keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Nam nam: aito intialainen kikhernecurry

Minulla on eräs rakas ystävä, jota arvostan suuresti. Hän usein osaa piristää tai lohduttaa minua juuri oikeilla tavoilla. Hänellä on elämään ihana ja hyväksyvä asenne. Nyt en puhu ruoasta, kuten varmaankin arvelitte otsikon ja leveän pers...oonallisuuteni ansiosta, vaan ystävästäni Charmista.

Charmi ja Arska
Charmi on Intiasta. Tutustuin häneen ollessamme naapureita. Charmilta olen kuullut ihan loistavia vinkkejä sairauksien hoitoon (korvatulehdukseen auttaa valkosipuli korvassa, kurkkukipuun lämmin kurkumamaito ja hammaskipuun neilikan pureskelu), mielettömiä tarinoita hänen kotimaastaan sekä tietenkin ihania ruokareseptejä.

Charmi on kasvissyöjä. Olen aina ajatellut, että kasvisruoka on ihan hyvää mutta ikinä se ei täytä vatsaa. Olen yleensä kouluruoan fani, mutta kasvisruoka on kouluissa yleensä joko liharuokaa ilman lihaa tai juustoista kermamössöä. Ehkä asenteeni johtuu tästä. Charmin ruokia syödessä ei kuitenkaan lihaa edes kaipaa! Nyt esittelen teille hänen mielettömän kikhernecurrynsä, olkaa hyvä. Koska olen epämääräinen ihminen, reseptikin on epämääräinen, mutta tässä ruoassa määrät eivät ole niin justiinsa. Mausteita pitää olla reilusti, mutta niitä voi lisäillä oman maun mukaan. Mausteita kannattaa hakea jostakin itämaisesta kaupasta, niin ette joudu maksamaan itseänne kipeäksi ja löydätte varmasti kaiken.

1. Aloita kuumentamalla öljyä. Lisää öljyyn muutama kokonainen kardemumma, neilikka, kanelitanko ja laakerinlehti. Paistele näitä muutama minuutti sellaisella lämmöllä, että öljy hieman kuplii mutta ei syty palamaan.Tämä olisi huono juttu.


2. Surruta 2 tomaattia ja kaksi (puna)sipulia tällaiseksi mössöksi sauvasekottimella. Pilko paloiksi vielä 2 tomaattia.


3. Lisää tomaatit ja tomaattisipulimössö öljyyn ja varo räiskeitä. Voit nyppiä mausteet pois jos haluat, mutta minä en yleensä nypi.


4. Luulitko jo maustaneesi ruoan? Ehei, pääsimme vasta alkuun. Charmilla on oma Intiasta tuotu curry-jauheensa, mutta minä olen ostanut tuollaista valmiskamaa (vihreä purkki). Sitä reilu teelusikallinen tai pari, valkosipulia, sitruunapippuria (ihan kuulkaa Charmin reseptin mukaan!), mustapippuria, kurkumaa, paprikaa ja jauhettua korianteria oman maun mukaan. Charmin ohjeessa oli 0,5 tl - 2 tl, mutta en muista niitä määriä. Chiliäkin saa laittaa, jos oma curryjauhe ei ole kovin tulista (minun ei ole). Anna kiehua kokoon n. puoli tuntia.



5.Charmi sanoo, että kuivatut kikherneet ovat paremman makuisia, mutta niitä pitää ensin liottaa päivä ja keittää vielä seuraavana päivänä. Tämän takia sorrun usein valmiiksi liotettuihin purkkiherneisiin, ja ihan hyviä nekin ovat. Lisää herneet kastikkeeseesi ja anna muhia vielä puoli tuntia. Voit myös lisätä kikherneiden lisäksi/sijaan curryysi kukkakaalia, perunaa tai mitä keksitkään.


6. Teen yleensä kikhernecurryn lisäksi yksinkertaista ja varmaan hifistelijöiden mielestä vääränlaista jogurttikastiketta. Mutta hyvää se on ja helppo tehdä: sekoita haluamasi määrä kuivattua minttua maustamattomaan jogurttiin ja anna olla hetken jääkaapissa.



7. Curry on parasta seuraavana päivänä, mutta on se tuoreenakin hyvää. Charmi tekee usein erilaisia leipiä curryn kaveriksi, mutta minun leipäni aina epäonnistuvat. Siksi syön sen kanssa joko riisiä tai itämaisesta kaupasta ostettua tuoretta naan-leipää.


Minä keitän vain vaatimatonta tavallista vitivalkoista riisiä. Viimeksi kun menimme Charmille syömään, hän teki meille tällaista:


Ihan älytöntä! Jokainen riisikerros on värjätty luonnollisesti: punainen punajuurella, keltainen porkkanalla ja vihreä korianterilla. Jokaisessa kerroksessa oli myös oma makunsa. Nam nam, tulee oikein nälkä kun katselee tätä kuvaa...Voisinkin mennä syömään!


ps. Lisää kuvia burleskiviikonlopusta (lauantain pääklubilta) on tulossa! Malttakaa mielenne :)

4 kommenttia:

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin.