maanantai 5. toukokuuta 2014

Frankie say relax

Muutama vuosi sitten menin joogakurssille. Opettelimme asanoita ja teimme hengitysharjoituksia, mutta mielestäni kurssin parasta antia olivat erilaiset meditaatiot: kehomeditaatio, hetkessä elämisen meditaatio ja omien tunteiden tunnistamisen ja kohtaamisen meditaatio. Luulisi, että tällaiselle kärsimättömälle ihmiselle olisi hirveän vaikeaa istua paikallaan ja keskittyä, mutta eipä ollut. Välillä jopa nukahdin tunnille, vaikka se järjestettiin aamupäivällä. Ohjaaja sanoi, että jos nukahtaa, se on merkki siitä, että keho kaipaa enemmän unta ja lepoa. Nautin aivan suunnattomasti joogatunneista, ja niistä on ollut minulle todella paljon hyötyä, kun stressi painaa päälle.

Olen ollut viime aikoina todella stressaantunut. Minulla on ollut muutaman kuukauden ajan kauheasti tekemistä: pääosin kaikkea kivaa, kuten juhlia, reissaamista ja meininkiä, mutta joitakin deadlineja kouluunkin. Ahdistavaa stressissä on se, että mukavastakin tekemisestä tulee suorittamista. Olen iltaisin ollut niin poikki, etten ole saanut edes unta. Leposyke on kova ja hengityskin jotenkin tiheää. Onneksi olen löytänyt meditaatioharjoitukset ja Youtuben! En osaa tehdä harjoituksia ilman ohjeistusta, siihen olen vielä liian kärsimätön. Ihan mahtavaa, että ihanat ihmiset ympäri maailmaa ovat tehneet erilaisia rentoutusvideoita Youtubeen. Niitä löytää esimerkiksi hakusanoilla "guided relaxation" tai "sleep meditation".

Stressaantunut Ruki
Uusin rentoutuslöytöni on ASMR-videot. Ne ovat videoita, joissa erilaisilla äänillä tai muilla ärsykkeillä aiheutetaan katsojassa hyvänolon väristyksiä ja tuntemuksia eli tinglejä. Ne tuntuvat vähän niinkuin kylmiltä väreiltä päänahassa ja selässä. Jotkut sanovat näitä tuntemuksia aivo-orgasmeiksi ;) Tuntemus on hyvin rentouttava ja joillakin jopa unettava. Äänet voivat olla esimerkiksi naputusta, rapistelua tai kuiskaamista. ASMR toimii vain joillakin ihmisillä - itse olen sellainen.Muistan kun pienenä tykkäsin vastata puhelingalluppeihin, koska rauhallinen juttelu ja kysymyksiin vastailu oli rentouttavaa ja aiheutti päänahassa kylmiä väreitä. Nykyään saan tinglejä esimerkiksi kun joku kampaa hiuksiani, lääkärissä (jos en ole kipeä) ja muissa rauhallisissa paikoissa - vaikkapa verovirastossa! Hahaa, kun vain veroviranomainen tietäisi. En ole aikaisemmin tiennyt ilmiön nimeä tai että se edes on ilmiö, mutta törmätessäni Youtubessa tällaiseen videoon otin asiasta selvää. Kannattaa kokeilla, oletko ASMR-ihminen, sillä näiden videoiden avulla on helppo rentoutua keskellä päivää tai nukahtaa illalla. Videoita on erilaisia: joissakin aiheutetaan erilaisia ääniä kaikenlaisilla välineillä, joissakin kuiskataan ja joissakin leikitään "roolileikkejä", esim. kampaajalla tai kosmetologilla käyntiä. Itse tykkään eniten näistä roolileikkivideoista, sillä vaikka olenkin löytänyt itsestäni kärsivällisen puolen, en sentään jaksaisi kuunnella erilaisten esineiden ääniä kahtakymmentä minuuttia.

Tässä on yksi hyvä video, jossa fysioterapeutti ottaa muka vastaan potilaan. Ensin naputellaan potilaan tiedot koneelle ja sitten tutkitaan niskaa. Tingtingting!


 Tässä ollaan kampaajalla:


Joidenkin mielestä ASMR-videot ovat ärsyttäviä. Laitoin linkkejä parille ystävälleni, eivätkä he oikein tajunneet. Yksi jopa sanoi, että hänessä heräsi vahva halu vetää turpaan videon lässyttäjää. Jonkun mielestä ASMR-videot ovat jotenkin eroottisia, ärsyttäviä ja kiusallisia. No, tämä ei ehkä sovi kaikille, mutta minä olin tyytyväinen kun löysin nämä rentoutusharjoituksieni lisäksi. Parasta on, kun rentoutus ja ASMR yhdistetään! Ah.


ASMR-videot ovat ilmeisesti jo jonkinasteinen ilmiö. Reagoitteko te niihin? Tai minkälaiset videot ovat parhaita? Olisi hauska tietää, etten ole ihan kummajainen. Tai ainakaan ainut, joka katselee jotain roolileikkivideoita netistä!

Terveisin perverssinne,


23 kommenttia:

 1. Aiheeseen (meditaatio/keskittyminen) liittyen: http://www.lifehack.org/articles/productivity/10-most-zen-friendly-websites-keep-you-calm-and-productive-work.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, aivan täydellisiä! Laitoin heti ton "älä tee mitään kahteen minuuttiin" -jutun välilehtiini :) Nyt kun vielä muistais käyttää. Kiitos!

   Poista
 2. OMG alko väsyttää ja tuli kylmiä väreitä. Mä tykkäsin tosta ekasta kun se naputteli koneelle tietoi.. Ylä-asteella tykkäsin nukahtaa niin että oli tv päällä ja vieläkin otan päiväunii että laitan hyvän sarjan pyörii ja alan nukkuu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki haluun aina että on jotain taustameteliä. Syytän isoa perhettä :D

   Poista
 3. Siis mitä, ihan friikkiä! :D Mulla on myös ollu näitä tuntemuksia jo nuorena, mutta en osannu nimetä niitä enkä tienny että pitäiskö edes. Mutta nyt en voi lakata katselemasta näitä videoita :D Kiitos <3

  VastaaPoista
 4. Kyllä mulla päänahassa aina välillä jotain tuntuu, vaikken aina edes tiedostakaan koko asiaa. Mutta noiden roolivideoiden kohdalla tuli juuri tämä että tekisi mieli vaan vetää turpaan videon lässyttäjää, ärsyttävää tollanen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kuvittelin, että en pystyis tällasella teeskentelemisellä aiheuttaa niitä väristyksiä, mutta niitä voi näemmä huijata. Ja joo, ymmärrän :D Jos joku lässyttäis noin mulle livenä, ärsyyntyisin aika lujaa :D

   Poista
 5. Mieki luulin, että tää on vaan mun oma juttu. Huippua. En olekaan yksin outo :D

  VastaaPoista
 6. Tällaiselle aistiyliherkälle ihmiselle nuo videot on aikamoisia elämyksiä! Mutta en minäkään kaikista noista pidä ja ymmärrän ihmisiä, jotka eivät voi sietää ASMR-videoita. Jollakin tavalla videot ovat intiimejä, mutta eivät ehkä eroottisia kuitenkaan. Videolla esiintyvät ihmiset tuntuvat kuin tunkeutuvan katsojan reviirille, mikä voi ärsyttää. Ja jos jokin ärsyttää, niin se ärsyttää eikä kaikesta tarvitsekaan tykätä.

  Yksi mun suosikkitingleistä on se, kun mukissa olevaa kuumaa maitokaakaota sekoittaa lusikalla ja se silleen pienesti "kumisee"... Moni muu ei edes kiinnitä huomiota tuollaiseen.

  Kiva, että ilmiöllä on nyt nimi, mutta tinglelle olisi kiva saada järkevä ja ytimekäs suomenkielinen vastine.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, muakin ärsyttää jotkut noista tyyleistä, mutta onneks noita videoita on niin paljon, että jokainen voi löytää omat suosikkinsa :) Lusikalla sekoittamisesta tykkään itsekin, paitsi jos sitä kilistelee liikaa. Samoin rakastan astianpesukoneen ääntä! Varsinkin pienenä oli tosi zen-fiilis, kun istui aamupalalla ja väsyneenä tuijotti seinää astianpesukoneen humistessa.

   Ehdottomasti kannatan tuota suomenkielisen vastineen keksimistä! Pitäiskö ilmottaa Kotukselle asiasta, että ne pistäis pystyyn jonkun kilpailun? :P Joskus sieltä tulee ihan hyviä nimiä, joskus jotain ihan muuta. Tai sitten pitää venata, että tästä tulee isompi ilmiö.

   Poista
 7. Tunnistan nuo tinglet myös omalta osalta. Jo pienenä huviteltiin tiettyjen kavereiden kanssa hiplaamalla selkärankaa pitkin sormilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, me myös! :) Piirrettiin kuvia toisen selkään ja sitten arvailtiin, lisäks tehtiin sellasta runoa ku Neljä reikää selässä :D

   Poista
 8. Kiva tietää, että tuolle ilmiölle on nimikin. Mutta tuo lässyttävä puhetapa pilaa itselleni videoiden rentouttavuuden. Olisivat ihan hiljaa kun kampaavat sitä tukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellasiakin videoita on, joissa vaan kammataan tukkaa tai hipelöidään vaikka marmorikuulia :)

   Poista
  2. Mua alkaa kans tuo lässyttävä puhe tai kuiskailujen välissä oleva hönkiminen ärsyttämään. Kaikenmaailman naputtelut ja muut rentouttaa, mutta se puhe ärsyttää. Täytyy koittaa löytää noiden vidoiden seasta sellanen jossa keskitytään vaan naputtamaan tai rapistelemaan :D

   Poista
 9. Todella mielenkiintoista! Itsekin kuulun näihin, ja muistan erityisesti kouluaikoina joidenkin tiettyjen opettajien puheäänet tai oppilaiden, kun luettiin luokassa ääneen, aiheutti näitä kihelmöintejä. Se on jokin tietty äänentaajuus mikä itselleni näitä aiheuttaa, en osaa selittää mutta välillä esimerkiksi bussissa kun kuuntelee joidenkin puhetta, tämä tapahtuu edelleen:D En itse pidä niitä mitenkään eroottisina, ainoastaan todella rentouttavina. Mukavaa kun on tällainenkin "lahja"!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mulle tekee tinglejä myös tuo rauhallinen puheääni. Just jossain virastoissa tai muualla, missä kysellään asioita, on ihan siisteintä. Ehkä ku ite oon tällanen kovaääninen mölyapina :D Ehdottomasti tää on mustakin lahja, enkä itekään pidä tinglejä mitenkään eroottisina. Joku jo aiemmin kommentoi että pikemminkin intiimeinä :)

   Poista
 10. Mulla noi toimii kans, mut hieman oudosti. Tulee olo, et tekis mieli räjähtää :D Joten kauaa ei kuunteleen pysty. Sit kans kaiken maailman naputukset ja natinat ärsyttää ja kuulostaa kivalta samaan aikaan, tulee sellane levoton olo. Mut yks rentouttava ääni on: kellon sekuntiviisarien liikkuminen, etenkin öisin unta odotellessa tulee mukava olo sen kuuntelusta.

  VastaaPoista
 11. Kokeilin tuota viimeistä videota jonka linkitit ja kyllä vain tuntui selässä ja päänahassa :D Jännää! Myöskin rauhallinen puhe saa aikaan saman.

  VastaaPoista
 12. En ole nukkunut kunnolla kolmeen viikkoon. Stressi tekee sen, etten saa unta, kun päässä pyörii miljoona asiaa, enkä saa aivoja kytkettyä pois päältä. Katsoin videon päivällä ja pidin sitä ihan kahelina (vähän ärsyttävänäkin), eikä siitä tullut mitään tuntemuksia. Illalla päätin ennakkoluuloistani huolimatta kuitenkin pistää videon kapulaan pyörimään niin, että vain kuuntelin sitä ja avot, uni tuli ensimmäisenä iltana alta vartissa ja toisena parissa minuutissa. Päänahassa ei tuntemuksia, mutta hassusti kyljissä ja jaloissa kyllä. Kiitos tästä, sitä on ihan eri ihminen, kun saa nukuttua. :)

  VastaaPoista
 13. Mä aina välillä lueskelen kaikista seuraamistani blogeista vanhoja postauksia, joita en ole vielä aiemmin lukenut. Osuin samalla tavalla tähän ja hämmästyin, kun en ollut aiemmin kuullut, että tälle jutulle on olemassa nimikin! Hauskaa. Onneksi satuin lukemaan tän.

  Itse en ole kauheasti koskaan tykännyt tästä tunteesta. Mun tekee aina mieli vääntelehtiä tai sätkiä, kun jokin aiheuttaa näitä kutinoita. Joittenkin ihmisten puhetyyli tekee sen erityisen herkästi, ja sitten pelkään, että ne huomaa, miten mä vähän aina sätkin, kun ne puhuu. :D

  Joskus kun yritin puhua tästä, kuvailin tunnetta "tihkusateeksi päänahan alla ja selkäytimessä" - mielestäni tämä kuvaus oli tarpeeksi ikävän kuuloinen tehdäkseen oikeutta tunteen häiritsevyydelle. :''D

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!