tiistai 4. maaliskuuta 2014

Flamingoja! Mekkoja! (vähän paasausta) Lisää flamingoja!

Kuten tarkkasilmäisimmät teistä ehkä ovat huomanneet, blogiin on tehnyt pesänsä kauhea lauma flamingoja! Mitä tykkäätte? What is this madness, kysytte ehkä. No, taisin saada siellä Miamissa jonkun lintuinfluenssan tai tropiikkikuumeen ja uudistin hiukan ulkoasua. Innostuin flamingoista (olen kerännyt niitä ja muuta trooppista Pinterestin Style Inspiration -sivulle) ja keväästä muutenkin, joten tilasin itselleni Ebaysta värikkään ja hulmuavan kevätmekon!

Huomatkaa kaunis kaulus! Eikä ole hinnalla pilattu :)
Näiltäkö pelikaaneilta sain tämän mysteerisen flamingotaudin?
PAASAUS
No nyt tietysti ihmettelette, miksi olen laittanut kuvakaappauksen koko nettisivusta enkä pelkästään mekon kuvaa. Kuulkaas rakkaat lukijat, kun minä en halua olla kurja roisto ja rikollinen. En usein blogissa lainaa toisten kuvia ilman lupaa. Välillä on sattunut lipsahduksia, kun en ole jaksanut paneutua siihen, että etsisin sellaisia kuvia, joiden julkaisu on laitettu vapaaksi. Olen venyttänyt sääntöjä etenkin sellaisten kuvien kohdalla, joiden leviäminen on julkaisijalle vain eduksi. Esimerkiksi meemejä olen "lainannut". Nyt päätin kuitenkin lopettaa tämän kokonaan.

Koska olen äikän opettaja, opetan myös tekijänoikeusasioita. Tuntuisi todella tekopyhältä paasata oppilaille niistä, jos en itse noudattaisi oppejani. Monet bloggaajat eivät tajua ollenkaan, että kuvia ei saa lainailla ilman lupaa, ja siksipä blogeissa käytetään Googlen kuvahausta löytyviä kuvia ihan sujuvasti. 

Monesti voi ajatella, että kuvan ottajahan voi haluta kuvan leviävän. Silti pitäisi aina kysyä ennen olettamista. Esimerkiksi melko tunnettu bloggaaja Moumou jakoi taannoin PTFU:n blogikirjoituksen ja liitti postaukseen myös pari kuvaa blogistamme. Ai ai, väärin meni. Olin tietysti linkkauksesta kiitollinen, saimmehan me sitä kautta kävijöitä, mutta periaatteessa tuo postaus rikkoi tekijänoikeuksia. Bloggaaja ei ilmoittanut meille, että oli jakanut kuviamme, vaan huomasin sen blogiin tulleesta liikenteestä. Ilmoitus tai jopa kysyminen olisi ollut kiva. Samalla tavalla muutamia pin up -kuviamme on levitetty vaikkapa Facebookissa - olin asiasta iloinen, mutta samalla mietin, että olisi ollut hyvä, jos blogimme, kuvaaja (minä) tai malli (Siperianhusky) olisi mainittu. Tietysti kuvan levittäjä oli saanut kuvamme jotain toista kautta (esim. Pinterestistä), eikä tiennyt, kuka kuvan takana oli.

Päätän nyt siis pyhästi, että jos blogissa näkyy muiden kuvia, ne ovat a) tekijänoikeuksien puolesta julkisesti käytettävissä tai b) niiden käyttöön on kysytty lupa. Jos huomaatte poikkeuksen, minua saa potkia. Erään lakia tuntevan opiskelukaverini mukaan screenshotteja saa käyttää, joten käytän nyt sitten niitä. Samalla näette kätsysti mekkojen hinnat ja myyjät! :)
/PAASAUS

Hel Bunnylla oli myös kiva flamingokuosi tässä hameessa, mutta mielestäni se oli jotenkin vähän vaisu. Värit eivät olleet tarpeeksi kirkkaat!


Muutenkin olen vähän ärsyyntynyt siihen, että esim. Hell Bunnyn mekkoja on nykyään ihan hirveästi liikkeellä. Ne kyllä erottuvat, jos lähtee viettämään iltaa johonkin normaaliin baariin, mutta esim. burleskibileissä niitä on joka toisella. Siksipä olen innostunut tilaamaan vähän uniikimpia, ompelijoiden tekemiä mekkoja, kuten tuo flamingomekkokin. Hinta on usein sama luokkaa ja jälki laadukasta. Ebayssa voi katsoa, onko myyjän saama palaute hyvää vai huonoa, ja hyvältä myyjältä uskaltaa tilata. Mekkojen mitatkin on yleensä ilmoitettu tarkkaan, joten on helppo tilata oikea koko. Löysin flamingomekkoja etsiessäni tällaisiakin mekkoja:

http://www.ebay.com/itm/British-Retro-New-in-50s-Vintage-Rockabilly-Swing-Tea-Dress-Party-Wedding-Prom/111282409893?_trksid=p5713.m2062&_trkparms=aid%3D555012%26algo%3DPW.MBE%26ao%3D1%26asc%3D360%26meid%3D5197224647840932184%26pid%3D100042%26prg%3D1188%26rk%3D1%26rkt%3D9%26sd%3D201044389860%26
Kuvaa klikkaamalla pääset sivulle!
Työ sydänmekko on aivan ihana! Myös tuo Cupcake-mekko saa minut kuolaamaan, mutta pastelliliila ei ole oikein minun värini. No, nyt tyydyn flamingomekkoon. Katselen näitä mekkoja sitten, kun on jotakin juhlimisen aihetta. Laitan tähän loppuun vielä pari trooppista kuvaa reissulta. Kuvia oli ihan hirveästi, joten on hyvä vähän jaotella!Innolla kevättä ja kesää ja lämpöä ja aurinkoa ja Suomeen palaavia flamingoja odottava

 

30 kommenttia:

 1. Hyvä, että otit tekijänoikeudet puheeksi! Koodikielellä-blogissa on aiheesta myös tosi hyvä postaus:
  http://koodikielella.blogspot.fi/2013/08/kuvia-blogiin-netista-luvallisesti.html

  Mites muuten, koskeeko tuo screenshottien laillisuus vain nettisivuja vai onko siihen luettu mukaan esim. leffasta tai sarjasta otetut kuvakaappaukset? Bloggailisin mielelläni kaikennäköisistä leffoista yms, joita olen katsellut, mutta kuvamateriaalin hommaaminen on ollut vähän ongelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, kysyin tältä mun kaverilta tästä. Hän sano, että se on ok jonkun sitaattilain puitteissa, jos kommentoit tai arvostelet niitä - niinku ilmeisesti tekisit, jos niistä bloggaisit. Tästä tosin ollaan ilmeisesti montaa mieltä, tuolla alempana kommenteissa esimerkiksi on linkki, jossa sanotaan, että kaikki kuvat pitäis blurrata myös screenshoteista. Kuitenkin toi sitaattilaki sanoo, että tieteen nimissä saa lainata teoksia, jos niitä käsittelee tekstissä eikä ne oo vaan kuvituskuvia. Sekavaa! Mutta mä uskon tätä mun kaveria, ja jos tarve tulee, käytän screenshotteja :) Onhan blogin kirjottaminen nyt aika tieteellistä!

   Poista
 2. Hieno päätös! Harrastelijaa saattaa vielä innostaa netissä leviävä kuva, mutta ammattilaista kuvien ilmainen käyttö tuskin ilahduttaa, koska se syö leipää.

  Bloggaajilla on valtaa. Kuvittelen olevani aikuinen ja tiedostava kuluttaja, mutta olen eräänkin lukemani blogin vaikutuksesta tilannut itselleni futonin, hankkinut liput Burleski-festivaaleille ja ostanut kirkkaanpunaisen huulipunan. Olen selkeästi altis vaikutteille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, oon samaa mieltä. Ja muakin, vaikka oon harrastelija, ärsyttää se, etten saa krediittiä omista kuvistani. Pitäis kai laittaa joku vesileima alanurkkaan kuin taitelija ikään!

   Hahaa, mutta ei noita lasketa! Nehän on vaan järkeviä päätöksiä :D Miten futon on sulla toiminut? Entäpäs burleski? Ja huulipuna? :P Olisinpa tällainen vaikuttaja opettajanakin, huoh...

   Poista
  2. Futoniin tottui tosi nopeasti, mutta olen aivan liian laiska rullaamaan sitä, joten se on vähän kuopalla. Helsinki Burlesque festival oli huisi, osa esiintyjistä oli aivan mielettömiä (liekehtivät tasselit! lavalla viekottelevasti pukeutuva burleskitähti!). Punainen huulipuna vaatii vielä totuttelua, mutta menee iltameikissä ihan hyvin. Tosin olen todennut, että huulipuna näyttää paremmalta kun muistaa hymyillä eli siitä on sekin hyöty :D

   Poista
 3. Annoitpas muuten ajattelemisen aihetta allekirjoittaneellekin! Liian usein on päässyt tilaisuus tekemään kirjaimellisesti varkaan ja olen liittänyt blogiin esimerkiksi weheartit-sivustolta kuvia. Eihän se tee nyysimistä yhtään sallittavammaksi, vaikka kuinka kirjoittaisi kuvan alkuperäisosoitteen siihen alle. HYI MÄÄ!! Tästä inspiroituneena aion kiinnittää kuvamateriaalin oikeuksiin enemmän huomiota. :)

  Oon itse vastikään ruvennut shoppailemaan Etsyssä, suosittelen etsimään sieltäkin itsetehtyjä sekä vintageaarteita. :) Ebayn maksukäytäntöihin en oo perehtynyt, onko siellä välttämätöntä olla Paypal-tili?

  Tähän loppuun vielä: ootpas kuumis, ja KA-KAAAWWW flamingoille! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee hyvä! Tsemppaan sua ja koitan itsekin pysyä kaidalla tiellä. Kuten kirjotin, en itsekään ole puhdas pulmunen :(

   Kiitos suosituksesta! Joskus koitin jotain Etsystä ettiä, mutta en oikein löytänyt. Oon kuitenkin kuullut sitä kehuttavan, joten kyllä mun pitää perehtyä sen saloihin :) Ebayssa ite käytän Paypalia, ja kaipa se aika välttämätön on. Tai sitten pitäs olla joku luottokortti? En tiedä, Paypal on toiminut hyvin. Ja Ebaylla on hyvä takuu: jos en saa tuotetta, Ebay maksaa mulle rahat takas ja perii ne sitlä myyjältä sitten ite! :) Tää on musta kiva, oon ainakin pari kertaa saanut rahat takas Ebaylta.

   Poista
  2. Niin ja kiitos itseni ja flamingojen puolesta! :D

   Poista
 4. Itse asiassa myös valokuvat ja pidemmät tekstit ovat tekijänoikeutta nauttia teoksia, joita ei saa ruutukaappauksillakaan jakaa. Hyvät ohjeet tuolla: http://www.opettajantekijanoikeus.fi/2012/11/verkkosivustojen-ruutukaappausten-ottaminen/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun kaveri selitti tän niin, että jos käsittelee niitä kuvia siinä tekstissä, esim. arvioi tai arvostelee niitä, sais niitä jonkun sitaattilain nojalla käyttää. Pelkkinä kuvituskuvina ei kuitenkaan. Onko sulla tarkempaa tietoa tästä? Yritin googlailla, mutta kaikki tuntuu olevan eri mieltä.

   Poista
  2. Eipä ole. Edes misujen misu, eli kopiokissa ei tiedä kaikkea: http://www.opettajantekijanoikeus.fi/kopiokissa/osa3/ Ja silti odotetaan lakia lukemattoman open kaiken tietävän :) vaikka tietää se ehkä enemmän kuin pelkkää Lucky Lukea lukeneet.

   Poista
  3. Argh! Tosi ahdistavaa :D Meillä on joku 2 opintopisteen lakikurssi, mutta siellä ei käsitellä tekijänoikeusasioita vaan opettajan erilaisia vastuita oppilaista jne. Tää mun opiskelukaveri opiskelee lakia sivuaineenaan (muistaakseni, tai sitten alotti opiskelemalla sitä), joten luotan häneen nyt tässä tiedon viidakossa sokeasti kunnes mulle toisin todistetaan :P

   Poista
 5. Hienoa, että lisäät tietoisuutta tekijänoikeusasioista! :) Monet, varsinkaan jos eivät itse harrasta/tee työkseen tekijänoikeudenalaisia asioita, eivät välttämättä tule ajatelleeksi moisia ennenkuin joku huomauttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, mustakin tää on tärkee aihe! Ite oon tiennyt asian, mutta jotenkin sitä laiskalla tuulella ajattelee, että kun kaikki muutkin tekee niin mäkin nyt tän kerran :/ Mutta nyt kun tän päätöksen on tänne julkistanut, ei kehtaa enää, vaikka miten laiskottais :D

   Poista
 6. Kiva, että näytit nuo mekot screenshoteilla! Minua hermostuttaa se, kun monet bloggaajat esittelevät ostoksiaan tyyliin: "mekko Ebaysta". Ei ebay ole mikään merkki, eikä edes oikeastaan kauppa. Ebayssa on monta kauppaa ja merkkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, muakin ärsyttää. Mä oon usein laittanut linkin siihen myyjään, mutta nyt näkee kätevästi ton hinnan ja muut speksit. Mutta kaikista ärsyttävintä on esittely "mekko second handia", koska sitten sitä iiihanaa mekkoa ei saa mistään :D Vaikka tällehän bloggaaja ei voi mitään, se ärsyttää vain koska olen niin materianhimoinen :D

   Poista
 7. Mä keskityin nyt johonkin ihan muuhun tässä jutussa kuin tekijänoikeuksiin ja vaaleanpunaisiin lintuihin. Herranen aika nainen! Mistä ja miten tuollaisen vyötärön saa muuten noin upean muodokkaaseen vartaloon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, tässähän ihan punastuu! :D Kiitos! Olo oli koko loman ajan vähän turvonnut ja paisunut, joten oikeesti tosi ihana kuulla tuollaista kehua. Voisinpa antaa jonkun salaisen aseen, mutta ellei kävelemällä ja semisti karkkeja syömällä onnistu, en osaa sanoa mitään :P

   Poista
 8. Valokuviin liittyvät tekijänoikeusasiat eivät rajoitu pelkästään blogeihin, tietenkään. Entisessä työpaikassani rikottiin surutta valokuvien tekijänoikeuksia. Minulle annettiin tehtäväksi tehdä myyntimateriaaleja. Kysyin, että onko firmalla mitään kuvapankkia, mistä saisi kuvia. Tehtävän antaja sanoi käyttävänsä "Googlen kuvapankkia". Olin hiukan hämmästynyt. Pienen tökkimisen ja kaivelun jälkeen selvisi, että "Googlen kuvapankki" on se Googlen kuvahaku. Sanoin tehtävänantajalle, että ne eivät ole mitään kuvapankkikuvia ja että yrityksellä ei ole niihin kuviin oikeuksia, eikä niitä saa siis käyttää tähän tehtävän vaatimaan tarkoitukseen. Sain osakseni niskojen nakkelua ja kulmien kohotuksia. Omista materiaaleista kyllä oltiin viimeisen päälle tarkkoja, mutta muiden oikeuksista viis. Itse en loppujen lopuksi TIETENKÄÄN käyttänyt muita, kuin yrityksen oman kuvapankin kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. What, mitä ihmettä! Jos kuvista hyötyy kaupallisesti ja tietoisesti käyttää toisten kuvia, eikö sitä voisi luokitella jo jonkin sortin petokseksi? :O Hyvä, kun et tehnyt. Ihan ihmeellistä toimintaa.

   Poista
 9. Voin rehellisesti myöntää olevani niin tonttu etten ole tajunnut ettei kaikkea netistä löytämää matskua saa vapaasti käyttää (ellei sitä ole erikseen kielletty). Hyvä paasaus siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, tosi kiva, että paasauksistani on jotain hyötyä :) Ja mistä sen tietäisi, jos esimerkiksi oma äikän ope on jättänyt asian väliin? Eihän nämä tekijänoikeusasiat välttämättä edes kuuluisi äidinkieleen (tämän voisi tarkastaa opetussuunnitelmasta), mutta kun kukaan muu ei sitä tee, se jää usein äidinkielen opettajille :/ Vähän niinkuin mediakasvatuskin.

   Poista
 10. Vitsit mikä vyötärö!! Oot upee beibe<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana Marre <3 Kiva kuulla, varsinki ku koko loman oli niin epähehkee fiilis :P

   Poista
 11. Creative Commons - eli CC Searchillä http://search.creativecommons.org/?lang=fi löytää kuvia, jotka kuvan ottaja on lisensoinut vaikkapa vapaasti jaettavaksi, ei kaupallisesti. Lisenssityyppejä on useita, kannattaa tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kiitos paljon! Mahtavaa :) Oon joskus laittanu Googlesta sen Käyttöehdoiltaan vapaa -namikan päälle, mutta tällasesta hausta en oo tienny mitään.

   Poista
 12. Nyt on sanottavana, että DEM BOOBS. :D Vaikka oon tyttö, niin so pretty. Saako näin sanoa?
  Hell Bunnyn mekkoja on kyllä liikenteessä jonkin verran ja eniten ärsyttää, että aina ne samat mallit. itsellä on niitä pari ja sitten tykkään ihan kamalasti Collectifin mekoista ja muista vaatteista, mutta niitä ei oikein tuppaa saamaan Suomesta (mikä on kai hyvä asia). Itse en ole uskaltanut Ebaysta tilailla, mutta menen ensi viikolla ompelijalle teettämään mekon/suunnittelemaan sen teettämistä ja korjauttamaan yhden mustan Collectifin kellohameen, joka on sellaisenaan vähän pieni. Hameet on siinä mielessä mekkoja kätevämpiä, kun niitä voi yhdistellä eri yläosien kanssa ja saa niin paljon enemmän lookkeja kun mekolla, vaikka voihan senkin päälle rykästä neuleen mutta ei se ole sama asia. ^.^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HH, tietenkin saa sanoa! Kyllä naisetkin voivat arvostaa tissejä :D Näistä nimenomaisista yksilöistä on minulle niin paljon vaivaa ja niskakipuja, että mielelläni nautin niiden tuottamasta ainoasta ilosta, ulkonäöstä. Itse sanon muille kaikkea kivaa jatkuvasti, joskus minulle ollaan kiitollisia ja joskus oudoksutaan. Rakastan kehuja, niiden antamista ja etenkin saamista :D Joten kiitos!

   Itse olen tilannut HB:n mekkoja ulkomailta, jolloin saa vähän erilaisia malleja kuin mitä täällä kotimaassa on liikkeellä. Esimerkiksi viime kesänä tilasin hameen ja siihen kuuluvan lyhyen topin Hell Bunnylta, eipä ole vielä täällä kaupoissa näkynyt :) Mutta kyllä niitä ikävä kyllä ihmisten päällä näkyy :/

   Poista
 13. Pakko oli palata vielä paasauksesi äärelle. Sillä kas, tuon teille ilosanoman, oi bloggaajat! Gettyimages on päättänyt suuressa armeliaisuudessaan ottaa käyttöön upotustoiminnon, jonka avulla heidän kuviaan voi jakaa laillisesti somessa, blogeissa ja muilla nettisivuilla. Kuvia ei kuitenkaan saa ladata omalle koneelleen, ainoastaan upottaa. Ohjeita tuolla: http://www.gettyimages.fi/Creative/Frontdoor/embed ja suomeksi tuolla: http://www.marmai.fi/uutiset/nyt+maailman+suurin+kuvapalvelu+tarjoaa+miljoonia+valokuviaan+maksutta/a2236617

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooo, ihanaa! Äkkiä heidän ympärillään seisoi Gettyimagesin valtaisa kuvajoukko ja kuvien paljous häikäisi heidät <3 Kiitos tästä!

   Poista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!