlaista paskaa. Tai sitten en ota asioita niin vakavasti, että tunnistaisin paskan paskaksi. Okei, jonkun verran poistelen kommentteja, tosin jälkikäteen: jos jossakin kommentissa mainitaan oikea nimeni, poistan sen, sillä en halua tämän blogin löytyvän, kun vaikkapa työnantaja googlaa minua. Mutta esim. kommentti, jossa minua haukuttiin läskiksi narsistiksi, sai jäädä ihan vapaasti näkyville. Ihmisillä saa olla mielipiteitä, vaikka ne olisivatkin ihan surkeita :D Siellä se kommentti on kaiken kansan nähtävillä ja pilkkaa typeryydellään kirjoittajaansa joka päivä. Anonyymi kommentoija kun ei voi itse kommenttiaan poistaa.

You are being watched
Haluan vielä lisätä tähän loppuun sen, että toki jokainen tekee niin kuin itse tahtoo, jokaisella on vapaus siihen. Kannattaa silti ottaa huomioon myös tämä puoli asiasta: sensuuri ehkä alkaa ikävistä kommenteista, mutta mihin se päättyy? Nimim. Putin.

ps. Oletteko käyneet katsomassa uusimmat kirjoitukseni EMP:n blogissa? Alan viihtyä siellä enemmän ja enemmän. Älkää huolestuko silti, en missään nimessä ole lopettamassa PTFU:ta. Keskitän vain tyylin ja muodin tuonne EMP:lle, koska tiedän, että monet haluavat lukea enemmän niitä juttuja ja monet enemmän näitä PTFU-juttuja (joihin toki tyylikin kuuluu, mutta se ei ole keskeinen sisältö). Klikkaamalla kuvaa pääset postaukseen: valitse joko Ihanat luurangot rannalla tai Good girl gone bat :D Höhöö, keksin maailman parhaita nimiä.

http://www.emp.fi/blog/vaatteet_ja_tyyli/vaatteet_ja_muut_tuotteet/ihanat-luurangot-rannalla/http://www.emp.fi/blog/vaatteet_ja_tyyli/vaatteet_ja_muut_tuotteet/good-girl-gone-bat/

pps. Kesä!

15 kommenttia:

 1. Mä en pidä blogissani päällä ennakkomoderointia enkä sanavarmennusta (mikä on captcha suomeksi?). Haluan että kynnys kommentoimiseen on mahdollisimman matala, jotta lukijat ja minä voidaan jutella ja mä saatan oppia mistä lukijat pitävät ja ehkä mistä eivät. En mä siitä ahistu jos joku moderoi, mutta luen silloin kommentit kyllä sillä silmällä että siellä ei välttämättä ole ihan kaikkia päästetty ääneen. Häirintä on häirintää ja oon siitä samaa mieltä että siihen oikea reaktio on viedä asia eteenpäin, ei suojautua ja rajoittaa laajemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, se, että saa kommentoida vapaasti, luo kyllä paljon vapaampaa keskustelua. Ja mun ylenpalttinen ahdistuminen johtuu varmaan omista huonoista kokemuksista ja lisäks siitä, että oon tällanen vpaaustaistelija :D

   Poista
 2. OIKEIN! Ite oon pitäny facenki mahollisimman hyvin sensuroimattomana. Eli esim kavereitten vammaset kommentit saa näkyä aivan vappaasti meikän uskovaisille sukulaisille ja toisin päin. Näin on syntyny mitä mielenkiintosempia keskusteluja! Tissit ja perse on iso osa meikän elämää niin niistä saapi keskustella avoimesti koko suvun kesken :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin just, ei ne maailmat muuten törmäiskään :D Go Perttu! Ja jos elää niin, että häpeilee vaikka jotain juttuja tiettyjen ihmisten edessä, voi jättää ne asiat pois netistä tai sitten katsoa peiliin.

   Poista
 3. Mä ite tykkään kommenttien moderoinnista. Jos kommentti julkaistaan suoraan, alan aina epäilee, lukiko bloggaaja kommenttiani :D myös tulee erittäin hömelö olo, jos kirjotan jotain vähän henkilökohtasempaa asiaa, ja kommentti julkaistaan suoraan yksinään komeileen, ja bloggaaja vastaa, jos vastaa. Valvonnalla pysyy itsekin helposti perillä kommenteista, ja varmistaa että huomioi jokaisen kommentin. Ja se on paras fiilis, kun huomaa, et uus kommentti odottaa moderointia!
  Mielipide yms. keskustelua herättävissä teksteissä ois tietty tärkeää sallia ihan vapaa kommentointi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tulee mailiin maininta jokaisesta uudesta kommentista, ei ne mee ohi :) Samoin Bloggerin kommentit-välilehdellä automaattisesti kommentit järjestetään niin että uusin on ensimmäisenä, että on helppo pysyä kartalla mihin on tullut kommentteja ja vastata niihin.

   Poista
  2. Jos joku sattuu oman blogiin kommentoimaan, minä lueskelen niitä anonyyminä kirjautumatta, koska en aina jaksa kirjautua vain päästäkseni kyttäämään onko joku kirjoittanut jotain. Toisaalta blogini onkin vielä kärpäsenpaskan kokoinen, mutta on se silti kiva ihan peruskyttäyksellä nähdä onko joku kommentoinut ja kirjaudun sitten, jos on vastausta vailla.
   Minulla ei ole mitään moderointia vastaan, mutta tykkään kyllä enemmän jos kommentit tulee vaan suoraan näkyviin, koska se suo myös muille lukijoille mahdollisuuden keskusteluun, eikä ole pelkästään bloggaajan hallittavissa varsinkin jos bloggaaja ei ole joka päivä online kyttäämässä bloggeria.
   Ymmärrän kuitenkin moderoinnin hyvin jos joitakin kiusataan, että haluaa vähän suojella yksityisyyttään esim. MRV:n oman nimen osalta. Sitten tietty nämä roskapostit, jos joku niistä kärsii, mutta yleisen keskustelun osalta olisi mielestäni parempi jos kommentointi tehdään mahdollisimman helpoksi. Sanavarmistukset ovat joillekin vihoviimeisiä ja minuakin ne ärsyttävät pohjattomasti, mutta se ei estä kommentointiani. Toisaalta minulla on niin tylsä elämä, ettei minulla ole parempaakaan tekemistä kun käydä kommentoimassa :D

   Poista
  3. Mä oon varmaan maailman surkein bloggaaja, ku mulla kestää aina vastata kommentteihin. Vaikka luen aina jokasen kommentin, en heti ehdi vastaamaan tai jaksa vastailla, jos on alhanen vireystila. Haluaisin vastata nimittäin kommentteihin ajatuksella, enkä vaan mekaanisesti "Kiitos :)". Varaan sitten erikseen tarpeeks aikaa ja vastaan kaikkiin kerralla.

   Kommenttien määrän näkee heti tosta Bloggerin etusivulta, joten multa ei mee uudet kommentit ohi, koska oon hullu numeronmuistaja. Muistan kommenttien edellisen määrän ja sitten huomaan, jos se muuttuu. En halua mitään sähköpostimuistutuksia.

   Mua ärsyttää myös noi ssanavarmistukset yli kaiken! En jaksa välttämättä edes laittaa niitä vaan jätän kommentoimatta. Mulle ei ainakaan oo tullut melkein yhtään roskapostia, ehkä joku kaks kolme.

   Poista
  4. Oon myös maailman surkein bloggaaja siks, että lupailen aina kaikkea ja sitten unohdan :D Nöyrät pahoitteluni, oon tällanen reikäpää.

   Poista
 4. Minulla on ennakkotarkastus käytössä ihan sen takia, että blogiini tulee aivan käsittämätön määrä roskapostia. Siis jotain imurimainos -kamaa, enkä jaksa käydä niitä vähän väliä poistelemassa. Sellaista roskaa saattaa tulla jopa monta kertaa päivässä.

  Ainakaan toistaiseksi blogiini ei ole tullut mitään solvaavia viestejä, mutta jos tulisi, tuskin moderoisin niitä vaan pyrkisin vastaamaan mahdollisimman neutraalisti. Koitan muutenkin pitää blogini sisällön kevyenä, enkä pamauttele siellä mitään jyrkkiä mielipiteitä, mistä joku saattaisi vetää pavun nenukkiin. Avautumiset voi sitten hoitaa lähimmille kavereille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun blogini on englanninkielinen ja suurin osa kommenteistakin, mutta ainakin ne jää tosi hyvin Bloggerin omaan roskapostifiltteriin. Parin vuoden aikana spammikommentteja on mennyt ohi filtteristä ehkä kolme.

   Poista
  2. Vaikka mä pamauttelen mielipiteitä aika lailla, ei tännekään oo tullut kauheesti mitään ilkeilyviestejä. Ainoita on ollut miesasiamiesten surullisen huvisttavat kommentit ja sitten se yks haukkuja.

   Spämmiä mullekaan ei tuu, kumma kyllä :/

   Poista
 5. Komppaan! Mun on pitänyt tästä aiheesta kirjoittaa, mutta tämä oli niin tyhjentävää, että minulla ei ole enää mitään lisättävää :) Paitsi se, että minua ärsytti, kun Sokoksen verkkokauppa rajoitti sananvapauttani! Tilasin korun, josta irtosi kivi heti ensikäytössä. Palautin korun, sain uuden tilalle ja kävin kirjoittamassa nettikaupan sivuille arvion tuotteesta. Ensin tuli sähköpostiin viesti: "Arvostelusi on hyväksytty" ja pian sen jälkeen "Arvosteluasi ei ole hyväksytty". Arvostelu ei ollut kuulemma suositusten mukainen! Eli nettikaupatkin surutta moderoivat kommentteja ja jäljelle jäävät vain kehut, jolloin kuluttaja ei saa realistista tietoa tuotteesta. Ajattelin, että PRKL, minuahan ei rajoiteta ja meinasin tehdä blogiini jutun korusta ja arviointien julkaisusta ihan piruuttani. Taidankin sen vielä tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaargh mua pistää niin vihaks tollanen! Kannatan ehdottomasti jutun kirjottamista! Mä kirjotin joskus Hesburgerin fb-seinälle kysymyksen siitä, että miks ne heitti mieluummin ruokaa roskiin ku myi sen mulle täydellä hinnalla, ja ne ketkut poisti sen. Ärsyttää vieläkin ja boikotoin Heseä aina ku mahdollista.

   Poista
 6. Osallistuin myös keskusteluun tuolla ABF-ryhmässä ja olin yksi niistä joille tulee tuota arkaluontoista skeidaa (yleensä valheellista, mutta välillä ihan totuuksiakin, joita nyt en todellakaan vain halua kaiken kansan luettavaksi) ja ne kyllä moderoin. Sen sijaan "oot ruma läski" yms. kommentit julkaisen, koska olen muutoin samalla kannalla kanssani sananvapaudesta. Myöskin läheisiini (jotka eivät liity blogiin millään tavalla) liittyvät kommentit jätän julkaisematta.

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!