keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Mummi sormeensa vuoli, sitten tulehdukseen kuoli, meille jäi vain iso huoli, koira kiveksiään nuoli

Rakastan viikonloppuaamuja. Keitän puuroa, juon paljon kahvia ja nautin kiireettömästä lehdenlukuhetkestä. Erityisen nautinnollinen pahe minulle on kuolin- ja kasteilmoitusten lukeminen: odotan sunnuntain lehteä koko viikon vain niiden takia.


Kuolinilmoituksista tarkkailen erityisesti kolmea eri asiaa: nimiä, ikiä ja runoja. Kasteilmoituksista katson lähinnä nimet. En tiedä miksi, mutta olen aina ollut todella kiinnostunut nimistä. Usein kyselen ihmisiltä heidän toisista nimistänsä tai heidän sisarustensa nimistä, mikä toisinaan herättää kummeksuntaa.

Joskus lehteä lukiessani saatan hiukan itkeäkin täysin minulle tuntemattomia kuolleita. Herkistyn erityisesti silloin, jos joku on kuollut nuorena tai jos häntä on jäänyt suremaan pieniä lapsia. Joskus vanha pariskunta on kuollut muutaman kuukauden välein, ja heidän kuolinilmoituksensa on julkaistu yhdessä. Tällainen on minusta jotenkin hellyttävää: ajattelen, että toinen on varmaan kuollut ikävään. Kerran näin vuonna 1993 syntyneen miehen ilmoituksen. Häntä oli jäänyt suremaan vaimo ja pieni lapsi. Heidän kohtalonsa kosketti minua, vaikka en tiennyt heistä mitään.


Kuolinpalsta on minulle sellaista sosiaalipornoa, jota jollekin on BB-talo tai Seiska. Jos joskus herkistelen sen äärellä, niin kyllä myös ärsyynnyn samalla mitalla. Yleensä ärsyyntymiseni aihe on kuolinilmoitusten runot. Jos ihmiseltä kuolee läheinen ihminen, ja hän vaivautuu laittamaan lehteen siitä ilmoituksen, MIKSI OI MIKSI hän ei valitse juuri tälle läheiselle sopivaa runoa?? Luen palstaa joka viikko, ja siellä pyörivät aina samat runot. Pahimmillaan samassa lehdessä on ollut sama runo 5 kertaa! Eikä tässä vielä kaikki. Hyväksyn vielä kauniiden runojen toiston, kuten Eino Leinon Hautalaulun. Mutta onko niiden pakko olla typerää, yhdentekevää sanahelinää? Kumikamelin laulun sanoin: loppusoinnut täytyy olla, että juntit tajuaa.Okei okei, ymmärrän vielä sen, että toisen kuolinhetkellä voi olla omat voimat vähissä ja runon keksiminen viimeinen asia mielessä (vaikka silti luulisi, että haluaisi toiselle osoittaa viimeisen kerran kunniaa ja välittämistä). Mutta mitäs sanotte siitä, että ihan sama meininki on siellä kasteilmoituksissa! Anteeksi huonolaatuinen kännykkäkuva, mutta katsokaas tätä:


MEIDÄN TIINA-LIISA ON NIIN AINUTLAATUINEN JA UNIIKKI, ETTEI TOISTA LÖYDY, MUTTA LAITETAAS SILLE SAMANLAINEN KLOONIRUNO LEHTEEN KUIN KAIKILLA MUILLAKIN! Ihan oikeasti hei! Tässä mun yritelmä:  

Turha pikku lapsonen
et oo kovin kummonen
mitä mieleen juolahtaa
sitä lehteen painetaan

Onneksi löydän palstalta myös ihania juttuja. En antaisi omalle lapselleni nimeksi Halla, Vadelma tai Aallotar, mutta minusta ne ovat kovin runollisia ja ihania :) Siksi laitoin ne jääkaappini oveen. 


En nyt edes lähde analysoimaan hulluimpia lastennimiä, koska se on niin puhkikäsitelty aihe... Ne jaksavat silti aina naurattaa :D Nimimerkillä Upu Pupu Lupu.

<3 Miss Ruki Ver, joka on suunnitellut sekä omansa, miehensä että koiransa kuolinilmoituksen jo valmiiksi

4 kommenttia:

 1. Meikästä meinas tulla Halla ja Aallotartaki oli vissiin mietitty! Ja Nataliaa. Oon erittäin tyytyväinen tähän nykyseen ratkasuun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en kyl pystyis ajattelemaan sua Hallana tai Aallottarena, mut Natalia menis :D

   Mun mielikuvissa Hallan pitäis olla joku hauras, hiljanen, kylmänvaalee pieniluinen lapsi. Aallotar ei vois olla muunlainen ku Salkkareiden Isabella pitkillä hiuksilla. Sellanen naisellinen ja ilkeä nainen. Tai sit vähän niinku Sinbadin naispahis, oliks se Hades :D

   MRV

   Poista
 2. Mun on sama addiktio :--D kyttään aina nimet ja runot ja joskus alan itkemäänkin kun jonkun täysin tuntemattoman kuolinilmoituksessa on jotain hmm, somaa. Oon myös suunnitellut lapsien nimet valmiiksi, ja melkein joka ilta googlailen huvin vuoksi esim A-kirjaimella alkavia nimiä.............................................

  VastaaPoista
 3. Eikä! :D Mulla on myös lasten nimet jo valmiina, vaikkei ole aikomustakaan hankkia lapsia vielä. Tyttöjen nimet alkavat aalla, poikien veellä ja uulla ;) Tutkin myös nimien merkityksiä ja tarinoita... En tiedä, mikä ihmeen nimifetissi mulla on. Mut onneks näemmä muillakin! :)

  MRV

  VastaaPoista

Kommentoi ja ylistä, beibi! Vastaan, jos ehdin. Elämästä ahdistuneiden pikkulassukoiden raiskausuhkausten takia olen ottanut käyttöön kommenttien moderoinnin - miten surkea loppu sananvapaudelle!